Naar aanleiding van mijn reisverhalen over safari’s, kreeg ik al een paar keer de vraag waar je nu het best op safari gaat. Dat hangt echter heel erg af van wat je nu precies zoekt tijdens je vakantie. Hieronder probeer ik wat duidelijkheid te scheppen.

Kenia/Tanzania

Als je enkel en alleen naar Afrika trekt om op safari te gaan, durf ik Kenia en/of Tanzania aan te raden. Je trekt van lodge naar lodge en de kans om de big 5 in levende lijve te ontmoeten is bijna 100%. Bovendien reis je door heel afwisselende landschappen. Masai Mara is niet te vergelijken met Tsavo East en wildlife spotten met de Kilimanjaro op de achtergrond is magisch. Overnachten kan in alle categorieën en prijsklasses. Van een eenvoudig tentje tot de meest luxe lodge (hoewel dat ook een superdeluxe tent kan zijn). Van een paar euro tot duizenden euro per nacht.

Nadeel

Een safari is altijd vrij vermoeiend omdat je erg vroeg uit de veren moet om de grootste kans te maken wild te spotten.   Als je dan ook nog van de ene naar de andere lodge reist, maak je lange dagen en is het extra vermoeiend. Gelukkig zijn er in deze regio tal van mogelijkheden om je vakantie met een paar dagen te verlengen aan een strand met een hoog bounty-gehalte. Mombasa kan je vanaf je safari meestal per auto bereiken (en is dus vaak de goedkoopste mogelijkheid om nog wat te rusten). Je kan ook naar het paradijselijke Zanzibar, vlak voor de kust van Tanzania. Vlieg een beetje verder en je ligt in een hangmat op de Seychellen.   

Beste reistijd

In Kenia schijnt de zon bijna altijd.  De regentijden verschillen per regio en het hangt van je persoonlijke voorkeur af.

 • De beste tijd om het hele land te bezoeken is tussen december en maart.  Het is dan droog en helder en niet zo druk.
 • Ook van juni tot en met september is een goede tijd.   In juni begint de droge periode waardoor het wild beter te zien is.  De Gnoetrek is in volle gang.  Ze vertrekken in Masai Maira en trekken helemaal naar Serengeti, een tocht van ongeveer 1000 km.  
 • In Tanzania zijn januari en februari de beste maanden om te reizen.
 • In Zanzibar is het droog van juni tem oktober en van januari tem februari
 • In de Seychellen is het van oktober tem maart nat en warm met een kalme zee.  Mei tem augustus is droog en koeler maar met meer wind.  In september en oktober kan je dan weer snorkelen met walvishaaien.   Dat steeds nog op mijn bucketlist.

 

 

Big Five
Hangmat Seychellen

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika vind ik dan weer meer geschikt als je naast een safari ook nog wat andere dingen wil doen. Zuid-Afrika is gigantisch en voor Afrikaanse begrippen zeer goed ontwikkeld. Als je alleen in Zuid-Afrika geweest ben, kan je ook niet echt zeggen dat je Afrika gezien hebt. Zeker de grote steden zijn vrij ‘Europees’. Er is een gigantisch aanbod aan safari bestemmingen. Het meest bekende is uiteraard het Kruger Park. Persoonlijk vond ik dat echter een enorme tegenvaller. Het heeft voor mij een iets te hoog Beekse Bergen gehalte. Overal betonwegen en slechte accomodaties. Kies voor één van de privé-parken. Wij waren in Sabi Sands (dat in verbinding staat met Kruger) en hadden hier een onvergetelijke vakantie. Ook hier vind je lodges in alle prijscategorieën. Je blijft in 1 lodge logeren dus je kan je koffer uitpakken. Meestal maak je ’s morgens heel vroeg en bij valavond een gamedrive. Overdag kan je heerlijk relaxen langs het zwembad of een wandeling maken met een ranger. Langs een giraf wandelen geeft een heel ander gevoel dan hem vanuit je Landrover bewonderen.

Als je naast je safari nog wat meer wil zien, kan je genieten van adembenemende uitzichten langs de Panoramaroute.   Of geniet van het leven aan de kust tijdens de Tuinroute. Kaapstad is een wereldstad die je absoluut een keer gezien moet hebben. Proef heerlijke wijntjes in de wijnregio of bezoek het Koninkrijk Swaziland. Toch nog zin in een paar dagen aan het strand? Vlieg dan door naar Mozambique of Mauritius.

Nadeel

Doordat je in één park blijft, is het landschap ééntoniger.   

Beste reistijd

in Zuid-Afrika zijn de seizoen omgekeerd.  

 • De beste reistijd is september/oktober en maart/april.   De maanden april, juli en september zijn het drukst en duurst door binnenlandse vakanties.  
 • In Mauritius is het weer bijna altijd goed.   Van december tot maart kan je wel eens een tropische storm moeten doorstaan.  
 • Mozambique is het best van juni tem september.  Van november tem maart is het regenseizoen, maar dat is veel gematigder dan in andere regio’s. 

 

Mauritius

Namibië en Botswana

Namibië en Botswana zijn perfect als je naast safari wil genieten van dramatische landschappen en bezoeken aan traditionele stammen.  Aangezien het uitgestrekte gebieden zijn, worden hier vaak verplaatsingen met kleine vliegtuigjes gedaan. Prachtig, maar prijzig. Als je hier nog een strandvakantie aan vast wil plakken, ben je nog heel wat extra centen kwijt.   Deze landen kennen namelijk geen echte strandcultuur dus je moet al een heel eindje vliegen om op een tropisch strand neer te strijken.

Beste reistijd

 • Voor Botswana is dat van maart tem mei en van september tem oktober.  
 • In Namibië reis je best van half maart tot half april en van oktober tot half december.

 

Namibie

Oeganda/Rwanda

Altijd gedroomd van een close encounter met een zilverrug?   Dan moet je in Oeganda of Rwanda zijn.   Het staat hoog op mijn bucketlist maar dan moet ik eerst nog wat aan mijn conditie doen.  Bovendien moeten de kinderen 16 zijn om mee op gorillazoektocht te gaan, dus ik heb nog even tijd. Canyon Safaris Uganda biedt leuke trips aan.  Ik hou hun site dan ook heel goed in de gaten.

Beste Reistijd

 • Om gorilla’s te ontmoeten met je in Rwanda reizen tussen juli en september of in januari.  Dat zijn namelijk de droge periodes.  Tijdens de regentijd is de tocht heel wat zwaarder.  
 •  In Oeganda reis je best van december tot maart of van juni tot september.
Gorilla

Safari anders dan anders

Je hebt het wel gehad met Afrika maar je wil toch graag wilde dieren spotten?  Dan zijn er nog heel wat andere leuke bestemmingen.

Sri Lanka

Voor de beste walvissafari’s moet je in Sri Lanka zijn.   Deze gigantische kolossen passeren hier tussen november en mei.   Bovendien heb je ook nog kans om orka’s en dolfijnen te zien.

 

Walvis

Brazilië

Wat dacht je vaneen safari in Brazilië.  Hier hebben ze hun eigen Big Five: Jaguar, reuzenmiereneter, reuzenotter, tapir en capibara. De beste reistijd verschilt per regio.   Over het algemeen is het van mei tem juli de beste reistijd, behalve in het noordoosten.  Daar kan je dan weer beter naartoe tussen augustus en december. 

Capibara

Panama

Ben jij een echte vogelaar?  Dan is Panama het paradijs. De beste reistijd is van eind december tot midden april.

 

Vogel Safari

India

Hoewel het land an sich niet echt op mijn verlanglijstje staat, wil ik er toch naar toe om de tijger in zijn natuurlijke habitat te ontmoeten. Ook een sneeuwluipaard zou ik wel eens willen zien, maar om te voet de Himalaya in te trekken, zal ik iets spectaculairs aan mijn conditie moeten doen. Ook in India  kent het klimaat grote regionale verschillen. Over het algemeen is de beste reistijd van december tem februari.

Tijger

Heb ik je een beetje geholpen bij je keuze? Waarschijnlijk heb ik de keuze met dit overzicht alleen maar moeilijker gemaakt. Voor mezelf in elk geval wel.   

Zoek je een keer echt iets origineels?  Overweeg dan deze 10-daagse African Night Safari.  Hierbij ga je niet overdag maar 's nachts op zoek naar wild.  Dit zorgt voor een heel unieke ervaring.

Heb jij nog safari-suggesties die je met ons wil delen?

Like it? Pin it!

Op Safari Waar En Wanneer