Elke wijnliefhebber heeft wel een aantal van de mooiste wijnroutes in Europa op zijn bucketlist staan.  De Elzas, Bordeaux, de Moezel of de Chianti wijnregio's kennen we allemaal.  Ik neem je echter ook mee naar enkele minder bekende wijnroutes.  Een wijnreis waarbij je van de ene wijndegustatie naar de andere wijnproeverij gaat.  Dat is toch de max!

De 16 mooiste wijnroutes in Europa

De meeste landen in Zuid-Europa kennen een rijke wijncultuur.  De klassieker onder de wijnreizen is een wijnreis naar Frankrijk.

De mooiste wijnroutes in Frankrijk

1. Wijnroute Bordeaux

Bordeaux is één van de meest populaire wijnstreken.   In de omgeving van de stad Bordeaux vind je dan ook massa's châteaux van hoog niveau.  Tijdens deze wijnreis verdwaal je in charmante dorpjes, rijd je langs eindeloze velden vol wijnranken en passeer je prachtige kastelen. 

Lees meer:

Citytrip Bordeaux

Bezoek de wijnkastelen van Bordeaux

Hieronder neem ik je mee langs 3 wijnroutes in de Bordeaux.

Wijnroute Bordeaux Médoc

Saint-Estèphe - Pauillac - Margaux - Moulis-en-Médoc

Tijdens deze rondreis start je in Saint-Estèphe.  Maak een wandeling door dit charmante dorpje dat slechts 23 km² groot is.  Als je geen tijd hebt om veel wijnproeverijen in de Châteaux van Saint-Esèphe te doen, stap dan binnen bij het Maison du Vin voor een wijndegustatie.

In Saint-Estéphe zitten 136 producenten waarvan 56 grote wijndomeinen.  De overige zijn kleine familiale domeinen.  Enkele topwijnen die een wijndegustatie waard zijn zijn:

 • Château Cos d'Estournel: dit châteaux bezoek je alleen al omwille van het prachtig historisch gebouw.  De poort is een geschenk van de Sultan van Zanzibar.
 • Château Cos Labory: vanaf hier kan je een prachtige wandeling door de wijngaarden maken.  Plattegrond verkrijgbaar bij La Maison des Vins.
 • Château Phélan Ségur: als je een luxe adresje zoekt om te logeren, dan moet je hier zijn.  Na je laatste wijndegustatie rol je zo je bed in.
Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 738

Daarna zet je de rit verder naar Pauillac.  Ook Pauillac is een heel klein dorp dat bekend werd omwille van zijn drie premiers crus:

 • Château Mouton-Rothschild: dit is de absolute top uit de Bordeaux. De flessen herken je meteen aan hun unieke etiketten.  Elk jaar wordt een andere kunstenaar geselecteerd om het etiket te ontwerpen.  Mijn geboortejaar, 1973, is van de hand van Picasso.  
 • Château Lafite-Rothschild: dit domein ontstond eind 17de eeuw en kende in de loop der eeuwen enkele illustere eigenaars.    Sinds 1868 is het in handen van de familie de Rothschild.
 • Château Latour: Latour ontstond in de 14de eeuw.  Tussen de wijnranken staat geen bombastisch kasteel, maar een mooi 'torentje'.   De wijnen van Latour horen bij de duurste ter wereld.  

Als je hier een wijnproeverij wil meemaken, heb je goede connecties nodig.  Een wijndegustatie tijdens je wijnreis valt iets makkelijker te regelen bij de volgende pareltjes:

 • Château Lynch-Bages
 • Château Pichon-Longueville
Chateau Latour Bordeaux

De volgende stop is in Margaux. In het dorp Margaux en de omliggende gemeenten wordt bijna uitsluitend rode wijn geproduceerd.  De witte wijn zijn die hier produceren mag niet onder de naam Margaux verkocht worden.   Overweeg zeker een wijndegustatie in één van deze châteaux tijdens je wijnrei:

Château Margaux: de enige premier cru uit de regio

Château Cantenac-Brown: één van de 14 Troisièmes crus.

Château Dauzac: één van de 18 Cinquièmes crus

Château Kirwan: hier kan je super leuke rondleidingen boeken.  Een rondleiding door het kasteel, een picknick in het park of de 'Test van de kenner' voor degenen die tijdens een wijnproeverij hun kennis willen testen.

Deze wijnroute in Bordeaux eindigt in Moulis-en-Médoc, een dorpje met amper 1500 inwoners.  Bezoek hier zeker het imposante Château Maucaillou.   Dankzij de bijzondere gevel staat het kasteel op de lijst 'Inventaris van de Kastelen van Bordeaux'.   Er huist een wijnmuseum en na een rondleiding in de kelders volgt er een wijndegustatie.

Ligging: De Médoc ligt ten noorden van de stad Bordeaux en strekt zich uit langs de linkeroever van de Gironde.

Routemap: wijnroute Bordeaux Médoc
Wijnroute Bordeaux Libournais

Saint-Emilion - Fronsac - Pomerol - Blaye - Bourg

De tweede wijnroute in Bordeaux start in Saint-Emilion, aan de oever van de Dordogne.  Hier produceert men rode wijnen die tot de beste wijnen ter wereld horen.  Een bezoek aan Saint-Emilion is dan ook een must tijdens je wijnreis door Frankrijk.  Sinds 1999 staat Saint-Emilion op de Unesco Werelderfgoedlijst omwille van het landschap en de historische monumenten in de stad.   Breng zeker een bezoek aan het super charmante stadje.  Het middeleeuwse karakter, de oude stadsmuren, Palais Cardinal en de kerk zijn absoluut de moeite.  Vanaf het pleintje in het centrum geniet je van waanzinnige vergezichten over de omgeving.

Img 54
Img 0051

Probeer zeker een wijndegustatie te versieren bij:

Cheval Blanc: geschreven documenten tonen aan dat hier al minstens sinds de 15de eeuw wijn werd gemaakt.   De naam Cheval Blanc verscheen voor het eerst in 1852. In 1998 kochten Bernard Arnault en Baron Albert Frère dit prestige château.  Zij hebben niet alleen oog voor de wijn maar bouwden bijvoorbeeld ook een nieuwe kelder.  Een futuristisch gebouw dat toch opgaat in de historische, omringende wijngaarden.

Château Cantenac: dit wijnhuis is al 4 generaties in handen van de familie Roskam-Brunot.  Het château werd gebouw in 1870 maar de naam dateert al uit de Romeinse tijd.

Château Angélus: Eén van de beste wijnen uit Frankrijk.  Deze Premier grand cru Classé dankt zijn naam aan de 3 'Angelus' klokken van de Mazaret kapel, de kerk in Saint-Martin de Mazeret en de kerk van Saint-Emilion.  Het klokkengelui van deze 3 kerken is te horen in de wijngaarden van Angélus.  Een wijndegustatie valt moeilijk te regelen, maar je moet hier tijdens je wijnreis door Frankrijk absoluut passeren.

De volgende halte is Fronsac.  Deze appellatie ligt op de steile flanken van de heuvels.  Hoewel de wijnen goed bewaard kunnen worden, kunnen ze toch vaak jong gedronken worden.   De kwaliteitswijnen kunnen zich meten met Sasint-Emilion en Pomerol maar zijn veel goedkoper.  Fronsac kent een rijke geschiedenis met veel restanten uit de Romeinse tijd.  

Stop hier voor een wijnproeverij bij:

 • Château de Carles; Hier stop je alleen al voor het prachtige kasteel dat op de 'Inventair Supplémentair des Monuments Historiques' staat.
 • Château Canon: dit wijnhuis hangt vast aan een 12de eeuwse kapel.  Het hele gebouw werd in 2012 gerenoveerd en is een pareltje.  De wijn heette vroeger Clos Canon maar gaat tegenwoordig onder de naam Croix Canon.
Chateau Canon

Pomerol is een zeer klein wijngebeid met een dorpje dat weinig voorstelt.   De châteaux zijn vaak villa's met een tuin in het midden van de wijngaarden.  Het zijn vooral wijnfanaten die dit deel van de wijnroute bezoeken.  Nochtans ligt de duurste Bordeauxwijn, Château Pétrus in Pomerol.  De hospitaalbroeders van Sint-Jan van Jeruzalem plantten hier in de 12de eeuw de eerste wijnstokken.

Een wijndegustatie bij Château Pétrus  en andere pareltjes zoals Château l'Evangile, Château Lafleur en Château Le pin zijn quasi onmogelijk.  Voor je wijnproeverij moet je dus bij de minder bekende namen zijn.

Ook Blaye is weer zo'n piepklein dorpje.  Ooit had de citadel de Vauban de taak Bordeaux te beschermen tegen aanvallen van vijandelijke schepen.  De citadel is zeker een bezoek waard tijdens je wijnreis in Frankrijk.

De beste manier om de wijnen uit deze regio te ontdekken is een bezoek aan Château Marquis de Vauban.  Vauban heeft zeer goed bewaarde stadsmuren die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.  Je kan hier deelnemen aan een wijnproeverij met een rondleiding door de wijngaarden en kelders.

Citadel De Vauban

Deze wijnroute eindigt in Bourg, een havenstadje dat op de steile rechterover van de Gironde werd gebouwd.  De rode wijnen uit deze regio zijn bekend onder de appellation Côtes de Bourg.  In de buurt vind je de prehistorische grotten van Pair-Non-pair en Prignac et Marcamps.

Regel hier een wijndegustatie bij:

 • Château de Barbe: deze wijngaard bestaat al sinds de 14de eeuw en was tot 1774 in handen van de Markies de Barbe.    Vlak tegen de oever liet hij de Chapelle de Barbe bouwen om van daaruit zijn wijnen naar Amerika en de noordelijke regionen te verschepen.
 • Château Grand Launay: hier maken ze de beste witte wijn uit deze regio.

Ligging: deze route ligt aan de rechteroever van de Gironde.

Routemap: Wijnroute Bordeaux Libournais
Wijnroute Graves en Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers ligt verspreid over 136 gemeentes in de driehoek tussen de Dordogne en de Garonne.  Ze produceren hier wit, rood en rosé, zoet, droeg en schuimend.  Hoewel ze vooral bekend staan om hun droge, witte wijn, vind iedereen hier iets naar zijn smaak.   De wijnen hadden tot midden de jaren '50 een bedenkelijke reputatie maar tegenwoordig produceren ze hier wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.  Liefhebbers van cultuur vinden hier allerlei charmante dorpjes, middeleeuwse burchten, kastelen, kloosters en abdijen.  

Je kan hier op de meeste plaatsen zonder afspraak terecht voor een wijnproeverij.  Enkele aanraders:

 • Château Bauduc
 • Château Lesparre
 • Château Mougneaux

De Graves ligt aan de oever van de Dordogne en is één van de minder bekende wijngebieden.  De regio dankt haar naam aan de kiezelgrond.  Boek hier zeker een wijndegustatie bij:

 • Château de Cérons: prachtig 17de eeuw château.  Boek hier een wijnproeverij en een picknick.  Wandel ook even door het dorp om de 12de eeuwse kerk te bekijken.
 • Château Pape Clément: deze wijngaard was in de 13de eeuw eigendom van de toenmalige paus.  Als een wijndegustatie niet voldoende is, kan je hier terecht voor een workshop wijn maken.

Ligging: Entre-deux-mers en Graves ligt tussen de Dordogne en de Garonne.

Routemap: Wijnroute Graves en Entre-Deux-Mers

2. Wijnroute Elzas

Eén van de populairste wijnroutes in Frankrijk is de wijnroute Elzas.  De Route des Vins d'Alsace ontstond in 1953 en slingert zich over een lengte van 180 km door de Elzas.  De route werd ontwikkeld door lokale wijnboeren en bleek een schot in de roos te zijn.  

De kwaliteitswijnen uit deze regio zijn zeer toegankelijk.  Wil je echt iets bijzonders drinken tijdens je wijnreis in Frankrijk, proef dan de wijnen met vermelding 'Vendage Tardive'.  Deze wijnen zijn gemaakt van druiven ut de laatste oogst waardoor een zeer smaakvolle wijn ontstaat.  Proef ook zeker de typische crémant d'Alsace, de lokale schuimwijn.

Zelfs leken kunnen een wijn uit de Elzas meteen herkennen aan de 'flûte d'Alsace', een lange, smalle fles.  

Elzas Vakwerkhuizen
Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay
Routes des Vins d'Alsace

De oudste wijnroute van Frankrijk start in Marlenheim en eindigt in Thann. Je passeert 67 gemeentes.  Het ene plaatsje is nog fotogenieker dan het andere.  De wijnroute staat duidelijk aangegeven en onderweg vind je regelmatig informatieborden.  Onderweg zijn ook tientallen bewegwijzerde wijnwandelingen.

Volgende plaatsjes zijn zeker een stop waard:

 • Orschwiller: hier stop je vooral voor het kasteel van Haut-Koenigsbourg
 • Ribeauvillé: in de 8ste eeuw was deze plaats eigendom van de heren van Rappolstein, tevens de beschermheren van de rondtrekkende ministrelen.  Je vindt hier de ruines van 3 kastelen.  In het bos staat de grootste mammoetboom van Europa.  Maar je gaat hier vooral van de ene wijndegustatie naar de andere. Een absolute aanrader: Louis Sipp
 • Riquewihr: ongetwijfeld één van de mooiste steden in de Elzas.  Charmante steegjes, prachtige vakwerkhuizen en goed bewaarde stadsmuren.   Het is, met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar, de populairste stad langs deze wijnroute. Ook hier kan je weer op elke hoek van de straat terecht voor een wijnproeverij.  Enkele voorbeelden: Dopff au Moulin, Domaine Ziegler, 

Aan de kleur van de vakwerkhuizen herkende je destijds het beroep of de religieuze voorkeur van de bewoner.  Bakkers waren geel, viswinkels blauw en protestanten rood.  

 • Colmar: Na Straatsburg en Mulhouse is dit de derde grootste stad van de Elzas.  Ook hier vind je nog veel vakwerkhuizen uit de middeleeuwen en de renaissance. Maak hier een boottocht over de grachten en ontdek waarom ze hier de bijnaam 'Klein Venetië' krijgen.  En uiteraard ga van de ene wijnproeverij naar de andere.
 • Rouffach: dit dorpje in de Rijnvallei staat al lang bekend omwille van zijn goede keuken.  Bezoek hier zeker de Kerk van onze Lieve Vrouw van Assumptie.  

Wil jij ook op wijnreis naar de Elzas in Frankrijk?  WorldWideWendy heeft een 5-daagse reis naar de Elzas voor liefhebbers van wijn en gastronomie uitgestippeld.

Wijnroute Elzas
Routekaart; wijnroute Elzas

3. Wijnroute Loire vallei

De Loire staat vooral bekend omwille van haar kastelen.  De vallei staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Maar de vroegere adel hield ook van lekker eten en drinken.  In het Loiredel zijn dan ook honderden wijndomeinen te vinden.  Heel veel van die wijnhuizen krijgen het etiket 'Caves Touristiques du Vignoble de Loire'.  Je kan hier dus op elke hoek van de straat voor (meestal) gratis wijndegustaties.  De wijnen uit deze regio zijn meestal heel interessant geprijsd.

Wijnroute van Touraine naar Sancerre

Start je wijnreis in Frankrijk in de provincie Touraine.   In deze regio rond de stad Tours produceert met hen grootste deel van de Loire-wijnen. 

Fraçois Rabelais zei dan ook vaak 'Touraine is de tuin van Franrijk'

 • Enkele aanraders: Les Hauts de Cangy of Château de Pocé

Het volgende bekende gebied op deze wijnroute is Menetou Salon.  Deze frisse wijn leunt sterk aan bij de Pouilly-Fumé en Sancerre die er hier vlakbij produceren.  Menetou Salon is echter veel minder bekend en daardoor goedkoper. De beste wijnen produceren ze in de dorpjes Morogues, Parassy en Vignoux.

 • Enkele aanraders: Villebois Menetou-Salon, Domaine de Chatenoy of Domaine Philippe Gilbert.  

Sancerre wordt geproduceerd in het deelgebied Orléanais.  Het merendeel van de productie bestaat uit witte Sauvignon blanc wijnen. De wijngaarden liggen op de linkeroever van de Loire. 

Tip van WorldWideWendy: Parkeer je auto net buiten het dorp want in het dorp krijg je hem niet kwijt.

 • Enkele aanraders: Celestine Blondeau, Domaine la Gemière.  Geen tijd om alle domeinen af te rijden, ga dan binnen bij Maison des Sancerre.  Hier kan je terecht voor een wijnproeverij van allerlei domeinen.  

In Pouilly-Fumé produceren ze een rokerige, droge witte wijn.  In de dorpen Pouilly-sur-Loire, Saint-Andelain en Tracy-sur-Loire vind je een honderdtal wijnhuizen die samen jaarlijks 7 miljoen liter produceren.  De wijngaarden in deze regio ontstonden al in de 5de eeuw.  De Benedictijnen tilden de wijn in de 11de eeuw naar een hoger niveau.  In de 19de eeuw werd er bijna niets meer geproduceerd omdat bijna alle wijngaarden vernietigd werden door meeldauw en druifluis.  Gelukkig sloegen de nieuwe wijnstokken aan en kan je hier weer terecht voor topwijnen.

 • Enkele aanraders: Cuvee Majorum van Michel Redde en Baron de L

Wijnweetje van WorldWideWendy: Pouilly Fumé heeft niets te maken met Pouilly Fuissé.  Deze laatste komt namelijk uit de Bourgogne.

Routes des Vignobles

Stap in de Loire bij een toeristische dienst binnen en vraag dan naar 'Les Routes des vignobles'.  Zij hebben kaarten waarop verschillende wijnroutes door de regio zijn uitgestippeld.

Combineer je een wijnreis door de Loire graag met wat cultuur, lees dan zeker alles over de mooiste kastelen van de Loire en enkele originele manieren om deze kastelen te bezoeken.

Misschien zijn deze uitgestippelde reizen een goede basis voor jouw wijnreis door de Loire:

Wijngaarden Loire
Afbeelding van Christopher Winkler via Pixabay

4. Wijnroute Bourgogne

De Bourgogne telte heel wat Grand Crus.  Hier produceren ze grote namen met flinke prijskaartjes.  De laatste jaren hebben de Aziaten deze klassiekers ontdekt waardoor de prijzen de pan uit swingen.  desalniettemin is een wijnreis naar de Bourgogne absoluut een aanrader.

Route van de Grands Crus de Bourgogne

Deze route is onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel.

Wijnroute Côte de Nuits

Deze route leid je langs het noordelijke deel van de Route van de Grands Crus.   De wijnroute loopt van Dijon tot Corgoloin en ze produceren hier pareltjes zoals Romanée Conti en Chambertin.  Niet goedkoop, maar als je een keer iets te vieren hebt, zijn dit zeker aanraders.

Wijnroute Côte de Beaune

Dit is de zuidelijke kant van de Route van de Grands Crus die start in Ladoix-Serrigny.   Hier produceren ze heerlijke Chardonnay-wijnen.  

TIP van WorldWideWendy: De Bourgogne kan je perfect bezoeken vanuit dit kasteel in Frankrijk.

Deze twee wijnroutes kan je perfect samenvoegen tot een 100 km lange wijnreis door de Bourgogne.  Proef op deze wijnroute zeker Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Puligny-Montrachet.

De mooiste wijnroutes in Oostenrijk

Oostenrijk is niet het eerste land waar je aan denkt als je een wijnreis wil maken.  Toch verbouwen ze hier,dankzij hun koele klimaat al sinds de oudheid wijn.  De meesten wijnen worden in het oosten van het land verbouwd en het overgrote deel is wit.  Naast de klassieke riesling en sauvignon blanc druiven, gebruiken ze hier ook een typisch Oostenrijkse druif , de grüner veltliner.  Verder produceren ze hier ook enkele zoete likeurwijnen en mousserende wijnen die ze hier frizzante of sekt noemen.

Wijnschandaal

In 1985 kwamen de Oostenrijkse wijnen in opspraak omdat bleek dat de wijnbouwers op grote schaal glycol toevoegden aan hun wijn.  Glycol is zeer schadelijk voor de gezondheid en deze praktijken leverden dan ook een flink schandaal op.   Sindsdien zijn de wijnwetten in Oostenrijk zowat de strengste van heel Europa.   Het heeft jaren geduurd voor het land hersteld van dit schandaal, maar tegenwoordig kan je in Oostenrijk weer terecht voor heerlijke wijntjes.

5. Wijnroute Weinweg der Sinne

Deze route is een wandeling van ongeveer 13 km.  De wandeling start aan de 'Gesamtsteirischen Vinothek' in St. Anna am Aigen.   Hier kan je al 120 wijnen proeven en aan de hand van je favoriete wijnen een wandeling uitstippelen.

Tijdens deze wijnroute passeer je enkele bijzondere uitzichtspunten:

 • Uitzichtspunt Schemming: bij helder weer kan je Hongarije en Slovenië zien liggen.
 • Uitzichtspunt Kaufmannweber
 • Glazen uitzichtsplatform Frutten-Giesselsdorf: op 36 meter hoogte hangt een glazen platform.  Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.  Ook van hieruit zie je Slovenië liggen.  

De wijngaarden liggen hier op grote hoogte.  Passeer zeker het dorp Kitzeck en de stad Leibnitz want dat is de wijnhoofdstad van Oostenrijk.

Oostenrijke Wijn
Afbeelding van Reinhard Thrainer via Pixabay

6. Wijnroute Weinwanderweg Gumpoldskirchen

Deze wandeling in de buurt van Wenen voert je over een lengte van iets meer dan een kilometer langs 14 wijnhuizen.  Het is een korte maar pittige route want je stijgt maar liefst 62 meter.

De wandeling start tegenover de St. Michael kerk in Gumpoldskirchen.

7. Wijnroute Weinwandern am Kahlenberg

Deze wandeling start in Nussdorf nabij Wenen en gaat richting Kahlenberg, één van de favoriete toevluchtsoorden van de inwoners van Wenen.  Zij zoeken hier de frisse lucht en de heerlijke wijntjes op.   Hier vind je ook de Stefaniewarte, een uitkijktoren uit 1887.  Vanop 22 meter hoogte geniet je van een panoramisch uitzicht over Wenen.

Geen zin om te wandelen?  Kies dan voor een rondrit met de Vienna Heurigen Express (een 'Heurige' is een Oostenrijks wijnlokaal)  Dit hop on/hop off treintje stopt aan een groot aantal wijnhuizen in de regio.

De regio staat vooral bekend om de likeurwijnen zoals de zoete Trockenbeerenauslese.  

Uitzicht Over Wenen
Afbeelding van Felix Wolf via Pixabay

8 Wijnroute Via Carnuntum

Tussen Wenen en Bratislava vind je 70km aan wandelroutes door prachtige wijngaarden.  Onderweg zijn er talrijke wijnproeverijen en degustaties.

Al deze wandelingen staan verzameld op de gratis app 'Wanderwege Römerland Carnuntum'

De mooiste wijnroutes in Duitsland

Duitsland kent maar liefst 13 wijngebieden.  Deze wijngebieden liggen allemaal in het westen van het land en er wordt vooral witte wijn geproduceerd.   In de kleinere gebieden wordt ook schuimwijn geproduceerd die ze hier 'sekt' noemen.

De wijngebieden liggen verspreid rondom de Rijn.

9. Wijnroute langs de Rijn

Rond de Rijn kan je weken rondrijden van het ene wijnhuis naar de andere wijndegustatie.  Enkele hoogtepunten:

 • Baden: dankzij het microklimaat in deze regio, maken ze hier heerlijke wijnen.  Logeer in één van de luxe hotels in Baden-Baden en verken van daaruit het wijngebied.
 • Rheinland Pfalz: hier liggen de wijngebieden Pfalz, Nahe, Rheingau, Rheinhessen en Mittelrhein.
 • Westelijke Oever: wijngebieden Ahr en Mosel
 • Oostelijke Oever: wijngebied Hessische Bergstrasse
 • Langs de Main: wijngebied Franken
 • Langs de Neckar: wijngebied Wûrttemberg
 • In de buurt van Dresden: wijngebied Sachsen

10. De Duitse wijnroute of Deutsche Weinstrasse

De klassieker is de Duitse Wijnroute.  De oudste wijnroute ter wereld gaat dwars door het Paltserwoud, één van de grootste bossen in Europa en niets voor niets Unesco Werelderfgoed.  Het klimaat is hier zo goed dat er zelfs kiwi's, citroenen en palmbomen groeien.

De route is slechts 83 km lang, maar trek er toch voldoende tijd voor uit want er is hier zoveel te zien.  Wijnhuizen, middeleeuwse stadjes, kastelen en burchten en Romeinse nederzettingen alom.

Deze wijnroute start in Schweigen en eindigt in Bockenheim.

TIP: je kan al deze wijnroutes uiteraard met de auto huren maar je kan ook een mobilhome huren.  Als je een glaasje teveel geproefd hebt, kan je meteen een siësta houden.

De mooiste wijnroutes in Spanje

Spanje heeft een uitgebreide en eeuwenoude wijncultuur.  De wijngebieden liggen verspreid over Spanje en er zijn dan ook heel wat wijnroutes te vinden.

Wist je dat...  Spanje de meeste wijngaarden ter wereld heeft.  Na Italië en Frankrijk is het bovendien de grootste wijnproducent ter wereld.

11. Wijnroute Ruta del Vino de Rioja Alavesa

Eén van de populairste wijnen in Spanje is de Rioja.  Het gebied waar de Rioja wordt geproduceerd is groot en werd onderverdeeld in 3 delen: Alta, Baja en Alavesa.   De regio leent zich perfect voor een echte wijnreis.

Deze wijnroute loopt door 15 gemeenten in het zuiden van de provincie Alava.  je vindt hier naast talloze wijngaarden ook charmante middeleeuwse stadjes, de pre-historische dolmen van Leza en Elvillar en het nationaal park Urbasa.

In Spanje noemen ze een wijnhuis een bodega!

Bodega Wijnroute In Spanje
Afbeelding van iKlicK via Pixabay

De route door de Rioja Alavesa start in Laguardia, de wijnhoofdstad van de regio.  Neem zeker de tijd om dit 13de eeuwse dorp te bezoeken want ze staat op de lijst van de Mooiste dorpen van Spanje.    Je vindt hier massa's bodega's dus je wandelt van de ene wijndegustatie naar de andere proeverij.

12. Wijnroute Ribera del Duero

Ribera del Duero is één van de beste wijngebieden van Spanje.  De wijnroute Ribera del Duera voert langsje  de oevers van de Douro.

Hoogtepunten tijdens deze wijnreis:

 • Penaranda del Duero: dit pittoreske dorp is de startplaats van de route.  Hier vind je tal van historische overblijfselen en o.a. één van de oudste apotheken van Spanje (17de eeuw).  Proef hier zeker het populaire lokale gerecht:; zuiglam.
 • La Vid: in dit dorpje staat een go'ed bewaard 12de eeuws klooster.
 • Aranda de Duero: is de wijnhoofdstad van de streek.  Bezoek zeker één van de vele ondergrondse bodega's.
 • Penafiel: nog een wijnhoofdstad aan de voet van een 10de eeuws kasteel in de vorm van een schip   Bezoek hier Protos, het oudste wijnhuis va de stad (1927).  Net buiten de stad ligt Bodegas Pago de Carravejas.  Hypermoderne wijnmaker en magnifiek uitzichtspunt over het kasteel.
 • Valbuena de Duero: hier huist Vega Sicilia, de bakermat van de Ribera del Duero.  Ze geven hier jammer genoeg geen rondleidingen.  Vlakbij ligt Bodega Alejandro Fernandez die zorgde voor het wereldwijde succes van de Ribera del Duero.  

Tip van WorldWideWendy: wil je onderweg luxueus logeren, kies dan voor Hotel Abadia Retuera Le Domaine. Dit pareltje huist in een voormalig klooster midden in de wijngaarden.

13. Wijnroute Vinalopo of de Alicante-Route

De Costa Blanca is vooral populair vanwege het zalige klimaat, de enorme zandstranden en de ontspannen atmosfeer.  Ze kunnen hier niet alleen lekker koken, maar ze produceren hier ook heel wat lekkere wijnen.

De wijnroute in de regio Alicante loopt langs de kleine rivier Vinalopo en kan in een noordelijke en zuidelijke route worden verdeeld. De noordelijke route loopt van Castell de Castells tot Teulada-Moraira (kaart links).  De zuidelijke route start in Alguena en loopt tot Elche.   De wijnhuizen zijn soms kleine, oude bodega's en dan weer hypermoderne constructies.  

Enkele aanraders: Xalo, Parcent en Bodega Sierra Salinas

Naast wijnroutes zijn er nog veel meer mooie autoroutes in Spanje.  Als je meer tijd hebt, kan je die combineren met één van de wijnroutes zodat je een heel afwisselende vakantie krijgt.

Tip voor WorldWideWendy: logeer tijdens je verblijf aan de Costa Brave in het luxe boutique hotel The Adelante House in Javea.  De perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. 

De mooiste wijnroutes in Italië

In Europa is Frankrijk het wijnland bij uitstek, maar Italië moet daar zeker niet voor onderdoen.  Het volledige land is bezaaid met uitgestrekte wijngaarden en ze produceren hier al wijn sinds de 6de eeuw v.C.  De bekendste wijnregio's zijn Piemonte met zijn heerlijke barolo's, Toscane met zijn chianti en Veneto met zijn valpolicella.   

In Italië zijn er ruim 100 officiële wijnroutes verdeeld over het ganse land.  Onderstaande routes vinden wij absolute aanraders:  Je kan dus ontelbaar vaak op wijnreis naar Italië.

Mooiste Wijnroutes In Italie
Afbeelding van nirolfix via Pixabay

14. Wijnroute Alto Adige

Alto Adige in Zuid-Tirol is een kleine regio met grootse namen. De route wordt ook wel eens de Zuid-Tiroolse wijnroute genoemd  Je bent in Italië, maar de voertaal is hier Duits.   Dit deel van de Strada del Vino hoort bij de oudste wijnroutes van Italië.  Je geniet hier in de 16 wijnbouwgemeenten langs deze route niet alleen van wijn, maar ook van fabelachtige vergezichten.

Enkele aanraders zijn dde Chardonnay Cardellino van Elena Walch en Lagrein van Castel Sallegg.   Liever iets zoets? Proef dan de Gewurztraminer van Elena Walch.

De route start in Bolzano en eindigt in Unterland.  Het is een vrij uitgebreide route dus neem er je tijd voor.   Wil je enkel het zuidelijke deel van de Alto Adige verkennen daen is Meran (of Merano) een perfecte uitvalsbasis.  

Lees hier alles over je vakantie in Zuid-Tirol.

15. Wijnroute Piemonte

Elke wijnliefhebber droomt van een wijnrei door Piemonte.  Het landschap van Piemonte, waar de Barolo en Barbaresco wordt geproduceerd, staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Piemonte is niet alleen het paradijs voor wijnliefhebbers want het is ook het culinaire hart van Italië.  Naast de rijke rode wijnen, komen hier bijvoorbeeld ook de witte truffels vandaan.

Wijnroute Barolo

In Piemonte kan je meerdere wijnroutes rijden.  Wij kozen voor een wijnreis door de Barolo.  Deze wijnroute van 60 km start in Barolo en eindigt in Cuneo.

Barollo is een charmant stadje dat zijn naam verleent aan de populairste Italiaanse rode wijn.  In het kasteel Faletti vind je een museum, wijnkelder en een 'enoteca', een Italiaanse wijnbar waar je terecht kan voor een wijnproeverij.

In La Morra ga je van de ene wijndegustatie naar de andere.  Hier zitten op elke straathoek kleine kelders waar je kan proeven.  Hier starten ook heel wat wandelroutes door de wijngaarden.  De routes zijn met gekleurde pijltjes gemarkeerd.  Onderweg passeer je heel wat plaatsen waar je wijnen kan proeven.

Opgelet: als je een Barolo voor een prijsje kan kopen, kom je meestal bedrogen uit.  Kies dus voor een betrouwbaar adres.

Tip van WorldWideWendy: zoek het uitzichtpunt 'Venus van Langhe'.  Vanaf hier geniet je van prachtige vergezichten over de Barolo streek.

Liefhebbers van slakken moeten zeker stoppen in Cherasco, het centrum van de Nationale Slakkenkwekers.  In het 2de weekend van juni organiseren ze hier een gastronomisch evenement.

In Cuneo kan je naast wijn ook kaas proeven.  Sommige kazen zijn alleen hier te verkrijgen.   Verder zijn ze hier bekend om hun kastanjes en ruwe zijde.

Wist je dat .... Nutella ook uit Piemonte komt?  Pietro Ferrero kwam hier tijdens WO II op het idee om hazelnoten toe te voegen aan de chocolade omdat ze te weinig cacao hadden.  In eerste instantie noemde hij het Gianduja maar later werd het Nutella.  Pietro Ferrero werd dankzij Nutella en zijn andere succesnummers zoals Kinder Surprise, Ferrero Rocher en Tic Tac, de rijkste inwoner van Italië.

Nutella
Afbeelding van noelsch via Pixabay

16. Wijnroute Toscane

De prachtigste Italiaanse landschappen vind je in Toscane.  Glooiende heuvels, machtige cipressen en wijngaarden zover het oog rijkt.

In deze regio produceren ze naast Chianti ook Brunello di Montalcino, Montepulciano en Carmignano.   Er lopen 4 wijnroutes door Toscane, dus inspiratie genoeg voor een volwaardige wijnreis.

Strade del Vino Chianti Rufina e Pomino

Deze wijnroute ontstond in 1997 en start ten noordoosten van Firenze.  De wijngaarden liggen hier op grote hoogte, op de uitlopers van de Apennijnen. De regio was tot het einde van de 17de eeuw de favoriete vakantiebestemming van de Florentijnse adel.  Je vindt dan ook nog tal van overblijfselen uit deze tijd.

Voor de beste Chianti maak je een stop in Rufina.

Vanaf hier ben je snel in Pisa, dus trek een paar uurtjes uit om de scheve toren even te bezoeken.  Hou je van gezellige, historische stadjes, maak dan zeker een stop in mijn favoriete plaatsje in Toscane, Lucca.  Mijn man en ik werden er destijds zo door betoverd dat we beslisten om onze oudste zoon 'Lucca' te noemen.

Strada del Vino e dell' Olio Chianti Classico

Ook deze wijnroute start in Firenze en eindigt in Siena.  Ze doorkruist 8 dorpen met 200 wijnproducenten.  Alle wijnen langs deze route vallen onder de noemer Chianti Classico

Je herkent de Chianti Classico aan de 'Gallo Nero'.

Gallo Nero

De Gallo Nero stamt uit de middeleeuwen.  Siena en Firenze waren het er niet over eens waar de grens liep.  Ze besloten om bij het kraaien van de haan in elke stad een ruiter te laten vertrekken.  Op de plaats waar de twee ruiters elkaar kruisten, zou de grens liggen;   De inwoners van Firenze gaven de haan die de ruiter moest wekken de avond voordien geen eten.  Daardoor had hij 's morgens zoveel honger dat hij vroeger kraaide en hun ruiter dus een voorsprong had.

Strada del Vino di Montespertoli

Deze route uit 1997 is de kortste wijnroute in Piemonte.  Kies Montespertoli als uitvalsbasis om de 7 producenten in deze regio te bezoeken.

Strada del Vino e dell'Olio del Montalbano

In het noordwesten van Firenze starten maar liefst 9 wijnroutes;  De ultieme route voor gastronomen is de route Tra Gusto e Traditione wat zoveel wil zeggen als 'tussen smaak en traditie'.  De route start in Riva del Garda en wordt aangeduid met gekleurde wegwijzers;   De mapjes met alle verschillende routes kan je vinden in het Tourist Office in Riva del Garda.

Champagne routes

Naast wijn, is er nog zo'n lekkere godendrank: Champagne.   Misschien is een champagne route in Frankrijk of Italië iets voor jou.

Heb jij een leuke wijnreis gemaakt of een toffe wijnroute ontdekt?  Deel ze dan hieronder.   

Like it? Pin it!

Mooiste Wijnroutes In Europa