Als ervaren Zuid-Afrika reiziger geef ik je graag wat Zuid-Afrika tips & tricks mee. 20 jaar geleden gingen mijn man en ik op huwelijksreis naar Zuid-Afrika. We waren meteen gecharmeerd door dit prachtige, veelzijdige land. De Kaap bezochten we toen in een sneltempo en we wisten toen al dat we hier zeker wilden terugkeren met onze toekomstige kinderen. 2 april was het eindelijk zover en vlogen we naar Kaapstad. Onze kinderen en mijn ouders vergezelden ons. Hieronder bezorg ik jullie wat handige informatie en tips om een reis naar Zuid-Afrika voor te bereiden.

Planning

Aangezien onze vakantiedagen, zoals bij de meesten onder jullie, beperkt zijn, is een goede planning belangrijk. Denk dus op voorhand goed na wat je wil zien en stippel de optimale route uit.  Als je geen idee hebt hoe je daar aan moet beginnen, mag je mij altijd contacteren via wendy@se7en.be

 HIer volgen wat Zuid-Afrika reis tips als je de Tuinroute wil bezoeken:

  • 5 overnachtingen in Stellenbosch.  Van hieruit konden we zowel Kaapstad als de wijnregio bezoeken. Kaapstad is een geweldige stad, maar het is er groot en druk.  Wij houden ervan om 's avonds de rust op te zoeken, vandaar dat we voor Stellenbosch kozen. De verplaatsing van Kaapstad naar Stellenbosch neemt een half uur in beslag (zonder file). 
  • 2 overnachtingen in Oudtshoorn. Oudtshoorn ligt ongeveer 450 km ten Oosten van Kaapstad. Deze regio is veel droger en is vooral bekend om zijn struisvogelfarms.  Op 2 dagen kan je de belangrijkste bezienswaardigheden hier makkelijk zien.  Denk aan een struisvogelfarm, de Cango Caves en de Swartbergpas.
  • 3 overnachtingen in Knysna. Nog 125 km verder naar het Oosten liggen de sjiekere kuststeden van Zuid-Afrika. Plaatsjes als Knysna, Wilderness en Plettenberg staan vol prachtige villa's. Bovendien kweken ze in Knysna heerlijke oesters in de prachtige lagune. Onze Zuid-Afrika tip: logeer niet in het mondaine Plettenberg, maar in het charmante Knysna.

Note: in 2019 is de oesterkwekerij naar Port Elisabeth verhuist.  Toch blijft het één van de meest charmante plaatsjes.

Zuid-Afrika oesters

Tips om naar Zuid-Afrika te vliegen

Wil je het binnenland verkennen, dan vlieg je best naar Johannesburg. Als je naar de Kaap wil, vlieg je naar Kaapstad. Wij kozen voor KLM. Zij vliegen zeer regelmatig op beide luchthavens. 

Zuid-Afrika reis tip om een extra bestemming aan je reis toe te voegen:

Overweeg eens om met Emirates te vliegen.  Je bent dan iets langer onderweg omdat je een overstap maakt in Dubai maar als je tijd genoeg hebt, kan je hier eventueel zonder meerkost 1 of meerdere nachten blijven voor een kort bezoek.  (Lees hier meer over Dubai).  Bovendien zijn de tickets van Emirates vaak goedkoper dan die van de concurrentie.

De meeste maatschappijen vliegen 's nachts. KLM vliegt op de heenweg echter overdag. De vlucht naar Kaapstad duurt 11 uur. Dat is heel wat, maar het grote voordeel van Afrika is dat je bijna geen tijdverschil hebt. Zuid-Afrika heeft in de winter slechts 1 uur tijdverschil met België/Nederland en in de zomer helemaal geen. 

Zuid-Afrika reis tip voor extra beenruimte:

Zie je er tegenop om zo lang in economy class te zitten, maar is business class wat veel van het goede, dan heeft KLM een goede tussenoplossing.   Boek je tickets op tijd en betaal een beetje extra voor plaatsen in Economy Comfort. Wij boeken onze tickets ongeveer 10 maanden op voorhand en betaalden 110 euro extra voor deze stoelen. Je hebt dan ongeveer 10 cm extra beenruimte en je stoel kan 18 cm naar achteren ipv de normale 9 cm. Bovendien kan je bij deze stoelen ook je GSM/IPad opladen. Op de heenweg boekten wij stoelen aan de nooduitgang en daar betaalden we 80 euro extra voor.

De service bij KLM is trouwens echt top! Tijdens de heenreis hebben wij leuk gebabbeld met stewardess Lisenka. Zij liet ons zelfs even kijken waar het cabinepersoneel slaapt tijdens hun verplichte 'horizontale rust' tijdens lange vluchten. Tijdens de terugvlucht (van 12 op 13 april), was mijn man jarig. Klokslag 12u stond de stewardess naast ons om hem te feliciteren en ons een glaasje champagne aan te bieden. Zo was het toch nog een beetje feest. Ze stelde nog voor om het hele vliegtuig te laten zingen, maar daar hebben we voor bedankt. :-)

Klm Lisenka

Belangrijke tip als je met kinderen naar Zuid-Afrika reist

Als je met kinderen naar Zuid-Afrika reist, heb je wat extra werk. Je hebt namelijk een meertalig afschrift van de geboorteakte nodig. Zonder dit document kom je Zuid-Afrika echt niet binnen. Je kan dit document op het gemeentehuis aanvragen.

Note 2019: inmiddels zou de regelgeving wat versoepeld zijn.  Check dus nauwkeurig de laatste berichten.  Twijfel je?  Neem dan geen risico en ga die documenten gewoon halen.  Het is een kleine moeite.

Tip i.v.m. autorijden in Zuid-Afrika

De wegen in Zuid-Afrika zijn uitstekend. In België kunnen ze hier nog iets van leren. In de buurt van grote steden kennen ze uiteraard ook files, maar verder is het overal rustig op de weg. Even opletten, want ze rijden hier links. De eerste dagen hadden onze ruitenwissers heel wat te lijden omdat de hendels voor richtingaanwijzers en ruitenwissers uiteraard ook andersom staan.

Onze belangrijkste tip voor je reis naar Zuid-Afrika: Ook al behoort Zuid-Afrika niet tot de veiligste landen in Afrika, toch kan je probleemloos overdag rijden, maar vermijd het om in het donker op pad te gaan (zeker als je de weg niet kent). Er lopen regelmatig voetgangers en fietsers, zonder verlichting, op de weg en je wil in het donker echt niet verloren rijden. Wij misten een afslag en reden recht een township in. Niet fijn!

Zuid-Afrika township

Respecteer de maximum snelheid want ook in Zuid-Afrika kennen ze flitspalen.

Geniet onderweg van de soms hilarische verkeersborden.

Verkeersbord Zuid Afrika
Verkeersborden In Zuid Afrika

Dit verkeersbord in Zuid-Afrika duidt geen plaats voor obscure activiteiten aan, maar gewoon een parking langs de snelweg.

En dit Zuid-Afrikaans verkeersbord staat niet voor een school voor de plaatselijke prostituees, maar voor een school voor hoger onderwijs.

Zuid Afrika Verkeersborden

In Zuid-Afrika waarschuwen de verkeersborden voor overstekende olifanten, nijlpaarden, krokodillen, pinguins en andere wilde dieren.

Verkeersbord Zuid Afrika 2
Verkeersbord Pinguins

Het meest bijzondere Zuid-Afrikaanse verkeersbord dat ik ooit tegenkwam, waarschuwde echter voor overstekende dronkelappen.

Verkeersbord In Zuid Afrika

Tips voor foodies in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kan je heerlijk eten voor weinig geld. Wij aten elke dag met 6 personen voor minder dan 100 euro. Er zijn heel sjieke gelegenheden, maar de meeste plaatsen zijn ook prima geschikt voor kinderen. Heel wat Zuid-Afrikaanse restaurants staan in de Top 100 beste restaurants ter wereld.

In Oudtshoorn moet je zeker een keer struisvogel proberen en in de buurt van Knysna eet je de lekkerste oesters en andere schaaldieren.

Top tip voor foodies: Momenteel is Paternoster the place to be als het over trendy food gaat. Als je tijd hebt, moet je dus zeker een keer die kant op. Verder eet je de zaligste stoofpotjes en spoel je alles door met heerlijke lokale wijnen.  In 2019 zat het beste restaurant ter wereld in Paternoster: Wolfgat.  Opgelet: maanden op voorhand reserveren.   Als je de klassiekers in Zuid-Afrika al bezocht, dan is een rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika zeker een aanrader.  Je passeert dan onder andere Paternoster.

TIP: in sommige restaurants moet je je eigen wijn meebrengen.

Zuid-Afrika Food

Tips om tijd te besparen tijdens je reis door Zuid-Afrika

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, boek je een aantal uitstappen best op voorhand.   Als je Robbeneiland wil zien, boek je je ticket best voor vertrek want de ferry zit meestal vol en aan de kassa staan lange wachtrijen. Ook voor de kabelbaan naar de top van de Tafelberg kan je vooraf tickets boeken.  Reserveer bij voorkeur een ticket voor de namiddag want in de voormiddag hangt er vaak mist op de top. Zelfs voor de hop on, hop off bus kan je alvast  tickets regelen, maar dat kan ook makkelijk ter plaatsen. Zij bieden trouwens ook duo tickets aan voor de bus en de kabelbaan.  Een ticket voor de kabelbaan is meestal enkele dagen geldig zodat je je bezoek in geval van mist kan uitstellen.

 

 

 

Zuid-Afrika Robbeneiland

Als je een wine estate wil bezoeken, boek je best rechtstreeks via de website van het betreffende wijnhuis. Sommige wijnhuizen rekenen een klein bedrag aan voor een degustatie. Wij bezochten de Toren, één van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Boeken kan hier. Uiteraard kan je in plaatsjes als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek ook tours boeken die je langs enkele wijnhuizen voeren. In Kaapstad zelf kan je Groot Constantia, het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika, bezoeken.

Tips i.v.m. Tax refund

Flink geshopt in Zuid-Afrika? Dan kan je op de luchthaven de tax terugkrijgen (14%).  Dat is mooi meegenomen.  Heb je meteen een startbudget voor je volgende trip :-).  Je moet de aangekochte goederen wel laten zien, dus stop ze in je handbagage.

Reisgidsen

Uiteraard heb je een goede reisgids nodig. Ik ben zelf hevige fan van de Capitool gidsen, maar hierbij bezorg ik je een overzicht van een aantal goede opties.

 

 

 

Reisorganisatie

Heb je zelf zin gekregen om naar Zuid-Afrika te reizen?  Ik help je graag op weg!  Hier vind je alvast een voorbeeldreis naar Zuid-Afrika, maar uiteraard is alles mogelijk. 

Like it? Pin it!

Zuid Afrika Tips & Tricks 2
Zuid Afrika Tips En Tricks