Met spijt in het hart verlaten we de wijnregio en beginnen aan de rit van 450 km richting Oudtshoorn. Onderweg maken we een leuke stop in The Eight Bells Mountain Inn, in Mosselbaai. Dit hotelletje bezochten we 20 jaar geleden tijdens onze huwelijksreis.  Meer over dit hotel lees je hier.

Struisvogelindustrie


Tijdens de rit verandert het landschap al snel van groen en weelderig naar kaal en dor. Het hete en droge klimaat in de Kleine Karoo bleek destijds uitstekend om struisvogels te kweken. Toen eind 19de eeuw het dragen van struisvogelveren een modetrend werd, kende de regio dan ook hoogtijdagen.  De trend hield meer dan 40 jaar stand en in die tijd werden er prachtige landhuizen gebouwd door de rijke struisvogelbaronnen. Er zijn nog heel wat van die zogenaamde ‘verenpaleizen’ in stand gebleven.

 

Oudtshoorn (1)

Na de 1ste wereldoorlog wijzigde de mode en stortte de struisvogelindustrie in. Enkele tientallen jaren later kende ze een heropleving omdat het struisvogelleder populair werd. Ook vandaag de dag is het nog steeds één van de duurdere ledersoorten.  Struisvogels worden nu ook gekweekt voor hun vlees (vergelijkbaar met steak, maar iets zoeter van smaak).

What to do in Oudtshoorn?

Bezoek een struisvogelfarm

Uiteraard moet je in deze regio een struisvogelfarm bezoeken.  Er zijn 2 zogenaamde ‘show farms’.  Highgate Ostrich Show Farm en Safari Ostrich Show Farm.  In de buurt rond Oudtshoorn staan overal wegwijzers richting deze 2 boederijen.   Ze bieden een rondleiding aan door de farm waarbij ze alles vertellen over het kweken van de struisvogels. Je leert dat een struisvogelei ongeveer 100 kg gewicht kan dragen en dat mag je zelf even uittesten door erop te gaan staan.  Als je minder dan 70 kg weegt mag je op een struisvogel zitten (beslis zelf maar of dat ok is) en je wordt getracteerd op een struisvogelrace.  Als je dat niet ziet zitten, kan je ze wat graantjes voeren.

Een bezoek duurt een kleine 2 uur. 

Oudtshoorn (3)
Oudtshoorn (2)
Oudtshoorn (11)

Cango Wildlife Ranch

Deze ranch, vlakbij het centrum van Oudtshoorn is een dierenopvangcentrum. In 1995 werd hier de Cheetah Conservation Foundation opgericht en inmiddels is de ranch één van de belangrijkste cheetafokkerijen van Afrika.  Bovendien staat ze in de top 5 van dierenbeschermingsinstellingen. Uiteraard kan je het gedeelte waar de dieren worden gefokt en voorbereid op een leven in vrijheid, niet bezoeken.  Er is echter wel een groot dierenpark verbonden aan de fokkerij.  Hier kan je cheeta’s, krokodillen, stekelvarkens, gieren enz. bekijken.  De meeste dieren zijn hier terecht gekomen nadat ze gewond werden of ze zijn weggehaald bij eigenaars die ze als huisdier hielden. Daardoor kunnen deze dieren niet meer worden vrijgelaten en worden ze hier opgevangen.

Het ‘knuffelen’ met wilde dieren is heel erg omstreden, maar als je toch een close encounter wil met bijvoorbeeld een cheeta, dan lijkt dit me nog een goed adres.

Oudtshoorn (4)
Dsc01523
Oudtshoorn (5)
Oudtshoorn (12)

Cango caves

De eerste van deze gigantische grotten werd in 1780 ontdekt.  Het duurde tot midden jaren ’70 voor de 2 andere grotten werden ontdekt. Alleen de eerste grot is open voor publiek, maar een bezoek is echt de moeite.  De korte rondleiding voert je langs Cleopatra’s Needle en de Frozen waterfall naar Van Zyl’s Hall, een ruimte van meer dan 100 meter lang en 16 meter hoog. Voor de sportievelingen onder ons is er een zware wandeling van 1.5 uur waarbij je meer dan 400 treden moet trotseren.  Ook al is het fris in de grotten, door de hoge luchtvochtigheid is het een inspannende trip.

 

Cango Caves

Swartberg Pass

Deze pas, met spectaculaire uitzichten, begint ter hoogte van Prince Albert (volg vanaf Oudtshoorn de R328 naar het Noorden).   Deze 24 km lange grindweg schijnt garant te staan voor een geweldige rit.  Wegens tijdgebrek hebben wij hem aan ons voorbij moeten laten gaan.  Het is in elk geval een goede reden om nog eens terug te komen.


Where to stay in Oudtshoorn?

Tijdens onze huwelijksreis, 20 jaar geleden, logeerden wij hier in Rosenhof Country House. Aangezien het hotelletje nog steeds hoog stond aangeschreven, beslisten we om hier opnieuw te logeren. We reden dus met hoge verwachtingen richting Oudtshoorn.  Gelukkig werden we niet teleurgesteld. De kamers zijn nog steeds even prachtig als destijds. Bekijk deze video voor een impressie.  De bomen in het parkje, waarrond de witte huisjes staan, zijn wel flink gegroeid. In onze kamer stond een fles Vonkelwijn klaar met een ‘welcome back’ kaartje.  We hebben één avond in het hotel gegeten en ook dat was meer dan in orde.  Als we ooit nog eens in Oudtshoorn passeren mogen ze ons zeker weer verwachten.

Rosenhof (1)
Rosenhof (2)
Rosenhof (3)

Where to eat in Oudtshoorn?

In Oudtshoorn vind je tal van restaurantjes. Wij kozen voor The Black Swan.  Als je veel honger hebt, kan ik je de ribbetjes aanbevelen. De Afrikaanse stoofpotjes zijn pittig, maar lekker.

Wij verbleven 2 nachten in Oudtshoorn en dat is in principe genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken.  Daarna vertrokken we richting Knysna voor het laatste deel van onze reis.  Meer daarover lees je binnenkort.

Wil je meer weten over Kaapstad of de wijnregio, dan lees je best volgende posts:

Ontdek Kaapstad

Ontdek de Kaapse wijnlanden

Ontdek Oudtshoorn