Javea is onze favoriete bestemming aan de Costa Blanca.  Het is perfect bereikbaar via de luchthavens van Alicante of Valencia en de regio heeft één van de meest afwisselende landschappen van de Middellandse Zee.  Vooral vanaf de kustlijn geniet je van panoramische uitzichten over de zee, bergen en kliffen.   Er ontstond dan niet voor niets een route langs de Miradores (of uitzichtpunten) van Javea.   

Wij werden jaren geleden al verliefd op de regio en kochten er onlangs een prachtige villa.  Casa Gonzalez is nu onze uitvalsbasis om Javea en de omgeving te ontdekken.   Javea zelf heeft prachtige baaitjes, een gouden zandstrand, rustige buurten, een bruisend uitgaansleven en het is een paradijs voor gastronomen.   Bovendien liggen er in de buurt heel veel gezellige dorpjes.  Steden als Alicante, Benidorm en Valencia liggen binnen handbereik.

Casa Gonzalez ligt op een boogscheut van enkele van de mooiste uitzichtspunten (zoals Granadella, Portitxol, Cap Negre en Cap de la Nau) maar geniet zelf ook van een adembenemend panoramisch uitzicht.   Plan jij een reis naar de Costa Blanca in Spanje, dan kan je onze vakantievilla huren.   Casa Gonzalez heeft 4 slaapkamers en 3 badkamers, zwembad met extra badkamer, volledig uitgeruste keuken zowel binnen als buiten, high speed internet, TV,....    Kortom alles voor een heerlijke vakantie. 

Voor meer informatie: +32 478960831 of wendy.maes3@telenet.be

Dsc02987
Dsc02694
Dsc02916 Hdr
Dsc03021

Er heerst een microklimaat in de regio dankzij het omliggende gebergte met Montgo als hoogtepunt.  Deze bergen en de ligging tussen twee kapen (Cap de la Nau en Cap de San Antonio) zorgt dat regio beschermd wordt tegen stormen uit het noorden.

Zoals gezegd is het uitzicht in Javea bijna overal waanzinnig mooi. 

Er werd dan ook een leuke route uitgestippeld die je langs de 14 mooiste panoramische uitzichten voert. 

Deze route heet Miradores Javea/Miradors de Xabia en staat overal goed aangeduid.

Javea (15)

Route langs de Miradores van Javea

1. Uitzichtpunt Molins/Pla de Xabia

Wij starten route in het noorden, iets landinwaarts met als eerste uitzichtpunt de molens van Javea.  Als je aan de haven van Javea staat en je kijkt omhoog met je rug naar de zee, dan zie je boven op de heuveltoppen de restanten van enkele oude molens staan.

De oudste molens dateren uit de 14de eeuw en zijn beschermd.  Een aantal molens zijn mooi gerestaureerd. Sommige zijn in privé bezit en werden omgebouwd tot woning.  

De 11 molens staan in het natuurprark van de Montgo en werden op deze plaats gebouwd omdat het er bijna altijd waait. De molens werden gebruikt om tarwe te malen.

Vanop het klif geniet je hier van een panoramisch uitzicht met links zicht Cap de Sant Antoni en rechts Cap Prim.

Je kan hier een korte wandeling maken  van de molens naar Cap de Sant Antoni, het volgende uitzichtpunt.  Ben je iets sportiever aangelegd, dan kan je vanaf de haven naar de top van de Montgo wandelen.  Onderweg kom je de molens dan tegen.

Route: 

Volg de CV-736 vanuit Javea richting Denia.  Sla rechtsaf (CV-7362) richting Cap de Sant Antoni.  Uiteindelijk sla je rechts een zandweg in (Cami de les Pedres).   Er staan ook overal wegwijzers naar het uitzichtpunt.

Laat je auto achter op de parking en wandel de laatste 50 meter naar het klif.

Javea (33)
Javea (32) 3

2. Uitzichtpunt Cap de Sant Antoni

Halte 2 van de Miradores Javea is Can de Sant Antoni of Cabo de San Antonio.  De kaap beslaat een oppervlakte van meer dan 100 hectare.  De kliffen rijzen hier 150 meter boven zeeniveau en vormen alleen hierdoor al een indrukwekkend uitzichtpunt.

De kaap is, op Cap de la Nau na, het meest oostelijke punt van de provincie Alicante.

Cap de Sant Antoni vormt het einde van het natuurpark Montgo en aan de voet vind je het zeereservaat Cabo de San Antonio waar enkele vissoorten, kreeften, mosselen, zee-egels en inktvissen beschermd worden.

In 2014 werd een groot deel van de begroeiing van de de kaap verwoest tijdens een brand.  Inmiddels is een groot deel weer hersteld;

In de omliggende grotten woonden ooit 12 monniken die hier de eenzaamheid opzochten om dichter bij God te komen.

Javea (48)

De vuurtoren van Cap de Sant Antoni

Op de punt van de kaap taat een vuurtoren uit 1855. 

Net voor de vuurtoren staan bordjes die een wandeling naar de haven van Javea aanduiden.  De  wandeling is een kleine 2 kilometer en duurt ongeveer een half uur. 

Onderweg passeer het het ene uitzchtpunt na het andere.

 

 

Route: 

Vanaf de molens volg je de bordjes naar de Kaap.  Kom je uit Javea, volg dan de CV-736 en sla rechtsaf naar de CV-7362.   Er staan veel wegwijzers richting de kaap en de vuurtoren.

Javea (42)

3. Uitzichtpunt Punta de l'Arenal

De Arenal is het 480 meter lange, goudgele zandstrand in het centrum van Javea.  Langs de promenade liggen talloze restaurants, bars en winkeltjes.  Van hieruit kan je ook een boot of jetski huren.

Aan beide uiteinden van het strand heb je een uitzichtpunt van waaruit je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de hele baai.

In het noorden (als je met je gezicht naar de zee staat, is dat aan de linkerkant) ligt een oude Romaanse site waar je een mooi zicht hebt over de baai en de tegenoverliggende kliffen.

Vanop het zuidelijke uitzichtpunt heb je echter het allermooiste zicht.  Ga de trap op naast restaurant Ambula.  Vanaf hier heb je zicht op de baai,de Montgo en Cabo de San Antonio.  Bovendien geniet je hier van prachtige zonsondergangen.

Route: Arenal Beach staat overal aangegeven.  Volg de bordjes en parkeer langs de Av. de la Llibertat.

Javea (134)

4. Uitzichtpunt Séquia de la Noria

Dit uitzichtpunt noemt men ook wel Segundo Montanar of Segon Montanyar Beach.  Dit ruw stenen strand is bijna 2 km breed.  

In de Romeinse tijd werd hier een kanaal gegraven om het zoute zeewater naar de zoutvlakte te vergemakkelijken.  Later werd daarn een 'Noria' of verticaal houten wiel aan toegevoegd om de toevoer van het water beter te regelen.  

De stenen van dit zand zijn zeer 'zacht' en worden dan ook veel gebruikt in de bouw.  Dit type steen noemt men Tosca de Xabia.  

Om te wandelen heb je hier stevig schoeisel nodig.  Er zijn op een paar plaatsen trapjes voorzien om in zee te gaan.

Sequia De La Noria

Route: vanaf Arenal ga je richting het zuiden.  Het uitzichtpunt Sequia de la Noria ligt langs de Av. Ultramar net voor het strand Cala Blanca.   Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over het lange rotsstrand.

5. Cala Blanca en Caletes

Cala  Blanca ligt naast Séquia de la Noria en is eveneens een rotsstrand.  Het bestaat uit 2 kleine baaien

De eerste baai is Caleta I en is makkelijk bereikbaar met de auto.  Er is een ruime parkeerplaats voorzien.  Aan deze eerste baai ligt het uitkijkpunt Cala Blanca.  

De tweede baai is Caleta II.  Het water is hier kristalhelder dus als je er wat geklauter voor over hebt, is het een perfecte plaats om te zwemmen en snorkelen.  Je treft hier veel locals en weinig toeristen.  

Route: Caleta I ligt aan het einde van Av. Ultramar.   Aan de baai eindigt de weg en ligt een grote parkeerplaats.  Vanaf daar loopt een promenade die eindigt aan Caleta II.    Caleta II kan je ook bereiken als je langs de grote weg parkeert en via de trappen afdaalt naar het strand.

Cala Blanca