Enkele maanden geleden bezochten wij voor het eerste de Jura Frankrijk.  We waren bijzonder gecharmeerd door de adembenemende omgeving en besloten om tijdens de kerstperiode enkele dagen te wandelen in Frankrijk om de Jura verder te ontdekken.

Reizen naar de Jura

Als je van plan bent om de Jura Frankrijk te ontdekken, reis je best met je eigen auto.  

  • Afstand vanaf Brussel: 700 km
  • Afstand vanaf Amsterdam: 850 km

Op deze manier heb je ter plaatse je eigen auto ter beschikking en kan je onderweg eventueel nog een kleine pitstop maken.   Wij deden dat deze keer in het super charmante dorpje Auberive.  Een dorpje met amper 200 inwoners,  De belangrijkste bezienswaardigheid is een middeleeuws Cisterciënzer klooster en een kasteel.  Wij logeerden in  Auberge de l’Abbatiale, een geklasseerde monument uit de Middeleeuwen.  Het hotel heeft 5 kamers, dus met ons gezelschap hadden wij het hele hotel voor onszelf en waanden we ons een nachtje in de middeleeuwen.   De vloeren kraken, de hemelbedden zijn bekleed met velours en de eetkamer stamt zo uit lang vervlogen tijden.   De eigenaresse is een sympathieke dame die je graag meer vertelt over de geschiedenis van het dorpje en op verzoek tovert ze een eenvoudige maar heerlijke maaltijd op tafel.  Absoluut een aanrader tijdens je trip naar Jura Frankrijk.

Zie je de rit toch niet zitten met je eigen auto dan kan je het vliegtuig naar Genève of Lyon nemen.  Van daaruit huur je een auto of regel je een transfer naar je hotel.

Wandelen In Frankrijk (3)
Wandelen In Frankrijk (2)
Wandelen In Frankrijk (1)

Logeren in de Jura

Wij logeerden in het voorjaar in Chateau Amélie, een prachtig kasteel in de Jura Frankrijk.   We hebben daar zo’n fantastische herinneringen aan dat we deze keer opnieuw in het kasteel in Frankrijk logeren om te kijken of dat ook in de winter zo gezellig is.

Lees meer over ons verblijf tijdens de zomer in ‘Logeren in een kasteel in Frankrijk’.

Zodra we Thoirette, zo’n typisch Frans dorpje, binnenrijden, voelen we ons thuis.  Jurgen, de kasteelheer, chef kok, gastheer en gids zorgt voor een warm welkom.  Aangezien we de hele dag geskied hebben in een nabijgelegen skigebied, tovert hij even later een hartelijk stoofpotje van everzwijn op tafel.  Voeg daar nog ettelijke flesjes wijn bij en je weet dat wij moe maar voldaan in ons bed stapten.

Ben jij op zoek naar een perfect adresje om met een groep vrienden, familie of collega’s te verblijven, dan is Chateau Amélie in de Jura Frankrijk absoluut een aanrader.  Hier lees je wat het kost om een kasteel in Frankrijk te huren.

Wandelen In Frankrijk (55)
Wandelen In Frankrijk (51)
Wandelen In Frankrijk (54)

Wil jij Chateau Amélie bezoeken met een groep familie, vrienden of collega's?  Dat kan.  Lees er alles over in 'Huur een kasteel in Frankrijk'.

Unieke kans: geniet van 18 tot 21 juni 2020 van een gastronomisch weekend in Frankrijk!

Wandelen in Frankrijk

Frankrijk en meer bepaald de Jura leent zich perfect voor wandelingen door de prachtige natuur en pittoreske dorpjes.  Bossen, rivieren, watervallen, oude burchten en kastelen vormen de achtergrond van je wandelingen in Frankrijk.

Wandeling vanuit Dramelay

Drameley is een piepklein dorpje met 33 inwoners op een half uurtje rijden van Chateau Amélile.  Gastheer Jurgen of zijn compagnon Bart trekken er graag met je op uit om een wandeling naar de burcht en de Cascade de La Quinquenouille te maken.

Je parkeert je auto onderaan de heuvel.  Wij zijn geen geoefende wandelaars dus wij vonden het eerste stukje van de klim best wel pittig maar mijn conditie is dan ook abominabel.  Zelfs mijn ouders, eind zestig, konden de wandeling aan dus ik weet nu weer dat ik echt eens iets aan mijn conditie moet doen.

Na een paar minuten bereik je de rand van het bos en lijk je in een sprookjeswereld te stappen.  Alle boomstammen zijn begroeid met mos en dat zorgt voor een bijzondere sfeer.  Na een flinke wandeling bereiken we een oud kapelletje.   De kinderen hebben hier dolle pret en nemen de plaats van de verdwenen standbeelden in, biechten hun jeugdzonden op en luiden de bel.   

Wandeling Vanuit Dramelay
Wandelen In Frankrijk (88)

Na het pittigste stukje van de klim (dat wij dus gelaten hebben voor wat het was), bereik je de restanten van een 9de eeuws kasteel op de top van de heuvel.  

Daarna begonnen we aan de glibberige afdaling.  Na een tijd wandelden we langs een rivier en hoorden we in de verte het geklater van een waterval.  We bereikten en platform waarlangs het water  van de Cascade de la Quiquenouille een meter of 10 naar beneden stort.

Wandelen In Frankrijk (136)

Na de laatste afdaling bereikten we de onderkant van de waterval waar zich een klein meertje vormt.  Als je niet beter wist (en als het wat warmer was), waande je je in de Caraïben.  De jeugd sprong uit de kleren om in het water te duiken maar verder dan pootjebaden kwamen ze niet.  Opa was iets dapperder en bleek een echte ijsbeer te zijn.  Kopje onder in water van 3 graden celsius.  Gelukkig doet zot zijn geen zeer.

WIl je weten hoe het er in de zomer uitziet?  Kijk dan even naar mijn verslag over 'Logeren in een kasteel in Frankrijk'.

Wandelen In Frankrijk (122)
Wandelen In Frankrijk (130)

De 8.5 km lange wandeling is nationaal erfgoed en loopt door de Gorges du Dard.   Je kan de wandeling starten in Dramelay of in Chatonnay.

Jurgen of Bart van Chateau Amélie zijn graag je gids.

Wandeling vanuit Thoirette

Op enkele minuten van Chateau Amelie loopt ook een mooie wandeling.  Je loopt opnieuw door een schilderachtig bos waarvan de bomen begroeid zijn met mos.  In de lente lijkt het licht hierdoor wel lichtgroen terwijl het in de winter voor een griezelig sfeertje zorgt.

Een deel van de wandeling loopt langs (of door) de rivier.  Je bereikt een kleine, brede waterval, de Samognat.  Onze kinderen vonden het in de lente geweldig om hier van de waterval naar beneden te springen.

Chateau Amelie (64)

Wandeling naar de 7 Watervallen van Hérisson

De mooiste watervallen van de Jura Frankrijk  zijn de 7 watervallen van Hérisson.  De wandeling start op een uurtje rijden van Chateau Amélie.   Je kan de wandeling starten vanaf volgende plaatsen:

  • Parkeerplaats Ilay langs de D75
  • Parkeerplaats Doucier
  • Parkeerplaats Bonlieu (neem de afrit Bonlieu en volg de bordjes ‘Cascade du Hérisson)

Vanaf de parkeerplaatsen is het slechts een korte wandeling naar 1 van de watervallen.   Als je ze allemaal wil zien, kan je met de auto van de ene parkeerplaats naar de andere rijden of je kan de wandeling langs alle watervallen maken. 

Het is één van de mooiste wandelingen in Frankrijk en loopt via een rotspad  langs de rivier en langs alle watervallen.  Reken er wel op dat je 4 uur onderweg bent.

L’Eventail is met 65 meter de hoogste waterval.  Als je weinig tijd hebt, wandel je hier in 5 minuten naartoe vanaf parkeerplaats Doucier.

Waterval Van Herisson
Afbeelding van Gaby Stein via Pixabay

 

Heb je het wel gehad met het geklim en geklauter dan kan je ook stadswandelingen maken in de schilderachtige dorpjes in de Jura Frankrijk.

Wandelen in Franse dorpjes

Als je zin hebt in een dagje ‘dorphoppen’ in de Jura in Frankrijk, dan kan ik je deze 250 km lange route aanbevelen vanuit Thoirette:

Lons-Le-Saunier  -  Dole  -  Arbois  -  Poligny  -  Lac de Vouglans   

Stuk voor stuk pittoreske plaatsjes waar je even kan rondslenteren en genieten van de typisch Franse sfeer.   Koop een stokbrood met wat beleg voor een gezellige picknick onderweg of lunch in één van de traditionele Franse restaurantjes.  

Lons-le-Saunier

Dit stadje is de hoofdplaats van het arrondissement en heeft een kleine 20.000 inwoners.  Het staat al sinds de Romeinen bekend als kuuroord.  De schilderachtige omgeving, de warme zoutwaterbronnen en het gezellige centrum maken dit een perfecte halte om even te wandelen in een van Frankrijks mooiste plaatsen.

Naast de kuuroorden is de stad ook bekend omwille van de smeerkazen ‘La Vache Qui Rit’  en ‘Président’ die in de plaatselijke kaasfabriek worden gemaakt.  

De bekendste inwoner van de stad was dokter Jean Michel.  Deze chirurg die tijdens WOII verzetsstrijders behandelde werd als straf door de Duitsers gemarteld tot de dood.

De belangrijkste bezienswaardigheden tijdens je wandeling door Lons-le-Saunier zijn:

  • De hoofdstraat met 17de eeuwse huizen met goed bewaarde arcaden.  Aan het begin van de straat staat een prachtige horlogetoren.
  • Eglise des Cordeliers
  • Hôtel Dieu, een 18de eeuws ziekenhuis met een apotheek uit dezelfde periode.
  • Zoutwaterbronnen
  • In het museum van Schone Kunten hangt werk van Pieter Brueghel de jonge.
Lons Le Saunier
Afbeelding van Albert Dezetter via Pixabay

Dole

Wielerliefhebbers kennen Dole omdat het meermaals start- of aankomstplaats was in de Tour de France.

Je vindt hier echter ook een prachtige gotische kerk, het huis van Louis Pasteur, een overdekte markt uit het begin van de 17de eeuw en het justitiepaleis dat huist in het oude Cordeliersklooster.

 

Dole
Afbeelding van adus12 via Pixabay

Arbois

Arbois is een pittoresk dorpje met minder dan 4000 inwoners.   De river Cuisance stroomt door het dorpje.  Het mooiste zicht heb je op de Brug der Capucijnen met de kerk Saint-Just op de achtergrond.

Langs de kerk staat een korte wandelroute aangeduid.  In het centrum is een museum over Louis Pasteur, die hier zijn jeugd doorbracht.  In zijn wijngaard leerde hij alles over gisting.

Wie was Louis Pasteur?  Deze scheikundige heeft het vaccin tegen hondsdolheid ontwikkeld.

Wandelen In Frankrijk (44)
Wandelen In Frankrijk (47)

Arbois is tevens de hoofdstad van de wijnstreek.    Hier start de 80 km lange Route des Vins du Jura die je langs glooiende heuvels bebouwd met eindeloze wijngaarden voert. 

Wij genoten hier van een heerlijke lunch in Bistrot des Claquets.  Authentieke Franse inrichting en super sympathieke bediening.  Voor amper 18 euro geniet je hier van een 3-gangen menu.  

Mag het wat meer zijn, dan kan je in Arbois ook terecht bij Maison Jeunet van de Belgische kok Steven Naessens. Bekroond met 2 Michelinsterren.

Wandelen In Frankrijk (35)
Wandelen In Frankrijk (31)

Poligny

Wandelen in Frankrijk kan perfect in Poligny.  Dit centrum van de kaas heeft een karakteristieke dorpskern.  In Poligny staan 2 stadswandelingen aangeduid.  De ene wandeling is 1.6 km lang en de andere 3.4.

De stad heeft talloze oude huizen, antieke fonteinen, kerken en kloosters.  In hotel Dieu kan je een apotheek uit de 17de eeuw bezoeken.   

Voor een spectaculair uitzicht wandel je naar het Dan-kruis of de kliffen.  Je kijkt kilometers ver over het glooiende landschap en hebt een prachtig panorama over de stad.

Het eerste weekend van februari is het feest ter ere van de befaamde Vin Jaune (gele wijn).  Deze wijn rijpt meer dan 6 jaar in eiken vaten en heeft dan ook een zeer uitgesproken smaak.   

Geen fan van wijn?  Half maart is het bierfestival.

In Poligny vindt je ook het Comté huis.  De Comté is samen met Bleu de Gex, Mont d’or en Morbier de beste kaas van de streek.  De kaas mag enkel in het Juragebergte gemaakt worden en ontstond omdat men vroeger op zoek was naar manieren om kaas lang te bewaren.  In het Comté huis leer je alles over deze kaas.  Het is ook de start van de Comté route die je meeneemt naar belangrijke producenten van deze plaatselijke specialiteit.

Poligny

Lac de Vouglans

Dit meer is een stuwmeer dat wordt gevormd door de 3de grootste stuwdam van Frankrijk.   De dam werd in 1968 gebouwd in de rivier de Ain (waaraan ook Chateau Amelie ligt).    Het meer is 35 km lang en 1600 hectar groot en wordt aanzien als een van de mooiste meren van Frankrijk. 

De Franse roeiteams trainen hier voor de Olympisch Spelen.  Het is populair bij zeilers, waterskiërs en andere watersportbeoefenaars.   Er lopen wandel-en fietspaden langs het meer dus perfect om te wandelen in Frankrijk.  

Lac De Vouglans

Wandelen in de Jura Frankrijk kan dus voor iedereen.  Natuurliefhebbers, geschiedenisfanaten, wijnliefhebbers en gastronomen komen hier aan hun trekken.   Je vindt hier de mooiste watervallen in Frankrijk, de charmantste dorpjes en eeuwenoude burchten omgeven door groene bossen.  Er zijn wandelingen die geschikt zijn voor jonge wandelaars maar er zijn ook routes voor de ervaren wandelaars.

Een natuurvakantie naar de Jura  is bucketlist materiaal als je houdt van wandelen in Frankrijk. Hou jij van wandelen in Frankrijk?  Wat is jouw favoriete bestemming voor een wandelvakantie?

Like it? Pin it!

 

Wandelen In Frankrijk