De winter komt er aan en dat betekent dat onze Belgische steden zich in talloze lichtjes hullen. Kerstbomen sieren de stoep en etalages twinkelen vrolijk. Op kerstmarkten ruikt het heerlijk naar warme chocolademelk en glühwein.

De winter is het perfecte seizoen voor een citytrip. Het kan koud zijn, dat is waar, maar de koude deert niet als je op tijd een pauze neemt om weer op te warmen. Vele Belgische steden halen alles uit de kast om de winter zo warm mogelijk te maken voor jou. 

Stadse gezelligheid in Antwerpen

De grote voortrekker van winterwarmte moet wel Antwerpen zijn. De stad wordt in de winter flink versierd met lichtjes en kerstversiering. Op de Groenplaats slenter je langs de houten stalletjes van de kerstmarkt, waar hapjes en drankjes en snuisterijen verkocht worden. Ook kan je er heerlijk schaatsen rond het standbeeld van Rubens onder lichtjes van de kathedraal. Je kan de schaatsen daar huren of je eigen exemplaren meebrengen. De winkelstraten zijn gezellig druk. 
Je kan de stad op eigen tempo ontdekken. Gezellig in het wilde weg door de straten dwalen. Je neus achterna. Maar je kan ook kiezen voor een stadswandeling door Antwerpen. Met een gids ontdek je de mooiste plaatsen van de stad. Klinkt saai? Helemaal niet! Kies voor de chocoladewandeling of de culturele kroegentocht en je ontdekt al snel dat een stadswandeling niet saai hoeft te zijn. Onze favoriete plekken die je op zo’n standswandeling kan ontdekken? Dat is de Joodse buurt, Oud-Berchem en de Cogels-Osylei, de diamentenbuurt,  Stadswaag en de Cadixwijk. Als je iets ‘spooky’ wil ontdekken, heb je ook spookwandelingen, genaamd ‘dolende zielen’.

 

Antwerpen 2

Cultuur in ‘t stad

Antwerpen is een culturele stad. Koude winters zijn de perfecte gelegenheid voor het verkennen van de Antwerpse musea. Denk bijvoorbeeld aan het MoMu, het modemuseum waarin je alles leert over de Belgische mode. Of kies voor het prachtige Museum aan de Stroom, over de geschiedenis van Antwerpen, van de haven en de Schelde. De stad huist ook herinneringen aan legendarische schilders en schrijven, zoals Rubens en Hendrik Conscience. Als je meer over Rubens wil weten, kan je het Rubenshuis bezoeken waar je zijn atelier en kunstcollectie kan bewonderen. Ook in andere monumenten in Antwerpen vind je werken van Rubens, zoals de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, de Sint-Jacobskerk en het Plantin-Moretus Museum. Cultuur in Antwerpen is nooit ver te zoeken. 

Vergeet daarbij vooral niet om de Kathedraal van Antwerpen een bezoek te brengen. De kerk in gotische architectuur is een deel van de gekende skyline en waakt al eeuwen over de immer veranderende stad. En niet ver van de kathedraal kan je ondergronds gaan om de ruien van de oude stad te verkennen. Een beetje eng? Ja, maar daarom niet minder interessant! 

 

Haven Antwerpen 3

Genieten van een winterse citytrip

Een citytrip kan een vermoeiende aangelegenheid zijn. Daarom is het belangrijk dat je de innerlijke mens goed versterkt. In Antwerpen kan je zowat overal culinair genieten. Maar in het bijzonder op het Zuid, waar de hippe koffiebars, lunchplekken en restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten, is het goed toeven. Hier lijsten we enkele plekjes op waar je je lekker kan opwarmen en gezellig kan tafelen:

  • Voor een heerlijk glaasje wijn, met simpele kost en vooral aangenaam gezelschap: ga naar Wijnbistro Patine.
  • Wel fan van de Aziatische keuken? Ga dan eens bij Tamo waar ze heerlijke gerechten met invloeden uit China, Vietnam en Indonesië op tafel toveren.
  • Een snelle lunch en een heerlijke koffie? Keuze genoeg! Tinsel op de Vlaamsekaai is een hippe plek waar je bowls, veganistische broodjes of ‘croqueskes’ kan eten.
  • Drankje en hapje? Bij Dansing Chocola is er altijd sfeer en met de honderden lichtjes op hun terras voel je je echt in de kerstsfeer.
  • Heb je meer zin in een romantisch en culinair etentje? Les Saveurs de Yamada en Kommilfoo zijn twee verborgen pareltjes in Antwerpen Zuid.
Station Antwerpen

De wintersfeer opsnuiven

Wat zijn jouw favoriete activiteiten om te genieten van de winterse sfeer in jouw stad? Als je graag in Antwerpen de wintersfeer wil opsnuiven, zijn er nog veel andere dingen te doen dan de kerstmarkt.

  • Het lichtspektakel in de zoo van Antwerpen is dit jaar in het thema van ‘Alice and Wonderland’, perfect dus voor de kleintjes!
  • Zie je de lichtjes van de Schelde? Op de overzetboot, in het reuzenrad of aan de vernieuwde kaaien word je verliefd op de duizend lichtjes die de Schelde reflecteert.
  • Het Steen is na een lange renovatie terug open. Een Middeleeuws kasteel aan het water, kan het nog meer winters zijn? En als bonus kan je ook ’s avonds met volkssterrenwacht naar de sterren gaan kijken.
  • In de weekends van december kan je ook genieten van wat muzikale sfeer bij het Joe Xmas House. Meezingen met ‘All I Want For Christmas’? Check!

Antwerpen heeft alles wat je nodig hebt voor een winterse citytrip. Cultuur, goede restaurants en een gezellig aangekleed centrum. Klaar voor de winter?