Tijdens de Paasvakantie trokken wij 12 dagen naar Zuid-Afrika, om de belangrijkste bezienswaardigheden van Kaapstad en omgeving te ontdekken. Wij reisden met onze kinderen en mijn ouders. 3 generaties samen op stap!

Het was 20 jaar geleden sinds wij de Kaap bezochten en er was heel wat veranderd. Wij waren destijds al onder de indruk van het wegennet en het is zelfs nog verbeterd in die tijd. Als je de luchthaven verlaat, heb je’t gevoel dat je op het verkeerde continent bent uitgestapt. Vijfbaans snelwegen, fluisterasfalt, ruime regionale wegen,…   Zuid-Afrika leent zich uitstekend voor een selfdrive.

Een aantal bezienswaardigheden in Kaapstad en omgeving, zoals de Tafelberg, bleven uiteraard onveranderd in de afgelopen 20 jaar.  Een van de highlights in Kaapstad was dit keer een bezoek aan Robbeneiland.  20 jaar geleden was dat net open en konden wij geen tickets bemachtigen.  Nu dus wel.  Kaapstad heeft een heerlijk klimaat en ook tijdens de Paasvakantie (dan is het daar herfst), is het meestal mooi weer.

Zuid Afrika Wegennet

Aangezien Kaapstad en omgeving zoveel te bieden heeft, verbleven wij 5 nachten in Stellenbosch. Dat bleek achteraf gezien nog niet lang genoeg, maar op die tijd kan je toch al heel wat doen.


Algemene info

Kaapstad ligt op een schiereiland op het meest Zuidelijke puntje van Afrika. Het is na Johannesburg en Durban de 3de grootste stad van het land en het is bij uitstek de meest toeristische stad.

Iedereen kent de Kaapstad omwille van de prachtige Tafelberg. De stad zelf heeft nog veel historische gebouwen en in de nabije omgeving vind je de wijnregio.

Klimaat Kaapstad

Het klimaat in Kaapstad zorgt er voor dat je deze stad het hele jaar kan bezoeken.   De warmste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26 graden.   In juni is het het koudst met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. 

Het klimaat is in Kaapstad is een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters.  In tegenstelling tot de rest van het land zorgt het klimaat in Kaapstad ervoor dat er in de wintermaanden (onze zomer) regelmatig neerslag valt.

In principe zijn de zomermaanden in dit klimaat de ideale tijd om Kaapstad te bezoeken.  Van december tot en met maart is het dan ook het drukst.  Er valt weinig tot geen neerslag en de lucht is droog.

Aangezien Zuid-Afrika geen bestemming is voor zonnekloppers, kan je ook een reis in het voor-of najaar overwegen.  Dankzij het klimaat van Kaapstad geniet je ook in oktober/november en april/mei nog van aangename temperaturen. 

Klimaat Zuid Afrika

Bron: goafrica.nl

De belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad

Kaapstad heeft zoveel bezienswaardigheden dat je er wel 2 weken kan doorbrengen. Er zijn echter een paar highlights in Kaapstad die je absoluut niet mag missen.

1. Robbeneiland

Robbeneiland was in eerste instantie een leprakolonie. Sinds 1636 deed het dienst als strafkolonie, maar het werd wereldwijd bekend als de plaats waar Nelson Mandela werd opgesloten door het Apartheidsregime. De wateren rond het eiland zijn ijskoud. In de loop van de geschiedenis zijn er dan ook maar 3 gevangenen die hun ontsnappingspoging hebben overleefd.

Op het eiland was een kalkmijn waar de gevangenen werden tewerk gesteld. Door het felle licht en het fijne stof werden de ogen van Nelson Mandela (en anderen) hier onherstelbaar beschadigd.

Zuid Afrika Robbeneiland (1)
Zuid Afrika Robbeneiland (4)
Zuid Afrika Robbeneiland (5)

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten en in 1996 werden de overige gevangen overgeplaatst. Sinds 1999 staat Robbeneiland op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Vanuit de Victoria & Alfred Waterfront, vertrekt vier keer per dag een ferry naar Robbeneiland voor een begeleide tour. De ferry vertrekt aan de Nelson Mandela gate om 9u, 11u, 13u en 15u.  Je krijgt per bus een rondleiding over het hele eiland en in de gevangenis zelf is je gids een ex-gedetineerde.

Zuid Afrika Robbeneiland (7)
Zuid Afrika Robbeneiland (2)
Zuid Afrika Robbeneiland (3)

Neem hier een kijkje in de cel van Nelson Mandela.

Tip: Een rondleiding duurt ongeveer 3.5 uur.  Boek je ticket voor Robbeneiland ruim op voorhand.

 

 

 

 

Vanop Robbeneiland heb je prachtig zicht op Kaapstad's Tafelberg.

Zuid Afrika Robbeneiland (9)

Ik vind het persoonlijk niet zo indrukwekkend.  Misschien had ik er mij teveel van voorgesteld omdat het zo’n historische plaats is.  Maar desalniettemin, vind ik het wel een must om het eiland te bezoeken want het is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Zuid-Afrika.  Het is dus toch één van de highlights van Kaapstad.

2. Rondrit over het Kaaps schiereiland

Muizenberg

Voor de 160 km lange rondrit over het Kaaps schiereiland heb je ongeveer een dag nodig. Wij startten onze tour in Muizenberg, een rustig kustplaatsje met 40km lange hagelwitte stranden. De felgekleurde strandcabines maken er een zeer fotogeniek plaatsje van. 

Muizenberg (1)

Muizenberg dankt zijn naam aan Wynand Muijs die hier vanaf 1743 het bevel voerde over de militaire post op de berg bij het strand.

In de 19de eeuw was het een populaire vakantiebestemming voor de Zuid-Afrikanen. De prachtige villa’s van destijds hebben inmiddels hun beste tijd gehad. Op het strand vind je Surfer’s Corner, één van de betere surfscholen voor kinderen.  Het krioelde er dan ook van de kleine surfertjes. 

Muizenberg (4)

Aan de Main Road vind je het voormalige huis van Cecil Rhodes (1ste minister van de Kaapkolonie op het einde van de 19de eeuw), dat nu dienst doet als museum.  Als je Muizenberg verlaat, richting Simon’s Town, passeer je het prachtige spoorwegstation.

Muizenberg (3)

Simon's Town

De volgende stop bracht ons naar Simon’s Town aan False Beach. Sinds 1957 is dit de hoofdzetel van de Zuid-Afrikaanse marine.  Het stadje dankt zijn naam aan Simon van der Stel die hier in 1687 beschutting zocht tegen de stormen rond de Tafelbaai.

Op Jubilee Square staat een bijzonder standbeeld van een Deense dog en een matroos. De hond, Just Nuisance was tijdens de 2de WO de mascotte van de Britse matrozen. De hond werd volmatroos en kreeg zelfs een militaire begrafenis. 

Simonstown Just Nuisance

Boulders Beach

Vlak voorbij Simon’s Town passeer je de Boulders.  Op dit strand leeft sinds 1982 een kolonie zwartvoetpinguins. 20 jaar geleden mocht je nog over het strand wandelen, maar tegenwoordig is er een houten wandelpad aangelegd. De pinguins waggelen naast je. Je kan wandelen tot aan de nestplaats in de duinen. Je moet hier tegenwoordig betalen om op het strand te mogen.

Als je met kinderen reist, zullen zij dit een van de leukste bezienswaardigheden van Kaapstad en omgeving vinden.

Zuid Afrika Boulders (5)
Zuid Afrika Boulders (2)
Zuid Afrika Boulders (3)

Kaap de Goede Hoop

Op een gegeven moment kom je aan de afslag naar Kaap de Goede Hoop (je moet hier toegangsgeld betalen). In eerste instantie heette deze plaats de Stormkaap, maar de Portugese koning hoopte een nieuwe route naar India te vinden en wijzigde de naam naar Kaap de Goede Hoop.   Vroeger was dit het Cape of Good Hope Nature Reserve, maar tegenwoordig hoort het bij het Table Mountain National Park.  

Voor het mooiste uitzicht moet je de kabelbaan, de Flying Dutchman, nemen naar de oude vuurtoren. Je zweeft dan meer dan 200 meter boven de oceaan. Letterlijk en figuurlijk één van de highlights in de buurt van Kaapstad.   

Er zijn ook talloze wandelroutes. De omgeving is hier, door de sterke wind, troosteloos dus het is niet mijn favoriete plaats.  Maar door de historische waarde, is het toch een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kaapstad en omgeving.

Legende van de vliegende Hollander: deze legende ontstond in 1641 toen een Nederlandse kapitein met zijn schip in een onweer terecht kwam. Toen zijn schip begon te zinken, zwoer hij dat hij de Kaap zou ronden, ook al duurde het tot de Dag des Oordeels. Sindsdien is er al vaak een spookschip gezien met gebroken masten en gescheurde zeilen.

Zuid Afrika Kaap De Goede Hoop

Kommetjie

Als je het park weer uit komt, neem je de M65 in Noord-Westelijke richting. Wij maakten een stop in het gezellige plaatsje Kommetjie. We lunchten in Fishermans, een gezellig, eenvoudig restaurant waar ze kraakverse vis serveren.  De Slankopvuurtoren van Kommetjie is 'nachts vanaf Houtbaai te zien.

Houtbaai

Houtbaai is een grotere kustplaats waar tal van eetgelegenheden zijn.  Jan van Riebeeck sprak in 1653 al over de ‘houtbaaijen’ (bosrijke gebieden) in deze regio. Het is een belangrijkse vissersplaats (hoewel dat afneemt, door overbevissing) en tijdens de weekends is het een populaire badplaats. In de haven kan je een tocht op zee boeken om zeevogels te spotten of om naar de Kaapse Pelsrobben op Duikereiland te varen.   In de baai staat een reusachtig beeld van een luipaard op een hoge steen. Het is in 1963 gemaakt door een lokale kunstenaar als herinnering aan het wild dat ooit in deze omgeving leefde.

Zuid Afrika Houtbaai
Chapmans Peak (1)

Chapman's peak

Verder naar het Oosten rijst de bergketen Chapman’s Peak op. De weg die langs deze kliffen loopt, staat garant voor prachtige vergezichten (zelfs op een druilerige dag). Er is regelmatig plaats om de auto aan de kant te zetten en te genieten!  De route staat bekend als één van de mooiste roadtrips ter wereld en is dus met recht en rede één van de highlights van Kaapstad en omgeving.

Chapmans Peak (2)
Chapmans Peak (6)
Chapmans Peak (3) 2
Chapmans Peak (4)

Daarna passeer je nog talrijke stranden zoals Clifton, Camps Bay en Llandudno. Wij maakten echter de doorsteek naar Groot Constantia.  CampsBay is de perfecte plaats om te stoppen voor je lunch.  Brede zandstranden en massa's restaurants en barretjes om even heerlijk te relaxen.  Onderweg heb je regelmatig zicht op Kaapstad's Tafelberg.

Groot Constantia

Voor de meeste volwassenen is een bezoek aan een wine estate een van de highlights in Kaapstad. Groot Constantia is, als oudste wijnboerderij, de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Tegenwoordig is het een ware toeristische attractie met een museum, proeverijen en een grote (wijn-)shop.  Als je niet tot in de wijnregio raakt, is een bezoek aan Groot Constantia een goed alternatief.

Groot Constantia (2)
Groot Constantia (3)
Groot Constantia (1)
Routekaart: rondrit over het Kaaps Schiereiland

3. Helikoptervlucht

20 jaar geleden was het ons niet gelukt om boven op de Tafelberg van Kaapstad te komen omdat er steeds teveel mist hing.  Ook deze keer hadden we geen succes.  We waren bijna elke voormiddag in de buurt en ook nu hing de top steeds in de wolken. Daarom beslisten we de laatste dag om een helikoptervlucht te boeken; één van de highlights van Kaapstad. Aan de Waterfront staan talrijke standjes die vluchten aanbieden. Het hotel adviseerde ons echter NAC.  

Zij hebben meerdere helikopters, waaronder eentje voor 6 personen. Wij maakten een vlucht van 25 minuten over Kaapstad omgeving  maar volgens onze kinderen leken het 25 seconden. De Tafelberg, Lion’s Head, de 12 Apostelen en de prachtige stranden vanuit de lucht zien, is ronduit spectaculair. Geniet mee van de foto’s!    

Voor ons was dit met stip de leukste activiteit in Kaapstad.

Helicopter Zuid Afrika (6)
Helicopter Zuid Afrika (10)
Helicopter Zuid Afrika (3)
12 Apostelen
Table Mountain

De kinderen vonden het letterlijk en figuurlijk hun 'Kaapstad Highlight'!

Helicopter Zuid Afrika (9)
Helicopter Zuid Afrika (8)
Helicopter Zuid Afrika (2)

TIP: Als je van plan bent een helikoptervlucht te boeken, kan ik je adviseren om voordien de rondrit over het Kaaps Schiereiland te doen. De helikopter vliegt namelijk dezelfde route en je herkent dan meteen de plaats waar je voordien geweest bent. Ik begreep vooraf niet goed hoe het gebergte hier precies in mekaar stak, maar vanuit de lucht heb je hier een perfect zicht op (zoals je op de eerste foto hierboven kan zien).

 

 

 

4. Victoria & Alfred Waterfront

V&A Waterfront, aan de voet van de tafelberg, is één van de higlights van Kaapstad voor de shoppers onder ons. Van de bekende merken tot kleine etnische shops, alles is er te vinden. Er liggen een aantal luxe hotels, een amphitheater, shoppingcentra, musea, een reuzenrad en het Two Oceans Aquarium. Persoonlijk zou ik er niet willen logeren want je wordt echt gek van het gekrijs van de (beschermde) meeuwen.  Mijn schoonvader logeerde er enkele weken eerder in het prachtige One&Only hotel en hij was heel blij dat hij een kamer aan de achterkant had omdat je daar het gekrijs niet hoorde.  Ook voor lekker eten, ben je elders beter af.  Wij hebben tijdens onze hele reis maar 1 keer slecht gegeten en dat was hier, in Quay Four.  De service was lamentabel, niemand kreeg wat hij bestelde en het smaakte nergens naar. Bovendien hebben we nergens meer betaald dan hier.   Ook al hebben ze het mooiste terras, blijf hier ver weg. Maar ook al is de V&A Waterfront het meest toeristische stukje Kaapstad, toch is het een belangrijke bezienswaardigheid.   Plan een bezoekje samen met je trip naar Robbeneiland.  De ferry vertrekt hier dus dan sla je meteen twee vliegen in één klap.

Waterfront Kaapstad (1)

5. Kaapstad centrum

De bezienswaardigheden in het centrum van Kaapstad kan je makkelijk te voet verkennen.  Er zijn nog tal van prachtige gebouwen, leuke marktjes, pittoreske straatjes en een kasteel. Wij hadden deze keer echter geen tijd meer om de stad in te gaan.  Een mens moet jammer genoeg keuzes maken.

Kaapstad barst van de fotogenieke plaatsjes. Sabine, een Belgische die in Zuid-Afrika woont, heeft een leuk blogpost geschreven over de 12 meest Instagramwaardige plaatsen.  Check die zeker even voor je gaat, zodat je weet waar je moet zijn voor de beste vakantiekiekjes en de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad centrum.

Heb jij nog tijd over?  Boek dan één van deze leuke activiteiten in Kaapstad:

 

 

 

https://www.getyourguide.nl/kaapstad-l103/kaapstad-halve-dag-e-bike-stadstour-t353596/?date_from=2022-12-25&date_to=2022-12-25

6. Bezoek een township

Naast goede restaurants, luxe hotels, prachtige villa's en oneindige mogelijkheden, heeft Kaapstad ook een minder fraaie kant.  Een van de grootste sloppenwijken ligt namelijk in Kaapstad.  Het is niet verstandig om hier in je eentje op bezoek te gaan dus boek een tour met een gids die respect heeft voor de mensen die hier wonen.

 

 

 

Staat een bezoek aan de bezienswaardigheden van Kaapstad en omgeving op jouw verlanglijstje?  Bekijk dan alvast één van deze voorbeeldreizen naar Zuid-Afrika.   De heerlijkse sfeer, ontelbare bezienswaardigheden, de zalige keuken en het klimaat maken van Kaapstad één van mijn favoriete bestemmingen.

Like it? Pin it!

Ontdek Kaapstad 2
De Belangrijkste Bezienswaardigheden In Kaapstad
Ontdek Kaapstad 1