Met het koude weer dat nog steeds dit deel van Europa in zijn greep houdt, wil je waarschijnlijk een reis maken naar een warmere bestemming nu de winter overgaat in de lente. Immers, de menigte Belgen die naar meer tropische klimaten trokken rond Kerstmis zijn nu waarschijnlijk alweer thuis, wat betekent dat je dezelfde plekken in relatieve rust en vrede kunt genieten.

Als dat zo is, is het essentieel om jezelf tegen de zon te beschermen. Naast zonnebrandcrème, moeten inpaklijsten voor een geslaagde zonvakantie ook rekening houden met je ogen. Daar komen zonnebrillen bij kijken. Ze zijn essentieel voor het blokkeren van UV-stralen, die op korte termijn aandoeningen zoals fotokeratitis (oogverbranding door de zon) kunnen veroorzaken en op de lange termijn staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie die tot blindheid kan leiden.

Maar met alle soorten zonnebrillen op de markt, kan het moeilijk zijn om een paar voor je reis te kiezen. Blijf lezen voor een eenvoudige uitleg over hoe je de beste kunt kiezen voor je zonvakantie.

Controleer op 100% UV-bescherming

De eerste en belangrijkste taak van je zonnebril zal zijn om UV-stralen te blokkeren, dus zorg ervoor dat het paar dat je koopt dat ook echt kan. Als je fysieke winkels bezoekt, zoek dan naar zonnebrillen met stickers die 100% UV-bescherming certificeren, wat soms ook wordt aangeduid als "UV400". Als je online winkelt, zal het zoeken naar deze details in de productbeschrijvingen je helpen hetzelfde te doen.

 

Zonnebril
Photo by Vaibhav Kashyap: https://www.pexels.com/photo/woman-jumping-on-seashore-and-holding-hat-237593/

Voeg je voorschrift toe

Als je corrigerende brillen draagt, overweeg dan je voorschrift bij het kopen van zonnebrillen. Het kan immers lastig zijn om zowel zonnebrillen als gewone brillen mee te nemen en dan de een over de ander te dragen. Clip-on zonnebrillen zijn ook gemakkelijk te verliezen, terwijl overgangslenzen niet genoeg UV-bescherming bieden. Kijk in plaats daarvan naar zonnebrillenmerken zoals Serengeti en Polaroid die voorgeschreven zonnebrillen aanbieden voor gemak en gebruiksgemak.

Je hebt een bijgewerkt voorschrift nodig om ze te kunnen kopen, dus zorg ervoor dat je eerst krijg een oogmeting. Dit duurt ongeveer 30 minuten, waarbij je optometrist zal vragen naar je visuele zorgen en de buitenkant van je ogen zal beoordelen voordat hij een meer diepgaand onderzoek doet. Je kunt dan je voorschrift gebruiken om online of offline zonnebrillen te kopen. Als je echter een beperkt budget hebt, wil je misschien opmerken dat retailers, waaronder Pearle Opticiens, gratis oogtesten doen als je daarna zonnebrillen in hun winkels koopt.

Zorg voor de juiste pasvorm

Hoewel je dit eenvoudige detail bij het kopen van zonnebrillen misschien over het hoofd ziet, kan het een groot verschil maken als je ze begint te dragen. Als ze te strak zijn, kunnen ze druk uitoefenen op je gezicht en slapen, wat ongemak en zelfs pijn kan veroorzaken. Als ze te los zijn, kunnen ze gemakkelijk afglijden - en je zou ze niet willen verliezen terwijl je op het strand bent! Zorg ervoor dat je zonnebrillen past voordat je ze koopt om een veilige maar comfortabele pasvorm te garanderen. Als je liever online winkelt, bieden visiecentra zoals Zeiss' op Kalkoven eenmalige fysieke afspraken om je gezicht op te meten. Van daaruit kun je gebruikmaken van virtuele pasbeurten voor zonnebrillen online.

 

Zonnebrillen Zonvakantie
Afbeelding van Ruibing Qin via Pixabay

Kies kwaliteitslenzen en -monturen

Als je wilt dat je zonnebril niet alleen tijdens deze zonovergoten reis, maar ook op toekomstige reizen meegaat, let dan goed op de lenzen en monturen van de zonnebril. Je krijgt de beste lenzen als je kiest voor lenzen met een uniforme - niet graduele - kleur. Test de zonnebril door deze op armlengte afstand te houden en langzaam heen en weer te bewegen voor een licht. Als de lenzen op enige wijze vervormen, zijn ze van slechte kwaliteit.

Ondertussen kun je de kwaliteit van het montuur garanderen door zonnebrillen te selecteren die gebruikmaken van specifieke materialen. Metalen zoals titanium worden vaak als het meest duurzaam beschouwd, maar kunnen allergische reacties veroorzaken als je een gevoelige huid hebt. Als dat het geval is, kun je kiezen voor acetaatmonturen, die lichtgewicht zijn, comfortabel om te dragen en ver kunnen buigen voordat ze breken - perfect voor de avonturen die je zult beleven op je vakantie. En als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke optie, kun je modellen van merken zoals Ray-Ban proberen die bio-acetaat gebruiken. Het biedt alle dezelfde voordelen als traditioneel acetaat, maar is gemaakt van hernieuwbare bronnen.

Overweeg extra coatings

Als je meer wilt investeren om een goed paar reiszonnebrillen te krijgen, overweeg dan een paar te selecteren met extra lenscoatings. Ze zullen meer kosten - maar zijn het waard als je degenen kiest die je echt nodig hebt. In het bijzonder wil je misschien zonnebrillen kopen met gepolariseerde lenscoatings. Het water op warme bestemmingen weerkaatst gemakkelijk de schittering van de zon in je ogen, wat tijdelijke blindheid door fotokeratitis kan veroorzaken en je kwetsbaarder maakt voor ongelukken. Gepolariseerde zonnebrillen filteren die schittering uit. Merken zoals Oakley kunnen je zelfs meer waar voor je geld geven met eigen functies zoals PRIZM-technologie, die kleur en contrast verbetert voor een beter zicht naast je te beschermen tegen de zon.

Like it? Pin it!

 

Zonnebril Zonvakantie