Onlangs nam mijn zoon deel aan een internationale schaatswedstrijd in Boedapest.  Het ideale excuus om er meteen een citytrip aan vast te plakken.   Mijn verwachtingen waren om een of andere reden niet echt hooggespannen maar Boedapest heeft mij aangenaam verrast.

Boedapest in het kort

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en telt 1.7 miljoen inwoners. Midden door de stad loopt de Donau  Op de linkeroever ligt Boeda en Obuda en op de rechteroever ligt Pest.  Vroeger waren het twee afzonderlijke steden, maar sinds 1873 is het 1 stad. De hangbrug van W.T. Clark over de Donau staat symbool voor de vereniging tussen de 2 stadsdelen.

 • Buda is het meer residentiële gedeelte van de stad.  Hier vind je wel een paar belangrijke bezienswaardigheden zoals de Burcht van Boeda, de Gellertheuvel en het Vissersbastion.
 • Pest is vlakker en heeft brede avenues, prachtige gebouwen en heel veel bezienswaardigheden.
Img 7528

De Kelten, Romeinen, Hunnen, Franken en zelfs de Mongolen zijn hier aan de macht geweest. Na de Hongaarse invasie (9de eeuw) werd Pest het eerste middeleeuwse stadscentrum.  In 1241 werd de stad gedeeltelijk verwoest door de Mongolen waarna de burcht van Boeda werd gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.  In de meer recentere geschiedenis viel Hongarije in 1686 onder de Habsburgers (Oostenrijk).    In 1867 veroverden ze hun gedeeltelijke autonomie terug.  Pas in 1989 werd Hongarije een republiek.  Sindsdien onderging de stad ingrijpende hervormingen.  In de architectuur merk je nog goed dat de stad een bijzondere geschiedenis heeft. Er zijn monumenten, kastelen en forten uit de verschillende periodes bewaard gebleven.

Citytrips naar Boedapest zijn veel minder populair dan trips naar het nabijgelegen Praag.  Nu moet ik eerlijk toegeven dat Boedapest ook niet hoog op mijn verlanglijstje stond.  Ik was dan ook echt aangenaam verrast.  De stad heeft veel goed bewaarde monumenten, grootse avenues en de Donau geeft het geheel extra charme.  De stad is schoon, de mensen zijn aangenaam en het is er veilig (als je net zoals overal, je gezond verstand gebruikt) en het is een vrij goedkope stad.  Voeg daar dan nog  talloze hippe bars en restaurants aan toe en je hebt de ideale, goedkope citytrip

Boedapest (6)

De leukste wijken in Boedapest

Boedapest is onderverdeeld in 13 wijken of districten.  Elke wijk heeft een nummer.  Hoe dichter bij het centrum, hoe lager het nummer.  16 wijken liggen in Pest, de overige wijken liggen in het kleinere Boeda.

 • Wijk I: Kasteeldistrict (Varkerület)
 • Wijk V: Binnenstad en Leopoldstad (Belvaros en Lipotvaros)
 • Wijk VI: Theresa Stad (Terézvaros)
 • Wijk VII: De Joodse wijk  (Erzsebetvaross)
 • Wijk VIII: Josefstad (Jozsefvaros)
 • Wijk IX: Francisstad (Ferencvaros)


Deze bezienswaardigheden in Boedapest mag je absoluut niet missen

Kasteeldistrict

Het kasteeldistrict is een van de belangrijkste wijken.  De ligt in Boeda en beslaat vooral de 70 meer hoge heuvel langs de Donau.  Hier vind je enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest:

Vissersbastion

Dit neogotisch en neoromaans bastion ligt aan de oevers van de Donau en werd gebouwd tussen 1895 en 1902.  Op deze plaats lag vroeger een middeleeuws plein waar vis werd verkocht.  De 7 torentjes staan symbool voor de Hongaarse stammen die ooit de Pannonische vlakte bewoonden en de kegelvormige torens verwijzen naar de nomadententen van de Magyaren.  Dit stadsgedeelte werd destijds bewaakt door de gilde van de vissers waardoor het de naam ‘vissersbastion’ kreeg.  Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over het parlement, Sint-Stefanusbasiliek, Margareta eiland en de kettingbrug.  

Boedapest Vissersbastion

Matthias Kerk

Deze kerk uit de 13de eeuw werd vernoemd naar Koning Matthias Cofrvinus.  Tijdens de Turkse bezetting werd de kerk grotendeels aangepast en veranderd in een moskee.  Het duurde tot het einde van de 19de eeuw voor de kerk werd gerestaureerd.

Matthiaskerk Budapest

Boeda burcht

Dit oude koninklijk paleis is een kasteelcomplex op de Burchtheuvel.  Het complex bestaat uit een aantal historische gebouwen en nauwe steegjes.  

Gellertheuvel

Deze heuvel was lange tijd een berucht oord.  Prins Vata, de broer van koning Istvan begon hier in de 11de eeuw een heidense opstand die de dood van bisschop Gellert tot gevolg had en in de middeleeuwen dacht men dat heksen hier samenkomsten organiseerden.  De Turken bouwden hier een kleine vesting en de Oostenrijkers bouwden een citadel op de top.  Pas in de 2de helft van de 20ste eeuw werd de heuvel populair. Nu is het een favoriete picknickplaats en is er een mooi park aangelegd. Als je in de zomer een citytrip naar Boedapest maakt is dit de perfecte plaats om de hitte te ontvluchten.  Loop zeker eens binnen in de grotkerk, die geïnspireerd is op de grot in Lourdes. 

Als je in deze buurt wil logeren, is het Gellert Hotel, een kuurhotel, een goede keuze.  Ook als je hier niet logeert, kan je gebruik maken van het kuuroord.

De oever van de Donau en dit hele district staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Boedapest (45)

Binnenstad en Leopoldstad

Ook deze wijk mag je absoluut niet missen.  Hier vind je namelijk het meest indrukwekkende gebouw van Boedapest.

Parlementsgebouw

Dit gebouw is het symbool van de stad en meteen een van de hoogtepunten tijdens je citytrip naar Budapest.  Dit 268 meter lange en 118 meter brede gebouw is alleen al aan de buitenkant spectaculair.  Het is dan ook het 4de grootste parlementsgebouw ter wereld.   Het is ontworpen door een bekende Hongaarse architect, Imre Steindl, en hij inspireerde dit neogotische gebouw op het paleis van Westminster. Boek zeker een tour door het gebouw want ook het interieur is spectaculair. Tijdens die rondleiding zie je onder andere de Hongaarse kroonjuwelen.

Img 7597
 

Kettingbrug

Dit is de oudste brug (1849) over de Donau in Boedapest en de eerste permanente oversteekplaats.  Als je stroomafwaarts gaat is het de 5de brug die je tegenkomt.    Deze 375 meter lange brug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Szénchenyiplein in Pest en was destijds de langste brug van Europa.   

De brug heet officieel Szénchenyi naar de man die destijds het initiatief nam om de brug te bouwen. Deze graaf miste namelijk de begrafenis van zijn eigen vader omdat de veerboot door het slechte weer niet naar de overkant kon varen. 

De brug werd in 1945 opgeblazen door de Duitsers in een poging het Rode Leger een halt toe te roepen.  De brug werd na de oorlog meteen heropgebouwd en is een exacte kopie van de oorspronkelijke brug.

Sint-Stefanus basiliek

De grootste basiliek van de stad.  De bouw startte in 1851.  In 1868 stortte de koepel echter in waardoor men opnieuw moet beginnen.  De basiliek was in 1905 klaar maar dat mocht de ontwerper jammer genoeg niet meer meemaken.  Elke zichzelf respecterende Hongaarse kunstenaar werkte destijds mee aan het interieur van de kerk.  In de kerk wordt de rechterhand van de heilige koning Stefanus bewaard.  Aan de achterkant van de kerk start de bekende Andrassyboulevard, nog één van de  belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest.

Boedapest (21)
Boedapest (82)
Budapest Interieur St Stefanus

Andrassyboulevard

Deze 3.3 km lange, prachtige boulevard verbindt het Elisabethplein met het Heldenplein (In wijk VI).  De boulevard zelf en de millennium-metrolijn die er onder loopt, staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Langs de boulevard liggen imposante gebouwen zoals de Opera (wijk VI).  De liefhebbers van Louis Vuitton, Gucci en andere designermerken, kunnen hier hun hart ophalen.

Budapest Eye

Dit 65 meter hoger, mobiele reuzenrad of Sziget Eye staat momenteel (februari 2019) op het Elisabethplein. 

Een ritje duurt ongeveer 10 minuten. 

Probeer ’s avonds een bezoekje te brengen want dan ziet het wiel er het mooist uit en is het uitzicht bijzonder romantisch.

Boedapest (23)

Theresa stad

De Andrassyboulevard loopt verder door dit stadsgedeelte.  Wandel helm helemaal af tot aan het Heldenplein.

Hongaarse Staatsopera

De Hongaarse Staatsopera stond momenteel volledig in de stellingen (februari 2019).  Wacht dus nog een jaar zodat je het gerestaureerde eindresultaat kan bekijken.  Je kan echter nog steeds een rondleiding in het gebouw boeken en dat is ook absoluut de moeite.  Geen tijd voor de rondleiding, wandel dan even naar binnen.  Alleen al in de inkomhal krijg je een goede indruk.  Ook het operagebouw staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De opera werd gebouwd tussen 1875 en 1884. 

De Hongaren moesten daarvoor toestemming vragen aan de toenmalige keizer van Oostenrijk, Frans Jozef I (de man van keizerin Sissi).  Ze mochten een opera bouwen op voorwaarde dat hij kleiner zou zijn dan de Opera van Wenen.  Frans vergat echter te zeggen dat hij niet mooier mocht zijn.  De Hongaren gaan er prat op dat hun Opera de mooiste van Europa is.

Boedapest (105)

Drechsler Palace

Tegenover de Opera staat een ander prachtig gebouw.  Destijds was dat de balletacademy.  Momenteel is het in staat van verval, maar in 2020 opent het W-hotel hier haar deuren.

Boedapest (43)
Boedapest (104)
Boedapest (2)

House of Terror

Dit museum aan Andrassyboulevard 60 toont de wandaden uit de fascistische en communistische tijd.  Boek je tickets op voorhand want er staat vaak een rij voor de deur.

Treinstation Budapest 

Keleti is het grootste en belangrijkste treinstation van Boedapest.  Het is een prachtig gebouw in eclectische stijl dat dateert uit het einde van de 19de eeuw.

Heldenplein

Dit gigantische plein ligt aan het einde van de Andrassyboulevard.  Het werd in 1896 aangelegd ter ere van 1000ste verjaardag van de Hongaarse landname

Midden op het plein staat het kolossale, 45 meter hoge Millenniummonument.   Het monument bestaat uit een zuil waarop Aartsengel Gabriël staat.  Naast de zuil staan 7 ruiterstandbeelden die de zeven hoofdmannen van de Hongaren symboliseren. Links en rechts van de zuil staan standbeelden van beroemde Hongaarse helden.  Vroeger stonden hier de beelden van 9 Hongaarse en 5 Habsburgse koningen.  Toen Hongarije onafhankelijk werd, kwamen de Hongaarse helden in de plaats. 

Aan de ene kant van het plein ligt het Museum voor Schone Kunsten en aan de andere kant de Kunsthal.  Net voorbij het plein ligt het Stadspark.

Boedapest (51)
Boedapest (54)

Varosliget

Varosliget is het stadspark van Boedapest.   In het park liggen een aantal bezienswaardigheden.

 • Vajdahunyad kasteel werd voor de Millenniumviering uit hout en karton werd gemaakt.  Later kwam er een stenen versie in de plaats waar nu het Museum van Landbouw is ondergebracht. 
 • Daar tegenover staat het Standbeeld van Anonyus, een onbekende monnik uit de 12de eeuw.  Vermoedelijk schreef hij het eerste boek van de Hongaarse geschiedenis.  De onbekende man heeft een pen in de hand.  De legende zegt dat het aanraken van van de pen geluk brengt tijdens je studies en schrijvers krijgen er inspiratie door.  Voor de zekerheid heb ik de pen dus maar even aangeraakt.
 • Verder ligt er nog een grote vijver in het park.  Tijdens de zomer kan je hier met een roeibootje een romantisch tochtje maken.  In de winter verandert de vijver in een grote schaatsbaan.   
 • Aan het einde van het park liggen de Széchenyi-baden.  Het is een van de grootste baden ter wereld en een van de warmste thermische baden in Boedapest.  Het neobarokke gebouw uit het begin van de 20ste eeuw is het hele jaar geopend.  Voor het gebouw staat een standbeeld van de ontdekker van deze thermische bron.   
 • Als je met kinderen reist is een bezoekje aan het Vidam pretpark, het Groot Hoofdstedelijk Circus en de zoo leuk.  De zoo onstond in 1866 en heeft heel wat gebouwen in Art Nouveau-stijl.
Boedapest (65)
Boedapest (75)
Boedapest (74)
Boedapest (77)

De Joodse wijk

Dit is de kleinste maar dichtstbevolkte wijk van Boedapest.  Als je een avond wil stappen, is dit the place to be.

Joodse Synagoge

De wijk heeft heel wat synagogen maar de Grote Synagoge aan Dohanystraat is de grootste van Europa en de op één na grootste ter wereld. 

Boedapest (25)

Gozsdu Uvar

Gozsdu Uvar is een verborgen steegje met tal van leuke restaurants en barretjes.  Een perfecte plaats om ’s avonds even rond te slenteren.  

De restaurants zijn uiteraard vrij toeristisch maar wij hebben er toch lekker gegeten.

Boedapest (141)

Karavan

De streetfood market Karavan ligt in Kainczy utca, de party-straat van Boedpest.  Wandel door de houten ingang en ontdek tientallen stalletjes die heerlijk streetfood verkopen.  Er zijn een paar tafeltjes en bankjes om te genieten van de heerlijke hamburgers, bijzondere cakejes op een stokje (Kurtos) of vegan-specialiteiten.  Perfect voor een snelle hap.  Bezoek deze buurt ’s avonds als alles sfeervol is verlicht.

Boedapest (135)

Ruin bars

Als het over uitgaan gaat, kan je in Boedapest iets unieks beleven.  Hier ontstonden namelijk de zogenaamde ruin bars, café’s in leegstaande, oude gebouwen.  Vaak zijn de pubs slechts tijdelijk aanwezig omdat de gebouwen gesloopt worden.  Er zijn echter ook een aantal blijvers waaronder Szimpla Kert (naast Karavan).  Szimpla is gevestigd in een voormalige kachelfabriek.  Je dwaalt van de ene ruimte in de andere en er hangt telkens een andere sfeer.  In de ene zaal wordt gedanst, in de andere lurkt iedereen aan een waterpijp, sommige delen zijn in openlucht,…  En alles is super kitscherig ingericht en verlicht.  Echt een absolute must tijdens je citytrip in Boedapest.

Boedapest (132)

Francisstad

Dit stadsgedeelte wordt steeds populairder. Er zijn heel veel café’s dus het is de perfecte buurt om de avond af te sluiten.

Grote Markthal

De grote markthal is hier de belangrijkste bezienswaardigheid.  Ze ligt een paar honderd meter verwijderd van de Vrijheidsbrug over de Donau.  In deze overdekte markt staan honderden stalletjes met groenten, worsten, vis en vlees. 

Op de bovenverdieping zijn een paar restaurantjes en stalletjes waar je Hongaarse specialiteiten kan proeven. Bij Fakanal kan je een assortimentje Hongaarse specialiteiten bestellen.  En ook de goulash soep was lekker.  Maar, net als in alle markthallen, betaal je hier eigenlijk teveel.  Ook als je op zoek bent naar een leuk souvenir (bijvoorbeeld een mooi zakje met paprikapoeder), kan je hier terecht. 

Alleen al de buitenkant van het gebouw is de moeite.   De markt is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot de mooiste markt van Europa (en volgens CNN is het zelfs de mooiste markt ter wereld).

Boedapest (49)
Boedapest (40)
Boedapest (33)
Boedapest (39)
Boedapest (37)

 

 

 

Staat Budapest nu ook op je verlanglijstje?

Like it? Pin it!

Belangrijkste Bezienswaardigheden Boedaprest