Ben jij een fan van Zuid-Afrika en heb je de klassieke rondreizen zoals de Tuinroute, Panoramaroute en Drakensbergen wel gezien, overweeg dan eens een rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika.  Deze route van Kaapstad tot aan de Kalahari woestijn is veel minder toeristisch maar absoluut de moeite waard. 

De Westkust is minder populair en dus ook veel minder toeristisch dan andere delen van Zuid-Afrika omdat het water van de Atlantische Oceaan veel kouder en onstuimiger is dan het water van de Indische Oceaan.  Tijdens een rondreis langs de Westkust moet je je dus niet verheugen op een dagje aan het strand.  De regio heeft echter zoveel meer te bieden en is echt een aanrader voor de reiziger die Zuid-Afrika buiten de gebaande paden wil verkennen.

Westkust

De Westkust ligt in de West Kaap, één van de 9 Zuid-Afrikaanse provincies.  De belangrijkste stad in West Kaap Zuid-Afrika is Kaapstad.  Twee derde van de bevolking van de West Kaap woont in en rond Kaapstad waardoor de rest van de provincie dun bevolkt is.

De West Kaap kenmerkt zich door zijn gigantische kustlijnen.  Een 400 km lange kuststrook grenst aan de Atlantische Oceaan.  Dit is het stuk van Kaapstad tot aan de Kalahari.   De kustlijn langs de Indische Oceaan, van Kaapstad tot net voorbij Knysna is maar liefst 500 km lang.

Culinair Zuid Afrika (26)
De Tuinroute loopt langs de Indische Oceaan van Kaapstad tot Port Elisabeth.  Als je deze route al een keer gereden hebt, is het echt een aanrader om een keer vanuit Kaapstad naar het Noorden te rijden, langs de Atlantische Oceaan.
 
De West Kaap bestaat uit 6 districten:
 
Eden (Tuinroute), Overberg, Centraal Karoo, Cape Winelands, City of Cape Town en West Coast.
 
De Westkust van Zuid-+Afrika zou je eigenlijk in het voorjaar moeten bezoeken omdat het dorre landschap dan wordt omgetoverd in een grote bloemenzee waardoor het één van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de Westkust van Zuid-Afrika wordt.
 
De Sederbergen staan bekend om hun bizarre rotsformaties en langs de kust, met name in Paternoster, kan je overal heerlijk eten.
 
Je hebt in deze regio absoluut een auto nodig want er is weinig tot geen openbaar vervoer.  De belangrijkste weg is de N7 die van Kaapstad tot aan de grens met Namibië loopt.  Heb je tijd en geniet je graag van een mooier landschap, kies dan echter voor de R27.
Rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika

Routeplanner Zuid-Afrika

1. Kaapstad

  • 1 tot 5 dagen in Kaapstad.  Als het je eerste keer in Kaapstad is, kan je makkelijk 5 dagen vullen.
 
Voor deze rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika vlieg je naar de hoofdstad van de West Kaap, Kaapstad.   Was je nog niet eerder in Kaapstad, blijf hier dan zeker een dag of 3.  Kaapstad heeft namelijk zoveel moois te bieden.  Neem je tijd om de Tafelberg te beklimmen (of met de kabelbaan naar boven te gaan), bezoek Robbeneiland en maak een helikoptervlucht over Kaapstad.   Uiteraard is een rondrit over het Kaaps Schiereiland met een bezoek aan de gekleurde huisjes in Muizenberg, Kaap de Goede Hoop, de pinguins op Boulders Beach en een tochtje over Chapman’s Peak een absolute must.
 
Lees hier meer over de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad
Dsc01357
Dsc01246 2
Dsc01168 3

Als je niet kan beslissen waar je gaat eten of wat je wil eten, bezoek dan zeker de Waterfront Foodmarket in Kaapstad.  In deze gigantische overdekte foodmarket vind je een grote verscheidenheid aan gerechten, van de traditionele bobotie tot biltung.   De Waterfront Foodmarket is 's avonds gesloten dus passeer er voor je ontbijt of lunch.

Road Trip South Africa West Coast (84)

Heb je nog meer tijd, dan kan je vanuit Kaapstad ook een bezoek brengen aan  de Kaapse Wijnstreken met Stellenbosch en Franschhoek als hoogtepunt.

Culinair Zuid Afrika (197)
Culinair Zuid Afrika (216)
Culinair Zuid Afrika (229)
Hotels in Kaapstad

De mogelijkheden om te logeren in Kaapstad zijn eindeloos.  Van de goedkoopste hostel tot het duurste high end hotel, alles is mogelijk.  Als je geen idee hebt waar je wil logeren in Kaapstad, dan vind je hieronder mijn persoonlijke favorieten.

One & Only Cape Town

Als je op zoek bent naar ultieme luxe in het centrum van Kaapstad, dan moet je in One & Only Cape Town zijn.  Het hotel ligt in de Victoria & Alfred Waterfront en kijkt uit over de haven.  Er zijn massa's restaurants, bars en winkels op wandelafstand en ook de Tafelberg is vlakbij.  Het is een veilige omgeving om 's avonds rond te slenteren.

TIP: vraag een kamer aan de achterkant.  Vooraan word je namelijk gek van het gekrijs van de meeuwen.

Culinair Zuid Afrika (9)

Camps Bay Retreat

Dit luxe boutique hotel is echt een verborgen parel.  Het ligt tegen de heuvel tussen de bossen en kijkt uit over de oceaan.  Een korte wandeling door de tuin brengt je naar een poortje dat toegang geeft tot de dijk.  Daarna sta je meteen op het strand.  Geniet van de prachtige tuin, duik in het zwembad of in de natuurlijke zwemvijver in het privé natuurreservaat van het hotel.

Als je niet kan kiezen tussen al die hotels in Kaapstad, dan zou ik absoluut voor Camps Bay Retreat kiezen.  Het is mijn favoriete hotel in Kaapstad.

Je rijdt in 7 minuten naar het centrum.

Wedgeview Country house and spa

Head South Lodge

Dit luxe boutique hotel ligt in Green Point, in het Noorden van Kaapstad en net naast de Victoria & Alfred Waterfront.  Het is een populaire plaats met talloze restaurants en bars.

Dit 4-sterren hotel heeft leuke kamers, een klein zwembad met honesty bar.  Zeer relaxte atmosfeer.

One And Only Cape Town

The Marly

Als je een verblijf aan het strand verkies dan kan ik je The Marly van harte aanbevelen.   Dit luxe hotel werd recent (2019) heringerecht en heeft zeer ruime kamers.  Camps Bay Beach, één van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, ligt voor de deur.

Langs de dijk liggen veel restaurants en bars en er heerst een bruisend nachtleven.

TIP: vraag een kamer aan de achterkant met bergzicht.  Van hieruit heb je namelijk een waanzinnig uitzicht op de Twaalf Apostelen.

Culinair Zuid Afrika (178)

 

Wedgeview Country House & Spa

Als je liever op het platteland verblijft, dan kan je een verblijf in Stellenbosch overwegen.  Het is maar een korte rit naar Kaapstad en je geniet hier van de rust in het midden van de wijnvelden.

Wedgeview Country House & Spa is een luxe boutique hotel met ruime kamers.  Ze hebben ook een geweldige familiekamer met twee slaapkamers.  Ideaal als je Zuid-Afrika met kinderen bezoekt.

Head South Lodge Cape Town

2. Van Kaapstad naar Paternoster

  • Afstand: 160 km
  • Tijd: 2 uur
  • Trek de volledige dag uit voor deze rit en bezoek de mooie stranden van Milnerton, Blauberg en Melkbos.  Maak eventueel een korte stop in een van de kleine natuurreservaten Koeberg, Blaauwberg of Jakkalsfontein.
  • Aantal dagen: minstens 3 om Paternoster en de gezellige stadjes zoals Langebaan en Darling te ontdekken.  Probeer zo veel mogelijk restaurants.

Na je eerste dagen in de West Kaap Zuid-Afrika, vertrek je noordwaarts richting de Westkust.   Je volgt de R27 en passeert gezellige plaatsen als Milnerton, Bloubergstrand en Melkbosstrand.  Vanuit deze laatste 2 plaatsen geniet je van een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan en de duinen.   Maak ook zeker een stop in Bloubergstrand want het uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg is vanaf hier onovertroffen.

Culinair Zuid Afrika (174)

Verder langs de R27 passeer je de zilverkleurige koepels van Koeberg Nuclear Power Station, de enige kerncentrale van heel Afrika.

Als het bijna tijd is voor de lunch, maak je best een kleine omweg naar Yzerfontein.  (Sla linksaf naar de R315 en volg de bordjes naar restaurant ‘Strandkombuis’.  Yzerfontein is bekend vanwege de gigantische rivierkreeftenpopulatie.  Tussen december en april moet je deze lekkernij absoluut proeven.  Als je toch in Yzerfontein bent, passeer dan ook even in het dorpje Khwa ttu.  Hier lees je alles over het leven van de bosjesmannen.

Culinair Zuid Afrika (34)

Rivierkreeften in Zuid-Afrika zijn niet de kleine rode rivierkreeftjes die wij hier kennen.  De rivierkreeften die ze aan de Westkust Zuid-Afrika vangen zijn te vergelijken met onze kreeften.  Ze zijn iets kleiner omdat ze in het koude water van de Atlantische Oceaan leven (en dus niet in een rivier) maar minstens even lekker.

In het begin van de 20ste eeuw zaten hier zoveel kreeften dat de gegoede klasse het als arme-mensen-eten zag.  Zelfs de gevangenen op Robbeneiland kregen kreeft te eten.  Men wist de kreeften pas naar waarde te schatten toen ze door overbevissing minder verkrijgbaar waren.  Nu noemt men het het ‘rode goud uit de zee’.

Na de lunch zet je je weg verder naar Paternoster, de eerste halte van de reis.

Paternoster

Paternoster is nog steeds een pittoresk vissersplaatsje dat gekenmerkt wordt door kleine, witte huisjes.  Paternoster en de gehele Westkust winnen enorm aan populariteit en dat zie je aan de razendsnelle uitbreiding die hier aan de gang is. 

Gelukkig waken ze in Paternoster over hun authenticiteit en mogen er alleen huisjes bijgebouwd worden in dezelfde stijl als de huidige bebouwing.

Voor foodies is dit één must tijdens je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika.

Hotels in Paternoster
Culinair Zuid Afrika (59) 2

Strandloper Ocean Boutique Hotel

Nog een luxe boutique hotel met panoramisch uitzicht over de baai van Paternoster.

De kamers zijn ingericht met lichte kleuren en het hotel is zo milieuvriendelijk als mogelijk dankzij o.a. verwarming op zonne-energie. 

Hun restaurant, Leeto, is één van de beste restaurants in Paternoster.

Road Trip South Africa West Coast (14)

Abalone House & Spa

Abalone Hosue & Spa is een luxe boutique hotel.  Het is ingericht in een uitbundige bohemian stijl. 

Er is een kleine binnentuin met een zwembad.  Vanaf het dakterras geniet je van spectaculaire vergezichten over de Atlantische Oceaan.

Het Restaurant serveert overheerlijke gerechten in een gezellige atmosfeer.  Dit is absoluut ons favoriete adresje in Paternoster.

 

Strandloper Ocean Boutique Hotel Paternoster 2

Smugglers Cottage

Het strand ligt op 100 meter van deze charmante B&B.  Je vindt hier smaakvol ingerichte kamers en een klein zwembad.

De B&B heeft geen restaurant maar dat is geen probleem aangezien Paternoster meer restaurants heeft dan jij kan bezoeken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

Activiteiten in Paternoster

Restaurants in Paternoster

 In 2019 werd Paternoster in Zuid-Afrika op de kaart gezet door Kobus van de Merwe.  Zijn restaurant Wolfgat werd in 2019 het beste restaurant ter wereld.  Tijdens je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika is een bezoek een absolute must. 

Opgelet: maanden op voorhand reserveren.   Heb je geen tafeltje kunnen bemachtigen, probeer het dan in zijn bistro Oep ve Koep.  Lukt ook dat niet?  Geen nood, Paternoster barst van de goede restaurants.   Je zondagse pak kan je gewoon thuislaten want zelfs in de beste restaurants kan je hier terecht in je korte broek.

Culinair Zuid Afrika (93)

Andere restaurants in Paternoster in Zuid-Afrika die zeker een bezoekje waard zijn:

  • Noisy Oyster: zeer relaxte atmosfeer.  Voorgerechten, hoofdgerechten en desserts worden hier 'Foreplay', 'Intercourse' en 'Afterglow' genoemd.  Uiteraard moet je de oesters proberen.
  • Gaaitjie Restaurant: dit witte huisje ligt op het strand, net naast olfgat.  Ze serveren hier vooral zeevruchten en het is één van de beste restaurants in Paternoster.
  • Voorstrandt: ook dit restaurant ligt op het strand.  Je herkent het meteen want het is één van de enige huizen dat niet wit is.  Het uitzicht is waanzinnig mooi en je eet er lekker.  Geen haute cuisine maar eerlijke gerechten.
  • The Hungry Monk: dit restaurant ligt langs de Crayfish Wharf.  Prachtig uitzicht en de beste oesters die ik ooit proefde.
  • The Restaurant at Abalone House: hip restaurant met een gezellig terrasje.  Proef hier zeker het buikspek en de overheerlijke seafood pasta.
  • Leeto: modern restaurant in Strandloper Ocean Boutique Hotel.  Ook hier geniet je weer van een waanzinnig mooi uitzicht en kraakverse zeevruchten.
Culinair Zuid Afrika (110)
Culinair Zuid Afrika (104)

OPGELET!  Reserveer op voorhand want veel restaurants zijn volgeboekt!

Wandel langs het strand in Paternoster

Maak in Paternoster zeker een wandeling langs de 10 kilometer lange kustlijn en geniet van het zicht over de onstuimige Atlantische Oceaan.  Ideaal vertier om wat extra calorieën te verbruiken want in Paternoster ben je vooral voor de culinaire geneugtes.

Als het weer ok is, kan je hier uren alleen op het strand zitten.  Als het ruisen van de golven niet genoeg is, neem je je bluetooth-luidspreker mee om naar je favoriete muziekje te luisteren.  (Neem voor de zekerheid een waterdichte bluetooth speaker mee).  Je waant je echt alleen op de wereld in dit minder toeristische deel van Zuid-Afrika.  

Culinair Zuid Afrika (72)
Panty bar

Tijdens je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika moet je absoluut een biertje drinken in de Panty bar in Paternoster.   De Panty bar zit in hotel Paternoster op St Augustine Road.  Deze kleine bar deed ooit dienst als gevangenis. 

In 1974 startte de eigenaar Johan Carosini met het verzamelen van ‘Honeymoon Panties’.  In 1983 moest hij alle panties verwijderen omdat iemand klacht had ingediend bij de politie vanwege deze ‘onzedelijke praktijken’. 

In de jaren 90 startte de zoon van de voormalige eigenaar opnieuw met de verzameling. Ondertussen is er aan het plafond en de muren geen plekje voorbij.  Panties in alle kleuren en maten en met de gekste teksten hangen boven je hoofd.

Het Paternoster hotel, dat al dateert uit 1863, herken je aan het rode dak

Culinair Zuid Afrika (130)
Culinair Zuid Afrika (127)
Cape Columbine Nature Reserve

Ten Zuiden van Paternoster volg je een 5 km lange zandweg die je tot aan de ingang van Cape Columbine Nature Reserve brengt.  Deze kuststrook bestaat uit met fynbos begroeide duinen en ligt op het meest westelijke puntje van Westkust van Zuid-Afrika.

Als je van desolate landschappen houdt, kan je hier zelfs logeren in één van de vakantiehuisjes.

Doorkruis het park tot aan de Cape Columbine vuurtoren.     

De vuurtoren uit 1936 werd genoemd naar het Engelse schip ‘Columbine’ dat hier in 1829 schipbreuk leed.  Het was de laatste bemande vuurtoren die in Zuid-Afrika werd gebouwd.  Tot op vandaag is het een bemande vuurtoren.  

Het licht is vanop 60 km afstand te zien en het is de eerste Zuid-Afrikaanse vuurtoren die schepen vanuit Europa zien.  

Je kan de vuurtoren bezoeken.  Via een 97 treden hoge ladder, bereik je de top van deze 15 meter hoge toren.  

Passeer ook even aan Tieties baai, een van de mooiste kustlijnen van Zuid-Afrika.  Hier mag je trouwens ook wildkamperen.  In het hoogseizoen is het hier schijnbaar heel erg druk maar wij hadden het hele reservaat voor ons alleen.  Het natuurpark is het mooist in de lente (oktober-november) want dan staat alles in bloei en is lijkt het park één groot bloementapijt.

Culinair Zuid Afrika (106)
Culinair Zuid Afrika (108)
West Coast National Park

Tussen Kaapstad en Paternoster in Zuid-Afrika passeer je het prachtige West Coast National Park met de azuurblauwe Langebaan Lagoon.  Breng dus zeker je badpak mee om hier een verfrissende duik te nemen.  Op sommige plaatsen kan je ook vissen, zeilen, kiten,….

Het park ligt langs de Langebaan lagoon,is 3200 hectare goot en wordt begrensd door witte zandduinen begroeid met fynbos.  Een groot gedeelte van het park bestaat uit wetlands waardoor het een favoriete verblijfplaats is voor ontelbare vogelsoorten.  Sporadisch tref je ook een zebra, giraf, buffel, bontebok of gemsbok.  Als je veel geluk hebt spot je zelfs een caracal.

Het park beschikt ook over een aantal magnifieke uitkijkpunten zoals:

  • Atlantic Viewpoint: op een heldere dag zie je vanaf hier de Tafelberg
  • Seeberg Viewpoint: vanaf hier geniet je van een waanzinnig uitzicht over de azuurblauwe lagune.  
Langebaan Lagoon 1
Langebaan Lagoon

Ook fietsers en wandelaars komen hier aan hun trekken.  Er zijn namelijk een paar leuke wandel- en mountainbikeroutes.   

In augustus en september kan je de Postberg Wildflower Trail wandelen.  Deze route is enkel geopend tijdens het bloeiperiode.  Er krijgen slechts 12 wandelaars tegelijk toegang waardoor je je echt alleen op de wereld voelt om amper een uur van Kaapstad.  Het is één van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika.  De wandeling duurt 2 dagen.   Je brengt je eigen tent mee maar onderweg vind je wel toiletten en braais (Zuid-Afrikaanse bbq).

Langs de routes zijn regelmatig schuilplaatsen van waaruit je vogels kan observeren.

Enkele andere bezienswaardigheden in West Coast National Park:

  • Postberg Section: dit deel van het park is enkel open in augustus en september wanneer het bezaaid is met bloemen.
  • Tsaarsbank: een super gezellige picknick en braai (BBQ) plaats aan de rand van de oceaan.  Van augustus tot oktober passeren hier walvissen die je vanaf de kust kan zien.
  • Kraalbaai: Prachtige locatie voor een picknick langs de lagune.
  • Geelbek Visitors Centre: Hier vind je een replica van  Eve’s Footprints.  Deze voetafdruk werd in 1995 ontdekt in Kraalbaai.  Men gaat er vanuit dat ze toebehoren aan een jonge vrouw die ongeveer 117000 jaar geleden leefde.  De originele voetafdruk kan je zien in het Iziko South African Museum in Kaapstad. Passeer je hier rond lunchtijd, dan kan je terecht in Geelbek restaurant.  Het huist in een Kaaps huis uit 1860 dat is geregistreerd als nationaal monument.

In 1920 beschikte Geelbek over de grootste wijnkelder van het land ook al produceren ze hier geen wijn.  De gouverneur bewaarde hier zijn wijntjes.

Heb je weinig tijd op je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika, neem dan de West Coast Gate aan de R27.   Deze panoramische route loopt namelijk door het park.  Na 25 km verlaat je het park in Langebaan.

Openingstijden: 

september tot maart: 07.00u – 19.00u (uiterlijk binnen zijn om 18.30u)
April tot augustus: 07.00u – 18.00u (uiterlijik binnen zijn om 17.30u)

Vanuit Paternoster kan je nog een aantal leuke daguitstappen maken naar leuke stadjes in de omgeving:

Langebaan

Langebaan is een klein stadje met ongeveer 8000 inwoners.  Het ligt aan de Langebaan Lagune en je geniet vanaf hier van fenomenale vergezichten over het azuurblauwe water.  In Langebaan bevindt zich ook een toegang tot het West Coast National Park.

Culinair Zuid Afrika (54)

Het plaatsje is populair bij vissers  en watersporters en omdat het maar een uurtje van Kaapstad is, is het een favoriete locatie voor een weekendje weg.

In deze ontspannen omgeving kan je tijdens je trip langs de Westkust van Zuid-Afrika op zoek naar de zogenaamde ‘slow five’: schildpadden, walvissen, zandhaaien, stekelvarkens en duinnmollen.

Vlakbij Langebaan vind je het West-Coast Fossil Park.  Het is het enige fossielenpark in Zuid-Afrika .  Je ziet het zelfs de enige voetafdruk van een beer in Afrika.

Voor een gezellige lunch  op het strand moet je bij Die Strandloper zijn.  Je eet zoveel gegrilde vis en mosselen als je wil voor een vaste prijs.  Je mag je eigen alcoholische dranken meebrengen.  In april 2020 brak er brand uit (waarschijnlijk vandalisme) waardoor een groot dit van het restaurant in de as werd gelegd.  De heropbouw is echter al gestart en de vernieuwde Strandloper wacht op jou.

Culinair Zuid Afrika (142)

Darling

Wijnliefhebbers moeten niet perse naar de regio rond Stellenbosh want ook tijdens je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika vind je deze godendrank.  Door de gunstige ligging in de Groenekloof vallei is de regio hier uitstekend geschikt voor wijntelers en boeren.

Enkele bekende wijnhuizen zijn Darling Cellars, Cloof, Groote Post, Oudepost Estate en Ormonde Estate.

  • Groote Post ligt vrij afgelegen.  Je volgt een kilometerslange zandweg maar onderweg geniet je van weidse uitizchten over de omringende, met druivenstokken begroeide heuvels.  Wij bezochten de regio tijdens de pluk en konden in Groote Post zien hoe de druiven gesorteerd en geplet worden, waarna ze in grote silo’s worden opgeslagen.  Het domein bestaat uit 3 charmante Kaapse huizen.  1 doet dienst als woonhuis, 1 als productieruimte en shop en het 3de als restaurant.
Culinair Zuid Afrika (162)
Culinair Zuid Afrika (165)
Culinair Zuid Afrika (166)
  • Ormonde ligt meer in het centrum en heeft een prachtig landhuis.  In de tuin is een degustatieruimte en een klein restaurant.  Perfect voor een gezellige lunch op het terras. Ook de !Khwattu Mountainbike Trail vertrekt hier.
Culinair Zuid Afrika (156)

Ben je eerder een bierdrinker, stop dan zeker bij Darling Brewery.  Hier produceren ze seizoensbiertjes, maar de klassiekers zijn Slow beer, BONE Crusher, Pixie Dust en Rogue Pony.  In het gezellige restaurant kan je de ‘DB Flagship Flight’ bestellen.  Je krijgt dan van elk biertje een 100 cl glas.  Voor de liefhebbers van fruitige biertjes is er de ‘Ladies Flight’.  Je kan hier ook lekker lunchen.

Culinair Zuid Afrika (150)

Maak je tijdens de rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika graag een korte stop voor een safari dan kan dat in Buffelsfontein Game & Nature reserve.  Deze voormalige veeboerderij werd in 2000 volledig verwoest door een grote brand aan de Westkust.  De eigenaar maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe richting in te slaan.   Hij liet het domein omheinen, legde wegen aan en iet een aantal cottages bouwen.  Tijdens je game drive vind je hier 4 van de big 5 (leeuwen, buffels, neushoorns en luipaarden) maar ook giraffen, zebra’s, enz.

3. Van Paternoster naar Citrusdal

  • Afstand; 150 km
  • Tijd: 1 uur en 40 minuten
  • Als je tussen augustus en oktober reist, geniet je in Namaqualand van eindeloze bloemenzeeën.
  • Aantal dagen: Minstens 1.  Als je in Cederberg Conservancy wil wandelen, heb je meer tijd nodig.

Citrusdal

Citrusdasl is een charmant stadje, in de buurt van Cederberg, op de oever van de Olifants rivier.  Het dorp wordt omringd door Koue Bokkeveld en de Swartberg Mountains.   De streek is bekend omwille van de citroenbomen en de rooibos thee die hier geteeld worden.  Jaarlijks oogsten ze hier 90.000 ton fruit.

De oudste sinaasappelboom van Zuid-Afrika is 250 jaar en is een nationaal monument.  De boom zou te vinden zijn bij de Hexrivier boerderij.  Na lang zoeken en eindeloos rondvragen, hebben we de zoektocht zonder succes afgesloten.  Mocht jij hem toch vinden tijdens je roadtrip langs de Westkust van Zuid-Afrika, laat het ons dan zeker weten.

Als je van wandelen en bergtochten houdt, zal je zeker fan zijn van het Cederberg Conservancy.  Dit buitenaardse landschap is één van de bijzonderste bezienswaardigheden langs de Westkust van Zuid-afrika en wordt gekenmerkt door rotsformaties en stenen bogen.  Je kan een wandeling naar het Maltese kruis maken.  Deze bijzondere rots staat boven op een top die je bereikt na een wandeling van ongeveer 3 uur.  Je hebt een Cape Nature toelating nodig om het gebied te betreden maar het is de investering waard omdat je wordt beloond met waanzinnige vergezichten.  Een andere populaire wandeling is de tocht naar de Wolfberg boog.  

Tijdens ons bezoek in februari was het bloedheet.  We maakten daarom een wandeling naar een verfrissende waterval maar ook die wandeling duurde 3 uur en onderweg was er nergens schaduw.

Road Trip South Africa West Coast (33)
Road Trip South Africa West Coast (31)
Road Trip South Africa West Coast (32)

Bezoek zeker de Stadsaal grotten.  In dit doolhof van grotten vind je !Xan (San) rotstekeningen.  Er is een beroemde rotstekening van een olifant.  Deze schildering is zo kleurrijk en het lijkt alsof ze gisteren geschilderd werd.  Experts zijn echter overtuigd dat ze minstens 1000 jaar oud is. De legende zegt dat de tekeningen werden gemaakt door Khoisan tovenaars.  Vanaf de parking is het slechts een korte wandeling naar de grotten.  Ook hier heb je een Cape Nature toelating nodig.

Wijnliefhebbers moeten zeker de Cederberg Wines bezoeken.

Hotels in Citrusdal

Hebron

Dit charmante guesthouse huist in een gerestaureerde boerderij.  Het heeft een infinity pool met waanzinnig uitzicht.  

Er is een keuken in je kamer waardoor je voor je eigen eten kan zorgen maar je kan ook terecht in het restaurant waar ze uitsluitend gerechten met kraakverse streekproducten serveren.  Proef zeker één van de traditionele Afrikaanse gerechten.

In de shop koop je vers fruit, groenten en zuurdesem brood.

In de degustatieruimte proef je NieuwBrew bier, Rooibos thee, Craft Gin en Piekenierskloof wijn.

Road Trip South Africa West Coast (26)

4. Van Citrusdal naar Springbok

  • Afstand: 400 km
  • TIjd: 3.5 uur
  • Aantal dagen: 1

Springbok is de grootste stad in Namaqualand.  Het heeft niet zoveel te bieden maar het is een traditionele stop op de route naar Namibië.  Overweeg zeker een nacht in Sperrgebiet Lodge.  Ze hebben hier 4 lodges met keuken in the middle of knowhere.  Je hebt nog nooit zo'n betoverende sterrenhemel gezien als in dit desolate gebied.

Road Trip South Africa West Coast (34)

5. Van Springbok naar Kakamas

  • Afstand: 300 km
  • Tijd: 2.5 uur
  • Aantal dagen: 2

Kakamas is de ideale uitvalsbasis om het Augrabies National Park, vlakbij de grens met Namibië, te bezoeken.

Hotels in Kakamas

Road Trip South Africa West Coast (43)

Vergelegen Guesthouse

Dit luxe guesthouse ligt in de Oranjerivier vallei en is omgeven door wijnvelden en boerderijen.

Vanaf hier kan je Augrabies National Park, de Kalahari woestijn en een deel van de Westkust van Zuid-Afrika bezoeken.  Het ligt een boogscheut van Namibië dus een uitstap naar het buurland is ook mogelijk.  Zorg er wel voor dat je toelating hebt om met je huurwagen de grens over te steken.

Augrabies Falls National Park

Het laatste Nationaal Park tijdens je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika wordt door de plaatselijke Khoi stam 'Aukoerebis' of 'plaats van veel lawaai' genoemd.  De Oranje rivier, Zuid'Afrika's langste rivier, vormt hier namelijke een spectaculaire, 60 meter hoge waterval.  De waterval is het meest indrukwekkend aan het einde van de zomer (maart/april).  De rivier dondert hier met 400 miljoen liter water per sevonde naar beneden en veroorzaakt een oorverdovend geraas.  Augrabies Falls is dan ook één van de grootste watervallen ter wereld.

De waterval ligt in de grootste granietkloof ter wereld.  De kloof is 240 meter diep en 18 kilometer lang.

Dankzij dit extreme eco-systeem vind je in Augrabies Falls National Park unieke dieren en planten.

Je kan meerdere houten paden volgen die je naar de beste uitkijkpunten brengen.

TIP: huur een 4x4 om dit park te verkennen

Augrabies Falls

6. Van Kamamas naar Upington

  • Afstand: 100 km
  • Tijd: 1 uur
  • Aantal dagen: 1

Aangezien Upington niet ver van Kakamas is, kan je eventueel Kakamas skippen en een paar dagen in Uppington blijven.   Of je bijft langer in Kakamas en skipt Upington aangzien je hier vooral komt om het vliegtuig te nemen.

Upington

Upington is de heetste plek van Zuid-Afrika.  Het is een erg droge maar vruchtbare streek.  Er worden dan ook veel groenten, granen en fruit geteeld.  De streek staat ook bekend om haar druiven en rozijnen.

Het is de toegang tot de Kalahari woestijn dus als je meer tijd hebt, kan je vanaf hier doorrijden naar Namibië.

Als je rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika hier eindigt, neem je in Upington het vliegtuig naar Kaapstad of Johannesburg.

Hotels in Upington

River Place Manor

Dit luxe boutique hotel ligt op de oever van de Oranje rivier.  Je vindt hier ruime kamers en een gezellig zwembad op de oever.

De luchthaven is slechts 6 kilometer ver en het hotel zorgt voor een gratis shuttle service.

River Place Manor

Geniet van de spectaculaire uitzichten terwijl je van Upington naar Kaapstad of Johannesburg vliegt.

Road Trip South Africa West Coast (63)
Road Trip South Africa West Coast (64)
Road Trip South Africa West Coast (65)

Zuid-Afrika Road Trip Planner

Volg onze road trip langs de Westkust van Zuid-Afrika hier.

Westkust Zuid-Afrika Road Trip in een notendop

  • Cape Town: 1 tot 5 dagen.  Bezienswaardigen: Tafelberg, tour van het Kaaps Schiereiland, Robben Island,....  
  • Cape Town naar Paternoster: 160 km  3 dagen of meer. Bezienswaardighedens: Food Food Food, Cape Columbine Nature reserve, West Coast National Park
  • Paternoster naar Citrusdal: 150 km: 1 of 2 dagen. Bezienswaardigheden: Cederberg Conservancy
  • Citrusdal naar Springbok: 400 km.  1 dag.  Bezienswaardigheden: sterrenhemel
  • Springbok naar Kakamas: 300 km. 2 dagen. Bezienswaardigheden: Augrabies Falls National Park
  • Kakamas naar Upington: 100 km.  1 dag.

Je trekt in totaal best 14 dagen uit voor deze road trip langs de Westkust van Zuid-Afrika.

Als je meer tijd hebt, kan ik volgende verlengingen aanbevelen:

  • Verleng je road trip en rij door de Kalahari woestijn naar Namibië
  • Vlieg naar Kaapstad en maak volg de Tuinroute, een andere mooie road trip in Zuid-Afrika
  • Vlieg naar Kaapstad voor een safari in één van de wildparken in de buurt van Kaapstad
  • Vlieg naar Johannesburg voor een korte road trip langs de Panorama route en ga op safari in de buurt van Johannesburg

Is het veilig om een road trip in Zuid-Afrika te maken?

Zuid-Afrika is mijn favoriete vakantiebestemming.  Het land heeft dan ook zoveel te bieden.   Prachtige, afwisselende natuur, wildlife, stranden, onstuimige kusten, heerlijk eten, lekkere wijn en vriendelijk mensen.  Ondanks dat kan ik niet ontkennen dat er heel wat criminaliteit is.  Toch is een road trip door Zuid-Afrika de beste manier om het land op je eigen tempo te ontdekken.

Neem volgende regels in acht:

  • Stop voor niemand, hoe vriendelijk hij/zij er ook uit ziet.
  • Haal geld af bij een ATM op de luchthaven of in een shopping mall.  Zorg dat je reisgezel de omgeving in de gaten houdt.
  • Bewaar waardevolle spullen uit het zicht.
  • Hou je deuren altijd gesloten.
  • Hou je ramen altijd dicht (zeker als je in een stad rijdt en vaak moet stoppen).
  • Betaal de zogenaamde 'parkeerwachters'.  Aan bijna elke parking word je aangesproken door iemand die je auto wil 'bewaken'.  Uiteraard zijn dit geen echte parkeerwachters.   Wees beleefd en zeg hem dat het ok is.  Zij houden je auto ook echt in de gaten.  Als je terugkeert vragen ze een tip.  Betaal hen ongeveer 5 ZAR.  
  • Als je een ongeluk hebt, bel je de politie en blijf je in de auto tot zij arriveren.  Vaak is een kleine aanrijding een manier om je te laten stoppen om je te beroven.
  • De politie mag je niet ter plaatse laten betalen voor een boete.  doen ze dat toch, dan weet je dat je wordt opgelicht.
  • Als iemand aan een verkeerslicht je raam begint te wassen, doe je meteen teken daet ze moeten stoppen.  Ze zullen geld vragen en zijn vaak erg agressief.
  • En de belangrijkste regel: rij nooit, maar dan ook nooit, in het donker.

Door de vele carjackings en overvallen geldt in Zuid-Afrika de regel dat je in het donker door het rode verkeerslicht mag rijdens als je je niet veilig voelt.

Maar laat al deze waarschuwing je niet weerhouden van een vakantie in Zuid-Afrika.  Gebruik vooral je gezond verstand en het komt wel goed.

Culinair Zuid Afrika (160)

Hoeveel kost een road trip door Zuid-Afrika?

Dat is moeilijk te zeggen.  Het hangt af van de duur van je reis, de reisperiode en de kwaliteit van de accommodaties.  Als je 2 weken in het laagseizoen reist (onze zomer) en accommodaties van gemiddelde kwaliteit neemt, ben je voor 1000 euro per persoon al een heel eind.  Wil je in de Kerstvakantie reizen, dan ben je zeker het dubbele kwijt.

Twee weken in het hoogseizoen in top accommodaties kost je 2000 à 3000 euro pp.  Zeker de luxe safari lodges tikken flink aan.  Daar staat dan weer tegenover dat het je ter plaatse meestal niets meer kost omdat deze verblijven all in zijn.

Een vliegtuigticket in economy van Europa naar Zuid-Afrika kost tussen de 600 en 800 euro.  Soms vind je goedkopere tickets.  Aarzel dan niet en boek meteen.  Als je Kerst in Zuid-Afrika wil vieren, moet je flink in de buidel tasten.  Een ticket kost dan meestal 1000 euro of meer.  Tickets zijn boekaar 11 maanden voor vertrek.  Mijn ervaring zegt dat je op dat moment vaak het meest voordelig boekt.

Een middenklasse wagen huren kost ongeveer 250 euro per week.

Kan ik van Johannesburg naar Kaapstad rijden?

Johannesburg en Kaapstad liggen ongeveer 1200 km of 2 dagen rijden van elkaar.  Het is dus mogelijk om met de auto van de ene plaats naar de andere te rijden.  Aangezien het echter niet het meest interessante stuk van Zuid-Afrika is, verkies ik een vlucht tussen de 2 steden.   

Road Trip South Africa West Coast (8)

De Westkaap van Zuid-Afrika heeft dus bezienswaardigheden te over.  Het grote voordeel is echter dat het (voorlopig) minder toeristisch is.  De temperatuur ligt hier vaak ook net wat hoger dan aan de Kaap.  In het voorjaar is de vrij dorre omgeving bezaaid met een gigantische bloemenzee en voor gastronomen is het het walhalla dankzij o.a. Paternoster.

Maak jij tijdens je volgende reis een rondreis langs Westkust van Zuid-Afrika? Ben jij een echte gastronoom? Bekijk dan onze Culinaire Reis door Zuid-Afrika.

Like it? Pin it!

Rondreis Langs De Westkust Van Zuid Afrika