Moet jij dringend onthaasten of is het tijd om de teamspirit van je medewerkers aan te wakkeren?  Dan is een survival weekend in de Ardennen iets voor jou.  Je wandelt door de Ardense bossen, krijgt een initiatie bushcraft en ondergaat een digitale detox.  De perfecte natuurvakantie om je batterijen weer op te laden.

Aangezien het reizen dit jaar op een zeer laag pitje staat, liet ik me meteen verleiden toen ik een aanbieding voor 2 dagen "Walk, talk & eat" voorbij zag komen.  Ik geef toe, vooral het gedeelte 'talk en eat' sprak me aan, voor het 'walk' gedeelte was ik best bereid om een keer uit mijn comfortzone te treden.

Je verblijft tijdens het Survival Weekend Ardennen in een mooi vakantiehuis in Houffalize.   

Surival weekend Ardennen

Activiteiten in de Ardennen

Ardennen activiteit 1: Wandelen & Bushcraft in de Ardennen

Na een korte kennismaking met de groep maak je je klaar voor wat avontuur in de Ardennen.  De wandeling start aan het vakantiehuis waar je verblijft maar al snel zit je middenin de bossen.   Voor ervaren wandelaars is de wandeling piece of cake maar ook voor de minder sportieve deelnemers is het absoluut te doen.

Aangezien deze Ardennen vakantie een natuurreis is, wijst de gids je onderweg op allerlei bezienswaardigheden.  Eetbare planten, routes waar veel wild passeert, sporen van everzwijnen, enz.

Na een dik uur wandelen kom je op een open plaats langs een riviertje.  Hier starten we met de eerste activiteit in de Ardennen.  Tijdens het bushcraften leer je eetbare planten en kruiden herkennen, wandelen op kaart en kompas, forelvissen, knopen leggen en vuur maken.  Dankzij de magnesiumsticks brandt er al snel een kampvuur.  In de omgeving vinden we bessen, watermunt, netels en ander lekkers.  Guy Weyts van Stoke Outdoor Cooking maakt een verwarmend kopje thee met bessen en waterkers, van de netels  wordt een soep gekookt (ondertussen weet ik ook hoe je netels kan vastpakken zonder te worden geprikt) en je bakt zelf je eigen brood.   We zijn nog niet klaar voor expeditie Robinson, maar voor de survival in de Ardennen zijn we geslaagd.

Ardennen (1)
Vakantie Ardennen (2)
Weekend Ardennen (1)
Ardennen (6)

Na een stevige wandeling kom je terug aan in het vakantiehuis waar je even kan ontspannen.  Houffalize ligt dicht bij brouwerij  Achouffe dus je kan even bekomen met een lekker glaasje bier.

Daarna is het tijd voor de volgende activiteit in de Ardennen.

Ardennen activiteit 2: Bezoek  aan een beverdam en beverburcht

Er zitten veel bevers in de Ardennen.  Tijdens deze natuurreis ga je dan ook op zoek naar grote beverdammen en beverburchten.  Enfin, een zoektocht is het niet echt want tijdens de wandeling zie je dat de bevers een spoor van vernieling achterlaten. Wil je naar de Ardennen met kinderen, dan is een speurtocht naar beverdammen een super leuke activiteit.  Bovendien kan je ook nog heel wat echte kastelen en burchten in de Ardennen bezoeken.

In 1848 werden de bevers in België uitgeroeid omdat ze enorm geliefd waren om hun bont en vlees.    Tussen 1998 en 2000 werden bevers op illegale wijze vanuit Duitsland naar België gebracht en in de Ardennen uitgezet.  Het ging toen om ongeveer 100 exemplaren.   De bever is een beschermd dier en heeft geen natuurlijke vijanden.  Ondertussen zijn we 20 jaar verder en hebben de bevers zich flink voortgeplant waardoor ze momenteel zelfs een plaag zijn.  Ze knagen niet alleen hele wouden plat voor hun bouwwerken, maar ze leggen ook rivieren droog .  Met hun dammen maken ze van een kabbelend riviertje als snel een groot meer.   De bevers zitten ondertussen ook in Vlaanderen en zorgden er onlangs nog voor dat heel wat kelders onder water liepen omdat ze een gigantische dam bouwden in de nabijgelegen rivier.  Uiteraard mocht deze dam onder toezicht worden afgebroken maar op één nacht tijd bouwde de familie van 70 bevers gewoon een nieuwe dam.

Weekend Ardennen (2)

Een bever eet alleen plantaardig materiaal.  Hij is dol op boomschors, blaadjes en takjes.    Daarna knaagt hij in no time de stam door om de boom te gebruiken als bouwmateriaal.

De bevers bouwen een dam om te zorgen dat het water hoog genoeg komt te staan.  Ze gebruiken hiervoor hout en modder.   De ingang van hun burcht ligt onder water zodat er geen vijanden binnen kunnen.   De burcht zelf ligt wat hoger waardoor ze droog en warm zitten.

Je herkent zo'n burcht aan een gigantische stapel takken.  Sommigen burchten en dammen zijn een paar meter hoog.

Ardennen (26)

Ardennen activiteit 3: het burlen van de herten

Het burlen (en dus niet brullen) van de herten is het bronstig loeien van een mannetjes hert.   Tussen half september en half oktober proberen ze met deze lokroep de vrouwtjes te verleiden en concurrenten te intimideren.   Soms komt het tot een gevecht tussen de mannetjes,  De herten laten vooral van zich horen tussen zonsopgang en zonsondergang.  Laat je vergezellen door een gids want zij weten precies waar je de meeste kans hebt om het burlen van de herten te horen.  Wij waren op stap met Raf en Luc van Back to Nature.   Absoluut een aanrader.

Hoor hier hoe indrukwekkend het burlen klinkt:

Wij reden voor deze indrukwekkende activiteit in de Ardennen richting een nabijgelegen weiland.  Bij aankomst was er nog niets te bespeuren, maar na enkele minuten kwamen de eerste herten uit het bos.  Ze verzamelden in de open wei en tot ons grote plezier liet het mannetje van zich horen.   Als jij een natuurreis of survival weekend naar de Ardennen plant, probeer dat dan tussen half september en half oktober te doen zodat je ook van deze activiteit kan genieten.

Na deze laatste activiteit in de Ardennen keerden we terug naar het vakantiehuis om onze natuurvakantie af te sluiten met een heerlijk etentje.  Mijn favoriete activiteit!

De volgende ochtend vertrokken we, na een stevig ontbijt, terug richting Vlaanderen.

Weekend Ardennen (3)
Weekend Ardennen (5)

Wil jij ook op survival weekend naar de Ardennen?

Contacteer de mannen van Back to Nature via hun website.  Je kan mee tijdens hun initiatie bushcraft Ardennen maar je kan ook deelnemen aan hun activiteiten rond Haloween, Kerst en Valentijn.  Of boek met je vrienden of medewerkers een natuurreis op maat. 

Is een weekend Ardennen wat te dichtbij voor jou?  Ze organiseren ook survival weekends en bushcraft trips naar de Eifel.  In dit door Unesco beschermde gebied, dompel je een paar dagen onder in de natuur en neem je deel aan een aantal uitdagen en afwisselende opdrachten.  

Als dat nog niet ver genoeg is, kan je ook mee naar Zweden.  

Hou jij van natuurreizen, gan dan zeker eens een weekend naar de Ardennen.

Uiteraard heeft de Ardennen nog veel meer te bieden.  Maak dus tijd om de mooiste plekjes van de Ardennen te ontdekken.  Dinant, Durbuy en Spa, om er maar enkele te noemen, zijn beslist een bezoekje waard.  

Like it? Pin it!

Survival Weekend Ardennen