Meer dan 20 jaar geleden bezochten mijn man en ik de mooiste kastelen van de Loire.  Een onvergetelijke vakantie want de Loirestreek heeft zoveel te bieden.  Cultuur, natuur, gastronomie en charme hotels.   De ideale combinatie.  Deze zomer trokken we opnieuw naar de Loire want zoonlief wilde die kastelen ook wel eens zien.

Bezoek de kastelen van de Loire op een originele manier

Aangezien wij de bekendste kastelen al bezochten, kozen wij er deze keer 3 uit.  Chamord omdat dat het grootste kasteel is, Cheverny omdat het model stond voor kasteel Molensloot van Kuifje en Chenonceau omdat dat met voorsprong het mooiste kasteel is.  Om het voor de kinderen leuk te houden, zochten we een paar originele manieren om de kastelen van de Loire te bezoeken

 

Loire Valley (27) 4
Loire Valley (49)
Loire Valley (17)

Bezoek de kastelen van de Loire vanop het water

 
Aangezien het kasteel van Chenonceau over de rivier de Cher ligt, is dat het interessantste kasteel van de Loire om met een boot te bezoeken.   Er zijn een paar mogelijkheden:
 

1. Boek een riviercruise. 

Deze tocht vertrekt in mei, juni en september om 11u, 15.15u en 16.15u .  In juli en augustus vertrekt de cruise om 11u, 15.15u, 15.15u, 16.15u en 17.30u. De vaart duurt 50 minuten.

Prijs: 10 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

2. Boek een riviercruise met lunch of diner.   

De boot varen van juni t.e.m. oktober.  Voor de lunch vertrek je om 12.30u en voor het diner om 19u.     Je vaart 2.5 uur waarbij je ondertussen geniet van een heerlijk etentje.  De natuur langs de rivier is overweldigend mooi, maar het hoogtepunt is natuurlijk Château Chenonceau.

Prijzen

 • Le Diane de Poitiers: 55.5 euro
 • Le Médicis: 60.5 euro
 • Le Prestige: 69 euro

Reserveren is noodzakelijk.

3. VIP Cruise

Verken je de omgeving graag privé, reserveer dan een privé speedboot met kapitein om de omgeving en het kasteel van Chenonceau te verkennen.  

4. Boek een elektrisch bootje

De meest ontspannen manier om Château Chenonceau te bezoeken is een tocht met een elektrische boot.   Er zijn bootjes voor 5 of 11 personen.  Op een rustig tempo vaar je over de Cher richting het mooiste kasteel van de Loire.    De bootjes varen van juni tot oktober.  De kids kunnen onderweg een verfrissende duik nemen in de rivier en aan Château Chenonceau stop je zolang je wil om de perfecte foto te nemen.

Prijs:

 • Boot voor max. 5 personen: 35 euro
 • Boot voor max. 11 personen: 65 euro (max. 8 volwassenen)

 

5. Huur een privé boot met picknick. 

Huur een boot voor maximum 8 personen inclusief pick nick.  Je bent zelf de kapitein.

Prijs:

 • Van 11 tot 14u: 180 euro
 • Van 10 tot 16u: 350 euro
Loire Sony (5)
Loire Valley (93)

Al deze boottochten vertrekken in Chisseaux.  Geef volgend adres in in je GPS: 10 rue de la plage 37150 in Chisseaux.  Chisseaux ligt op 2 km van het kasteel van Chenonceau.

Reserveren kan via www.labelandre.com of contact@labelandre.com of 0033 2 47239864

Vlieg met een luchtballon over de Loirestreek

De wereld ziet er altijd mooier uit vanuit de lucht.  Bovendien geniet jong en oud van een ballonvaart.  Reis je met kinderen, overweeg dan zeker deze manier om de Loirestreek te ontdekken.

Afhankelijk van de windrichting, stijg je op verschillende plaatsen op.  Je begeeft je dus naar het verzamelpunt dat je per mail doorkrijgt.  Je kan je auto daar parkeren en wordt door de ballonvaarders naar de startplaats gebracht.   Wij vlogen met Art Montgolfières en stegen op in Amboise.

De ballonvaarten gaan door van april tot oktober en het programma ziet er ongeveer zo uit:

 • Warm welkom door het team
 • Vertrek naar de locatie waar je opstijgt
 • Opblazen van de ballon
 • Start van de vlucht die ongeveer 1 uur duurt
 • Landing, gevolgd door een glaasje champagne en de overhandiging van je ‘certificaat’.  Daarna mag je samen met de ballonvaarder de ballon weer opplooien.
 • Met de auto word je terug naar je auto gebracht.


Het totale programma duurt ongeveer 3 uur.

 

Loire Valley (99)
Loire Valley (117)
Loire Valley (103)
Loire Sony (37)

Wij vlogen met een grote ballon over Château Chenoncau, het mooiste kasteel van de Loire.  We bezochten het kasteel al te voet, per boot en nu vanuit de lucht.  Je krijgt telkens een totaal ander beeld.

Loire Sony (44)

Verder vlogen we nog over het kasteel van Amboise en we herkenden ook de Pagode de Chanteloup. Het landschap is overal even indrukwekkend.  Uitgestrekte bossen, groene weiden en imposante gebouwen zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Loire Sony (25)
Loire Sony (54)

Escape room in het kasteel van Blois

In het kasteel van Blois kan je terecht voor een bijzondere escape room: ‘La Folle  Evasion de Marie de Médicis’.

In 1619 werd Marie de Médicis hier gevangen gehouden door haar zoon, koning Louis XIII.  Het is jouw taak om haar ontsnapping te herbeleven in deze historische escape room.

In het kasteel van Blois kan je nog veel meer originele activiteiten boeken.  Neem deel aan Renaissance feesten op de binnenplaats, vier Kerst in het kasteel of bezoek het ’s nachts met alleen een lantaarn als verlichting.

Voor meer informatie kan je terecht op www.chateaudeblois.fr

Chateau Blois Loire
Afbeelding van Leonardo1982 via Pixabay

Verken de Loirestreek met een Segway

Niets zo leuk als een rondleiding met een segway.  Je kinderen zullen zich onderweg geen seconde vervelen.
Na een korte oefensessie vertrek je voor een rondleiding door de stad.   Er zijn rondleidingen mogelijk in:

 • Amboise
 • Blois
 • Tours
 • Loches
 • Rochecorbon

Er zijn vaak meerdere routes mogelijk.  De kortste tours duren 45 minuten maar je kan ook 3 uur op stap.  Je rijdt met je segway langs de oever van de Loire, door de stad en tussen de wijnranken.  Uiteraard bezoek je ook de kastelen van de Loire.  Voor wijnliefhebbers is er in Amboise een speciale route en in Loches kan je de ondergrondse wereld ontdekken.

Als je met kinderen naar de Loire reist, kan je per segway het Zooparc de Beauval bezoeken.

Reserveer je rondleiding tijdig bij www.freemove.fr

 

Seway In De Loire
Afbeelding van Th G via Pixabay

Fietsen langs de mooiste kastelen van de Loire

De Loirestreek is een prachtige regio om te fietsen.  Uiteraard kan je gewoon een middag een fiets huren en op die manier één van de kastelen in je omgeving bezoeken.  Vooral tijdens de zomermaanden is dat handig, want de parkings staan vaak overvol.

Ben je een echte fietser, dan is een meerdaagse fietsvakantie langs de Loire kastelen iets voor jou.   Neem zelf je bagage mee of kies voor een vakantie waarbij je bagage naar je volgende hotel wordt gebracht.
Een voorbeeld van zo’n fietsvakantie vind je hier: Fietsvakantie langs de mooiste kastelen van de Loire.  Bezoek je de kastelen liever tijdens een roadtrip dan is deze reis langs de mooiste kastelen van de Loire iets voor jou.

 

Fietsvakantie 2

Staat een reis naar de Loirestreek op jouw verlanglijstje?  Wat vind jij het mooiste kasteel van de Loire?

Like it? Pin it!

Bezoek De Kastelen Van De Loire Op Een Originele Manier