Heb je last van fifty shades of gray? Jammer genoeg bedoel ik niet wat tussen de lakens gebeurt, maar wel wat je buiten ziet. Net nu iedereen zoveel nood heeft aan vitamine D, laat de zon het compleet afweten. Je voelt die winterdip al keihard komen zeker? Gelukkig zijn er genoeg activiteiten in Vlaanderen en Wallonië die je opnieuw energie geven. Ik geef je enkele tips!

Winteractiviteiten in Nederland en België

Winterdiptip

De winterdip, dat is niks meer of minder dan ‘te weinig zon zien’. Ik weet zeker dat ze er op de Seychellen geen last van hebben. Dé tip: overwinter op de Seychellen! Maar euh… dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is er één ding dat je kan doen om je hersenen te doen dénken dat de winter voorbij is: ga naar buiten! Snuif frisse lucht op, in plaats van stoffige centraleverwarmingslucht! Door de grijze wolken stroomt altijd nog een beetje vitamine D, en dat kan niet gezegd worden van het blauw licht dat uit je computerscherm komt. Waar wacht je nog op? 

Laarzen aan en gaan! 

Kinderen hebben sowieso minder last van grijs en guur winterweer. Het ideale excuus om alsnog naar buiten te trekken, want iemand moet die kleine rakkers toch in de gaten houden? Trek met hen naar het bos, de velden of zelfs naar het strand. Aan de zee is het altijd fijn vertoeven, zelfs tijdens de winter. Zéker omdat je na een strandwandeling kan opwarmen met een pannenkoek en een kop warme chocolademelk.

In de winter durft het er wel eens drassig bijliggen, dus één gouden tip: trek regenlaarzen aan. Je hebt er tegenwoordig zelfs met een wolletje aan de binnenkant zodat je voeten geen kou krijgen. Kijk maar eens bij de damesschoenen, je vindt er zeker iets naar je zin want wandelen is één van de vele leuke winteractiviteiten.

Winter Boots Ga5c10316b 1920

Haal je skilatten boven

Skiën, bestaat er een toffere winteractiviteit? Alleen jammer dat een skivakantie naar Oostenrijk of Zwitserland zo duur is. Gelukkig hebben we in België ook bergen, of toch plateaus waar ook sneeuw valt. In de Hoge Venen zijn er een aantal pistes waar je kan vertoeven als er een mooi laagje sneeuw ligt. Je kan er skiën, langlaufen, sleeën of gewoon in de sneeuw spelen. Baraque de Fraiture is het hoogste punt van België en the place to be als het gesneeuwd heeft.

Geen sneeuw te zien, maar toch zin om te skiën? Dan kan je nog steeds naar een indoor skihal gaan. Uiteraard geeft dit niet hetzelfde gevoel als écht op een berg staan, met de zon in je gezicht en klaar om de berg af te skiën, maar je staat toch ook op de latten.

Een andere leuke activiteit is schaatsen op een ijsbaan. Rond de kerstperiode vind je op heel wat kerstmarkten een schaatspiste, maar die staat er niet meer in februari. In die periode kan je een bezoekje brengen aan een ijsbaan. En met wat geluk vriest het een aantal dagen erg hard en dan kan je alsnog in de natuur schaatsen, op bevroren velden, rivieren of meertjes.

Winteractiviteiten

Trek de stad in 

Ben je niet zo’n natuurmens, maar trek je liever de stad in? In België hebben we heel wat oude steden met prachtige historische gebouwen. We zijn het gewoon om bijvoorbeeld Brugge of Antwerpen te bezoeken en zien al die pracht en praal niet meer.

Tijd om je ogen eens éxtra goed open te trekken en te genieten van al dat moois waarvoor toeristen naar ons land komen. Weet je wat ook leuk is? Een zoektocht in een stad. Deze winteractiviteit zal ook bij kinderen in de smaak vallen. Naast het aspect plezier leer je de stad op een andere manier kennen en ontdek je wellicht nog wat verborgen parels. Je zal zien dat zo’n tocht door de stad je batterijen opnieuw oplaadt.

Koude tenen gekregen? Koppel een museumbezoek aan je zoektocht, daar kan je opwarmen en intussen heel wat nieuwe kennis opdoen. Als je met kinderen op stap bent, kies je best voor een kindvriendelijk museum. Denk maar aan the Chocolate Nation in Antwerpen, het Frietmuseum in Brugge of het Speelgoedmuseum in Mechelen. Leuk voor de kids, maar ook leerrijk voor jou. Als je een hele dag in de stad vertoeft, trek je maar beter goede schoenen aan. Dat hoeven geen bergschoenen te zijn, maar Hoff sneakers zorgen ervoor dat je zeker geen pijnlijke voeten krijgt.

 

Winter Brussel 2

Musea voor kids

Bezoek jij graag musea, maar krijg je je kids niet van de bank? Ik geef je wat tips. Deze musea zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken mét kinderen.

  • Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel zal heel wat kinderen fascineren. Ze staan er oog in oog met een mammoet en leren vanalles over dieren van vroeger en nu. Wedden dat ze met open mond naar het reusachtige skelet van een dinosaurus staren?
  • Technopolis in Mechelen is nog zo’n topper. Het museum waar je kids op een interactieve manier alles leren over wetenschap en technologie. Het fijne aan dit museum is dat kinderen er heel veel zelf kunnen en mogen doen, wat het allesbehalve een saaie uitstap maakt. Op een spijkerbed liggen of door de lucht fietsen, de activiteiten zijn er eindeloos.
  • Het Stripmuseum in Brussel is ook een aanrader voor kinderen die het ene stripverhaal na het andere verslinden. Jommeke, Kiekeboe of Suske en Wiske, je ziet ze een voor een passeren. Bovendien is dit museum gevestigd in een art-nouveau gebouw van Victor Horta, waardoor jij ook van de architectuur kan genieten.

Bye bye winterdip 

Je hoeft geen grootse activiteiten te doen om even komaf te maken met je winterdip. Een uurtje wandelen in de frisse buitenlucht doet al heel veel. En echt superlang wandelen in grijs mistweer, daar heb je wellicht ook geen zin in. Maar goed, je bent buiten geweest. Je kan het ‘s avonds thuis ook nog extra gezellig maken: steek de open haard aan, maak wat lekkere comfort food - een pizza, een snelle pasta of waarom geen frietjes - en zet een leuke familiefilm op. Door te wandelen, te skiën of een museum te bezoeken zullen je kinderen hun batterijen ook terug opgeladen zijn en kan jij ze ‘s avonds moe, maar tevreden in hun bedjes leggen. En als je die blije kindergezichtjes ziet, verdwijnt die winterdip toch onmiddellijk? 

Wat is jouw favoriete winteractiviteit in Nederland of België?

Bewaar voor later!

 

Winteractiviteit In Belgie En Nederland