20 jaar geleden passeerden we de Kaapse wijnstreken in sneltreinvaart, maar deze keer waren Stellenbosch en Franschhoek één van de belangrijkste reisdoelen.  We verbleven de eerste 5 nachten van onze reis in een hotel in Stellenbosch. Van hieruit bezochten we Kaapstad (daarover lees je meer in deze post) en uiteraard werd het Kaapse Wijnland uitgebreid verkend.

Ontdek het hart van de Kaapse wijnstreek

Stellenbosch

Stellenbosch is een gezellig universiteitsstadje en het neusje van de zalm  van de wijnstreken in Zuid-Afrika. Witte, Kaapse huizen, eeuwenoude bomen, gezellige restaurants en caféetjes maken Stellenbosch tot de perfecte plaats om een paar dagen je tent op te slaan want hier kan je overal de beste Stellenbosch wijn proeven.

In het verleden woedde er drie keer een grote brand waardoor grote delen van de stad werden verwoest.  Veel gebouwen werden echter herbouwd in de oorspronkelijke stijl. 

Bovendien produceren ze in Stellenbosch de beste Zuid-Afrikaanse wijnen.

Dsc01313

12 x de beste Zuid-Afrikaanse wijn uit Stellenbosch

Aangezien je in de beste wijnstreek van Zuid-Afrika bent, is een wijndegustatie uiteraard een must in Stellenbosch.  In Zuid-Afrika zijn wijnproducenten geen châteaux, maar Wine Estates. Bij de meeste wijnhuizen maak je best vooraf een afspraak.  De estates waar je een afspraak maakt voor een rondleiding, rekenen vaak niets aan voor de degustaties. Er zijn echter ook veel estates waar je zonder afspraak terecht kan. Daar moet je vaak wel betalen voor de proeverij (vb Groot Constantia in Kaapstad). Hou er rekening mee dat veel Estates op zondag gesloten zijn.

1. De Toren

Mijn man drinkt thuis al jaren De Toren, volgens ons de beste Zuid-Afrikaanse wijn uit Stellenbosh, dus wij regelden daar een rondleiding. Het moet gezegd, die was fantastisch. Na 2 uur door de wijnvelden en langs het productieproces waren we bijna klaar om zelf een estate te starten. Aan het einde mocht er uiteraard geproefd worden en het werd weer bevestigd, ze maken hier echte juweeltjes. 

Bij de Toren gebruiken ze 5 druivensoorten uit de Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec and Petit Verdot. De druiven zijn geplant op 15 verschillende bodemsoorten om de complexe smaak van de Toren te creëren.

Afspraak nodig. Contact: info@de-toren.be

Adres: Polkadraai Road, Stellenbosch

De Toren Wine Estate
Selecting grapes

2. Meerlust Estate

Meerlust Estate produceert één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch.  Dit wijnhuis is Stellenbosch startte in 1756 en is al 8 generaties lang eigendom van de Myburgh familie.

Het wijnhuis ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Stellenbosch en huist in een prachtig gebouw.  Je kan hier naast de wijnkelder ook een bezoek brengen aan de rozentuin en het familie kerkhof.

Meerlust produceert 4 verschillende rode wijnen (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en Rubicon) en 1 witte Chardonay.

Meerlust is niet alleen een wijnhuis in Stellenbosch maar ook een hotel.  De voormalige slavenhuisjes en werkkamers werden gerenoveered en doen nu dienst als hotelkamers.

Contacteer de tasting room manager voor een afspraak: shop@meerlust.co.za

Adres: Baden Powell Drive, Stellenbosch

Meerlust Stellenbosch

3. Waterford Estate

Ook al is Waterford Estate nog jong, is het toch één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch.  Het wijnhuis werd opgericht in 1998 door 2 gepassioneerde families die hun sporen reeds verdienden bij o.a. Rust & Vrede.   Waterford Estate ligt in de pittoreske Blaauwklippen Valley, vlakbij Stellenbosch.  Als je niet van wijn houdt, moet je dit wijnhuis bezoeken omwille van de iconische fontein in de binnenplaats.  Je kan hier wijn proeven maar ook een Wine Drive Safari of een Porcupine Trail Walk maken.   Of wat dacht je van een overheerlijke lunch tussen de Stellenbosch wijnvelden.

Online reservatie  voor een wine drive safari of een bezoek aan de degustatieruimte. 

Adres: Blaauwklippen Road, Stellenbosch

Waterford Estate 2

4. Boschendal

Boschendal is een historisch wijnhuis met meerdere restaurants en een museum.  Ze produceren hier al meer dan 300 jaar één van de beste Zuid-afrikaanse wijnen.  Naast een uitzonderlijke witte en rode wijn, leveren ze hier ook een vonkelwijn (Zuid-Afrikaans voor champagne).

Verblijf in één van de 40 luxe cottages en geniet van het leven op een echte wijnboerderij.  Je kan ook in de boomhut of in één van de tenten logeren.  Neem deel aan een wijndegustatie en lunch in één van de geweldige restaurants.  Neem deel aan een toer over het landgoed, ga paardrijden of trek er met de mountainbike op uit.

TIP: reserveer een picknick en geniet van het adembenemende uitzicht over de Stellenbosch wijngaarden.

Geen afspraak nodig.

Adres: Pniel Road, Groot Drakenstein, Franschhoek (op de route tussen Stellenbosch en Franschhoek)

 

Boschendal

5. Glenelly

Glenelly wordt geleid door een Franse dame die in 2003 naar Stellenbosch verhuisde om hier een nieuw avontuur te starten.  Ze creëert één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen met een Franse twist.

Het wijnhuis heeft een degustatieruimte met aan adembenemend uitzicht over de Stellenbosch wijngaarden.   The eigenaresse heeft ook een spectaculaire glas collectie die ze tentoonstelt in een klein museum.  Ze heeft zelfs een glas dat gemaakt is door Salvador Dali.

Maak een online reservatie.

Adres: Lelie street, Idas Valley, Stellenbosch

Glenelly

6.. Kanonkop wine estate

Kanonkop wine estate is in handen van de 4de generatie van de Sauer familie.  Dit wijnhuis in Stellenbosch dankt zijn naam aan de kanonnen die destijds werden afgeschoten als er een vrachtschip in de haven arriverde.  De boeren hoorden de schoten en trokken op weg naar de haven om te kijken of ze hun producten konden ruilen voor exotische goederen.

Kanonkop is één van de bekendste Zuid-Afrikaanse wijnen.   Het wijnhuis heeft een degustatieruimte en een grote shop.

Geen afspraak nodig, tenzij je met een groep van meer dan 8 personen komt.  Gesloten op zondag.

Address: R44, Stellenbosch

Kanonkop Wine Estate

7. Peter Falke wines

Peter Falke komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd bekend als sokken-producent.  Hij trok in 1969 met zijn familie naar Zuid-Afrika om zijn droom, een wijnhuis runnen, waar te maken.  

Op zijn estate ligt een traditioneel Hollands Kaaps huis uit de 18de eeuw.  Ze beschikken over een degustatieruimte en een gezellige lounge op het terras.  Je geniet van één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen met uitzicht over de Stellenbosch wijngaarden.   In hun restaurant kan je terecht voor een lichte lunch.

Groep vanaf 10 moeten een afspraak maken.   Het domein is geopend tot 19.00u in tegenstelling tot de meeste wijnhuizen die al sluiten om 16 of 17u.

Adres: Groenvlei Farm, Annandale Road, Stellenbosch

Peter Falke Wines

8. Warwick

De geschiedenis van Warwick gaat terug tot 1771 toen het nog een fruitteler was.  In 1964 werd het landgoed gekocht door de Ratcliff familie die er een wijnhuis van maakte.  In enkele tientallen jaren wisten zij hier één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen te produceren.   Hun Stellenbosch wijn wo meerdere awards en is een echt Zuid-Afrikaans icoon.  Hier kan je terecht voor één van de betere wijntoers, een safari door de Stellenbosch wijngaarden en een luxe picknick.

Reserveer je bezoek per email: info@warwickwine.com

Adres: R44, Stellenbosch (tussen Stellenbosch en Klapmuts)

Warwick Wines

9. Spier Wine Farm

Spier wine estate is één van de oudste en meest commerciële wijnhuizen in Stellenbosch.  Ze produceren enkele heerlijke Stellenbosch wijnen die je kan proeven in de degustatieruimte.  Als je naar Zuid-Afrika reist met kinderen is een bezoek aan dit wijnhuis een goede keuze want ze bieden hier ook druivensapdegustaties aan.  Jong geleerd is oud gedaan!

Er is ook een luxe hotel, een goed restaurant en een gezellige shop verbonden aan het wijnhuis.  Je kan hier een picknick reserveren, aan vogelopvangcentrum bezoeken of paardrijdens tussen de Stellenbosch wijngaarden.

Geen afspraak nodig.

Adres: Baden Powel dr., Stellenbosh

Spier wine farm

10. Saxenburg wine farm

Het Saxenburg estate ligt in de heuvels nabij Kuilsrivier, tussen de Indische en Atlantische Oceaan.  Hier heerst het perfecte klimaat om aan wijnbouw te doen.  Geniet hier van Stellenbosch wijndegusaties, dineer in het restaurant of verblijf in één van de self catering cottages.   Ze hebben een terras met gratis WIFI.  Drop je kinderen even met de Ipad en geniet zelf van een van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch.

Geen afspraak nodig.

Adres: Polkadraai road, Kuils River (tussen Stellenbosch en Kuils river)

Saxenburg Wine Farm

Foto credit: Saxenburg

11. Tokara

Tokara is één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch.  Dit 17de eeuwse domein is genesteld op de zuidelijke hellingen van de Simonsberg. Van hieruit geniet je van spectaculaire vergezichten over False Bay en de Tafelberg.

Naast een wijnproeverij heeft Tokara ook een uitmuntend restaurant en een leuke shop waar ze wijnen en olijfolie verkopen.

Geen afspraak nodig.

Adres: Helshoogte Road, Stellenbosch

Tokara

12. Babylonstoren

Babylonstoren is één van de oudste wijnhuizen in Stellenbosch.  Het heeft gigantische wijngaarden maar ze telen ook fruit en groenten.  Het is één van de beste Zuid-Afrikaanse wijn estates om te bezoeken.  Het heeft een enorme degustatieruimte, prachtig tuinen en een paar winkels.  Boek een tafeltje in restaurant 'babel' of 'The Bakery'.  Vergeet ook niet om langs hun bakker en slager te wandelen.   Je kan ook in één van hun cottages logeren.

Geen afspraak nodig maar ze vragen een kleine entree.

Adres: Klapmuts Simondium Road, Simondium (ongeveer 16 km buiten Stellenbosch)

Culinair Zuid Afrika (217)
Culinair Zuid Afrika (210)

Plan je perfecte tour langs de beste Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch

Deze map toont je de beste Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch.  Kies er een paar en plan je perfecte degustatieronde.

 

 

 

Wijnliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan Franschhoek.   Met de Franschhoek wijntram ga je van het ene Zuid-Afrikaanse wijnhuis naar het andere.   het is de perfecte manier om veilig te genieten van al dat lekkers.

De beste hotels in Stellenbosch

Wedgeview Country House & Spa

Er zijn ongelooflijk veel charmante hotels in Stellenbosch.  Wij verbleven in Wedgeview Country House & Spa. Het hotel ligt net buiten het centrum van Stellenbosch, midden in de wijnvelden. De kamers zijn gigantisch groot, prachtig gedecoreerd en de bedden slapen zalig. De badkamers zijn pareltjes met 2 regendouches, een gigantische badkuip en kamerbrede spiegels.  Voor families met kinderen zijn er connecting rooms. De uitbaters van het hotel zijn, net als enkele medewerkers, Nederlanders. In de prachtig aangelegde tuin van dit hotel in Stellenbosch vind je een zwembad met comfortabele ligbedden waar je kan bekomen van je zoveelste wijndegustatie. Het ontbijt bestaat uit een uitgebreid buffet en je omelet, French toast of full English Breakfast maken ze à la minute voor je klaar.  Ook tijdens de lunch kan je hier terecht maar voor het diner moet je vooraf reserveren.

Wedgeview Sky 2
Wedgeview Room With A View
Wedgeview (2)
Wedgeview (3)
Wedgeview (4)

Wij arriveerden ’s avonds heel laat in het hotel en werden verwelkomd met een heerlijke kaas- en charcuterieschotel en versgebakken brood.  Uiteraard vergezeld van ons eerste van vele glazen Stellenbosch wijn.  Net wat we nodig hadden na zo’n lange reis.  Echt een adresje om te onthouden.

Asara Wine Estate & Hotel

Asara Wine Estate

Verblijf je liever in een groter hotel in Stellenbosch dan is Asara Wine Estate een absolute aanrader. Mijn schoonvader verbleef er onlangs en was dolenthousiast. Hier kan je wel elke avond terecht voor het diner en dat is absoluut een voordeel.  Hoewel Zuid-Afrika een veilige vakantiebestemming is, is het namelijk toch niet zo verstandig om in het donker te rijden.   Een van de beste hotels in Stellenbosch is Babylonstoren.  Het is een zeer gegeerd hotel dus je moet echt wel een tijd op voorhand boeken.  Ook de keuken is hier fantastisch.  Als je hier niet logeert, kan je er wel een keer dineren.

Het is ook leuk om één van de Stellenbosch wijnhuizen te logeren.  Kijk in de lijst hierboven welke wijnhuizen ook hotelkamers of cottages aanbieden voor een verblijf midden in de Stellenbosch wijngaarden.

 

De beste restaurants in Stellenbosch

Restaurant Skilpadvlei

Aangezien wij nooit op voorhand wisten hoe laat we in het hotel zouden zijn, konden we geen diner reserveren.  We waren dan ook genoodzaakt om het buiten de deur te zoeken.  Gelukkig ontdekten we schuin tegenover het hotel in Stellenbosch Restaurant Skilpadvlei.   Het bijbehorende hotel dankt zijn naam aan de gigantische kolonie schildpadden die hier in de 19de eeuw huisde.   Tegenwoordig is het een wine estate en olijfboomgaard.  Ze verhuren cottages met 1, 2 en 3 slaapkamers en in de B&B verhuren ze ook nog 3 kamers.  Het restaurant is heel gemoedelijk en serveert een eerlijke en lekkere keuken en ze hebben een goed aanbod Stellenbosch wijn.  Skildpadvlei is de laatste jaren dan ook uitgegroeid tot één van de populairste kindvriendelijke bestemmingen. De ribbetjes zijn hier een absolute aanrader en onze kinderen dromen nu nog van de bananenmilkshake. 

Skilpadvlei (1)

Hudsons, The Burgerjoint

In het centrum van Stellenbosch zijn er tal van restaurants, maar de meeste zijn vrij lawaaierig.   Als je zin hebt in een lekkere hamburger, moet je bij Hudsons, The Burgerjoint zijn.   Ze hebben een uitgebreide kaart en als je je zin dan nog niet kan vinden, stel je gewoon je eigen hamburger samen.

Hudsons Stellenbosch (4)
Hudsons Stellenbosch (3)
Hudsons Stellenbosch (1)

Wine Estate Middelvlei

’s Middags moet je absoluut een keer deelnemen aan een boerebraai, een Zuid-Afrikaanse BBQ. Wij deden dat bij Wine Estate Middelvlei.  Het water loopt me nog in de mond als ik denk aan de braaibroodjies (brood, gebakken op de BBQ) met huisgemaakt paté en de pompoenfrietjes van Ouma Annie.  Ook hun eigen Stellenbosch wijn is lekker;  Voor de kinderen is er een aangepast menu en na het eten mogen ze hun eigen marshmallows maken.  Bij mooi weer zit je heerlijk buiten aan houten picknicktafels. Rode parasols zorgen voor de nodige schaduw. De kinderen rennen rond in de tuin, knuffelen de honden of spelen in de zandbak.  Middelvlei is een adres waar iedereen blij van wordt.

Middelvlei (4)
Middelvlei (3)
Middelvlei (2)
Middelvlei (1)

3 Stellenbosch bezienswaardigheden

Behalve het bezoeken van de beste Zuid-Afrikaanse wijnhuizen, heeft Stellenbosch nog een aantal leuke dingen te bieden.

1. Stadswandeling

Bij het toeristenbureau aan Market Street kan je de brochure ‘Stellenbosch on Foot’ halen.  Daarin vind je een route langs alle bezienswaardigheden.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn:

 • Oom Samie se Winkel: deze ouderwetse dorpswinkel zit al sinds 1904 in dit prachtig gerestaureerde Victoriaanse gebouw. De eerste eigenaar heette, juist ja, Samie. De winkel verkoopt allerlei prularia. Neem zeker een zakje biltong mee. De Zuid-Afrikanen zijn dol op dit gedroogde vlees. Dit is de top bezienswaardigheid van Stellenbosch.
 • Het Burgher House uit 1797
 • Het VOC Kruithuis werd in 1777 gebouwd door de VOC en is nu een klein krijgsmuseum
 • Dorpstreet is de charmante hoofdstraat van Stellenbosch en een must see bezienswaardigheid (Oom Samie se Winkel ligt). De huizen hebben prachtige gevels en de weg is omzoomd door oude eiken.
 • Village museum: het museum bestaat uit 4 gerestaureerde huizen. In het oudste huis zie je hoe de vroege kolonisten leefden. In één van de andere huizen zie je hoe de rijke ‘burghers’ in de helft van de 19de eeuw leefden.
 • Slavenhuisjes: gebouwd in 1834 voor de huisbedienden.
Oom Samie Se Winkel
Stellenbosch Slavenhuisjes

2. Segway tour door de Stellenbosch wijngaarden

Een geweldige uitstap voor jong en oud: met een segway door de wijnvelden rijden. Onze kinderen droomden er al jaren van om met een segway te rijden. De afgelopen 2 jaar speurde ik voor de vakantie het internet af om te kijken of we zoiets konden regelen. Het probleem was dat de kids steeds te jong of te licht waren (want welke Europese 10-jarige weegt 45 kg?).  Deze keer hadden we echter geluk. Bij Spier Wine Estate in Stellenbosch bieden ze verschillende rondritten aan en voor de kortste tour (1 uur) moest je maar 10 jaar zijn.  Uiteraard moest je ook weer 45 kg wegen. Onze jongste zoon is 10, maar weegt lang geen 45 kg. Ik informeerde dus bij de organisatie of dat echt een must was. Gelukkig bleek dat geen probleem. Hij moest voor vertrek even laten zien of hij handig genoeg was en dat was uiteraard geen punt.  Oma had iets meer oefening nodig voor we op pad konden.

Segway (2)
Segway (1)

We gingen met een gids de wijnvelden in, stopten op een paar fotogenieke plaatsen en passeerden een kippenboerderij. Hier weten ze nog wat ‘vrije uitloop’ wil zeggen.

Zuid-afrika is een super bestemming voor jong en oud. Ik hoor je nu denken, ja, maar jullie kids zijn al wat ouder.  De onze zijn daar nog te klein voor.  Echt niet!  In de blogpost van Kids Love Travel lees je alles over leuke bezienswaardigheden voor kinderen.  Kinderen zijn volgens mij nooit te jong om te reizen.

Spier Kippen (1)

Dus of je nu met of zonder kinderen op reis bent, een ritje met een segway is een aanrader.

 

 

 

3. Bezoek van Ryn"s brandewijn

Ben je de wijn een beetje beu? Dan is een bezoek aan Van Ryn’s Brandewijn een goed alternatief. Hier maken ze sinds 1845 brandewijn/brandy. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het productieproces en uiteraard is er ook een proeverij. Ze combineren de brandewijn-proeverij hier met handgemaakte Belgische chocolade en Braziliaanse koffie.  Je kan hier ook zien hoe ze houten vaten maken.

Van Ryn Brandewyn

 

 

 

Een perfecte dag in Stellenbosch

Geen idee hoe je dat op voorhand allemaal moet plannen?  Dan bezorg ik je hier een voorbeeld van een perfect geplande dag in Stellenbosch:

 • 10.30u Spier Wine Estate voor een Segway tour.  Als je een vroege vogel bent, kan je iets vroeger gaan en alvast een Stellenbosch wijntje degusteren.  ’t Is altijd wel ergens aperitieftijd. Bovendien sta je dan ook iets relaxter op de segway.
 • 12.30u Middelvlei Wine Estate voor de Boerebraai.  Heerlijk lunchen met alweer een lekker glaasje Stellenbosch wijn.
 • 15u De Toren voor een fantastische rondleiding met aansluitend, guess what, een wijntje.  De Toren is volgens mij de beste Zuid-Afrikaanse wijn in Stellenbosch.
 • Op’t gemak terug naar je hotel in Stellenbosch om wat te relaxen en je klaar te maken voor een heerlijk diner, met een glaasje om de dag door te spoelen.

Stellenbosch is niet groot. Om je een idee te geven: alle estates die we bezochten lagen in een straal van max 10 km rond ons hotel in Stellenbosch.

Dagtrip van Stellenbosch naar Franschhoek

Ongeveer 30 km voorbij Stellenbosch, kom je in Franschhoek, het stadje waar de bekende Franschhoek Wine Tram rijdt. Eind 17de eeuw wees de VOC deze prachtige vallei toe aan enkele Franse hugenotenfamilies. Deze Franse roots zijn nog steeds merkbaar in namen als Haute Cabrière en Malherbe. Ook in de restaurants merk je de Franse invloed. Hier serveren ze typisch provençaalse gerechten en escargots.

Franschhoek (1)

Kuier door het gezellige stadje, snuffel in de leuke winkeltjes rond en pik een terrasje mee.  In het centrum, aan Huguenot Road, kan je tickets boeken voor de Franschhoek Wine Tram. Deze tram maakt een rondrit door de wijngaarden  en stop regelmatig voor een degustatie.   De perfecte manier om De Franschhoek wijn te proeven zonder dat je zelf met de auto moet rijden.  Regel vanuit je hotel in Stellenbosch een taxi heen en terug zodat je ook weer veilig thuis komt.

Franschhoek (2)

Hieronder vind je een aantal leuke, begeleide tours waardoor je ten volle kan genieten van de plaatselijke godendrank.  De leukste manier is uiteraard een tochtje met de Franschhoek Wine Tram.

 

 

 

.

Daguitstap van Stellenbosch naar Paarl

Kan je geen genoeg krijgen van de wijnstreken in Zuid-Afrika, dan kan je ook nog naar Paarl. Vlakbij de hoofdstraat vind je Wijnhuis Laborie waar ze Vonkelwijn (Zuid-Afrikaanse champagne) produceren.

De wijngaarden in Paarl zijn goed voor 20% van de totale Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Je kan hier de Paarlwijnroute volgen. De meeste estates langs deze route kan je zonder afspraak bezoeken.  Als je een bepaald wijnhuis op je verlanglijstje hebt staan, check je best even hun website voor je vertrek.

Enkele toppers uit deze regio zijn:

 • Nederburg: bekend om zijn jaarlijkse wijnveiling
 • Fairview: de geiten die hier rondlopen, kunnen de toren beklimmen via een wenteltrap. Ze verkopen hier ook heerlijke geitenkaas.
 • Rupert & Rothschild Vignerons: een samenwerking met de Franse Rotschilds staat garant voor topwijnen.

Hou je niet alleen van lekkere wijn, maar ook van lekker eten?  Bekijk dan zeker onze culinaire reis door Zuid-Afrika.

Wil je nog wat meer algemene info over een reis naar Zuid-Afrika? Lees dan deze post. En ook hier vind je heel wat tips. In de volgende posts lees je meer over mijn vorige reizen door Zuid-Afrika:

De Tuinroute in Zuid-Afrika

De Panoramaroute in Zuid-Afrika

Ontdek Oudtshoorn

De Belangrijkste Bezienswaardigheden in Kaapstad

Ontdek Knysna

Luxe rondreis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika

Het gezelligste hotel van Mosselbaai

Rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika

Wil je graag zelf naar Zuid-Afrika, dan help ik je graag op weg.  Hier vind je alvast een voorbeeldreis naar Zuid-Afrika.  Uiteraard kan zo'n reis volledig aan jouw wensen worden aangepast.

Wil je Zuid-Afrika op een originele manier ontdekken, overweeg dan een treinreis door Afrika.

Wil je voor je reis nog wat lezen over Zuid-Afrikaanse wijnen?  Dan zijn dit enkele aanraders:

Like it? Pin it!

Kaapse Wijnregio Stellenbosch En Franschhoek
12 X De Beste Zuid Afrikaanse Wijnen In Stellenbosh
Stellenbosch 2