Omdat de wereld zo groot is en zoveel moois te bieden heeft, ga ik normaal nooit twee keer naar dezelfde bestemming, maar voor het prachtige Zuid-Afrika maak ik graag een uitzondering. Dit gigantische land heeft werkelijk alles te bieden. Een ruig binnenland met overweldigende vergezichten, een fantastische kuststreek, een regio waar ze heerlijke wijnen produceren, een keuken die elke bourgondiër kan bekoren,…. zo kan eindeloos doorgaan. 

20 jaar geleden leerde ik het land kennen tijdens onze huwelijksreis.    Mijn man en ik waren op slag verliefd en wisten meteen dat we hier ooit weer zouden keren met onze kinderen.     Dat deden we 2 jaar geleden toen onze ouders ons trakteerden op een safari in Sabi Sands gevolgd door een strandvakantie in Mozambique.  Een uitgebreid verslag volgt later.      Komende paasvakantie (april 2017) vliegen we naar Kaapstad om van daaruit de hele Kaap te verkennen.

Johannesburg 

Wij landden in de ochtend na een 12 uur durende vlucht met Air France.     We haalden onze huurauto op en knoopten even een gesprekje aan met de verhuurder.  Aangezien we 1 nacht in Johannesburg bleven, zei hij: ‘ Ga naar je hotel en rust wat.   Je vakantie begint morgen’.   Johannesburg is nl. niet zo’n veilige stad.   Na een uur op onze kamer, besloten we zijn goede raad in de wind te slaan en er toch even op uit te trekken om een indruk van de stad te krijgen.    We zijn echter nergens uitgestapt omdat er inderdaad een beetje een grimmige sfeer hangt.   Je kan Soweto  (South Western Township) bezoeken, maar dat moet je absoluut met een gids doen.   

Trouwens, als je het vliegveld verlaat, denk je even dat je op het verkeerde continent bent uitgestapt.   De wegeninfrastructuur is geweldig.   Daar kunnen ze in België nog iets van leren.   Je krijgt dus geen instant ‘This is Africa’ gevoel. 

Pretoria 

De volgende ochtend reden we richting Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika.    De stad is vooral tijdens de lente (dan is het bij ons herfst) prachtig omdat het lijkt alsof heel de stad in bloei staat.   Overal in de straat zie je de paarse bloesems van de jacaranda.    Pretoria krijgt dan ook niet voor niets de bijnaam Jacaranda-city.      

De stad was vroeger het bastion van de Apartheid maar na de komst van Nelson Mandela werd het de vaandeldraagster van gedeelde macht en verdraagzaamheid.   De stad heeft veel grote gebouwen in Victoriaanse stijl en er je vindt overal parkjes met standbeelden en exotische bomen.   Breng zeker een bezoekje aan het Krugerhuismuseum en leer alles wat je moet weten over Paul Kruger.   The Union Building staat op een heuvel, vanwaar je prachtig zicht hebt over de stad. 

Fantastic 1221425

Panorama route 

Na Pretoria start de zogenaamde panorama route.    De omgeving heeft zijn naam niet gestolen.   Het ene uitzicht is nog fenomenaler dan het andere.    

In Mpumalanga ligt het Blyde River Canyon Nature Reserve.    Hier vind je God’s Window, genoemd naar het ‘goddelijk’ uitzicht over de Lowveld.  Even verder hoor je het geklater van de Mac-Mac Waterval.   Bourke’s Luck Potholes lijkt dan weer een kleine canyon waar water doorheen stroomt.   Eén van de hoogtepunten hier is het uitzicht op de 3 rondavels, ook wel de 3 gezusters genoemd.   Het zijn bergen die lijken op kleine hutjes (rondavels). 

Als je nog wat tijd over hebt kan je in Limpopo de Echo Caves bezoeken.  Een rondleiding duurt 45 minuten.  Geen tijd meer?  Geen probleem.   Binnenkort passeer je Oudtshoorn en daar liggen de Cango Caves die veel spectaculairder zijn. 

Zoek je nog meer info over de Panoramaroute?  Kijk dan eens bij Yvonne.

Three Rondavels 207808

Pilgrims Rest 

Pilgrims rest is een oud goudzoekersdorpje dat zijn naam te danken heeft aan de eerste groep goudzoekers die zichzelf ‘pelgrims’ noemden.   Het is erg toeristisch maar toch heel charmant.   De grootste goudklomp die hier ooit gevonden werd, woog 11 kg!!    Wij logeerden in The Royal Hotel.  Als je hier binnenstapt lijkt het alsof je terugreist in de tijd.     

De volgende dag staan er 2 prachtige watervallen op het programm (en ik ben helemaal gek van watervallen).   De eerste zijn de Lisbon-Falls en daarna de Berlijn-Falls

Na een prachtige rit arriveerden we in Hotel Hazy View aan de ingang van het Kruger Park.  Naast de rivier die door de tuin loopt, staat een bord met de waarschuwing ‘Waarskuwing, pasop vir seekoeie snags’ (opgepast voor de nijlpaarden ’s nachts).   Het Zuid-Afrikaans is echt een heerlijk taaltje.  Het hotel is super gelegen, maar verder is het niet zo bijzonder. 

The Royal Hotel In Pilgrims Rest

Krugerpark 

Van hieruit kan je op safari in het Kruger Park.   Als het je eerste safari is, zal je het wel leuk vinden, maar voor ons had het een iets te hoog Beekse Bergen-gehalte.     Ook de accomodaties in het park zijn niet zo geweldig.    Kies liever voor een safari in één van de privé-parken zoals Sabi Sands.    Veel authentieker en ook de lodges zijn er veel beter.   In de blogpost over Zuid-Afrika en Mozambique vind je meer informatie. 

Wij logeerden in Olifants, maar dat is absoluut geen aanrader. 

Luipaard Zuid Afrika

Vanuit Johannesburg vliegen we door naar Port Elizabeth voor deel 2, de Tuinroute.   Hierover lees je morgen meer in deel 2

Een goede reisgids is onmisbaar. Bestel hier de Capitool Reisgids voor Zuid-Afrika.

Onmisbaar tijdens de voorbereidingen en ter plaatse: een goede wegenkaart. Bestel ze hier.