Ben jij ook fan van een geurige espresso? Dan ben je niet alleen. Sinds het drankje speciaal voor 1 persoon kan worden gemaakt, is het wereldwijd de meest populaire drank geworden na water en wijn. Een blik op de herkomst en methode van het perfecte cafeïneshot.

De traditie van espresso

Van Ethiopië naar Venetië

Espresso een klein kopje koffie, bereid door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen. De hoge druk zorgt ervoor dat de koffie niet wordt verbrand, en dus niet te bitter smaakt. Italianen drinken espresso de hele dag, vaak als twee of drie snelle slokjes en staande aan de bar. 

Het zwarte goud, van oorsprong uit de regio Kaffa in Ethiopië, kwam Europa binnen via Venetië. De Venetiaanse handelaren waren al sinds de 16e eeuw bekend met koffie en importeerden de koffiebonen via het Midden-Oosten. Maar pas begin de 20e eeuw ontstond de zetmethode per kop:

de 'Espresso', Italiaans voor 'uitdrukkelijk' of letterlijk: onder druk, es presso. 

Bij de eerste espressomachines werden zowel heet water als stoom door de gemalen koffie gedrukt. Dat leverde jarenlang een bittere slok op, want het té hete water verbrandde de koffie. Dat loste Francesco Illy in 1935 op door druk en watertemperatuur van elkaar los te koppelen. Het water werd via luchtdruk door de gemalen koffie geperst, in plaats van stoom, en zo bleef de temperatuur onder het kookpunt. Daarna volgde een systeem om water via een mechanisch gespannen, handbediende veer door de koffie te persen, die nog later werd vervangen door een elektrische pomp. 
Een lekkere espresso zetten is delicaat. Wie vandaag de beste espressomachine maakt, is voer voor een verhitte strijd. Toch is iedereen het eens over de basisprocedure: voor een espresso wordt water van ongeveer 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden.

Ontdek hoe makkelijk je zelf het perfecte kopje espresso zet met één van de geavanceerde machines van Coffeeness.

Perfecte Espresso
Afbeelding van 13758299 via Pixabay

Un café per favore

In Italië en bij uitbreiding Europa barstte de koffiecultuur uit zijn voegen. Vandaag is elke barista bedreven in het zetten van talloze dranken met espresso – in Italië gewoon een 'caffè' - als basis. Een bittere caffè lungo met meer koffie, een romige cappuccino, caffe latte of latte macchiato, een doppio of dubbele espresso, de ristretto of extra kleine, sterke espresso, een caffè lungo of americano voor wie een grotere, zacht smakende koffie wil, … de ontwikkeling van variaties staat niet stil.

Koffiebranders zoals Segafredo – de meest gedronken koffie ter wereld – specialiseren zich al generaties lang in het creëren van de perfecte smaaksensatie op basis van een oud, Venetiaans recept. 

Een tripje naar Italië waar je de sfeer opsnuift in de drukke koffiebars, is een must voor elke koffieliefhebber. Gelukkig laten merken als Senseo ons ook thuis genieten van de perfecte doordrinker. En daar zijn we zeker niet rouwig om!

 

Espresso Italie
Afbeelding van albert kunnen via Pixabay

Wat is jouw favoriete koffie?

Bewaar voor later!

Italie Espresso