De Romantische Strasse is een populaire road trip in Duitsland.  Deze 350 kilometer lange rondreis in Beieren voert je langs charmante dorpjes, middeleeuwse steden en de mooiste kastelen in Duitsland.  

Route Romantische Strasse

Deze road trip door Duitsland start in Würzburg en eindigt in Füssen.  

Würzburg -> 37 km Tauberbischofsheim ->  18 km Bad Mergentheim -> 40 km Rothenburg ob der Tauber -> 50 km Dinkelsbühl -> 40 km Nördlingen -> 30 km Donauwörth -> 49 km  Augsburg  -> 42 km Landsberg am Lech -> 29 km Schongau -> 36 km Schwangau -> 4 km Füssen.

Heb je meer tijd, combineer de trip dan met een bezoek aan München.   Vanaf Augsburg sta je er op een uur.  

De route is in totaal 350 km lang.  Je kan ze dus op een paar dagen doen, maar je kan je hier ook makkelijk 2 weken amuseren;  

Road trip Duitsland: de Romantische Strasse

Hieronder nemen we je mee langs de leukste bezienswaardigheden langs deze route.

1. Würzburg

Würzburg is een historische stad met in het centrum de gezellige Altstad.  De omgeving barst van de historische gebouwen met o.a. een middeleeuwse burcht, de Residenz van Würzburg en Veitshöchheim.

 • De Middeleeuwse burcht deed ooit dienst als zetel voor de prins-bisschoppen
 • De Residentie van Würzburg is een is een van de mooiste barok kastelen in Duitslaend.  Boven de traphal vind je  het grootste fresco ter wereld. De Residentie van Würzburg is dan ook niet voor niets Unesco Werelderfgoed.
 • Veitshöchheim is het zomerpaleis.  Rondom het paleis liggen de tuinen van de plaatselijke prins-bisschoppen.
 • Neubaukirche: een prachtige renaissancekerk
 • Mariakapel: deze rode kerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden
Residenz Wurzburg
Afbeelding van blizniak via Pixabay

Würzburg is de start van de Romantische Strasse in Duitsland.  Je kan je hier makkelijk twee dagen amuseren, dus boek hier een overnachting.  Ben je wijnliefhebber, blijf dan nog een dagje langer om de Frankische wijnregio te ontdekken.  Würzburg is namelijk de hoofdstad van de Beierse wijnstreek.

2. Tauberbischofsheim

Dit charmante stadje is vooral bekend omwille van haar nonnenklooster uit de 8ste eeuw.   Maak een wandeling door het dorp en ontdek volgende bezienswaardigheden:

 • Stadhuis: laat 19de eeuws in neogotische stijl
 • Oude Post: naast het stadhuis lagen 2 huisjes die in 1602 met elkaar verbonden werden door er 1 gevel voor te plaatsen.
 • Sint-Maartenskerk: begin 20ste eeuws.  Bewonder vooral het houtsnijwerk in de kerk.
 • Stern Apotheek: de originele apotheek werd tijdens WO II verwoest maar daarna herbouwd op basis van oude foto's.
 • Lioba Kerk: deze voormalige kerk van het Franciscaner klooster deed dienst tot 1823
 • Huis Mackert: opvallend barok paleis uit 1744.  Je herkent het meteen aan de wit/roze kleur. 
Tauberbischofsheim
Afbeelding van brbcsa via Pixabay

Tussen Würzburg en Tauberbischofsheim passeer je de volgende bezienswaardigheden:

Urphar

Net buiten het dorp ligt de 8ste eeuwse evangelische Jakobskirche in het midden van een ommuurde begraafplaats.  

Wertheim am Main

Dit schilderachtige plaatsje ligt tussen de rivieren Main en Tauber.  Bezoek zeker de 16de eeuwse vakwerkhuizen in de Altstad en de zandstenen burcht, één van de vele kastelen in Duitsland.

Road Trip In Duitsland
Afbeelding van Yildiray Yücel Kamanmaz via Pixabay
Werbach

Stop zeker in Werbach voor een bezoek aan Burg en Burgpark Gamburg.  Deze indrukwekkende burcht werd voor het  eerste genoemd in 1157 onder de naam 'castrum Gamburc'.    In 1986 ontdekte men de 'Barbarossa fresco's' in de ridderzaal.  Deze fresco's zijn het enige restant van de originele schilderwerken.   

In tegenstelling tot veel andere burchten word Kasteel Gamburg tot op de dag van vandaag bewoond.  Daarom kan je het kasteel enkel tijdens de weekends (van april tot begin november) en op feestdagen bezoeken.  Een wandeling door het barokke park rondom de burcht is ook absoluut de moeite waard.

3. Bad Mergentheim

Bad Mergentheim is al eeuwenlang bekend om zijn kuuroorden

Het is een charmant stadje midden tussen de wijngaarden en dus de perfecte plaats om te overnachten.   

Er is een groot aanbod aan winkels, restaurants en café's.  Bezoek ook enkele wijnhuizen in de omgeving.  

Langs de Romantische Strasse in Duitsland zijn er uiteraard ook veel romantische wandelingen en fietstochten uitgestippeld.  In Bad Mergentheim loopt zo bijvoorbeeld de 'Lovely Tauber Valley' route.  

 

 

 

 

 

 

Fotocredits: Judith van Worldwife

Bad Mergentheim

Op weg naar de volgende halte langs de Romantische Strasse in Duitsland

Weikersheim

Op weg naar de volgende halte tijdens je rondreis door Duitsland passeer je Weikersheim.  Deze plaats ligt tussen de wijngaarden en dankt zijn bekendheid vooral aan Kasteel Weikersheim, een van de mooiste kastelen in Duitsland.

Schloss Weikersheim
Afbeelding van Manuel-H via Pixabay
Creglingen

Heb je nog meer tijd, rij dan nog even om langs dit historische stadje.   Er liggen veel gelijkaardige stadjes langs de route van de Romantische Strasse, maar hier vind je het grappige vingerhoedmuseum (Fingerhutmuseum).  Ze hebben hier en vingerhoedje van maar liefst 2500 jaar oud.  

Rondreis Beieren
Afbeelding van alan Media Productions via Pixabay

4. Rothenburg ob den Tauber

Je road trip door Duitsland is niet compleet zonder een stop in Rothenburg ob den Tauber;  Dit stadje lijkt regelrecht uit een sprookje te komen en is dan ook één van de hoogtepunten lang de Romantische Strasse.   Pittoreske steegjes, prachtige vakwerkhuizen en torentjes maken dit één van de gezelligste plaatsjes tijdens je rondreis door Beieren.  Bovendien is het één van de weinig overgebleven ommuurde steden in Duitsland.

Walt Disney zou zich voor Pinokkio op dit dorpje gebaseerd hebben.

Bezoek in Rothenburg ob den Tauber zeker het marktplein met daarron het gotisch stadhuis, de Raadsdrinkhal, de Fleisch und Tanzhaus en de prachtige fontein van Sint Joris.   Deze fontein komt ook voor in Belle en het Beest.   Walt Disney heeft blijkbaar veel inspiratie gehaald tijdens deze route langs de Romantische Strasse.

Rothenburg Ob Den Tauber Romantische Strasse
Rothenburg Ob Den Tauber 2

Fotocredits: Elisa van Lies rond de Wereld

Ben je fan van Kerstmis?  Bezoek dan zeker het kerstmuseum.   Ook de gigantische 13de eeuwse Sint-Franciscanerkerk mag je niet missen.  De stad heeft ook één  van de oudste kastelen van Duitsland, Kasteel Hohenstaufen.  Vanaf hier heb je een uniek uitzicht over het Tauberdal.

Andere ontdekkingen langs de route Romantische Strasse

Schillingsfürst

Op weg naar je volgende halte tijdens deze road trip door Duitsland passeer je wederom één van de vele kastelen in Duitsland.   Vanaf de heuvel waarop het kasteel staat, geniet je van prachtige vergezichten.

5. Dinkelsbühl

Deze middeleeuwse, ommuurde stad lijkt wel een openluchtmuseum.  Oude kerken, torens, stadspoorten en vakwerkhuizen alom.   Het is de perfecte plaats voor een overnachting.

Dinckelsbuhl

6. Nördlingen

Nördlingen is een must langs de route Romantische Strasse.   Deze goed bewaarde middeleeuwse stad is de enige stad in Duitsland waarvan de stadsmuur volledig intact is.   

Er zijn overblijfselen gevonden die bewijzen dat de plaats al tijdens de steentijd bewoond werd.  

De stad werd in 1238 bijna volledig verwoest door een grote brand maar werd op korte tijd heropgebouwd.  

Bijzonder: Nördlingen ligt in het Riesbassin, een inslagkrater die ontstond toen hier 15 miljoen jaar geleden een meteoriet insloeg.

De slotscène van Willy Wonka en de Chocoladefabriek werd hier opgenomen.

Nordlingen

Fotocredits: Judith van Worldwife

Meer interessants tijdens je road trip door Duitsland

Harburg

Maak op de route langs de Romantische Strasse zeker een stop in Harburg.  Hier vind je één van de oudste kastelen in Duitsland.  De burcht werd tussen de 11de en 12de eeuw gebouwd voor de keizers van Duitsland.

Harburg
Afbeelding van Birgit Böllinger via Pixabay

7. Donauwörth

De legende zegt dat deze plaats werd gesticht door 2 vissers op het Riedseiland. 

Het is nu een gezellige plaats op de plaats waar de Wömitz in de Donau komt.   In de 17de eeuw vond hier het Donauwörth-incident plaats.  Daardoor ontstonden er problemen tussen katholieken en protestanten wat uiteindelijk leidde tot het uitbreken van de 30-jarige oorlog.

Donauworth
Afbeelding van Else Siegel via Pixabay

8. Augsburg

Na een korte rit sta je in Augsburg, de oudste stad van Beieren.   Deze van oorsprong Romeinse stad ontstond al in 15 v.C. en werd genoemd naar de toenmalige keizer Augustus. 

In deze prachtige stad valt veel te beleven, dus boek zeker een overnachting in Augsburg of omgeving.   Een bezoek aan Augsburg is één van de hoogtepunten tijdens je road trip door Duitsland.

In Augsburg vind je nog veel, goed gewaarde gebouwen uit de renaissance;  Men noemt het dan ook met eens de meest noordelijke stad van Italië.  Tijdens WO II werd er heel wat vernield, maar de meeste gebouwen zijn minutieus gerestaureerd.  

Augsburg is de 3de grootste stad van Beieren en kende haar hoogtijdagen tijdens de middeleeuwen en de renaissance.  Het kende hoogtijdagen als middeleeuws textielcentrum.

Maak een stadswandeling en bekijk zeker de Augustusfontein, Vogel Tor, Rotes Tor, de Perlachturm, het Rathaus en de vele kerken die de stad rijk is.

In de kleine steegjes vind je prachtige herenhuizen en oude herbergen waar de serveersters nog steeds de Duitse dirndl dragen.

Augsburg
Afbeelding van TheoRivierenlaan via Pixabay

Meer moois tijdens je rondreis door Beieren

Friedberg

Op weg naar je volgende halte, moeten liefhebbers van kastelen en burchten zeker een omweg langs deze historische stad maken.  De eerste steen van Kasteel Friedberg werd in 1257 gelegd.

Klosterlechfeld

Bezoek hier het Franciscanenklooster en de bedevaartskerk van Maria Hilf.

9. Landsberg am Lech

Deze stad aan de rivier de Lech was een belangrijke plaats langs de Via Claudia Augusta handelsroute die het zuiden van Germania met Noord-Italië verbond.

Het centrum van de stad is goed bewaard.  Aan het historische marktplein ligt een indrukwekkend raadhuis en ook de middeleeuwse stadsmuren zijn nog in goede staat.   In het centrum van de stad ligt er een waterval in de Lech.

Hitler zat hier gevangen na zijn mislukte staatsgreep.  Hij schreef hier 'Mein Kampf'. 

Vlakbij Landsberg was er tijdens WO II een concentratiekamp.  Na de oorlog was het "War Criminals Prison 1"  waar de Amerikan bijna 300 oorlogsmisdadigers executeerden.    De bekende serie Band of Brothers werd hier gedeeltelijk opgenomen.  

Landsberg Am Lech
Afbeelding van Albrecht Fietz via Pixabay

Combineer de Romantische Strasse met een citytrip

München

Heb je even genoeg van middeleeuwse stadjes en glooiende heuvels, maak dan een kleine omweg voor een city trip naar München.  De highlights van München kan je in 1 of 2 dagen bezoeken.

Als je nog meer tijd hebt, kan je trouwens voor de start van de Romantische Strasse ook nog een uitstap maken naar het romantische Heidelberg.  Heidelberg ligt op ongeveer 1.5 uur van Würzburg, het startpunt van de Romantische Strasse.

Munchen Reislegende

Fotocredits: Melissa van Reislegende

10. Schongau

In de zogenaamde Pfaffenregio barst het van de kloosters en andere religieuze gebouwen.  Schongau is het epicentrum van deze regio en dus de perfecte uitvalsbasis om wat cultuur te snuiven.  

Maak zeker een wandeling over de stadsmuren en bekijk het Ballenhaus in het historisch centrum.  

Schongau
Afbeelding van Jürgen Müller via Pixabay

Passeer onderweg naar Schwangau zeker volgende plaatsjes:

 • Rottenbuch: bezoek de middeleeuwse kloosterkerk Maria Geburt
 • Wildsteig: fenomenaal uitzicht over de Allgäu
 • Wieskirche: de beroemdste kerk in Duitsland is de kerk 'Voor de gegeselde heiland in Wies'.  Deze bedevaartskerk staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Absoluut een omweg waard.

11. Schwangau

Schwangau is de perfecte uitvalsbasis om de vele kerken, kloosters en kastelen in de omgeving te bezoeken.  

Voor een adembenemend uitzicht over de regio (of als je wil parasailen) neem je de kabelbaan naar de top van de Tegelberg.

Neuschwanstein
Afbeelding van David Mark via Pixabay

12. Füssen

Het eindpunt van de Romantische Strasse in Duitsland ligt in het historische stadje Füssen.   Het hoge kasteel van Füssen ligt op de plaats waar ooit een Romeins fort stond.   Het huidige kasteel werd in de 15de eeuw gebouwd.  

Je kan je rondreis langs de Romantische Strasse in Duitsland hier afsluiten met een klapper.  Vanaf Füssen sta je namelijk zo bij Neuschwanstein en Hohenschwangau, 2 van de bekendste kastelen in Duitsland.  Voor Neuschwanstein is absoluut een bezoek waard want het stond model voor het kasteel van Doornroosje.  

Tip: je hebt het mooiste zicht vanaf de Marienbrücke.   Wil je het kasteel ook binnenin bezoeken, boek je tickets dan op voorhand.

Like it? Pin it!

Romantische Strasse