Het eerste deel van onze Zuid-Afrika reis volgden we de prachtige Panoramaroute,  Daarna vliegen we naar Port Elisabeth aan de kust om de Tuinroute van Zuid-Afrika te volgen.  Hier krijgen we een heel ander landschap te zien. De ruige kuststrook met zijn talloze baaien, stranden, klippen, grotten en kapen verbindt het ene vakantieoord met het andere. De 227 kilometer lange kustlijn brengt je tot in Kaapstad.

De Tuinroute Zuid-Afrika

De route begint bij Kaapstad en loopt tot Port Elisabeth.  Uiteraard kan je de reis ook in omgekeerde volgorde maken.  Tijdens de Tuinroute in Zuid-Afrika passeer je charmante dorpjes zoals Stellenbosch en Knynsa. 

Stormsriver

Onze Tuinroute in Zuid-Afrika start in Port Elizabeth.  Van hieruiit rijden we in één keer door naar Tsitsikamma National Park, een rit van 180 kilometer die je in ongeveer 2 uur aflegt.

Vlakbij Stormsriver  staat ‘De Groot Boom’, een zoals het woord zegt, grote boom van ruim 800 jaar oud.    Er ligt een houten pad door het bos dus je kan hier een leuke wandeling maken.  Tegenwoordig moet je blijkbaar betalen  (36 Rand +/- 2 euro) om ernaartoe te wandelen.  Als je de benen een keer wil strekken, kan je de wandeling maken maar persoonlijk vind ik het wat overdreven om hier geld voor te vragen, zelfs al is het maar 2 euro.

Wij logeerden in The Quiet Secret, inmiddels omgedoopt tot Tsitsikamma village Inn.  Een ongelooflijk charmant hotelletje dat bestaat uit een grasveld omring door witte huisjes met gekleurde daken.  Je logeert midden in het woud, dus het is er heel erg rustig.  Maak een wandeling of geniet van de rust op het terras voor je huisje. Wie weet kom je er, net als ons, een bekende tegen.

Tsitsikamma Village Inn


Tsitsikamma national Park 

Een bezoek aan dit park is echt een must tijdens je roadtrip langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Het Tsitsikamma National Park strekt zich over een lengte van 80 km uit langs de Indische Oceaan.   De ruige kust wordt regelmatig onderbroken door een idyllisch strandje en voor duikers schijnt het een waar paradijs te zijn. 

In het park zijn 2 populaire wandelingen,Tsitsikamma trail en Otter trail.  Allebei lange, pittige wandelingen.  Als dat niet je ding is, kan je wel de korte wandeling naar de Stormsriver Mouth Suspension Bridge, een 77 meter lange hangbrug over de Stormsriver, maken.  Aan de brug hangt een bordje met de waarschuwing ‘Versigtig, die plankpad kan dalk glad wees, mees vroeg oggend en na reën’.    Lekker sappig, dat Zuid-Afrikaans. 

Plettenberg en Knysna

Na het park passeer je Plettenbergbaai, het Knokke van Zuid-Afrika.   Prachtige villa’s, sjieke hotels, gezellige terrasjes.   Leuk voor een korte stop.

Probeer rond de middag te stoppen in Knysna.   Hier zie je The heads, 2 dramatische kliffen die de ingang van de Knysna lagune lijken te bewaken.    Het uitzicht is hier opnieuw spectaculair.   Neem de tijd om in één van de vele restaurants en barretjes van Knysna te stoppen om de heerlijkste oesters te proeven.  Ben je tijdens de eerste helft van juli in Knysna, pik dan het jaarlijkse Oyster Festival mee.  Als je genoeg tijd hebt, kan je een boottocht over de lagune maken.  Knysna wordt aanzien als een van de mooiste plaatsjes langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Ook een ritje over het mondaine Thesen island is de moeite.  Hier zou ik wel kunnen aarden.

Tsitsikamme National Park Suspension Bridge

In het dorpje George kan je een tochtje maken met een oude stoomtrein met de heerlijke naam ‘Outeniqua Choo-tjoe’.   Het traject loopt langs de kust en geeft je weer een heel ander zicht op de omgeving.  De trein die over de brug rijdt, staat garant voor prachtige plaatjes. 

Note: blijkbaar rijdt de trein niet meer.  Jammer want wij vonden het een unieke ervaring tijdens onze eerste Zuid-Afrika reis.

Outenique Choo Tjoe

Oudtshoorn, struisvogelhoofdstad 

Oudtshoorn de hoofdstad van de kleine Karoo en de struisvogelhoofdstad van de wereld wijkt in principe een beetje af van de Tuinroute in Zuid-Afrika want het ligt een beetje meer landinwaarts. In de periode van 1900 tot 1915 was de veren boa heel populair onder the rich & famous waardoor Oudtshoorn gouden tijden beleefde. De struisvogelboeren bouwden gigantische huizen die vaak verenpaleizen werden genoemd. In de regio vind je nog een paar voorbeelden.  Bezoek hier zeker één van de vele struisvogelfarms. Safari Ostrich Farm is de grootste, maar de Cango Ostrich Farm op weg naar de Cango Caves is ook heel leuk.De waaghalzen (die minder dan 80 kg wegen), kunnen zelfs een ritje maken op een struisvogel (hoewel dat niet echt diervriendelijk is).  Als je nog op zoek bent naar een leuk souvenir dan vind ik een beschilderd struisvogelei een aanrader.  Je hebt hele kitscherige versies, maar sommige eieren zijn ware kunstwerkjes. Ze zijn dan ook niet echt goedkoop. 

Outdshoorn Ostriches1

De Cango Caves liggen aan de voet van de Swartbergpas.  Je komt hier terecht in een sprookjesachtige ondergrondse wereld.  Het zijn met voorsprong de mooiste grotten die ik ooit gezien heb en ze zijn dus een van de hoogtepunten langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.

De Cango Wildlife Ranch is een cheetah- en krokodillenpark dat onderdeel is van de Cheetah Conservation Foundation die werd opgericht in 1993 ter bescherming van het jachtluipaard.

Cango Wildlife Ranch

Voor de geïnteresseerden even een kort lesje biologie:

  • Een jachtluipaard (of cheetah) is niet hetzelfde als een luipaard.    
  • Het jachtluipaard is  smaller en atletischer 
  • Een luipaard het vooral van zijn kracht moet hebben.  
  • Ook de vlekken zijn verschillend.      
  • Panter is dan weer een andere benaming voor luipaard en een zwarte panter is geen poema.    
  • Een poema heeft geen vlekken en hoort eigenlijk meer thuis bij de leeuwen.    
  • Een jaguar lijkt op een luipaard maar is veel groter en heeft ook grotere vlekken.

Ook hier logeerden we weer in een allerschattigst hotelletje,  The Rosenhof Country Lodge.   
Het was één van de beste hotels tijdens onze reis.  Tijdens onze volgende trip naar Zuid-Afrika logeren we hier opnieuw!   Ik ben benieuwd of het aan de verwachtingen zal voldoen.  Het staat in elk geval nog steeds heel hoog aangeschreven.

Note: ondertussen hebben we, 20 jaar na dato, The Rosenhof Country Lodge opnieuw bezocht en wat blijkt: onze herinneringen hebben het niet mooier gemaakt dan het was.  Ons verblijf was wederom fantastisch.  Bij aankomst stond er zelfs een flesje champagne en een lief briefje op ons te wachten als bedankje voor onze 'revisit'.  Ook mijn ouders en onze kinderen, die deze keer meereisden, waren danig onder de indruk.  Onze jongste zoon (9 jaar op dat moment) zat met mijn man op het bankje voor de kamer en zei 'goh, wat ben ik blij dat ik jullie kind ben, anders had ik hier niet gezeten'!  Lief he!

Img 1103

Kaap Agulhaas

De volgende stop tijdens onze Zuid-Afrika reis langs de Tuinroute brengt ons naar Kaap Agulhaas, het zuidelijkste puntje van Afrika. De omgeving is hier ruig en vrij kaal. De vuurtoren doet dienst als museum.    

In Mosselbaai kan je een kaartje naar het thuisfront posten bij de Post Office Tree.  In de tijd van de koloniale overheersing en toen de Europese zeevaarders de wereldzeeën bevoeren, deden ze vaak de punt van Zuid-Afrika aan.  Op de plaats waar nu Mosselbaai ligt, werd door een Portugese admiraal een kapelletje gebouwd.   Hier konden de zeevaarders hun vaten met vers water van de plaatselijke bron vullen.  Hun post staken ze in de holle stam van de Milkwoodboom.   Een voorbijvarend schip nam de brieven dan weer mee.

Wij logeerden hier in The Eight Bells Mountain inn

Img 1095

Wijnregio Stellenbosch en Franschhoek

Voor de wijnliefhebbers komt nu het hoogtepunt van de Tuinroute in Zuid-Afrika want we naderen de wijnregio.   Dorpjes als Swellendam en Franschhoek lijken wel openluchtmusea en je ziet het ene wijnhuis na het andere.   Tijdens een latere Zuid-Afrika reis namen we uitgebreid de tijd om Stellenbosch en Franschhoek te verkennen.


Whale watching in Hermanus

Reis je tussen juli en november naar Zuid-Afrika, dan is Hermanus een absolute must.  Volgens WWF is Hermanus één van de 12 beste bestemmingen ter wereld om walvissen te zien.    Zelfs vanaf de kust heb je bijna 100% kans om walvissen te zien.    Boek een trip met een boot, of nog avontuurlijker, met een kajak om deze giganten van dichtbij te bekijken.  Voor mij was dit één van de hoogtepunten van de reis.    Het is me niet gelukt om foto's te maken die zo goed zijn als onderstaande, maar de live beelden staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

Hermanus Whale Watching

Kaapstad en omgeving

Je nadert nu het charismatische Kaapstad, aan de voet van de Tafelberg, het eindpunt van de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Het uitzicht vanop de top van de Tafelberg zou fabelachtig zijn, maar tijdens ons verblijf hing er dikke mist.  Ook tijdens onze volgende reis lag de top steeds in de wolken.  Daarom beslisten we een helikoptervlucht te maken en dat was waanzinnig!

Kaapstad is een bruisende stad met talloze fantastische restaurants.    Voor onze volgende reis proberen we zeker een tafeltje te bemachtigen in The Test Kitchen.  Momenteel staat het op nr 22 in de lijst van ‘The World’s Best Restaurants’.  Een goed alternatief is The Shortmarket Club van dezelfde chef.    Schijnbaar even lekker, maar iets nonchalanter.

Breng ’s avonds zeker een bezoekje aan The Victoria & Alfred Waterfront.  Het is de meest bezochte plaats van Zuid-Afrika en ligt in het historische hart van Kaapstad.   In deze haven vind je restaurants, hotels en terrasjes en van hieruit vertrekken de boten naar Robbeneiland.   Destijds was het nog maar net toegankelijk voor bezoekers en konden we geen kaartje bemachtigen.  (Tijdens een volgende reis is het gelukkig wel gelukt)

Vanuit Kaapstad is het nog een korte rit naar Kaap de Goede Hoop.  Hier gaat de Atlantische Oceaan over in de Indische Oceaan.  Menig schip verging hier bij het ronden van de kaap. In feite is er weinig te zien, maar het is zo’n  historische plaats dat het toch een bezoekje waard is.

Nog een leuke stop is Boulders Beach bij Simon’s Town.   Op dit strand leeft de enige kolonie Afrikaanse pinguins.    Ze zijn beschermd en er wordt streng op toegezien dat je de dieren niet stoort, maar voor een kleine prijs kan je op het strand om ze van dichtbij te bekijken (inmiddels mag je niet meer echt op het strand maar volg je een houten pad dat over het strand loopt) 

Lees verder over de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad.

Hier eindigde onze reis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe mooi het is. Dus ik zou zeggen, aarzel niet en ga zelf een kijkje nemen. 

Wil jij ook naar Zuid-Afrika?  Bekijk hier alvast een voorbeeldreis door Zuid-Afrika.

The Boulders Pinguins

Na de prachtige Tuinroute vlogen wij nog even door naar Zimbabwe om een belangrijke bezienswaardigheid van onze bucketlist te schrappen.  

Lonely Planet heeft een handige gids over Kaapstad en de tuinroute. Bestel hem hier.

Like it? Pin it!

Tuinroute