Heb je geen vakantie gepland maar wil je er toch even tussenuit dan is een daguitstap in België misschien een goed alternatief.  Met je vriendinnen, met je vriendje/vriendinnetje of met je gezin, er zijn leuke daguitstappen in België voor iedereen.

Aangezien een echte vakantie er momenteel nog niet in zit, moeten we ons vertier dichter bij huis zoeken.  Gelukkig valt er in België ook heel wat te beleven.  We hebben prachtige steden, mooi natuurparken, een uitgebreid fiets-en wandelnetwerk enz.  Er is dus keuze genoeg voor een leuke daguitstap in België.

11 x een leuke daguitstap in België

1. Stadwandelingen en Zoektochten

Als kind waren we allemaal gek van zoektochten of schatten jagen.  Er zijn echter ook leuke versies voor volwassenen.  heel wat steden hebben zo'n zoektocht waardoor je een stad op een totaal andere manier leert kennen.  Naast de verplichte highlights ontdek je ook verborgen pareltjes.   Je kan zo'n zoektocht gebruiken als routeplanner maar je kan er uiteraard ook een wedstrijdje van maken.  Bovendien kan je met je eigen bubbel op pad, dus volledig corona-proof.

Dergelijke zoektochten bestaan o.a. in:

  • Aalst: Leer de carnavalsstad beter kennen dankzij 'Aalst Ongekend'.  De route en de oplossingen van de zoektocht vind je bij het toeristisch infokantoor van Aalst.  
  • Gent:  via een app wandel je van het ene check-point naar het andere waar je steeds een opdracht moet vervullen.  Leuk met z'n 2, maar nog toffer als je met een paar teams tegen elkaar speelt.  Schrijf je in by Cityrama Gent.
  • Mechelen: in Mechelen kan je de 4 km lange Maneblusser Wandelzoektocht lopen.  Onderweg zoek je de antwoorden op allerlei vragen.  De antwoorden krijg je mee in een envelop.  De wandeling start bij Brouwerij Het Anker of bij Visit Mechelen in het Schepenhuis.
  • Kasterlee: in het charmante Kasterlee is een leuke wandeling uitgestippeld.  Een app geeft de route en allerlei opdrachten aan.  Meer info vind je op www.toertjekasterlee.be
Geocache
Afbeelding van Bernabe Colohua via Pixabay

2. Brouwerijbezoek

België staat bekend als het land van de bierbrouwers.  Een bezoek aan een brouwerij is dan ook een must voor elke rasechte Belg en elke toerist.

Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck

Zodra de regels het weer toelaten, kan je hier terecht voor een rondleiding met professionele gids in de modernste brouwerij van Europa.   Uiteraard sluit je af met een degustatie.  Gesloten op zondag en maandag.

Brouwerij Moortgat

Ook de brouwerij van Duvel kan bezocht worden.  Je herkent de brouwerij langs de A12 meteen aan het opschrift 'Sttttt ... hier rijpt den duvel'.  Na de rondleiding leer je hoe je de perfecte Duvel moet inschenken want bier drinken is een kunst.

De Koninck

SInds 2010 is de Koninck eigendom van Duvel Moortgat.  Hier geven ze dagelijks rondleidingen en kan je 'het bolleke', zoals de Antwerpenaren hun biertje noemen, proeven.

Brouwerij Achouffe

In 1982 startten twee schoonbroers hier met het brouwen van hun eigen biertje.  Inmiddels zijn we bijna 40 jaar later en kent iedereen hun Chouffe biertje.  Na de rondleiding kan je terecht in hun brasserie.   Deze daguitstap in België is perfect te combineren met een survival weekend in de Ardennen

Daguitstap Belgie
Afbeelding van Oscar Trompenaars via Pixabay

3. Vespa routes

Eén van de leukste daguitstappen in België is een tour met een vespa.   

Sint-Truiden

De bekendste is ongetwijfeld de bloesemroute in Sint-Truiden.  Er zijn verschillende routes van 36 km tot 104 km die je door het glooiende landschap van Haspengouw voeren.  Boomgaarden, wijngaarden, beken en bossen glijden aan je voorbij terwijl je met je vespa rondtuft.

Maasland

In de Maasvallei volg je één van de prachtige routes langs de maas.  Terwijl je de Maas volgt, passer je charmante dorpjes en kasteeldomeinen.  De routes zijn 57 of 77 km lang.

Durbuy

Vanaf camping Pont de Deulin vertrek je voor een route door bossen en schilderachtige dorpjes;  Uiteraard moet je de kastelen en burchten tijdens deze routes bezoeken;  De routes zijn aangegeven op een GPS en variëren tussen de 50 en 92 km.

Vespa Tour
Afbeelding van Robert Allmann via Pixabay

4. Railbiken

Als je met je kinderen een leuke daguitstap in België wil maken dan is de railbike door het dal van de Molignéée zeker een aanrader.   Op een vierpersoons railbike fiets je over oude treinsporen tussen Warnant - Falaën - Maredsous.   Je kan kiezen voor een korte §6km) of lange (14 km route).   Breng in Maredsous zeker een bezoek aan de abdij. Reserveer je railbike op voorhand. 

Railbike
Afbeelding van Dimitri Houtteman via Pixabay

5. Garnaalvissen in Oostende

Altijd al eens willen garnaalvissen?  In Oostende kan dat.   Je vaart met de Crangon 3.5 uur voor de kust van Oostende.  De traditionele vissersboot toont u hoe de vissers vroeger garnalen vingen.    Uiteraard neemt u wat van deze Belgische lekkernij mee naar huis.  Reserveer je plaats op tijd want er kunnen slechts 12 personen mee.

6. Boottochtje op de Leie in Gent

Combineer je bezoek aan Gent met een boottochtje op de Leie.   Huur een gewone boot, een cabrio boot of een luxe sloep en ontdek de schoonheid van Gent vanaf het water.  Een geweldige daguitstap in België voor jong en oud.  Reserveer je boot bij Minerva

Daguitstapjes In Belgie
Afbeelding van armennano via Pixabay

7. Wandel door de ruien in Antwerpen

Eén van mijn favoriete daguitstappen in België.  Onder begeleiding van een gids maak je een wandeling door de ondergrondse ruien in Antwerpen;  In het halfduister verken je deze middeleeuwse gewelven.  Spannend voor jong en oud (vanaf 10 jaar). 

Uiteraard valt er in Antwerpen nog veel meer te beleven.  Zoek je een dagvullend programma in Antwerpen, lees dan zeker ons artikel over de 5 leukste activiteiten in Antwerpen.

Antwerpen (19)

8. Kruinenpad in Maasmechelen

Deze spannende wandeling tussen de boomtoppen start aan de dijk van de Zuid-Willemsvaart.  Tijdens je wandeling over dit 181 meter lange pad hoor je de kwetterende vogels en zie je onder je de gevolgen van de mijnverzakkingen.  

Combineer deze korte, maar super leuke wandeling met een fietstocht.  Het Kruinenpad ligt tussen fietsknooppunt 48 en 55.  Liever wandelen?  Volg dan de 14 km lange rode route (vertrekpunt in Leut).  

 

9. Fietsen door de bomen

In Hechtel-Eksel loopt een fietsbrug tussen de boomtoppen.   De fietsbrug loopt in circels naar de 10 meter hoge kruinen van de bomen.    Het fietspad is 700 meter lang en start aan fietsknooppunt #272   Het pad stijgt met 3 à 4% dus deze daguitstap in België is ook geschikt met kinderen.

Bekijk alvast dit filmpje van Visit Limburg om in de sfeer te komen.

10.  Wandelen en fietsen door het water

In Limburg, meer bepaald in Bokrijk, kan je naast het fietsen door de boomtoppen ook fietsen (of wandelen) door het water.   Door de vijvers van natuurgebied de Wijers lopt een pad van 3 meter breed.  De route start in de buurt van knooppunt 91.  Stop zeker aan het uitkijkpunt in de voormalige hoeve die je passeert.

Mag je daguitstapje in België gerust een weekend weg worden?  Overweeg dan een weekendje Limburg om al deze wandelingen en fietstochten te combineren.

Fietsen Door Het Water

11. Smile Safari

Dit daguitstapje in België zal ongetwijfeld iop luid gejuich onthaald worden door je kinderen!   Smile Safari is het enige museum waar ze met veel plezier naartoe willen.   Het is namelijk het grootste instagram en tiktok museum van Europa.  Boordevol super toffe achtergronden, optische illusies en meer.  Open tot 30 mei, dus snel zijn is de boodschap!  Boek je tickets op smilesafari.be

Smile Safari
https://www.flickr.com/photos/miguel_discart/49094341942/in/photostream/

Wat is jouw favoriete daguitstap in België?

Maak jij liever een uitstapje in Nederland?  Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de mooiste plekken op de Werelderfgoedlijst in Nederland.  Moet je in Nederland een PCR test laten afnemen dan kan je o.a. op Schiphol terecht.

Like it? Pin it!

Daguitstap In Belgie (1)