Brugge is één van de mooiste steden van België.  Het historisch centrum, de romantische grachten, bijzondere musea en fantastische restaurants maken het de perfecte bestemming voor een daguitstap of citytrip.  Wat valt er te doen in Brugge?   Ontdek hieronder alle bezienswaardigheden in Brugge die je niet mag missen.

Hotels in Brugge centrum

Als je een weekend Brugge plant, logeer je best in het centrum.  De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand en 's avonds kan je te voet naar één van de toffe restaurants. 

1. Tuileriën*****

Dit luxe hotel huist in een 15de eeuws herenhuis en ligt midden in het historisch centrum van Brugge.  Vraag een kamer aan de voorkant zodat je zicht hebt op de romantische gracht.  

Dit hotel in Brugge centrum hoort bij de Small Luxury Hotels of the World. 

 

 

 

Hotel Dukes Palace Brugge

3. Hotel de Castillion****

Plan je een citytrip Brugge met kinderen, dan is dit een uitstekende keuze.  

Het ontbijt serveren ze in de 15de eeuwse kelder.  Als je hier niet logeert, kan je in de kelder tijdens de namiddag genieten van een high tea.  

Het hotel ligt midden in Brugge centrum op een boogscheut van de grote Markt.  

Img 0739

2.  Hotel Dukes' Palace Brugge*****

Voor een weekend Brugge in stijl kies je voor dit superior 5-sterrenhotel in een 15de eeuwse hertogelijke residentie. 

Minder dan 300 meter van de Grote Markt dus alle belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge liggen op wandelafstand.  

Hotel De Castillion Brugge

Citytrip Brugge

Belangrijkste bezienswaardigheden Brugge

1. Stadhuis van Brugge

Als je hotel in Brugge centrum ligt, dan ben je op een boogscheut van de Grote Markt.   Het indrukwekkende, gotische stadhuis kan je niet missen.  Het werd gebouwd tussen 1376 en 1431 en diende als voorbeeld voor de stadhuizen van Leuven, Gent en Brussel.  

Op de plaats waar nu het stadhuis staat, stond vroeger de Sint-Donaaskerk.  Deze werd tijdens de Franse overheersing volledig verwoest.  Toen men het Crown Plaza hotel ging bouwen, kwam een gedeelte van de fundamenten van die kerk bloot te liggen.  Wandel het Crown Plaza dus even binnen want je mag die fundamenten gratis bezoeken.

Weekend Brugge (13)

 

2. Belfort van Brugge

Nu je toch op de Markt staat, kan je meteen het Belfort van Brugge bezoeken.  Het Belfort wordt ook wel eens hallatoren genoemd omdat het op de plaats staan waar ooit de hallen stonden waar wol en lakens verhandeld werden.  

De eerste toren werd in de 13de eeuw gebouw maar werd jammer genoeg verwoest door een brand.  De nieuwe toren is met 83 meter hoger dan de oorspronkelijke toren.

Sinds 1999 staat het Belfort, samen met 32 andere Belgische Belforten, op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Ze danken die status aan het feit dat ze symbool staan voor de overgang van een feodale naar een stedelijke samenleving.

Weekend Brugge (11)

3. De Burg

De Burg is een plein aan het stadhuis.  Hier stond ooit de vestiging van Brugge en het maakt dus ook deel uit van de oudste kern van de stad.

4.  Heilig Bloedbasiliek

Tijdens je weekend Brugge moet je absoluut de binnenkant van deze basiliek zien.   Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Brugge.

Diederik van de Elzas, een graaf, bracht ooit het Heilig Bloed van Jezus naar hier.   Dit wordt tot op de dag van vandaag bewaard in de Basiliuskapel.

Als je met Hemelvaart in Brugge bent, kan je de Heilig Bloedprocessie meemaken.  

Heilig Bloedbasiliek Brugge

5. Jeruzalemkerk

Deze 15de eeuwse kerk werd gebouwd op basis van het grondlplen van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.   De kerk doet dienst als privékapel van de koopmansfamilie Adornes die helemaal in de ban waren van Jeruzalem.     Je kan de kapel bezoeken  via de ingang van het Adornesdomein.  In 2021 zal het praalgraf uit de kapel verwijderd worden om een uitgebreide restauratie te ondergaan.

6.. Jan van Eyckplein

Naast de Burg en de Grote Markt is ook dit één van de belangrijkste pleinen van Brugge.  In de middeleeuwen vormde dit het centrum van de stad.  Daaraan dankt het de bijnaam 'Manhattan van de Middeleeuwen'.  Nu staat er een standbeeld van  de schilder Jan van Eyck, één van de Vlaamse Primitieven.  Rondom het plein staan heel veel authentieke gebouwen.  

Aan het Jan van Eyckplein ligt nog één van de mooiste bezienswaardigheden van Brugge: de Poortersloge.  In de 15de eeuw kwamen de rijke poorters hier samen om te vergaderen.   Nu doet het gebouw dienst als rijksarchief.

Jan Van Eyckplein Brugge

7. Begijnhof

De Vlaamse Begijnhoven behoren tot het mooiste cultureel erfgoed van België.    26 Begijnhoven staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Het Begijnhof van Brugge ontstond in 1245 en is absoluut een must tijdens je citytrip Brugge.

Wil je meer lezen over Unesco Werelderfgoed in België?  Lees dan 21 x Unesco Werelderfgoed in België

Begijnhof Brugge
Afbeelding van Michel_666 via Pixabay

8. Brugse reien

Eigenlijk moesten de Brugse reien op nummer 1 staan want deze romantische kanalen geven de stad zijn kenmerkende karakter.  Net zoals in Venetië moet je hier tijdens je stedentrip in Brugge absoluut een boottochtjes maken.  Vanop het water zie je Brugge van haar mooiste kant.  Als je een daguitstap in Brugge maakt, zie je zo op korte tijd heel wat van de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Brugse Reien
Afbeelding van Dimitris Vetsikas via Pixabay

9. Stadsschouwburg

Dit pareltje is één van de best bewaarde stadsschouwburgen in Europa.    Het gebouw in renaissancestijl dateert uit 1869 en heeft plaats voor 700 bezoekers.  Er worden nog regelmatig voorstellingen gegeven dus probeer een kaartje te bemachtigen om een hele avond van dit historisch gebouw te genieten.

10. Minnewaterpark

Ben je voor een romantisch weekend in Brugge, wandel dan zeker door het Minnewaterpark.    Deze voormalige binnenhaven is nu een romantisch park.   De perfecte plaats om even te ontsnappen aan het drukke centrum. 

Net naast het Minnewaterbrug staat de Poertoren.  'Poer' is het dialectwoord voor buskruit.  De toeren uit 1397 deed  in eerste instantie dienst als verdedigingstoren maar werd later gebruikt als opslagplaats voor buskruit.   Via de metalen trap naast de toren kom je in het Poertorenpark.

Minnewaterpark Brugge
Afbeelding van Adam Hill via Pixabay

11. Onze-Lieve-Vrouwekerk

Men startte met de bouw van deze kerk in de 13de eeuw.  Met een hoogte van 122 meter is het het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld (de Sint-Martinuskerk in het Duitse Landhut is 130 meter hoog).  

Onze Lieve Vrouw Kerk Brugge
Afbeelding van B_kowsky via Pixabay

12. Sint-Janshospitaal

Sint-Janshospitaal is één van de best bewaarde hospitalen in Europa.  Waarschijnlijk ontstond het al in de 12de eeuw.  Vandaag doet het dienst als museum.  Je ziet er hoe het er vroeger in een ziekenzaal aan toe ging maar je komst er ookk prachtige schilderen, meubelen en andere voorwerpen tegen.  Het pronkstuk is een schilderij van Memling.

Ben je meer dan een weekend in Brugge dan mag je ook volgende bezienswaardigheden niet missen:

  • Sint-Salvatorskathedraal; de oudste parochiekerk van Brugge
  • Historium: wandel in dit museum in één uur tijd door de middeleeuwen van Brugge
  • Concertgebouw: Brugge kreeg een nieuw concertgebouw toen de stad in 2002 Culturele Hoofdstad van Europa werd.  In het gebouw vind je ook de toeristische dienst.
  • Vismarkt: Eeuwen geleden werd hier al vis verkocht.  Nu vind je er ook kunstenaars en verkopers van allerlei prullaria.  De lokale restaurants kopen hier nog steeds hun vis.
  • Arentshuis: 18de eeuws herenhuis waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden.
Bezienswaardigheden Brugge

Wat te doen in Brugge?

Heb je alle bezienswaardigheden in Brugge al bezocht, dan zijn hier nog een aantal dingen die je zeker moet doen in Brugge.

1.. Bezoek het frietmuseum

Als je één ding moet opnoemen dat typisch Belgisch is, dan zijn het wel onze frieten.   Nergens ter wereld zijn ze beter dan in België.  In Brugge zit het enige frietmuseum ter wereld.  Uiteraard sluit je je bezoek af met een versgebakken frietje.

2.. Bezoek choco-story museum

België is niet alleen bekend omwille van de heerlijkste frietjes.  Ook onze chocolade hoort bij de beste ter wereld.  Hoe maak je van een cacaoboon een reepje genot?  Na je bezoek weet je er alles over.

Helemaal gek van chocolade?  Ga dan door naar  The Chocolate Line aan het Simon-Stevinplein en vergaap je aan de indrukwekkende creaties van Dominique Persoone, de bekendste chocolatier van het land.  Voor de lekkerste chocolade moet je hier zijn.

3. Shoppen in Brugge

Brugge is ook een geweldige stad om te shoppen. Heb je dus genoeg bezienswaardigheden gezien tijdens je citytrip in Brugge dan weet je wat te doen!  Haast je naar de Steenstraat, de grootste en bekendste winkelstraat van Brugge.  Hier vind je de bekende ketens.   De meeste winkelstraten zijn autovrij en liggen tussen de  Markt en de oude stadspoorten.

4. Bezoek het Groeningemuseum

Liefhebbers van de Vlaamse Primitieven moeten tijdens hun weekend Brugge absoluut naar het Groeningemuseum aan de Dijver.  Hier hangt een uitgebreide collectie Vlaamse schilderijen.

Groeningemuseum Brugge

5. Bezoek het Gruuthusemuseum

In dit voormalig paleis van de heren van Gruuthuse vind je allerlei dagelijkse voorwerpen die dateren uit de periode 15de tot 19de eeuw.

6. Bezoek familiebrouwerij De Halve Maan

Bierliefhebbers kunnen tijdens hun citytrip in Brugge uiteraard op elk terrasje onze Belgische godendrank proeven.  Echte fans moeten echter een rondleiding door Brouwerij De Halve Maan volgen.   Deze familiebrouwerij onstond al in de de eeuw en brouwt onder andere de brekende bieren Brugse Zot en Straffe Hendrik.   Als je niet meer weet wat te doen in Brugge, dan is een avondje bier proeven zeker een goede suggestie.p

7. Bezoek het kantcentrum

Brugge is wereldberoemd om zijn kant.  Ooit telde de stad maar liefst 6000 kantklossers.  In het museum leer je alles over deze ambacht.  De echte fans kunnen hier zelfs een workshop kantklossen volgen.

Kantklossen In Brugge
Afbeelding van Eveline de Bruin via Pixabay

Wil je je tijd optimaal besteden tijdens je weekend Brugge, kijk dan goed wat je wil doen en boek één van deze leuke rondleidingen met gids.  Zelfs tijdens een daguitstap krijg je dan al veel van het wondermooie Brugge te zien.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Brugge?

Like it? Pin it!

Bezienswaardigheden Brugge