Ah… Toscane! Het woord alleen al rolt van je tong als een slome zomeravond en doet je dromen van krekels, cipressen, mooie vergezichten, eeuwenoude cultuur en gezellige stadjes. Firenze, Pisa, Siena… een must-see als je van cultuur en geschiedenis houdt. Maar het kan er ook behoorlijk druk zijn in de zomer. Wil je daarnaast een keer proeven van het echte ‘dolce vita’ en de verborgen schatten van deze mooie Italiaanse regio? Dan heb ik hier een paar tips voor jou!

Toscane is zoveel meer dan de cultuur en geschiedenis die je in steden als Firenze en Pisa kan opsnuiven. Uiteraard is de Duomo en die scheve toren een must-see, maar als je het echte Toscane wil leren kennen, ga je beter weg van de drukte. Toscane is dan ook niet zomaar een grote lap grond in centraal-Italië, het is een manier van leven. 

Toscane
Image by Rudi Maes from Pixabay

Verborgen pareltjes in Toscane

Cala Violina

De Toscaanse regio is ook een uitgelezen plek voor een zalige strandvakantie. Geen zin in grote drukke stranden? Zoek dan misschien een keertje de Cala Violina op, vrij vertaald ‘baai van de viool’. Dit goed verborgen en nagenoeg ongerepte stukje strand ligt in aan de golf van Follonica. Het is omringd door een natuurreservaat een enkel bereikbaar via een smal wandelpad. Maar de beloning na je wandeling is wel eentje van formaat: witte stranden en een helderblauwe zee. 

San Quirico d’Orcia

Meer naar het zuiden tussen Siena en Montepulciano ligt het dorpje San Quirico d’Orcia als een kleine parel in een prachtige vallei. Dit is het typische Toscaanse landschap dat je overal in tijdschriften en reisgidsen te zien krijgt: glooiende heuvels, cipressen langs de kant van de weg, wijngaarden en prachtige zonsondergangen. Hier kom je helemaal tot rust. 

Montepulciano
Image by Dagny Walter from Pixabay

Typische keuken

Ook je innerlijke mens kan je naar hartenlust verwennen in Toscane. De regio staat bekend om heel wat typische gerechten en streekproducten. De herkenbare Italiaanse keuken maar met een overheerlijk tikje extra dus. Probeer zeker de crostini toscani - dunne sneetjes brood gedipt in knoflookolie en bestrooid met lamslever of geroosterde groenten. Of laat je verwennen door een heerlijke risotto met truffel met daarbij een stevige Valpolicella Ripasso wijn. Toscanen zijn echte levensgenieters en daar hoort uiteraard een lekker glas wijn bij. En wijngaarden met de typische Sangiovese druif vind je er overal. 

Heb je na al dat lekkers toch nog ruimte voor wat zoets, laat je dan verleiden door een stevige espresso met daarbij wat Cantuccini. Dat zijn kleine, gesuikerde gebakjes gemaakt van amandelen. Smullen maar!

 

Bewaar voor later!

Pareltjes In Toscane