De provincie Antwerpen heeft heel wat te bieden: van de grootste stad in Vlaanderen, Antwerpen, tot de groene oase van rust in de Antwerpse Kempen. De kleinere watersteden Mechelen en Lier hebben de voorbije jaren een echte metamorfose ondergaan en zijn de perfecte verborgen parels van de provincie Antwerpen. En wist je trouwens dat er in deze provincie ook een kasteel staat waar een Tim Burton film is opgenomen? Ontdek het allemaal in deze blogpost.

Ontdek de provincie Antwerpen

1. Antwerpen

De stad Antwerpen, de koekenstad of ’t stad, zoals de Antwerpenaren graag zeggen, is de grootste stad van Vlaanderen. In deze stad kan je niet enkel heel veel geschiedenis ontdekken, je kan er ook genieten van lekkere restaurants, hippe koffieplekjes en originele winkels.

De rijke geschiedenis van Antwerpen

 

Laten we starten met wat achtergrondinformatie: Antwerpen ligt aan de rechteroever van de Schelde en heeft zijn rijke geschiedenis te danken aan de grote haven die tot op vandaag één van de grootste havens ter wereld is.

De 16e eeuw was de Gouden Eeuw van Antwerpen, onder andere door de boekdrukkunst en de drukkerij Plantijn. Wil je hier meer over ontdekken? Bezoek dan het Moretus-Plantin museum en kom te weten hoe verhalen en boekdrukkunst de wereld veranderden.

Ook was Antwerpen de thuishaven voor bekende barokschilders zoals Rubens, Jordaens en Teniers. De rijke geschiedenis van de barok kan je opsnuiven in het Rubenshuis, en breng zeker ook een bezoekje aan de Sint-Carolus Borromeus kerk op het mooiste pleintje van Antwerpen, het Hendrik Conscienceplein.

Bron: Flickr

 

Antwerpen

3x inspirerende bezoeken in Antwerpen

 
  • Modemuseum: Antwerpen is een echte modestad en dit zie je zeker door de mooie boetiekjes rond de Nationalestraat en in het hippe Antwerpen Zuid. Breng dus zeker een bezoekje aan het modemuseum, dat zich huisvest in het historische Modenatie gebouw in de Nationalestraat. Ga daarna ook eens langs bij Rosier 41, een toffe tweedehandswinkel waar je onder andere stuks van Dries Van Noten vindt. Sluit af bij Cafématic, of geniet van een picknick in de Botanische tuin.
  • ’t Eilandje was een vroegere schippersbuurt die de afgelopen 20 jaar een echte transformatie heeft ondergaan. Je vindt er het MAS voor een panorama over de stad, het Felix Pakhuis voor prachtige foto’s en genoeg terrasjes om te genieten van de zon en het water.
Antwerpen 2

Bron: expeditie aardbol

  • Het Groen Kwartier is de nieuwe hippe plek van Oud-Berchem. In Berchem is het rustiger dan in het centrum van de stad maar ook hier is er van alles te ontdekken. Zo kan je lekkere koffie gaan drinken bij Caffénation in PAKT, of kan je de stadsboerderij op ’t Dak van Pakt gaan bezoeken. Caffénation heeft trouwens zijn eigen koffiebranderij in Antwerpen en staat voor ethische koffie. Zin in fine dining? In ’t Groen Kwartier vind je The Jane, een tweesterrenrestaurant in de oude kapel van een voormalig militair ziekenhuis.

 

Logeren en eten en drinken in Antwerpen

 
  • Ben je fan van designmeubels en mooie decoratie? Logeer dan in Hotel Julien in de Korte Nieuwstraat in Antwerpen waar je kan genieten van een privé spa, lekkere cocktails en een privé dakterras.
  • Wanneer je honger hebt in het toeristisch centrum, ga je best langs de Oude Koornmarkt waar je wel minstens 30 restaurants hebt. Geniet van pasta bij Hippo Vino of sushi bij Zaowang. Op het Munthof achter de Kloosterstraat vind je ook erg hippe restaurants zoals Camino.
Antwerpen 3

Bron: tripadvisor.be

 

  • Ook op het ’t Eilandje vind je genoeg toffe plekken. Bij Bocadero of SOMMAR waan je je in het warme St.-Tropez, bij Crèmerie Germaine vind je ambachtelijk gemaakt roomijs, en bij kolonel&reede kan je dan weer lekker brunchen op zondagochtend.
  • De buurt ’t Zuid rond het museum van Schone Kunsten krioelt van de lekkere restaurants zoals Sum Sum, Vitrin, MAVEN en Fiskebar.

2. Mechelen en Lier

Antwerpen 4

Bron: visitflanders

Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel en is gebouwd rond de rivier de Dijle. Het is er rustig en levendig tegelijkertijd en de binnenstad heeft veel te bieden: kleine boetiekjes, lekkere restaurants en een wandeling op of langs het water. Geniet van een lekkere koffie van Coffice met zicht op de Sint-Romboutskathedraal of ga wandelen in het gezellige Vrijbroekpark. Met kinderen op stap? Dan is de ZOO Planckendael of Tenchnolopis een goede daguitstap. Ook kan je geschiedenis opsnuiven in Mechelen in Kazerne Dossin, het Begijnhof en Fort Breendonk.

Antwerpen 5

Bron: travelvalley

Lier is de tweede mooie waterstad rond Antwerpen. Hier stroomt dan weer de Nete door. In Lier kan je lekker lunchen in Bar Muza of een bootje varen doorheen de stad. Je waant je eigenlijk in Brugge, al is het minder toeristisch en gevarieerder. Voor lekkere koffie, ga je best langs bij Feliks Coffee.

Tip: Proef lekkere Lierse ‘vlaaikes’ met zicht op het water en met de zon op je snoet.

3. Antwerpse Kempen

De Antwerpse Kempen is het groene gebied ten noorden van de stad en telt wel een 5319 km2. Er valt enorm veel te beleven, maar ga er vooral naartoe om te rusten en te genieten. Maak dus een wandeltocht in de Kalmthoutse heide of het wandelbos in Kasterlee, en maak een toffe fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk of eentje voorgesteld door de toeristische website van de Kempen. Vergeet ook niet om de zoete aardbeien in Hoogstraten te proeven.

Antwerpen 6

Bron: Bungalowspecials.be

Qua overnachting, raden we je aan om eens een unieke overnachting zoals een Tiny House te boeken. Zo heb je er in Meersel Dreef en Hoogstraten. Een compact Samsonite koffertje zal hier zeker van pas komen zodat je alles goed kan wegstoppen want met een slaapkamer, keuken en badkamer in max. 50 m2, heb je geen plaats voor onnodige bagage. Waar je wel van kan genieten, is de natuur rondom je. Word wakker met de vogels die fluiten en voel je één met de natuur.

 

Antwerpen 7

Bron: House of Weddings

Brasschaat

Onze laatste tip: breng eens een bezoekje aan het kasteel van Brasschaat, op een 25 minuten rijden van centrum Antwerpen. Hier is de film “Miss Peregrine's Home for Peculiar Children” van Tim Burton opgenomen. Brasschaat is één van de gemeentes in de groene rand rond Antwerpen, een echte woonbuurt waar je kan genieten van mooie natuur, parken en lekkere restaurants. Vieux Depot en Ruggeri zijn bijvoorbeeld lekkere fine dining restaurants die je in het groene Brasschaat kan ontdekken.

Plan jij een uitstap naar de provincie Antwerpen? Laat het ons weten in de comments!

Like it? Pin it!

Provincie Antwerpen