In 1972 werd het Unesco Werelderfgoedverdrag ondertekend met als doel de bescherming van natuur- en cultuurmonumenten.  Een plekje op deze lijst wijst op de onschatbare waarde en zorgt er mee voor het behoud van deze monumenten en natuurgebieden.  Nederland is goed vertegenwoordigd op deze lijst.  We beschrijven dan ook graag 10 mooie plekken op de Werelderfgoedlijst van Nederland.

Wat is Unesco Werelderfgoed?

Unesco Werelderfgoed is cultureel en/of natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar is.   Bovendien moet het uniek en eigendom van de hele wereld zijn.  Een plaatsje op de lijst brengt geen rechtstreeks geld op maar zorgt er wel voor dat er alles aan wordt gedaan om het erfgoed in stand te houden.

Er staan momenteel al 10 monumenten op de Werelderfgoedlijst van Nederland en er zijn er nog heel wat waarvoor een verzoek is ingediend.  

België moet daar trouwens niet voor onder doen.  Als je dus nog meer inspiratie zoekt dicht bij huis, neem dan ook een kijkje op de blogpost 21 x Unesco Werelderfgoed in België

Mooie plekken op de Werelderfgoedlijst in Nederland

Er valt heel wat te doen in Nederland.  Een rondje langs al deze mooie plekken in Nederland is goed voor heel wat dagjes weg.  

1. Amsterdamse grachtengordel

Als je aan een dagje weg in Nederland denkt, dan denk je al snel aan een citytrip Amsterdam.  Daar zitten de vele musea, leuke winkelstraten en de prachtige grachten zeker voor iets tussen. In Amsterdam vind je dan ook een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Nederland.

De Amsterdamse grachten ontstonden toen men aan het einde van de 16de en begin van de 17de eeuw een nieuwe havenstad wilde bouwen.   Omliggend moerasgebied werd drooggelegd om de stad uit te breiden en er werden grachten gegraven om de stad over water bereikbaar te maken.   De grachtengordel die bestaat uit 14 km grachten en 80 bruggen was zeker voor die tijd een sterk staaltje vakmanschap.

Het was het begin van de Hollandse Gouden Eeuw.  Amsterdam werd niet alleen een financiëel centrum maar ook de rijkste stad ter wereld.  Dat zie je nog steeds aan de talrijke monumenten en prachtige huizen die langs de grachten staan.

Amsterdam is één van de mooiste plekken in Nederland en kwam in 2010 op de Werelderfgoedlijst Nederland terecht.

Grachtengordel Amsterdam
Afbeelding van Francesco Ronge via Pixabay

2. Schokland

Nederland voert al eeuwenlang strijd met het oprukkende zeewater.  Schokland is daar een mooi voorbeeld van.   Het was lang geleden een schiereiland en werd daarna een eiland.  In 1859 sloegen de bewoners op de vlucht omdat het eiland helemaal onder water verdween.  In 1940 kwam het eiland weer tevoorschijn door de drooglegging en afsluiting van de Zuiderzee. 

Archeologisch onderzoek toonde aan dat hier in de prehistorie al mensen leefden.   Vanwege die vondsten werd het eiland in 1995 Unesco Werelderfgoed in Nederland.

Sinds 2008 is Schokland opnieuw een dorp en in 2020 woonden er 5 mensen.

Schokland Werelderfgoedlijst Nederland
Afbeelding van WikimediaImages via Pixabay

3. Stelling van Amsterdam

Nederland voert al eeuwenlang een gevecht met het water.  In Amsterdam werd het echter ook als bescherming gebruikt.  Zoals op vele plaatsen steden werden ommuurd, zo liet Amsterdam door een ingenieus systeem een linie van 135 km rond de stad aanleggen.  Bij vijandelijke aanvallen konden ze het hele gebied onder water zetten.  Op plaatsen waar het water doorkruist werd door wegen en op plaatsen waar het water diep genoeg was om per boot over te steken, werden forten gebouwd;  De waterlinie In combinatie met 45 forten was een perfecte verdediging.  

De Stelling van Amsterdam werd aangelegd tussen 1880 en 1920 en is nog volledig intact.

Stelling Van Amsterdam

4. Van Nellefabriek

Hoewel deze fabriek in Rotterdam pas in 1920 gebouwd werd, veroverde ze toch al een plaatsje op de Unesco Werelderfgoedlijst in Nederland.

Het gebouw moest de 'ideale fabriek' worden.  De buitenkant van glas en staal moest zorgen voor fijne werkomstandigheden.

De Van Nellefabriek is een icoon van de 20ste eeuwse industriële architectuur en getuigt van de eeuwenlange commerciële en industriële geschiedenis van Nederland als het gaat over de verwerking van tropische voedingsmiddelen.  Het is het belangrijkste industriële monument in Nederland en kwam in 2004 op de Unesco Werelderfgoedlijst Nederland terecht.

Van Nellefabriek

 

5. Molens in Kinderdijk

In Kinderdijk illustreert het ganse landschap de strijd tegen en samenwerking met het water.  Je ziet hier dijken, waterreservoirs, sluizen en indrukwekkende windmolens uit het midden van de 18de eeuw.   Tijdens de hoogtijdagen stonden er maar liefst 150 molens.  Eind 19de eeuw waren er nog 78 en vandaag resten er nog maar 28.  Negentien daarvan zijn geklaseerd als Unesco Werelderfgoed Nederland.  De omgeving van Kinderdijk is één van de mooiste plekken in Nederland.  

De molens zijn al lang niet meer in gebruik maar kunnen nog steeds ingeschakeld worden als de moderne apparatuur het laat afweten.

Wil je een dagje weg in Nederland, dan is een uitstapje naar Kinderdijk absoluut een aanrader.  Je kan een boottocht langs de windmolens maken en 3 molens kunnen alle dagen bezocht worden. 

Molens Kinderdijk
Afbeelding van Ellen26 via Pixabay

6. Ir. D.F. Wouda-gemaal in Lemmer

Wat is een gemaal?

Een gemaal is een systeem waarmee men water van een lager niveau naar een hoger niveau kan brengen.  Men kan het water er ook mee op een bepaald peil houden.  

Nederland zou al lang onder het water verdwenen zijn als de Nederlanders niet zo'n ingenieuse systemen hadden bedacht om het water te bestrijden.  Door deze belangrijke in innovatieve functies komen monumenten zoals de windmolens, grachtengordels en het Woude-gemaal op de Unesco Werelderfgoedlijst Nederland.

In eerste instantie voerden de Nederlanders overtollig water weg met windmolens.  In 1825 bouwde men echter het eerste stoomgemaal om deze taak over te nemen.  Op het hoogtepunt waren er maar liefst 700 stoomgemalen.

In 1894 waren er zo'n grote overstromingen dat men besliste om de Lauwerszee af te sluiten en grote stukken van Friesland te draineren.  Hiervoor werd het Wouda-gemaal ingezet.   Het is het grootste stoomgemaal ter wereld en het is nog steeds in werking.  

Woudagemaal
Afbeelding van alkemade via Pixabay

7. Droogmakerij De Beemster/Beemsterpolder

Als Nederland niet zo zwaar had ingezet op het droogleggen van land, dan zou ondertussen 65% van Nederland onder water liggen.  

In de 17de eeuw werd de Beemsterpolder aangelegd. In combinatie met windmolens, pomptechnieken en gemalen slaagde men erin om een groot gebied droog te leggen  Hierdoor ontstond een zeer afwisselend landschap waardoor het nu één van de mooiste plekken in Nederland is.

Beemsterpolder

8. Rietveld Schröderhuis in Utrecht

In de jaren '20 ontstond een nieuwe beging van kunstenaars en architecten; De Stijl

De Stijl hecht veel belang aan vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en gebruikt veel strakke lijnen.  Verder gebruiken ze alleen wit, grijs, wart en primaire kleuren.

In die periode ontwierp architect Gerrit Rietveld het Schröderhuis in Utrecht voor één van zijn klanten.  De hele ontwerp- en bouwfase werden uitgebreid gedocumenteerd.  De bouw gebeurde in nauwe samenwerking met de bewoonster, Truus Schröder.   Zij zocht soberheeid en léven in plaats van geleefd worden.  

Het huis op de Prins Hendriklaan 50 staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Nederland.  Het huis werd bewoond tot 1985 en kan nu bezocht worden.

Rietveld Schroderhuis

Credits: Ben Visse bcbvisser13

9.  Waddenzee

De Waddenzee is het grootste aaneengesloten gebied van droogvallende zandbanken en wadden ter wereld.  Het gebied bestaat o.a. uit zout water, zoet water, zeegrasvelden, mosselbedden, zandbanken, wadden en moerassen.

Door de rust, grote diversiteit en hoeveelheid beschikbaar voedsel is het gebied de thuisbasis van heel wat diersoorten.  Er overwinteren jaarlijks zo'n 12 miljoen vogels.

Wetenschappers hechten grote waarde aan het gebied omdat ze er veel leren over de aanpak van klimaatveranderingen.

De Waddenzee ligt op Nederlands, Deens en Duits grondgebied.

Waddenzee
Afbeelding van evondue via Pixabay

10. Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven in Curaçao

Curaçao is al eeuwenlang Nederlands grondgebied.  In 1934 richtten de Nederlanders hier een handelsnederzetting op.  Willemstad ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een moderne stad.  Toch zijn er een aantal historische wijken bijven bestaan.  De wijken Punda, Otrobanda, Miermaai en Scharloo.  Je herkent hier de verschillende bouwstijlen van de koloniale overheersers zoals Nederland, Spanje en Portugal.

Naast Unesco Werelderfgoed heeft Curaçao een geweldig klimaat en prachtige stranden.  Perfecte voor een week vakantie in Curaçao.

Willemstad curaçao

Met deze lijst van 10 mooie plekken op de Werelderfgoedlijst in Nederland weet je in elk geval wat te doen in Nederland. In combinatie met het overzicht van al het Unesco Werelderfgoed in België ontdek je alle mooiste plekken in Nederland en België.

Like it? Pin it!

10 Mooie Plekken Op De Werelderfgoedlijst In Nederland