Javea is onze favoriete bestemming aan de Costa Blanca.  Het is perfect bereikbaar via de luchthavens van Alicante of Valencia en de regio heeft één van de meest afwisselende landschappen van de Middellandse Zee.  Vooral vanaf de kustlijn geniet je van panoramische uitzichten over de zee, bergen en kliffen.   Er ontstond dan niet voor niets een route langs de Miradores (of uitzichtpunten) van Javea.   

Wij werden jaren geleden al verliefd op de regio en kochten er onlangs een prachtige villa.  Casa Gonzalez is nu onze uitvalsbasis om Javea en de omgeving te ontdekken.   Javea zelf heeft prachtige baaitjes, een gouden zandstrand, rustige buurten, een bruisend uitgaansleven en het is een paradijs voor gastronomen.   Bovendien liggen er in de buurt heel veel gezellige dorpjes.  Steden als Alicante, Benidorm en Valencia liggen binnen handbereik.

Casa Gonzalez ligt op een boogscheut van enkele van de mooiste uitzichtspunten (zoals Granadella, Portitxol, Cap Negre en Cap de la Nau) maar geniet zelf ook van een adembenemend panoramisch uitzicht.   Plan jij een reis naar de Costa Blanca in Spanje, dan kan je onze vakantievilla huren.   Casa Gonzalez heeft 4 slaapkamers en 3 badkamers, zwembad met extra badkamer, volledig uitgeruste keuken zowel binnen als buiten, high speed internet, TV,....    Kortom alles voor een heerlijke vakantie. 

Voor meer informatie: +32 478960831 of wendy.maes3@telenet.be

Dsc02987
Dsc02694
Dsc02916 Hdr
Dsc03021

Er heerst een microklimaat in de regio dankzij het omliggende gebergte met Montgo als hoogtepunt.  Deze bergen en de ligging tussen twee kapen (Cap de la Nau en Cap de San Antonio) zorgt dat regio beschermd wordt tegen stormen uit het noorden.

Zoals gezegd is het uitzicht in Javea bijna overal waanzinnig mooi. 

Er werd dan ook een leuke route uitgestippeld die je langs de 14 mooiste panoramische uitzichten voert. 

Deze route heet Miradores Javea/Miradors de Xabia en staat overal goed aangeduid.

Javea (15)

Route langs de Miradores van Javea

1. Uitzichtpunt Molins/Pla de Xabia

Wij starten route in het noorden, iets landinwaarts met als eerste uitzichtpunt de molens van Javea.  Als je aan de haven van Javea staat en je kijkt omhoog met je rug naar de zee, dan zie je boven op de heuveltoppen de restanten van enkele oude molens staan.

De oudste molens dateren uit de 14de eeuw en zijn beschermd.  Een aantal molens zijn mooi gerestaureerd. Sommige zijn in privé bezit en werden omgebouwd tot woning.  

De 11 molens staan in het natuurprark van de Montgo en werden op deze plaats gebouwd omdat het er bijna altijd waait. De molens werden gebruikt om tarwe te malen.

Vanop het klif geniet je hier van een panoramisch uitzicht met links zicht Cap de Sant Antoni en rechts Cap Prim.

Je kan hier een korte wandeling maken  van de molens naar Cap de Sant Antoni, het volgende uitzichtpunt.  Ben je iets sportiever aangelegd, dan kan je vanaf de haven naar de top van de Montgo wandelen.  Onderweg kom je de molens dan tegen.

Route: 

Volg de CV-736 vanuit Javea richting Denia.  Sla rechtsaf (CV-7362) richting Cap de Sant Antoni.  Uiteindelijk sla je rechts een zandweg in (Cami del Monastir).   Er staan ook overal wegwijzers naar het uitzichtpunt.

Laat je auto achter op de parking en wandel de laatste 50 meter naar het klif.

Javea (33)
Javea (32) 3

2. Uitzichtpunt Cap de Sant Antoni

Halte 2 van de Miradores Javea is Can de Sant Antoni of Cabo de San Antonio.  De kaap beslaat een oppervlakte van meer dan 100 hectare.  De kliffen rijzen hier 150 meter boven zeeniveau en vormen alleen hierdoor al een indrukwekkend uitzichtpunt.

De kaap is, op Cap de la Nau na, het meest oostelijke punt van de provincie Alicante.

Cap de Sant Antoni vormt het einde van het natuurpark Montgo en aan de voet vind je het zeereservaat Cabo de San Antonio waar enkele vissoorten, kreeften, mosselen, zee-egels en inktvissen beschermd worden.

In 2014 werd een groot deel van de begroeiing van de de kaap verwoest tijdens een brand.  Inmiddels is een groot deel weer hersteld;

In de omliggende grotten woonden ooit 12 monniken die hier de eenzaamheid opzochten om dichter bij God te komen.

Javea (48)

De vuurtoren van Cap de Sant Antoni

Op de punt van de kaap taat een vuurtoren uit 1855. 

Net voor de vuurtoren staan bordjes die een wandeling naar de haven van Javea aanduiden.  De  wandeling is een kleine 2 kilometer en duurt ongeveer een half uur. 

Onderweg passeer het het ene uitzchtpunt na het andere.

 

 

Route: 

Vanaf de molens volg je de bordjes naar de Kaap.  Kom je uit Javea, volg dan de CV-736 en sla rechtsaf naar de CV-7362.   Er staan veel wegwijzers richting de kaap en de vuurtoren.

Javea (42)

3. Uitzichtpunt Punta de l'Arenal

De Arenal is het 480 meter lange, goudgele zandstrand in het centrum van Javea.  Langs de promenade liggen talloze restaurants, bars en winkeltjes.  Van hieruit kan je ook een boot of jetski huren.

Aan beide uiteinden van het strand heb je een uitzichtpunt van waaruit je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de hele baai.

In het noorden (als je met je gezicht naar de zee staat, is dat aan de linkerkant) ligt een oude Romaanse site waar je een mooi zicht hebt over de baai en de tegenoverliggende kliffen.

Vanop het zuidelijke uitzichtpunt heb je echter het allermooiste zicht.  Ga de trap op naast restaurant Ambula.  Vanaf hier heb je zicht op de baai,de Montgo en Cabo de San Antonio.  Bovendien geniet je hier van prachtige zonsondergangen.

Route: Arenal Beach staat overal aangegeven.  Volg de bordjes en parkeer langs de Av. de la Llibertat.

Javea (134)

4. Uitzichtpunt Séquia de la Noria

Dit uitzichtpunt noemt men ook wel Segundo Montanar of Segon Montanyar Beach.  Dit ruw stenen strand is bijna 2 km breed.  

In de Romeinse tijd werd hier een kanaal gegraven om het zoute zeewater naar de zoutvlakte te vergemakkelijken.  Later werd daarn een 'Noria' of verticaal houten wiel aan toegevoegd om de toevoer van het water beter te regelen.  

De stenen van dit zand zijn zeer 'zacht' en worden dan ook veel gebruikt in de bouw.  Dit type steen noemt men Tosca de Xabia.  

Om te wandelen heb je hier stevig schoeisel nodig.  Er zijn op een paar plaatsen trapjes voorzien om in zee te gaan.

Sequia De La Noria

Route: vanaf Arenal ga je richting het zuiden.  Het uitzichtpunt Sequia de la Noria ligt langs de Av. Ultramar net voor het strand Cala Blanca.   Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over het lange rotsstrand.

5. Cala Blanca en Caletes

Cala  Blanca ligt naast Séquia de la Noria en is eveneens een rotsstrand.  Het bestaat uit 2 kleine baaien

De eerste baai is Caleta I en is makkelijk bereikbaar met de auto.  Er is een ruime parkeerplaats voorzien.  Aan deze eerste baai ligt het uitkijkpunt Cala Blanca.  

De tweede baai is Caleta II.  Het water is hier kristalhelder dus als je er wat geklauter voor over hebt, is het een perfecte plaats om te zwemmen en snorkelen.  Je treft hier veel locals en weinig toeristen.  

Route: Caleta I ligt aan het einde van Av. Ultramar.   Aan de baai eindigt de weg en ligt een grote parkeerplaats.  Vanaf daar loopt een promenade die eindigt aan Caleta II.    Caleta II kan je ook bereiken als je langs de grote weg parkeert en via de trappen afdaalt naar het strand.

Cala Blanca

5. Creu del Portitxol

Creu del Portitxol  is één van de meest bezochte uitzichtpunten van de Miradores in Javea.   Het panoramisch uitzicht is dan ook adembenemend.  De plaats dankt zijn naam aan het 2 meter hoge Tosca kruis dat hier staat (creu = kruis).  Van hieruit heb je zicht op het beschermde eiland Portitxol.   Geen zin om er naartoe te wandelen?  Huur dan Casa Gonzalez.  Vanaf onze villa heb je namelijk ook zicht op dit mooie stukje van de Costa Blanca.

Het eiland Portitxol is tegenwoordig beschermd en onbewoond.  Er zijn echter enkele begraafplaatsen ontdekt waardoor men denkt dat dit eilandje, met een diameter van 300 meter, toch ooit bewoond was.

Vanaf dit kruis starten 2 wandelingen naar Cap Prim en na La Barraca (dat net om de hoek ligt bij het strand van Portitxol).   Ga zeker iets eten of drinken bij Cala Clemence, één van de meest gezellige beachbars in de omgeving.

Route: Creu del Portitxol staat op het kruispunt tussen ctra. del Portitxol en Carrer Illa.  

Img 4277

6. L'Illa

Krijg je niet genoeg van het panoramisch uitzicht op de baai van Portitxol, stop dan ook nog even aan het nabijgelegen uitzichtpunt L'Illa.  Wandel zeker tot aan de rand van het klif.  Het uitzicht is spectaculair.

7. La Falzia

Hier heb je misschien wel het meest spectaculaire uitzichtpunt.  Op dit 150 meter hoge klif heb je panoramisch uitzicht over Portitxol, Cap Negre, Cap de Sant Antoni en Cap Prim.

Route: Volg Ctra. del Portitxol.  Het uitzichtpunt ligt op 150 meter van Cala del Portitxol.

La Falzia

8. Cap Negre

De regio rond Javea dankt zijn micro-klimaat o.a.  aan Cap Negre.   Er loopt een relatief korte wandeling naar het uiterste puntje van het klif.  Vanaf hier geniet je van een inndrukwekkend panoramisch uitzicht over de kustijn.  De 15 meter hoge rots die hier in het water ligt is El Berganti of Escull de sant Pere. Het is één van de favoriete duiklocaties in de regio.

Route: Geef Carrer Benjamin Britten in in je GPS.  De wandeling naar de punt van het klif start hier.

Img 4247

9. Cap de la Nau

Cap de la Nau ligt op amper 2 minuten van Casa Gonzales.   Het uitzicht over de zee is hier fabelachtig.   Het uitzicht punt ligt lang Restaurant El Mirador dat een van onze favoriete restaurants aan de Costa Blanca is.   Links van het restaurant heb je zicht over de zee.  Rechts van het restaurant is het uitzicht echter waanzinnig.   Boek een tafeltje bij El Mirador en geniet van de heerlijktse paella met het spectaculaire uitzicht.  Vooral 's avonds is het geweldig want dan kleurt de hemel prachtig roze.

Maak ook een korte wandeling naar de vuurtoren.

RouteCarrer Cabo de La Nao 150 in Javea.

Img 2616

10. Les Pesqueres

Les Pesqueres is een heel steil klif.  Vanaf hier zie je vuurtoren van Cabo de la Nao en bij helder weer zie je zelfs de kust van Moraira.  In de verte zie je ook de rots van Calpe liggen.

De naams Pesqueres (vissers) komt van het oude gebruik waarbij vissers langs het klif omlaag gingen om te vissen.  Het was een gevaarlijke bezigheid en het waren vooral vissers uit Benitachell die hier hun leven riskeerden.

Route: in de urbanisatie La Siesta rij je naar Calle Joaquin Turina.  Hier kan je tussen 2 huizen over een korte zandweg tot aan het klif wandelen.

Img 3641

11. Ambolo

Vanaf dit uitzichtpunt zie je beneden Cala Ombolo Javea of het strand van Ambolo.  Dit piepkleine strookje naaktstrand is enkel via een steil pad bereikbaar.   Het water is kristalhelder en het is dus een perfecte plaats om te snorkelen.    Het strand is momenteel (2022) nog steeds gesloten omdat er recent rotsen naar beneden stortten door kleine aardverschuivingen.  Jammer, want de baai staat bekend als één van de mooiste baaien van Europa.

Route: rij naar de Urbanisatie Ambollo en volg de straat Torre Ambolo.  Aan het einde van deze doodlopende straat ligt het uitzichtpunt.

Img 3585
Img 3591

12. Castell de la Granadella

Dit uitzichtpunt noemt men ook wel Morro del Pi.  Je kan hier vaak in je eentje van het panoramisch uitzicht genieten omdat de meeste mensen naar het beroemde strand Cala de La Granadella gaan.  Dit witte keienstrand is niet voor niets meermaals verkozen tot mooiste strand van Spanje en één van de mooiste stranden van Europa. 

Route: sla aan de Car. Cap de la Nau af naar Granadella.  Rij verder naar Pic Tort en volg daar de wegwijzers tot aan het uitkijkpunt.  Exacte adres: Carrer dels Trencapinyona 7.

Castell De La Granadella, Xabia, Marina Alta, Pais Valencia
Img 2619

Kaart met de route van de Miradores van Javea

Deel 1 Miradores van Javea

Deel 2 Miradores van Javea

TIjdens je volgende trip naar de Costa Blanca moet je zeker een dag uittrekken om in Javea van het ene uitzichtpunt naar het andere panoramische uitzicht te rijden.   Neem je strandtas mee en relax tussendoor even in één van de vele pittoreske baaitjes.

Ben je heel sportief?  De route kan ook te voet afgelegd worden.

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven in Javea;  Meer daarover vind je in 'Doen tijdens je vakantie in Javea'  Bovendien kan je ook nog waanzinnig lekker eten in deze regio.  Ontdek hier de beste restaurants aan de Costa Blanca.  Moe van al die activiteiten of even uitbuiken na die zalige paella?  Dat doe je op de beste stranden in Javea.

Bewaar voor later!

Route Langs De Miradores Van Javea