Brugge is één van de mooiste steden van België.  Het historisch centrum, de romantische grachten, bijzondere musea en fantastische restaurants maken het de perfecte bestemming voor een daguitstap of citytrip.  Wat valt er te doen in Brugge?   Ontdek hieronder alle bezienswaardigheden in Brugge die je niet mag missen.

Hotels in Brugge centrum

Als je een weekend Brugge plant, logeer je best in het centrum.  De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand en 's avonds kan je te voet naar één van de toffe restaurants. 

1. Tuileriën*****

Dit luxe hotel huist in een 15de eeuws herenhuis en ligt midden in het historisch centrum van Brugge.  Vraag een kamer aan de voorkant zodat je zicht hebt op de romantische gracht.  

Dit hotel in Brugge centrum hoort bij de Small Luxury Hotels of the World. 

 

 

 

Hotel Dukes Palace Brugge

3. Hotel de Castillion****

Plan je een citytrip Brugge met kinderen, dan is dit een uitstekende keuze.  

Het ontbijt serveren ze in de 15de eeuwse kelder.  Als je hier niet logeert, kan je in de kelder tijdens de namiddag genieten van een high tea.  

Het hotel ligt midden in Brugge centrum op een boogscheut van de grote Markt.  

Img 0739

2.  Hotel Dukes' Palace Brugge*****

Voor een weekend Brugge in stijl kies je voor dit superior 5-sterrenhotel in een 15de eeuwse hertogelijke residentie. 

Minder dan 300 meter van de Grote Markt dus alle belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge liggen op wandelafstand.  

Hotel De Castillion Brugge

Citytrip Brugge

Belangrijkste bezienswaardigheden Brugge

1. Stadhuis van Brugge

Als je hotel in Brugge centrum ligt, dan ben je op een boogscheut van de Grote Markt.   Het indrukwekkende, gotische stadhuis kan je niet missen.  Het werd gebouwd tussen 1376 en 1431 en diende als voorbeeld voor de stadhuizen van Leuven, Gent en Brussel.  

Op de plaats waar nu het stadhuis staat, stond vroeger de Sint-Donaaskerk.  Deze werd tijdens de Franse overheersing volledig verwoest.  Toen men het Crown Plaza hotel ging bouwen, kwam een gedeelte van de fundamenten van die kerk bloot te liggen.  Wandel het Crown Plaza dus even binnen want je mag die fundamenten gratis bezoeken.

Weekend Brugge (13)

 

2. Belfort van Brugge

Nu je toch op de Markt staat, kan je meteen het Belfort van Brugge bezoeken.  Het Belfort wordt ook wel eens hallatoren genoemd omdat het op de plaats staan waar ooit de hallen stonden waar wol en lakens verhandeld werden.  

De eerste toren werd in de 13de eeuw gebouw maar werd jammer genoeg verwoest door een brand.  De nieuwe toren is met 83 meter hoger dan de oorspronkelijke toren.

Sinds 1999 staat het Belfort, samen met 32 andere Belgische Belforten, op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Ze danken die status aan het feit dat ze symbool staan voor de overgang van een feodale naar een stedelijke samenleving.

Weekend Brugge (11)

3. De Burg

De Burg is een plein aan het stadhuis.  Hier stond ooit de vestiging van Brugge en het maakt dus ook deel uit van de oudste kern van de stad.

4.  Heilig Bloedbasiliek

Tijdens je weekend Brugge moet je absoluut de binnenkant van deze basiliek zien.   Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Brugge.

Diederik van de Elzas, een graaf, bracht ooit het Heilig Bloed van Jezus naar hier.   Dit wordt tot op de dag van vandaag bewaard in de Basiliuskapel.

Als je met Hemelvaart in Brugge bent, kan je de Heilig Bloedprocessie meemaken.  

Heilig Bloedbasiliek Brugge

5. Jeruzalemkerk

Deze 15de eeuwse kerk werd gebouwd op basis van het grondlplen van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.   De kerk doet dienst als privékapel van de koopmansfamilie Adornes die helemaal in de ban waren van Jeruzalem.     Je kan de kapel bezoeken  via de ingang van het Adornesdomein.  In 2021 zal het praalgraf uit de kapel verwijderd worden om een uitgebreide restauratie te ondergaan.

6.. Jan van Eyckplein

Naast de Burg en de Grote Markt is ook dit één van de belangrijkste pleinen van Brugge.  In de middeleeuwen vormde dit het centrum van de stad.  Daaraan dankt het de bijnaam 'Manhattan van de Middeleeuwen'.  Nu staat er een standbeeld van  de schilder Jan van Eyck, één van de Vlaamse Primitieven.  Rondom het plein staan heel veel authentieke gebouwen.  

Jan Van Eyckplein Brugge

7. Begijnhof

De Vlaamse Begijnhoven behoren tot het mooiste cultureel erfgoed van België.    26 Begijnhoven staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Het Begijnhof van Brugge ontstond in 1245 en is absoluut een must tijdens je citytrip Brugge.

Wil je meer lezen over Unesco Werelderfgoed in België?  Lees dan 21 x Unesco Werelderfgoed in België

Begijnhof Brugge
Afbeelding van Michel_666 via Pixabay