Het Zwarte Woud stond vroeger niet op mijn verlanglijstje. Ik dacht dan aan stevige boerenkost, eenvoudige hotels en ouden van dagen.  Corona dwong ons dit jaar echter om het wat dichter bij huis te zoeken, waardoor we uiteindelijk toch in het Zwarte Woud in Duitsland terecht kwamen.  

Al snel werd ons ongelijk bewezen.  We logeerden in de beste hotels van het Zwarte Woud en proefden culinaire hoogstandjes. Bovendien valt er ook heel wat te beleven. 
 
Wil je op weg naar het Zwarte Woud nog een tussenstop maken, overweeg dan Darmstadt.    Op de Mathildenhöhe ligt een Jugendstil-kunstenaarskolonie.  Absoluut de moeite voor een korte stop.
 

Top 13 bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

 

1. Baden-Baden

 
Baden-Baden is absoluut één van de meest charmante stadjes in het Zwarte Woud. Meer daarover lees je in Wellness en Luxe in Baden-Baden   Baden-Baden staat bekend om zijn kuuroorden.  Bezoek zeker Friedrichsbad, het 19de eeuwse badhuis, de Römische Badruinen en het fabelachtige casino.  Verder vind je hier massa’s goede restaurants en leuke winkels.  Logeren doe je in Brenners Park Hotel & Spa, onderdeel van The Leading Hotels of the World en prachtig gelegen langs de Lichtentaler Allee.
Baden Baden (20) 3
Baden Baden

2. Schwarzwald-Hochstrasse

 
De mooiste route doorheen het Zwarte Woud is route 500 of de zogenaamde  Schwarzwald-Hochstrasse.  Tijdens je vakantie in het Zwarte Woud moet je dus minstens een stuk van deze route rijden.  De weg wordt in 2022 al 90 jaar oud en is al even lang een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een Zwarte Woud vakantie.
 
Deze brede asfaltweg loopt van Baden-Baden naar Freudenstadt over een lengte van 60 kilometer.  Onderweg passeer je eindeloze bossen, glooiende heuvels en valleien.  Het landschap is afwisselend en de vergezichten zijn spectaculair.  Vanop sommige plaatsen kan je zelfs de Vogezen zien liggen.   Onderweg passeer je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud zoals de Mummelsee, het Lotharpad en het Nationale Park Schwarzwald.
Schwarzwaldhochstrasse
Afbeelding van Erich Westendarp via Pixabay

3. Allerheiligen/Oppenau

 
Verlaat de Schwarzwaldhochstrasse en neem de afslag naar ‘Allerheiligen’.   Daar vind je namelijk de prachtige Allerheiligen Watervallen.  Het water stort zich over een hoogte van 100 meter in verschillende etappes omlaag.
Bovenaan de waterval vind je een 12de eeuws klooster.  Vanaf het klooster kan je langs de rivier wandelen.  Reken op minstens een uur (heen en terug).
Allerheiligen Waterval
Afbeelding van Mila Kusmenko via Pixabay

4. Freudenstadt

 
Freudenstadt is een charmant stadje.  Het marktplein is het grootste markplein van Duitsland.   De 17de eeuwe Lutherse Stadtkirche ligt aan het plein en is meteen het enige oude gebouw van de stad;  Tijdens WOII werd de stad namelijk volledig verwoest.  Langs het plein ligt ook een kleine artisanale brouwerij die je kan bezoeken.  Er zijn leuke winkels en veel restaurants en bars.  
Img 5603

5. Alpirsbach

 
In Alpirsbach, vlak bij Freudenstadt bezoek je  het voormalige Benediktijnerklooster.  Het bekende bier, Alpirsbacher Kosterbräu werd hier voor het eerst gebrouwen.  Nu je hier toch bent, passeer je best ook eens langs de prachtige kerk en het dormitorium.  Voor dat laatste moet je wel een rondleiding boeken.   In de stad zelf vind je nog veel traditionele vakwerkhuizen.
Vakwerkhuizen

6. Triberg

De grootste koekoeksklok ter wereld.

 
Fans van koekoeksklokken moeten in Triberg zijn.  Je vindt hier namelijk de grootste koekoeksklok ter wereld.  Krijg je er niet genoeg van?  Stop dan ook nog even in Schonach want daar staat ook nog een gigant
 

Triberg watervallen

 
In Triberg breken ze nog een record want hier ligt, met een hoogte van 163 meter, de hoogste waterval van Duitsland.  Het water stort zich in 7 stappen naar beneden.  
 
Triberg Waterval
Afbeelding van Elionas via Pixabay

7. Sankt-Peter klooster

 
De eerste sporen van dit Benedictijnen klooster dateren uit de 11de eeuw.  Zowel het klooster als de  gerestaureerde 18de eeuwse kerk zijn zeker een bezoek waard.  Vanaf het klooster vertrekken ook heel wat leuke wandelroutes.
 

8. Titisee

 
Liefhebbers van watersporten moeten tijden hun vakantie in het Zwarte Woud zeker halt houden aan de Titisee.  Het meer heeft een oppervlakte van 90 km² en ligt bij Neustadt.  De stad is een kuuroord en in de winter een populair winterportoord.
Je kan hier naast het beoefenen van watersporten ook wandelen, fietsen of boottochtjes maken.
Titisee Zwarte Woud
Afbeelding van Engel62 via Pixabay

9. Freiburg im Breisgau

 
Freiburg is de hoofdstad van het Zwarte Woud en mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie want het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio.
 

Freiburger Mûnster

 
Deze gezellige universiteitsstad heeft een imposante kerk, de Freiburger Münster. In 1185 werd de kerk verwoest door een brand.  Tijdens de heropbouw baseerde men zich op de kathedraal van Straatsburg. Het gebouw is sinds 1827 in gebruik als kathedraal en heeft een indrukwekkende, 116 meter hoge toren in gotische stijl.  Binnenin hangen heel wat indrukwekkende kunstwerken.
 
De kathedraal overleefde de bombardementen tijdens WO II.   De originele ramen kan je bekijken in het Augistinermuseum.
Zwarte Woud (25)

Kaufhaus

Op het historische plein Mûnsterplatz waar de kerk staat, liggen heel wat prachtige gebouwen zoals het roodgekleurde historische Kaufhaus dat in de 16de eeuw dienst deed als warenhuis.

Slenter door de kleine steegjes en pik een terrasje mee langs het Gewerbe Kanal (Adres: Gerberau).

Zwarte Woud (26)
Zwarte Woud (18)

In het oude centrum zie je in veel straten smalle gootjes langs de zijkant.  Vroeger deden deze  dienst als riolering, drinkplaats voor de koeien en om overtollig water weg te laten lopen.  Nu geeft het de straten vooral extra charme maar let op:

de legende zegt namelijk dat je met iemand uit Freiburg zal trouwen als je per ongeluk in het gootje stapt.

Schwabentor en Martinstor

Aan de rand van het historische centrum vind je de Schwabentor en de Martinstor, restanten van de 13de eeuwse stadsmuur.

Aan de Martinstor hangt een gedenksteen die herinnert aan het feit dat hier in de 16de eeuw heksen op de brandstapel werden gezet.  

 

Zwarte Woud (22)

Schlossberg

Voor een fenomenaal uitzicht over deze gezellige stad moet je op de top  van de Schlossberg zijn.  Je kan uiteraard naar boven wandelen, maar er is ook een kabelbaan die je naar de top brengt.  

Food market

In de Grünwaldstrasse vind je een charmante market die huist in het voormalige gebouw van de Freiburger Zeitung. 

Gesloten op zon- en feestdagen.

 

Zwarte Woud (39)

10. Ellbachsee uitzichtpunt

 
Kniebis is een klein dorpje waar talrijke wandelingen vertrekken.   Eén daarvan is een korte wandeling naar het Ellbachsee uitzichtpunt.   Aan de rand van het nationaal park Schwarzwald ligt een houten plateau over de afgrond.  Vanaf het plateau geniet je van spectaculaire uitzichten over het Zwarte Woud.  Beneden in het dal zie je het meer Ellbachsee.
 
Geef Strassburger Strasse 349, Kniebis in in je GPS.  Langs de kant van de weg of aan de taverne aan de overkant van de weg, kan je je auto parkeren.   Volg de bordjes ‘Ellbachseeblick).  Vanaf de grote weg wandel je in een half uur naar het uitzichtpunt.  Er staan hier ook wegwijzers voor een aantal andere, langere wandelingen.
Zwarte Woud (86)
Zwarte Woud (88)

11. Wolven en berenpark

 
Vier je vakantie met kinderen in het Zwarte Woud, dan is een bezoek aan het Wolven en berenpark in Bad Rippoldsau-Schapbach een leuke uitstap.  Het park vangt beren op die gered zijn uit de handen van circussen en andere uitbuiters.  In een domein van 2 hectare leven 7 beren en enkele sfinxen en wolven.
 

12. Watervallen

 
Als je fan bent van watervallen, kom je in deze regio zeker aan je trekken.  Naast de Allerheiligen watervallen en de Triberger watervallen, kan je tijdens je Zwarte Woud vakantie wandelingen maken naar volgende watervallen.
 
  • Sankenbach waterval: Deze waterval ligt middenin het bos en komt uit in het Sankenbach meer.  Er loopt een wandeling van 7 km rond de waterval.  Als je vanaf het station vertrekt, is het een trip van 10 km.
  • Burgbach Waterval:  Het water stort zich hier 32 meter naar beneden.  Echt een pareltje. Vanaf de parkeerplaats van Gasthaus Zum letzeten G’Stehr in Bad Rippoldsau-Schapbach, wandel je in 20 minuten naar de waterval.
  • Edelfrauengrab waterval: om ten volle van deze prachtige waterval te genieten, maak je de ‘Karlsruher Grat’ wandeling.  Er zijn trappen uitgehouwen in de rotsen. Stevige wandelschoenen zijn aangeraden.  De waterval ligt in Ottenhöfen.  Daar vind je overal bordjes naar de waterval.
  • Gertalbach waterval:  Maak hier de korte Gertalbach wandeling (2 uur) of de lange versie (4 uur).

13. Schaffhausen Rheinfall

 
Als je nog wat tijd over hebt tijdens je Zwarte Woud vakantie dan kan je Duitsland even verlaten voor een uitstapje naar Zwitserland.   Net over de grens ligt namelijk de Rheinfall, de grootste waterval van Europa.   De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog.  Elke seconde stroomt er 600 kubieke meter water naar beneden.  Hiermee is het ook meteen de waterval met het hoogste debiet in Europa.
 
Je kan langs de waterval wandelen maar je kan ook met een boot het water op.  Rondom de waterval zijn wat winkeltjes en café’s.  
 
Parkeer in het centrum van Schaffenhausen.  Vanaf daar is het een korte wandeling naar de waterval.  Geef Rhainfallquai in Neuhausen am Rheinfall in in je GPS.
Zwarte Woud (67)
Zwarte Woud (70)
Zwarte Woud (64)

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven, maar met deze bezienswaardigheden in het Zwarte Woud ben je al een hele tijd zoet.   Bekijk hier mijn reisvoorstel voor een paar dagen Gastronomie en Wellness in het Zwarte Woud.

Welke belangrijke bezienswaardigheden heb ik gemist tijdens mijn Zwarte Woud vakantie?  Deel ze hieronder in de reacties.

Like it? Pin it!

Top 13 Bezienswaardigheden In Het Zwarte Woud