Een reis naar Rusland vraagt wel wat voorbereiding.  Je bezoekt namelijk het grootste land ter wereld.  Je blijft een beetje in Europa, maar staat toch ook al met één been in Azië.  Van West naar Oost doorkruis je maar liefst 9 tijdzones.  Het land van vodka en kaviaar heeft een enorm cultureel erfgoed.  Nergens zie je zoveel waanzinnig mooie kerken, kathedralen en paleizen.  Een bezoek aan Rusland is alle inspanningen tijdens de voorbereiding meer dan waard. Hieronder vind je allerlei tips voor je reis naar Rusland.

Tips voor je reis naar Rusland

Visum

Er is sprake dat de visum vereisten voor EU-burgers gaan versoepelen, maar voorlopig is dat nog niet het geval en moet je voor je reis naar Rusland heel wat inspanningen leveren voor het aanvragen van een visum. Hier volgen enkele tips voor het invullen van je visum voor Rusland.

Wat heb je nodig?

  • Paspoort dat min. 6 maanden na terugkeer geldig is en waarin nog 2 pagina’s naast elkaar vrij zijn.
  • Pasfoto
  • Document waarin je verzekering verklaart dat je medische kosten gedekt zijn en dat ze je lichaam (dood of levend) repatriëren.  Als je dit doorgeeft aan je verzekering, weten zij welk document ze je moeten bezorgen. Het document heeft als titel ‘dekking ziektekosten in de Russische Federatie’.  Het document moet de geldigheidsduur van de verzekering vermelden.
  • Uitnodiging.  Als je als toerist naar Rusland reist, kan je aan je hotel zo’n uitnodiging vragen.   Op de bonnefooi naar Rusland reizen, kan dus niet.  Als je voor zaken naar Rusland reist, zal het bedrijf waar je in Rusland contact mee hebt, je een uitnodiging bezorgen.
Paspoort

Aanvraagformulier

Verder dien je  een aanvraagformulier in te dienen via de site https://visa.kdmid.ru

Hou voor het invullen van deze vragenlijst volgende informatie bij de hand:

  • Naam, adres en telefoonnummer van je werkgever
  • Vluchtgegevens
  • Data van eerdere reizen naar Rusland (als je er al geweest bent)

 

Hoe vul je dit aanvraagformulier in?


Op de eerste pagina kan je links bovenaan aanduiden in welke land je woont  en in welke taal je het document wil openen.  Nederlands is jammer genoeg geen optie.   

Vink daarna het vakje ‘I have read this information’ aan en klik op ‘complete new application form’.  Als je document al gedeeltelijk is ingevuld en je wil er aan verder werken, dan klik je op open previous completed application’.

Op de volgende pagina staat rechts bovenaan een application ID.  Schrijf dat nummer op want je hebt het nodig als je je aanvraag achteraf opnieuw wil openen.   Maak een paswoord aan.

Op de 3de pagina kan je klikken op ‘print the electronic visa application form ID’.  Als je dat doet, krijg je een document waarop je application ID staat.
Klik op Next.

Als je als toerist naar Rusland reist, kies je bij Purpose of visit twee keer voor Tourism.  Je visa category and type is dan ‘Common tourist’.   

Number of entries: 1    Het is heel lastig om een zogenaamd multiple entry visum te verkrijgen waarmee je meer dan 1 keer het land kan inkomen.  Als je dat voor zakelijke doeleinden nodig hebt, moet je erop rekenen dat je je paspoort enkele weken kwijt bent.

Op de volgende pagina’s vul je je persoonlijke gegevens, paspoort details, reden van bezoek (O.a het adres waar je verblijft) en wat algemene informatie in.  

Bezoek je meerdere plaatsen, vermeld dan de plaats en adres waar je het langst verblijft.

Als je met minderjarige kinderen reist hebt je nog meer documenten nodig:

  • Geboortecertificaat (uittreksel kan aangevraagd worden bij de gemeente)
  • Document van gezinssamenstelling (aan te vragen bij de gemeente)
  • Uittreksel van een bankrekening op naam van het kind waarop minstens 1000 euro staat.  Als er geen 1000 euro op hun rekening staat, schrijf je dat bedrag even over, druk een bankafschrift af en schrijf het bedrag weer over naar je eigen rekening.

Na het invullen van de aanvraag en het verzamelen van alle documenten moet je paspoort samen met de hele bundel informatie naar de ambassade.  Uiteraard kan je dat zelf doen, maar dat kost je 2 ritjes naar Brussel of Antwerpen.   Het is veel eenvoudiger om de aanvraag te regelen via een gespecialiseerd bureau. Wij regelden ons visum met de hulp van D&D Plus.   De prijs voor je visum komt dan op ruim 100 euro.

Visum

Douaneregels Rusland

  • Net zoals in de meeste landen staat er een restrictie op de in- en uitvoer van drank en sigaretten.  Kijk deze regels goed na voor je vertrek.
  • Moet je speciale medicatie nemen?  Vraag dan aan je huisarts een attest of een zogenaamd medisch paspoort waarin vermeld staat welke medicijnen je neemt en waarom je die neemt.  Doe dit zeker voor medicijnen die onder Opiumwet vallen (vb bepaalde slaapmiddelen , ADHD-middelen of sterke pijnstillers).  
  • Het is verboden om kunst, antiek of bont uit te voeren.  Edelmetalen en – stenen of parels mogen enkel uitgevoerd worden als je ze aangeeft.
  • Steur of afgeleide visproducten mogen enkel uitgevoerd worden als je een vergunning hebt.
  • Je mag maximum 10.000 dollar aan vreemde valuta invoeren en maximum 3.000 dollar aan vreemde valuta uitvoeren.  Hogere bedragen moeten worden aangegeven.
  • Verse groenten, fruit en vis mogen niet ingevoerd worden.  Je mag maximum 250 gram kaviaar (in originele verpakking) invoeren.
  • Je mag ook geen foto’s of drukwerk invoeren dat tegen de anti-Russische Federatie is.
Douane

Klimaat in Rusland

Rusland heeft door zijn enorme uitgestrektheid te maken met verschillende klimaatsoorten.   In Siberië daalt het kwik soms wel tot -50°C terwijl het in het Zuiden in de zomer regelmatig ruim 40°C wordt.

In steden als Moskou en Sint-Petersburg dalen de temperaturen in de winter tot ongeveer -12°C en klimt het kwik in de zomer regelmatig boven de  30 graden.

In de wintermaanden is het ook donker in Rusland. Van december tot februari schijnt de zon 1 uur per dag.   Er valt in die periode ook weinig neerslag.  Als er neerslag valt, is dat in de vorm van sneeuw.  Aangezien die door de koude blijft liggen, komt het regelmatig voor dat er toch nog een flinke laag sneeuw ligt.

In de zomer is het dan weer heel licht.  Tijdens midzomernacht (21 juni) is het in het Noorden van Rusland 24 uur licht. Deze periode, de zogenaamde White Nights, is een goede periode om Rusland te bezoeken.  In veel steden zijn er de klok rond festivals, concerten en andere activiteiten.  Musea, restaurants en winkel zijn enkele dagen lang dag en nacht geopend.

Rusland Klimaat
Siberie

Transport in Rusland

Voor grote afstanden neem je best een binnenlandse vlucht.  Er rijden echter ook veel treinen.

In steden zoals Moskou en Sint-Petersburg is er een uitgebreid metrostelsel.  Bovendien zijn de meeste metrostations ook nog eens echte bezienswaardigheden.

Verder rijden er bussen en zijn er volop taxi’s te verkrijgen.  Ook Uber is hier actief.  Er rijden in Russische steden ook veel illegale taxi’s.  Dit fenomeen stamt uit de periode na de val van de Sovjet Unie.  Veel mensen wilden graag een centje bijverdienen en ‘speelden’ taxi.  De officiële taxi’s zijn meestal geel en hebben een meter.  Als je toch een illegale taxi neemt, spreek dan op voorhand een prijs af.

Het hotel regelt graag een taxi voor je.  Zij geven dan ook meteen de prijs door.

Communicatie in Rusland

Bellen naar Rusland: +7
Alarmnummer brandweer: 01
Alarmnummer politie: 02
Alarmnummer ambulance: 03

Tijdverschil

In het uiterste Oosten van Rusland is het 11 uur later dan bij ons (Ned/België)   In Moskou en Sint-Petersburg bedraagt het tijdverschil 1u in de zomer en 2u in de winter.

Tijdzone

Entreetickets

Een belangrijke tip voor je reis naar Rusland. Tijdens je bezoek aan Sint-Petersburg of Moskou wil je uiteraard geen tijd verlilezen door uren aan te schuiven aan de kassa.  Aangezien het vaak erg druk is, adviseer ik je om je toegangstickets op voorhand te bestellen.  Als je geïnteresseerd bent ik de lokale cultuur dan boek je best een rondleiding met gids.  De Russen hebben zoveel te vertellen over hun roemrijke verleden.

 

 

 

Geldzaken

De lokale munteenheid is de Roebel.  Momenteel (eind 2019) is 1 euro ongeveer 70 Roebel.  De koers is echter zeer wisselvallig dus controleer die voor je vertrek.

Je moet vooraf geen Roebels bij de bank halen.  Je kan op de luchthaven al wat pinnen en in de grote steden vind je overal pinautomaten.  Deze herken je aan het embleem ‘ATM’.  Bovendien kan je op de meeste plaatsen met je creditcard betalen.

Koop een goede reisgids

Koop een goede reisgids en lees je alvast even in.  De Russen hebben namelijk een vrij turbulent verleden en er zijn zoveel Peters en Aleksen geweest dat je na enige tijd het spoor helemaal kwijt bent.

Hierbij een beperkt overzicht van de bekendste figuren:

De meest bekende Russische heerser is Peter de Grote of Peter I.  Hij was een Romanov en leefde van 1672 tot 1725.  Hij had een zoon, Alexei Romanov (1690 - 1718) uit zijn eerste huwelijk.

Zijn tweede huwelijk was met Martha Catharina (1684 – 1717), een Lithouwse boerendochter.  Zij kregen samen 12 kinderen, waarvan er maar 2 overleefden, Anna Romanov (1708 – 1728) en Elisabeth Romanov (1709 – 1761).  Deze laatste werd nog keizerin.

De laatste telgen van de Romanovs zijn Tsaar Nicolas II en Alexandra Fjodorovna.  Zij kregen samen 5 kinderen, Aleksey, Anastasia, Maria, Olga en Tatjana.  Ze werden in 1918 allemaal vermoord door de Bolsjewieken en liggen begraven in de Petrus-en Paul Kathedraal.

St Petersburg 31 Okt (113) 2

Russische specialiteiten

Wat eet je in Rusland?  Met deze tips weet je welke specialiteiten je absoluut geproefd moet hebben:

Borscht

Ook wel Borsjtsj genoemd is een Russische rode bietensoep.Naast rode biet zit er ook vaak veel ui en wortel in de soep.  Bovenop of in een apart schaaltje serveren ze een toefje zure room dat je door de soep kan mengen. Met een bord Borscht heb je gegeten.

Sint Petersburg (228)
Sint Petersburg (31)

Boeuf Stoganoff

Dit gerecht is genoemd naar de familie Stroganov.   Het is gemaakt van dunne plakjes gesauteerde steak met een romige, licht pikante saus.  De saus is meestal gemaakt met ui, zure room, en mosterd.  Elke kok heeft echter zijn eigen recept.

Plov

Rijst met vlees en groenten.  De rijst is gekookt in een vrij vette, stevig gekruide bouillon.  Ze zijn ook kwistig met knoflook.

Sint Petersburg (32)

Kaviaar

Russen zijn dol op kaviaar.  Er is rode en zwarte kaviaar.  Men serveert dit meestal op blini’s (kleine pannekoekjes) met zure room. Als je’t helemaal goed wil doen, drink je er nog een glaasje vodka bij.

Sint Petersburg (148)
Sint Petersburg (142)
Sint Petersburg (192)
Sint Petersburg (73)

Pelmeni

Deze deegballetjes zijn gevuld met vlees en in een vrij vette bouillon gekookt.  Ze houden een beetje het midden tussen ravioli en dim sum.

Russische sigaren

Niks heerlijker bij de koffie dan zo’n krokant opgerold koekje.

 

Sint Petersburg (107)

 

Beer

In Rusland mogen er jaarlijks een beperkt aantal beren worden geschoten om het wildbestand op peil te houden.  Sommige restaurants serveren dan ook berenvlees. 

In Restaurant Sadko kan je Pelmeni gevuld met berengehakt eten en er staat ook een stoofpotje van beer op de kaart.  Het vlees in de Pelmeni is vrij droog.  Het stoofpotje doet je steak denken, maar het vlees smaakt iets sterker.

Heb je na het lezen van deze tips voor Rusland zin gekregen in een citytrip naar Sint-Petersburg? Lees dan zeker verder over onze 4 dagen in Sint-Petersburg.

Wil je graag een offerte, bekijk dan alvast deze voorbeeldreis naar Sint-Petersburg.

Like it? Pin it!

 

Tips Voor Je Reis Naar Rusland