Londen is een geweldige stad, maar als ik aan Engeland denk, gaan mijn gedachten toch eerst naar the Countryside. Het Engelse platteland is zo charmant en heeft naast de prachtige omgeving een enorme schat aan historisch erfgoed te bieden.  Ik vind het heerlijk om die oude landhuizen en kastelen in Engeland te bezoeken. Elk gebouw heeft zijn eigen rijke geschiedenis en er zijn vaak prachtige verhalen aan verbonden.  Ik bezorg je dan ook graag een greep uit de talloze historische attracties uit de regio Norfolk tijdens deze rondreis door Engeland van Lincoln tot Sandringham.

Reizen naar Engeland

Uiteraard kan je met het vliegtuig of via de tunnel naar Engeland reizen.  Vanaf London is het ongeveer 230 km (ruim 3 uur) naar Lincoln, het startpunt van deze rondreis door Engeland.   

Voor de rondreis Engeland die ik hieronder beschrijf, is het het handigst om met de ferry naar Hull te reizen.  P&O Ferries vertrekt 7 keer per week van Zeebrugge naar Hull.   De overtocht duurt 14.5 uur maar aangezien de Ferry om 19u vertrekt, slaap je het grootste gedeelte van de trip.  Geniet 's avonds nog van een diner en boek alvast je ontbijt zodat je bij aankomst in Engeland meteen aan je rondreis kan beginnen.

Rondreis Engeland: van Lincoln tot Sandringham

Lincoln Cathedral

Na aankomst in Hull zetten we meteen koers naar het stadje Lincoln dat vooral bekend is omwille van Lincoln Cathedral. Deze historische kathedraal is een meesterwerk van de Britse architectuur.   Van begin 14de eeuw tot halfweg de 16de eeuw was het  met 160 meter het hoogste gebouw ter wereld.    In 1548 kwam hieraan een einde toen de spits tijdens een storm instortte.   In Lincoln

Tip; neem de hop on hop off bussen om al het moois van de stad te bekijken.  

Lincoln Cathedral From Castle Hill

Belvoir Castle

Belvoir Castle (uitspreken als Beaver) is het huis van de Duke of Rutland en is het 4de kasteel op deze locatie.   De 3 vorige kastelen werden in de loop van de geschiedenis verwoest respectievelijk tijdens The War of the Roses, de burgeroorlog en door een grote brand.   Het huidige kasteel staat er sinds het begin van de 19de eeuw. Het kasteel is open voor het publiek van Pasen tot september.  Ook de tuinen rond het kasteel zijn prachtig.

TIp: wil je veel kastelen in Engeland bezoeken, wordt dan lid van the National Trust.  Dankzij je lidmaatschap mag je in heel veel kastelen en landhuizen gratis binnen.  

Belvoir Castle

De Kathedraal van Ely

De kathedraal van Ely is een majestueus gebouw. Het eerste Christelijke gebouw op deze plaats dateert al van de 7de eeuw.  De huidige kathedraal werd in de 11de eeuw gebouwd.  Het plaatsje Ely heeft ook een heel gezellig haventje.  De ideale plaats voor een terrasje in één van de pubs.  Ely mag dus niet ontbreken tijdens deze rondreis Engeland.

Ely Cathedral

Castle Rising

Het Normandische Castle Rising is een Middeleeuwse burcht die in de 12de eeuw werd gebouwd door de graven van Sussex.   Het is één van de beste bewaarde burchten en kastelen van Engeland.

Castle Rising

Sandringham House

Sandringham House is het buitenverblijf van de Queen en is ook gedeeltelijk open voor bezoekers. Na de Tweede Wereldoorlog werd hier begonnen met het fokken van witte herten, omdat die op afstand beter te zien waren.  Van luie jagers gesproken.

Sandringham House

Nog meer kastelen in Engeland

  • Blakeney Guildhall is het restant van de kelder van een Middeleeuwse handelaarswoning.
  • Blickling Hall werd gebouwd aan het begin van de 17de eeuw en ligt midden in een prachtige tuin.   
  • Eén van de interessantste huizen vind ik persoonlijk Chartwell.   Het is verre van het mooiste gebouw, maar het was het huis van Winston Churchill en het ademt dan ook geschiedenis.    De prachtige rozentuin was een project van Churchills’ vrouw.    

Sandringham House

Bijna al deze kastelen en landhuizen behoren tot The National Trust.  Als je een aantal van deze gebouwen wil bezoeken, word je best lid van The National Trust.   Je kan dat hier voor vertrek regelen maar het kan ook aan het loket van de eerste site die je gaat bezoeken.  De entreetickets zijn niet goedkoop, dus na 2 à 3 bezoeken ben je al uit de kosten.

Hotels in Engeland


In Engeland kies ik graag voor één van de vele landhuizen of kastelen die tot hotel zijn omgevormd.   En uiteraard moet je ook een keer in een pub hebben overnacht.   Verwacht hier geen grote luxe, maar verzorgde, karaktervolle verblijven.   Volgende hotels hebben wij tijdens deze rondreis Engeland getest en goedgekeurd.

 

  • Langar Hall (Nottingham)is een voormalig landhuis met een rijke geschiedenis.   De kamers zijn genoemd naar belangrijke personen die hier in de loop van de geschiedenis verbleven.    In de kamers zet je dan ook een stap terug in de tijd zonder aan comfort in te boeten.  
  • The Nags Head (Nottingham) is een typische Engelse pub.   Vaak kan je in zo’n pub beter eten dan in een sjieker restaurant, want daar hebben de Engelsen nog steeds niet veel van begrepen.  
  • The George in Huntingdon (Cambridgeshire) was vroeger het huis van Oliver Cromwell’s grootvader.   Tegenwoordig is het een hotel.    Ze horen bij The Old English Inns, een groepering van hotels met een historische achtergrond. 
  • The Lifeboat Inn (Norfolk) is een 16de eeuw smokkelaarsnest en één van de charmantste adressen waar ik verbleef..     In deze regio kan je ook Norfolk Lavender bezoeken.   Van mei tot september kan je een rondleiding krijgen (of zelf een wandeling maken) in deze enorme velden met meer dan 500 soorten lavendel.


Boek een ticket en huur een auto of nog beter, neem met je eigen auto de tunnel of de ferry om al deze mooie kathedralen, burchten en kastelen in Engeland zelf te ontdekken tijdens deze prachige rondreis.

Ben jij ook fan van historisch erfgoed en ben je lid van The National Trust?

Like it? Pin it!

Rondreis Door Engeland