Een reis draait vaak niet om de bestemming, maar om de belevenis.  Naar Afrika ga je om de Big Five te zien, in Amerika wil je Route 66 volgen en in het Noorden wil je het Noorderlicht zien.   Het Noorderlicht zien kan echter niet op bestelling.  TIjdens onderstaande Noorderlicht reizen maak je vrij veel kans om dit natuurfenomeen met eigen ogen te zien.

Noorderlicht
Afbeelding van enriquelopezgarre via Pixabay

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, Poollicht of Aurora Borealis is een waanzinnig mooi natuurfenomeen dat ontstaat door elektrisch geladen deeltjes van de zon die door een zogenaamde geomagnetische storm in onze dampkring terecht komen.  Deze deeltjes komen in contact met zuurstof en stikstof in onze atmosfeer en veroorzaken daardoor een ware lichtshow.   Meestal kleuren ze groen of rood, maar soms is het ook paars.

Wanneer kan ik het Noorderlicht zien?

Uiteraard moet het donker en onbewolkt zijn om het Noorderlicht te kunnen zien.  Het licht van de maan moet zwak zijn.  Bovendien maak je in de buurt van steden minder kans om het Noorderlicht te zien omdat er in steden meer lichtpollutie is.  Overdag moet er genoeg zonneactiviteit geweest zijn.

Als je de kans op succes tijdens je Noorderlicht vakantie wil volgen, kan je een app downloaden.  Xplorethenorth en My Aurora Forecast zijn goede apps.  Als je in een hotel logeert, maken ze je op verzoek wakker als het Noorderlicht te zien is.

De beste reistijd voor je Noorderlicht reizen is van november tot januari.

Waar kan ik het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht kan je alleen zien op hoge noordelijke breedten.  Als er grote 'zonnestormen' zijn, kan je het ook bij ons zien, maar dat komt slechts zelden voor.  De laatste keer dat het Noorderlicht in België goed zichtbaar was, was op 30 oktober 2003.

Het Noorderlicht fotograferen is niet zo makkelijk.  Melissa heeft massa's tips voor het fotograferen van het noorderlicht.

De 9 beste reizen om het Noorderlicht te zien

1. Noorderlicht reizen naar Lapland

Fins Lapland

Het populairste deel van Lapland ligt in Finland.  Een van de leukste excursies tijdens je reis naar Lapland is een sneeuwscooter tour om het Noorderlicht te zien.   Zodra de zon onder is, trek je er met de sneeuwscooter op uit in de hoop dit magische schouwspel te zien.

Tijdens je Noorderlicht reizen in Finland, ga je best naar Urho Kekkonen National Park, Saariselka, Kilpisjärvi of Inari.  Hier zie je het Noorderlicht bijna 200 keer per jaar.   

Ook in de buurt van de hoofdstad Helsinki is het Noorderlicht ongeveer 20 keer per jaar te zien.

Wil je van je Noorderlicht vakantie iets extra bijzonders maken, logeer dan in de Kakslauttanen iglo's in Saariselka.   In deze glazen iglo's kan je het Noorderlicht gewoon vanuit je bed bekijken.  Hoe bijzonder is dat!

Kakslauttanen Iglo

Wanneer plan je je Noorderlicht reis naar FInland?  Het Noorderlicht is zichtbaar van september tot maart maar je maakt het meest kans van november tot januari.

Zweeds Lapland

In heel Zweeds Lapland kan je het Noorderlicht zien.    Vlakbij Abisko National Park ligt het Aurora Sky Station.  Neem de stoeltjeslift naar dit observatiepunt want hier kan je 200 keer per jaar het Noorderlicht zien.  Het is dan ook de beste plek van Zweden om het Noorderlicht te zien.

Combineer je Noorderlicht vakantie met een verblijf in het ijshotel in Jukkasjärvi.

Ijshotel In Jukkasjarvi

Je maakt de meeste kans om het Noorderlicht te zien tussen november en januari.

Tijdens deze 6-daagse reis naar Lapland maak je veel kans om het Noorderlicht te zien.

2. Noorderlicht reizen naar IJsland

Aangezien er in IJsland bijna geen luchtvervuiling en weinig lichtpollutie is, is het één van de beste plekken om de Aurora Borealis te zien.  Uiteraard verblijf je best ergens buiten de stad, maar zelfs in Reykjavik is het Poollicht te zien.  In de stad zijn meerdere uitkijkplatformen om het Noorderlicht te spotten.  

Nu je er toch bent, maak je best een roadtrip door IJsland want zelfs als je het Noorderlicht niet ziet, is het een fantastische bestemming.   Deze 8-daagse fly & drive IJsland is een must voor elke natuurliefhebber.

Je plant je Noorderlicht vakantie best tussen oktober en maart.  In september en april kan je met wat geluk het Noorderlicht ook zien, maar in de zomer is het kansloos omdat het dan altijd licht is in IJsland.

Noorderlicht 2

3. Noorderlicht reizen naar Noorwegen

In Noorwegen kan je het Noorderlicht zien tussen de Lofoten en de Noordkaap. Je kiest best voor een vakantie in Tromsø of Finmark.  Finmark ligt in het Noorse deel van Lapland en is de ideale plaats in Noorwegen voor je Noorderlicht reis.  Het ligt nog iets noordelijker dan het Finse en Zweedse gedeelte van Lapland dus de slaagkans is hier nog groter.  Bovendien maak je hier kennis met de cultuur van de lokale Sami.

In Tromsø vieren ze in de laatste week van januari het Northern Lights Festival.

De stad Alta noemt met dan weer de City of the Nothern Lights.   Net als in Zweden kan je ook hier in een ijshotel logeren maar ik zou kiezen voor deze glazen iglo's van Aurora Canvas Dome.   In IJshotel Sorrisniva kan je ook terecht voor een rondleiding of een dinertje.

De echte fans moeten voor hun Noorderlicht reizen naar Longyearbyen in Spitsbergen. Op deze eilanden voor de kust van Noorwegen is de slaagkans heel erg groot.

Ijshotel Noorwegen

Boek je Noorderlicht vakantie tussen oktober en januari.

Liever naar Noorwegen in de zomer, dan is deze rondreis langs de fjorden iets voor jou.

4. Noorderlicht vakantie in Groenland

Groenland is misschien niet meteen een toeristische bestemming maar vanuit IJsland is het perfect voor een daguitstap.  Als je het Noorderlicht wil zien boek je best een overnachting in de buurt van Nuuk of Disko Bay.  

In het Noorden van Groenland heb je 300 dagen per jaar kans om het Noorderlicht te zien.  Alleen in de zomermaanden is de kans heel erg klein. 

5. Noorderlicht vakantie in Rusland

Ook in Rusland heb je de mogelijkheid om het Noorderlicht te zien. Hier moet je wel een inspanning voor leveren want plaatsen als Moermansk en Salekhard zijn niet rechtstreeks te bereiken.   Moermansk kan je bijvoorbeeld met de Trans Siberië Express bereiken.  Treinreizigers zien regelmatig het Noorderlicht als ze in de buurt van Moermansk komen.

Salekhard ligt op de noordpoolcircel dus de slaagkansen zijn hier groot.

Volgens de legende is elke lichtflits van het Noorderlicht de geest van een overledene.

De slaagkansen zijn in andere landen groter en het toerisme is hier ook niet echt gericht op Noorderlicht reizen.  Toch kan ik Rusland in de winter enorm aanbevelen.  Als je het Noorderlicht dan toch zou zien, is dat een mooie bonus.

Thermisch ondergoed is hier geen overbodige luxe want in het noorden van Rusland is het steenkoud.

Noorderlicht Rusland
Afbeelding van Magic9 via Pixabay

6. Noorderlicht reizen naar Canada

Je Noorderlicht vakantie in Canada breng je best door in Yukon, Whitehorse of Yellowknife.  Omdat het noorden van Canada vooral uit Nationale Parken bestaat is er hier weinig luchtvervuiling en dat komt de helderheid van het poollicht zeker ten goede.  

Yellowknife is de woonplaats van de Inuit (eskimo's).  Boek hier een sneeuwscootertocht, overnacht in een blokhut, iglo of tipi.  Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.

In het meest noordelijke deel van Canada heb je bijna het hele jaar door kans om het Noorderlicht te zien.  Enkel in de zomermaanden is de kans nihil omdat het er bijna niet donker wordt.

Liever in de zomer naar Canada? Bekijk dan deze roadtrip door West Canada.

Noorderlicht In Canada
Afbeelding van D Mz via Pixabay

7.  Noorderlicht vakantie in  Alaska

Voor de avonturiers onder ons is een Noorderlicht reis naar Canada iets.  De stad Fairbanks ligt op de beste plek om het Noorderlicht te zien.  

Je hebt 200 dagen per jaar kans om het poollicht te zien. Behalve tijdens de zomermaanden is de kans dus groot dat je een keer getuige bent van deze wonderbaarlijke lichtshow.

8. Noorderlicht reizen naar Ierland

Wat minder slaagkans, maar veel dichter bij huis.  In het noorden van Ierland ligt het schiereiland Inishowen.  Als je geluk hebt, zie je het Noorderlicht hier boven de Atlantische Oceaan.

9. Noorderlicht vakantie in Schotland

Als je het Noorderlicht in Schotland wil zien, maak je het meeste kans op het Isle of Skye of vanuit Cairngorms National Park.  Maar net zoals in Ierland is de kans hier veel kleiner dan in de andere bestemmingen.

Staat een Noorderlicht reis op jouw bucketlist?  

Like it? Pin it!

De 9 Beste Plaatsen Om Het Noorderlicht Te Zien