In vorige blogposts schreef ik al over het prachtige boutique hotel Chakrabongse en over het heerlijke streetfood waar Thailand bekend om staat.   In deze blogpost vind je dan weer een handleiding waarmee je in 4 dagen de belangrijkste bezienswaardigheden in Bangkok kan bezoeken.

DAG 1 Fietsen in Bangkok

1 van de topactiviteiten is een fietstocht door Bangkok.  Wij boekten een trip met Co van Kessel. Deze avontuurlijke Nederlander trok heel lang geleden naar Bangkok en startte als eerste met fietstochten in Bangkok.  Co is enkele jaren geleden overleden, maar hij liet een bloeiend bedrijf achter.  

 

Thailand Bangkok 11 Feb (31)

Co van Kessel biedt 4 verschillende fietstours aan.   De Co Classical duurt 3 uur en voert je door de nauwe steegjes van Chinatown en door het veel rustigere Thonburi, aan de overkant van de rivier.  

Voor de die-hards is er 'Co All Day' een tocht van maar liefst 9 uur.  Gelukkig zit je niet de hele tijd op een fietszadel maar maak je onder andere een tocht met een longtail boot, reis je een stukje met een boemeltrein en met de ultra moderne skytrain.

Wij kozen zelf voor de gulden middenweg met de 5 uur durende fiets/boot tour.   De speedboat van ons hotel zette ons vlak bij het kantoor van Co van Kessel af.  

Thailand Bangkok 11 Feb (12)

We werden voorgesteld aan onze gidsen Cola en Dow en kregen kort  enkele instructies om het verkeer in Bangkok veilig te trotseren.

De tocht startte in Chinatown, één van de drukste wijken van Bangkok. De tocht voert ons door smalle steegjes waar je zelfs met een tuk tuk niet door zou kunnen. We zien hoe het dagelijkse leven er hier aan toe gaat.  Soms lijkt het of je een open riool passeert en enkele meters verder doet  de geur van het lokale streetfood je  watertanden. 

Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok

Na een tijdje stoppen we midden in Chinatown aan een Chinese tempel.  De gids neemt ons mee naar binnen en vertelt wat over de verschillende religies.  Daarna steken we een stokje in brand en doen een wens. 

Thailand - Bangkok

Even later fietsen we door Yaowarat, één van de drukste straten van Bangkok.  Het is de dag voor Chinees Nieuwjaar, dus de Chinezen zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor dit grote feest.

Thailand - Bangkok

De volgende stop brengt ons naar een tempel met een gigantische boeddha.   Ondertussen komen we in de buitenwijken van Bangkok en is het tijd voor een stukje met een longtailboot.  De fietsen gaan mee op de boot en er volgt een supersnelle tocht over de klong ( smalle waterwegen).  Langs het water ben je getuige van het Thaise leven op het platteland. Hier zie je het Bangkok uit vroegere tijden, een drijvende stad met paalwoningen en hutjes op vlotten.  Ongelooflijk dat je op zo’n korte tijd in zo’n totaal andere wereld terecht komt.

Thailand - Bangkok
Thailand Bangkok 11 Feb (61)

Na een laatste stukje fietsen stoppen we aan een plaatselijk restaurant waar voor onze groep een heerlijk buffet is klaargemaakt.  Onze jongste is content dat ze ook hier rijst met omelet hebben en wij doen ons tegoed aan het spicy vissoepje en aan een gerecht met kip en pinda’s in een overheerlijk sausje.  Ook de groenten die ze hierbij serveren zijn om van te watertanden. Na deze deugddoende maaltijd fietsen en varen we in een uurtje terug naar het kantoor van Co van Kessel en komt er een einde aan een fantastische dag!

Zelfs al heb je maar 1 dag in Bangkok, deze fietstocht moet je echt maken!  

 

 

DAG 2 Shoppen in Bangkok

Na de inspannende dag van gisteren, is het tijd voor iets helemaal anders.  Shoppen in Bangkok.  Trouwe lezers weten dat ik fervente shoppers in huis heb, dus vandaag was een hoogdag. 

In het moderne stadsgedeelte vind je het ene shoppingcenter naast het andere.  Ik had uiteraard op voorhand wat huiswerk gemaakt en heb volgende shoppingcentra geselecteerd:

  • Central Embassy: voor de liefhebbers van Chanel, Gucci, Hermes,…   Voor ons vooral window shoppen, maar dromen kan ook leuk zijn.
  • Central World: het grootste shoppingcenter van Bangkok. Hier vind je voor elk wat wils.  In het midden van het gelijkvloers staat een soort Chinese markt met allerlei lekkernijen.
  • Erawan: geen grote merken, maar toch vreselijk duur.   Op de stoep van dit shoppingcenter staan wel allerlei eetstalletjes en een paar tafeltjes en krukjes.   Ze serveren hier heerlijke Pad Thai met grote garnalen, super sappige kipsatéetjes, gegrilde octopus en versgeperste smoothies.  Naast Erawan zit McDonalds.  Voor ons een no go (zeker op vakantie), maar onze kids waren dolgelukkig.  Win win, zij genoten van hun Big Mac en wij konden op ons gemakje al dat lekkere streetfood proberen.


In Bangkok moet je echter niet zijn om goedkoop te winkelen.

Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok

In Bangkok zijn de shopping malls vaak populaire ontmoetingsplaatsen. De meeste malls hebben een afzonderlijk verdieping met restaurants en bars en ze serveren er, tegen alle verwachtingen in, heerlijke gerechten.

Na het shoppen volgde het hoogtepunt van de reis voor onze jongste zoon.  Hij had thuis op Facebook een filmpje gezien over een Unicorn Cafe.  Aangezien het net te ver wandelen was, namen we een taxi.    1 uur en een giga file later arriveerden we aan het Unicorn Cafe.  Onze oudste zoon en manlief kregen bijna een beroerte.  Hier wilden ze echt niet gezien worden.  Oordeel zelf!   

 

Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok

Als je kids hebt die van eenhoorns houden, is het echt de moeite.   De drankjes zijn mierzoet en je krijgt hoofdpijn van de knalroze kleurtjes, maar het is een bijzondere beleving.  Je kan zelfs een eenhoorn onesie huren om helemaal in de sfeer te komen.  Voetnoot: tijdens ons bezoek zaten er geen kinderen maar enkele (lichtjes gestoorde) volwassenen.

Thailand - Bangkok

De terugweg was een dolle rit in een tuk tuk.  Dat maakte voor de rest van het gezelschap veel goed.

DAG 3 en 4 Tempels en paleizen in Bangkok

Als je alle tempels van Bangkok wil bezoeken, heb je wel wat tijd nodig.  Aangezien het heel erg warm was (36 graden), vonden wij 2 à 3 tempels per dag echt de max. Hieronder deel ik graag de favorieten met jullie.

Top 5 Tempels

Wat Pho

Deze boeddhistische tempel met de 46 meter lange en 13 meter hoge liggende Boeddha is een van de populairste toeristische attracties van Bangkok. De tempel heeft officiëel Wat Phra Chetuphon en is de oudste en grootste tempel in de stad. In de hoofd-bot (hoofdtempel) staat een klein bronzen beeld van een mediterende Boeddha. In het grootste bijgebouw ligt de bekende liggende Boeddha.  Het beeld is gemaakt van gips en baksteen en met goud verguld.  De voeten van de liggende Boeddha zijn met 108 parelmoeren lakhshana’s versierd.  Die lakhshana’s symboliseren de geluksbrengende kenmerken van de ware Boeddha.  Tijdens ons bezoek waren ze de voeten net aan het restaureren.

In dit tempelcomplex vind je ook de beste massageschool van de stad.  Voor een paar centen voeren ze je hier naar de 7de hemel.   Altijd al gedroomd van een partner die kan masseren?  Geef hem hier een 10-daagse cursus cadeau.

 

Thailand - Bangkok
Thailand - Bangkok

Wist je dat: Boeddha mag niet gebruikt worden als decoratie maar enkel als een soort afgodsbeeld.  Bij alle winkeltjes waar ze Boeddha-beeldjes verkopen, staat dit aangegeven.

Koninklijk Paleis

Naast Wat Pho ligt het koninklijk paleis. Het is volledig ommuurd.  In tegenstelling tot vele andere tempels, moeten mannen hier ook een lange broek dragen.  Er worden geen sarongs uitgedeeld dus weer voorzien. Mijn man kocht aan de overkant van de straat voor een paar euro een wijde broek om even over zijn short te trekken.  Op het domein vind je uiteraard het paleis, de vroegere woonplaats van koning Rama I tot en met Rama V.  Vandaag doet het enkel dienst om koninklijke gasten te ontvangen en om koninlijke ceremonies te houden. De koning en hooggeplaatsten worden hier opgebaard voor hun crematie. Aan de andere kant van het domein ligt de tempel met de smaragden Boeddha. Van die smaragden Boeddha moet je je niet teveel voorstellen want hij is wel erg klein (gelukkig compenseert het gigantische altaar waar hij op staat).  Bovendien mag je hem ook niet fotograferen.  De toegang tot het domein is gratis, maar om in de tempel te komen, moet je betalen.   

Thailand Bangkok 14 Feb (36) 2
Thailand Bangkok 14 Feb (36) 2

Legende van de Smaragden Boeddha
In 1434 werd de chedi van Wat Phra Kaeo getroffen door de bliksem waardoor er een gipsen beeld bloot kwam te liggen. Onder het gips bleek een groen beeld te zitten. Toen de koning van Chiang Mai dit hoorde, stuurde hij een olifantenleger om het beeld op te halen. De olifant die het beeld moest dragen, weigerde echter naar Chiang Mai te wandelen.  Dat werd gezien als een voorteken en dus werd er een andere weg genomen.  In 1552 werd het beeld naar Laos gebracht.   Pas in 1778 kwam het terug naar Thailand.  Daar werd het in eerste instantie in Wat Arun geplaatst.  In 1785 werd het naar de tempel op het domein van het koninklijk paleis gebracht.


Wat Arun

Dit Boeddhistisch tempelcomplex ligt aan de andere kant van de rivier en is genoemd naar de god van de dageraad.  Voor minder dan 50 cent neem je de overzetboot naar de overzijde. 

De legende zegt dat deze tempel uit de 18de eeuw gebouwd werd voor de Smaragden Boeddha.   In het midden van het complex staat 1 grote pagode (prang) van bijna 80 meter hoog en met onderaan een doorsnede van 234 meter.  Er omheen staan 4 kleinere pagodes.   Ze zijn allemaal versierd met stukjes porselein en gebouwd volgende de Khmer-architectuur.  De stijl van deze tempel is uniek in Thailand. 's Avonds is hij prachtig verlicht.

 

Thailand - Bangkok
Thailand Bangkok 15 Feb (8)

Wat Saket (Gouden berg)

De golden mountain dateert uit de 18de eeuw en is één van de oudste tempels in Bangkok.  De tempel ligt op een berg en je kan hem beklimmen tot aan het gouden dak.   De eerste Gouden Berg zakte trouwens in, waarna Rama V hem herbouwde.  Tot 1960, met de komst van de wolkenkrabbers, was dit het hoogste punt van de stad   De tempel deed vroeger dienst als crematorium.  De armen werden er opgegeten door gieren en honden.  Luguber!

Golden Mountain

Wat Benchamabophit (Marmeren tempel)

Deze tempel , in de wijk Dusit, is gebouwd met Italiaans marmer.   Deze tempel is minder bekend en het is er niet zo druk, maar ik vond het één van de mooiste van Bangkok. Sinds 2005 staat hij op de  Unesco Werelderfgoedlijst.  De as van koning Chulalongkorn ligt hier begraven.    

Thailand Bangkok 15 Feb (15) 2
Opgelet voor zakkenrollers

Aan de bekende tempels is het vaak heel erg druk.  Er staan dan ook overal bordjes dat je moet opletten voor zakkenrollers.  Jammer!   Een gewaarschuwd mens is er gelukkig twee waard.   Ik kwam een tijdje geleden Margot van Wanderwave tegen. Zij ontwikkelde de Wanderbelt, een reisportemonnee voor vrouwen.  In de portemonnee is plaats voor geld, paspoort en bankkaarten en je maakt hem eenvoudig aan je beha vast.  Geen dief die er dan met je geld vandoor gaat zonder dat je het gemerkt hebt.  De wanderbelt is gemaakt van een aangename, lucht doorlatende, snel drogende stof waardoor hij heel comfortabel zit. Bovendien is hij onzichtbaar. Je krijgt bij de portemonnee ook nog een afzonderlijke mini wallet die perfect in je broekzak past en op verschillende manieren kan worden vastgemaakt.   Daarin kan je een gedeelte van je geld stoppen of je bankkaart.  Ik vond het een geweldige uitvinding.  Enige nadeel?  Ik draag graag een lange jurk als ik op vakantie ben en het is niet zo flatterend om je in de winkel half uit te kleden om aan je geld te kunnen.

 

Wanderbelt And Mini Wallet Printed 01
Wanderwave Where Is My Money Belt Seperate Images 02

Ook in de buurt rond Bangkok valt vanalles te beleven.  Wij trokken er dan ook een dag op uit en bezochten de bekende Train market, een Floating market en eindelijk..... The Bridge on the River Kwai.  Die stond al zoooo lang op de bucketlist van mijn man.  Alles over die uitstap staat in de volgende blogpost.

Bewaren? Pin onderstaande afbeelding.

Kopie Van Top Activiteiten In Bangkok

Was jij al in Bangkok?  Wat was jouw favoriete activiteit?  Deel het hieronder in de reacties.