Als je nog een dag over hebt in Bangkok, kan je in de omgeving van de stad ook nog een aantal leuke plaatsen bezoeken.  Wij propten onze top 3 in één daguitstap.  Zwaar, maar op die manier spaarden we heel wat kilometers uit en moesten we de stad maar 1 dag verlaten.

Voor we naar Bangkok vertrokken, zagen we thuis een reportage over de zogenaamde Train Market.  Ook van de Floating Markets hadden we al veel prachtige foto’s gezien en mijn man droomde als kind al van een bezoek aan de River Kwai.  Wat speurwerk leerde ons dat dat allemaal net te doen zou zijn op 1 dag.

 

Maeklong railway market

Via het hotel (Chakrabongse Villas) boekten we een chauffeur die ons tegen  9 uur op zou pikken.  In een kleine 2 uur bracht hij ons naar Mae Klong Station waar om 11.10u de trein zou arriveren.

Thailand Bangkok 13 Feb (4)

Het was er een drukte van jewelst.  Op en langs het spoor zitten locals om hun groeten, fruit en andere spullen aan de man te brengen.  Op een gegeven moment begint de spoorwegambtenaar op zijn fluitje te blazen.  Het signaal voor de marktkramers om alvast het provisoire luifeltje boven hun standje dicht te trekken, maar zelf blijven ze nog rustig zitten.  Er worden nog wat tomaatjes en kolen verkocht.  Ook op het spoor zelf loopt het nog vol marktbezoekers.  De man met het fluitje begint al wat lastig te worden en jaagt uiteindelijk iedereen van het spoor.  Als we de trein zien aankomen, blijven de marktkramers echter nog steeds zitten en  trekken alleen  hun waren iets dichterbij.  Als de trein dan eindelijk passeert, zie je dat de hij net niet over hun spullen rijdt.  Iedereen blijft op’t gemakje zitten terwijl de trein op minder dan een halve meter van hun neus voorbijkomt.  Zodra de trein voorbij is, wordt de luifel weer uitgetrokken, spullen terug op zijn plaats gezet en life continues. Toch wel heel bijzonder om dat een keertje te zien.

Thailand Bangkok 13 Feb (17)
Thailand Bangkok 13 Feb (22)
Thailand Bangkok 13 Feb (21)

Damnoen Saduak Floating market

Daarna rijden we verder naar de floating market, zo’n 90 km ten zuidwesten van Bangkok.  Blijkbaar had ik me vooraf iets beter moeten informeren want wij werden gedropt op de meest toeristische Floating market. 

Thailand Bangkok 13 Feb (42)

We stapten in een longtailboot die ons over kleine waterwegen naar de markt brengt.  Onderweg is de oever helemaal volgebouwd met paalwoningen.  We passeren gewone huizen, maar er zijn ook veel restaurants en barretjes langs de kant van de weg. Zodra we de floating market zelf binnen varen,  is het een drukte van jewelst.  Er zijn meer toeristenbootjes dan marktkramers.   De verkopers zijn dat blijkbaar gewend en blijven rustig hun satéétjes, kokosnoten, bananen en ander lekkers aan de man brengen.  Hun koopwaar is volledig afgestemd op de toeristen.  Toch een beetje een afknapper. 

Bangkok
Thailand Bangkok 13 Feb (27)
Thailand Bangkok 13 Feb (36)
Bangkok

Als je Damnoen wil bezoeken is het beter om de avond voordien deze kant op te komen en een hotelletje te boeken.  In de vroege ochtend is de markt namelijk nog wel authentiek.  Op dat moment komen de locals hier hun boodschappen doen.  In de loop van de voormiddag wordt de plaats volledig overspoeld door toeristen.

Nadat we eindelijk ontsnapten uit de drukte, trakteerde onze longboat-kapitein ons nog wel op een heerlijke terugreis.  Tot groot jolijt van de kinderen raasde hij full speed over de smalle kanaaltjes.  Onderweg maakten we nog een stop bij een van de vele souvenirshops die ze hier langs het water hebben gebouwd.  Hier zagen we trouwens voor het eerst (en voor het laatst) een winkeltje met nep designerspullen.  Louis Vuitton, Chandel, Gucce,….   Ze verkopen het er allemaal.

Bangkok

Geen zin om ter plaatse te logeren, maar je wil ook niet voor dag en dauw op pad, dan is Amphawa een goed alternatief.  Deze markt vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag en gaat pas in de namiddag van start.

Op diezelfde dagen kan je ’s ochtends terecht op de floating market van Tha Kha. Veel kleiner, maar absoluut niet toeristisch.

Bang Khu Wiang ligt op amper 20 km van Bangkok en is nog heel erg traditioneel.   Het is wel iets voor de vroege vogels want ze start al om 4u in de ochtend (voor mij is dat echter midden in de nacht).  Je hebt hier wel grote kans om monniken te zien.  Zij passeren hier ’s ochtends nl om hun ‘aalmoezen’ in ontvangst te nemen.  Je kan de markt bereiken door in Bangkok een boot te huren, maar ook met een tuktuk of taxi brengt je naar hier.

Nog dichter bij Bangkok kan je in het weekend naar Taling Chan. De markt is de hele dag open en de locals komen hier vooral voor de drijvende restaurantjes. Hier moet je zijn voor een lekker stukje gegrilde vis of zeevruchten. 

 

Bridge on a River Kwai

Deze brug in Kanchanaburi is vooral bekend dankzij de film ‘Bridge over the river Kwai’.  Vanaf deze plaats kan je een treinrit maken over de Japanse Dodenspoorlijn. In WO II werden hier duizenden krijgsgevangenen tewerkgesteld om een 415 km lange spoorverbinding te maken tussen Thailand en Birma.  Meer dan 100.000 mensen stierven hier aan ondervoeding, mishandeling en tropische ziektes.

Bridge On A River Kwai

In het dorpje zelf kan je een bezoek brengen aan het Jeath oorlogsmusum.  Het gebouw waarin het museum zit is een replica van de hutten waarin de krijgsgevangenen woonden.

Thailand Bangkok 14 Feb (7)
Thailand Bangkok 14 Feb (9)

Vlak naast de brug vind je een gigantisch groot restaurant.  Sfeervol ingericht maar uiteraard zeer toeristisch.  Aangezien het etenstijd was, waagden wij toch onze kans en moesten toegeven dat het eten er best wel smaakte.  De bediening daarentegen is waardeloos.

Bangkok Bridge on the river kwai

Wij hadden jammer genoeg geen tijd meer,  om de nabijgelegen Erawan fall, Thailand’s mooiste waterval, te bezoeken. Dat zal voor volgende keer zijn.   Heb je de Erawan watervallen bezocht?  Deel je ervaringen in de reacties hieronder.

Bewaren voor later?  Pin onderstaande afbeelding.

Daguitstap Vanuit Bangkok

Hier lees je meer over de bezienswaardigheden in Bangkok. Alle info over Thailands heerlijke streetfood vind je hier.