Javea ligt tussen de Cap de la Nau en Platja de L'Arenal.  Je vergaapt je hier aan de azuurblauwe, idyllische baaitjes, ruige kliffen en kleine eilandjes voor de kust.  Belgen en Nederlanders zijn fan van een vakantie aan de Costa Blanca in Spanje.  Eén van de mooiste plaatsjes om die vakantie te vieren is dan ook Javea.  Uiteraard kan je hier de nodige vitamine D opdoen langs het zwembad of op het strand maar er valt nog veel meer te doen tijdens je vakantie in Javea en omgeving.

Javea op de kaart

Javea (Xabia in het Valenciaans) aan de Costa Blanca is heel goed te bereiken met het vliegtuig.  Het ligt namelijk midden tussen Alicante en Valencia.  Vanaf beide luchthavens sta je op een uurtje in Javea.  

Andere bekende plaatsen in de buurt zijn Moraira, Denia, Benissa, Calpe, Altea en Benidorm.

x doen tijdens je vakantie in Javea

1. Bezoek de mooiste stranden van Javea en omgeving

 

Hieronder vind je twee van mijn favoriete stranden.  Het eerste is top als je langs de dijk wil flaneren, langs de winkeltjes wil struinen en kans wil maken om je buurman tegen te komen.  Het andere is perfect als je in azuurblauw water wil snorkelen en in een hippe strandtent wil zitten

In onze blogpost over de beste stranden in Javea vind je ze allemaal.  

Arenal Javea 2
Platja del Portitxol

Met stip mijn favoriete strandje in de regio.

Javea (32)
Javea (35)
2. Ga golfen in Javea en omgeving

In de omgeving liggen heel wat mooie golfbanen van verschillende niveau's.  Zowel de beginners als de ervaren golfers komen hier aan hun trekken.  En wat is er nu mooier dan golfen met zicht op zee?

Javea in Javea (PAR36)

In de bossen tussen Javea en het dorpje Benitachell ligt deze 9 holes golfbaan.  Geen makkelijke baan dus zeker interessant voor de meer gevorderde golfer.

Ifach in Moraira (PAR60)

Hoewel Ifach maar 9 holes heeft, is het toch een heel erg populair golfbaan in de buurt van Javea.  Vanaf deze golfbaan geniet je van prachtige vergezichten over de Middellandse Zee.   Belgen en Nederlanders kunnen op zaterdag aansluiten bij de Nederlandse groep. Er is een goede golfschool.  Heeft een deel van het gezelschap geen zin om te golfen, dan kan je hier ook terecht voor een partijtje tennis.

Oliva Nova in Oliva (PAR72)

Hier loop je 18 holes tussen de palmbomen.  

Altea in Altea (PAR36)

Slechts 9 holes maar het uitzicht op zee maakt veel goed.

Villaitana Golf in Benidorm (PAR72 en PAR62)

Hier vind je maar liefst 2 banen van telkens 18 holes.  De PAR62 heet Poniente en de PAR72 is de Levante.

Ifach Golf
La Sella in Denia (PAR72)

Deze golfbaan bestaat al meer dan 30 jaar en telt inmiddels 27 holes.  De eerste 9 holes zijn zuidelijk georiënteerd en bieden zicht op de Montgo, de meest karakteristieke berg in de regio.

Bonalba Golf Resort (PAR72)

Ook op deze golfbaan geniet je 18 holes lang van een spectaculair zicht op zee.

Las Ramblas de Campoamar in Valencia

Op een uurtje rijden vind je deze prachtige golfbaan die meerdere prijzen won.  Ze is zo mooi dat er enkele scenes van de film The Taken 3 met Liam Neeson werden opgenomen.

Villamartin in Valencia (PAR72)

Deze 18 holes baan ligt op de hellingen tussen Torrevieja en Murcia.

3. Daguitstap Valencia

Valencia ligt op een klein uurtje rijden van Javea.  Een daguitstap naar deze prachtige stad is dan ook makkelijk te doen. Maak zeker een fietstocht door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals  Plaza de la Reina, Mercado Central en uiteraard langs de Stad van Kunst en Wetenchappen.  Je kan natuurlijk ook een nachtje in Valencia blijven en er een mini citytrip Valencia van maken. Je hebt dan meteen tijd om één van de vele restaurants in Valencia te testen.

Valencia (59)
Valencia (51) 2
Valencia (32) 2

4. Terra Mitica in Benidorm

Als je met kinderen op vakantie bent, dan is een bezoek aan Terra Mitica in Bendidorm een schot in de roos.  Dit themapark voert je langs alle grote culturen die ooit aan de macht waren in deze regio.  Grieken, Romeinen en Egyptenaren vormen het decor van de attracties.  Ben jij klaar voor de spectaculaire achtbanen?

Nu je toch in Benidorm bent, moet je zeker de skyline bewonderen.  Benidorm droomt ervan om ooit op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen.

Buildings 6270987 1920
Afbeelding van Hernán Morales Carrizo via Pixabay

5. Wellness behandelingen

Een van de beste Wellness centra van Europa ligt in Albir, op 45 minuten van Javea.   Als je in de winter een vakantie in boekt, kan je op een druilerige dag terecht in Sha Wellness clinic.  Volgens de wereldgezondheidsorganisatie heerst in deze regio één van de beste klimaten ter wereld.

Sha Wellness combineert Oosterse technieken en westerse geneeskunde of je weer volledig in balans te brengen.  Na een behandeling voel je je als herboren.  De kliniek kreeg dan ook tal van prijzen en staat aan de top van alle lijstjes zoals

  • 'Best Aesthetic and Wellness Center'
  • 'Best Spa of Spain'
  • 'Best International Medical Spa'
  • ....

6. Fonts de L'Algar

Zoek je een leuke activiteit voor jong en oud tijdens je vakantie dan moet je naar de watervallen  van Fonts de l'Algar.  Deze watervallen liggen op 3 kwartier van Javea.  Vanaf Benidorm of Altea rijd je een klein beetje landinwaarts. 

De regio is een beschermd natuurgebied.

Langs of door de rivier wandel je van bassin tot bassin.  Aangezien het vrij snel stromend water is, is het wel koud water.  Uiteindelijk kom je aan de watervallen. De route is ongeveer 1,5 km lang.

Plan je bezoek 's ochtends vroeg want 's middags kan het er erg druk zijn.  

  • Parkeer je auto op één van de parkings dicht bij de ingang.  Tik in je GPS Parking Center Fonts de l'Algar, 03510 Callosa d'en Sarria, Alicante in.  
  • De watervallen zijn toegankelijk van 15 juni tot 15 september.
  • Entreegeld: 5 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen tot 10 jaar.  De parking kost ook 5 euro.
  • Er zijn een paar leuke restaurants in de buurt
  • TIP: voorzie goede waterschoenen
Fonts De L Algar 2

7. Terra Natura

Als je met kinderen in Javea bent is een bezoek aan Terra Natura nabij Benidorm zeker een succes.  In dit themapark ontdek je op een paar uur tijd the folklore, cultuur, fauna en flora van allerlei exotische plaatsen in Europa, Azië en Amerika. In het park leven 200 diersoorten.

8. Aqualandia

Dit waterpark staat garant voor een dag vol plezier voor jong en oud.  Aqualandia ligt op minder dan een uur rijden van Javea.  

Er zijn zwembaden, jaccuzi's en glijbanen.  Voor de waaghalzen onder ons is er The Black Hole.  Deze unieke glijbaan gaat zo snel dat je in vrije val naar beneden vliegt.  

9. Mundomar

Naast Aqualandia ligt marinapark Mundomar.  Hier vind je dolfijnen, pinguins, zeeleeuwen en andere  zeedieren. 

10. Het kasteel van Denia

In het nabijgelegen Denia ligt een prachtig kasteel uit de 11de eeuw.  In de daaropvolgende eeuwen werd het regelmatig verbouwd.  Je kan het kasteel bezoeken en een wandeling maken door de tunnel tussen het kasteel en het Plaza del Consell.  Deze tunnel deed tijens de burgeroorlog dienst als schuilplaats voor de burgers.  Als je dus tijdens je vakantie nog wat cultuur wil snuiven, moet je hier zijn.  

ONZE TIP: Nu je hier toch bent, moet je ook uit eten in Denia.   Sinds 2015 staat Denia namelijk op de Unesco Creative Cities lijst in de categorie gastronomie. Hier eet je de beste vis en zeevruchten.  De grote specialiteit zijn de rode garnalen. 

Denia Castle
Afbeelding van Francisco José Soler via Pixabay

11. Elche

Archeologische vindplaats L'Alcudia

Op 1.5 uur rijden van Javea ligt Elche (ongeveer 20 km van Alicante).  Het is één van de grootste steden van de regio Valencia.  In het centrum vind je de archeologische vindplaats L'Alcudia.

Palmeral van Elche

In de 10de eeuw vestigden de Arabieren zich hier.  Ze plantten palmbomen rond de stad.  Er zijn ook nog boomgaarden met dadelpalmen en een 10de eeuws irrigatiesysteem te zien.  De palmbomen geven de stad een exotische sfeer.  De boomgaarden zijn beschermd.  De zogenaamde 'Palmeral van Elche' staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed omdat het een zeldzaam voorbeeld is van de Arabische landbouwmethodes in Europa

Mysterie van Elche

Als je op 14 en 15 augustus in Javea bent, moet je zeker naar Elche.  Ze voeren dan 'Het Mysterie van Elche" op.  Deze voorstelling gaat over de laatste levensdagen van de Heilige Maria.  Elche is de enige stad die dit schouwspel nog in haar originele vorm opvoert. De voorstelling maakt dan ook deel uit van de Unesco Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. 

Elche Park
Afbeelding van Volker Glätsch via Pixabay

12. Beklim de Montgo

Wil je iets sportiefs doen tijdens je vakantie  klim dan naar de 753 meter hoge top van de iconische Montgo.  De Montgo is het laatste stukje van de Betic-bergketen.  Hier verdwijnt hij in zee om in Ibiza en Formentera weer boven water te komen.  De berg is beschermd natuurgebied vanweege de grote rijkdom aan fauna en flora.  Een wandeling naar de top is dan ook zeker de moeite.  

De palmbomen die je hier ziet, worden gebruikt door de rietvlechters in o.a. Gata de Gorgos.  Als je op zoekt bent naar leuke rieten spulletjes moet je zeker dit charmante dorpje bezoeken tijdens je reizen naar Spanje.   In de hoofdstraat ligt het ene leuke winkeltje naast het anderen.

Er zijn verschillende wandelroutes van lage tot hoge moeilijkheidsgraag.  Ook voor fietsers zijn er 2 routes uitgestippeld.  Het bezoekerscentrum ligt in Bosc de Diana, Cami de Sant Joan 1 in Denia.  

De Montgo ligt trouwens deels in Javea en deels in Denia.  

Montgo
Afbeelding van Alexander Gresbek via Pixabay

13. Neem de boot naar Ibiza

Vanaf onze villa in Javea zie je op heldere dagen Ibiza liggen. Als je vakantie in Javea lang genoeg duurt en je hebt even genoeg van de Costa Blanca, neem dan de ferry van Denia naar Ibiza.   Als je om 8u de eerste ferry neemt, sta je 2 uur later in Ibiza.  De laatste ferry van Ibiza naar Denia vaart om 20.30u.  Je hebt dus een hele dag de tijd om van de Ibiza-vibes te genieten.  Uiteraard kan je ook een overnachting in Ibiza boeken.   De overzet als voetganger kost ongeveer 60 euro.  Ben je met de auto, dan kan die ook mee op de boot naar Ibiza.  Dat kost een kleine 300 euro.   Je zou dus je vakantie in Javea ook kunnen verlengen met een paar dagen in Ibiza.

Je ticket kan je hier boeken: Aferry

Ibiza (93) 2

 

 

 

 

14. Route langs de Miradores van Javea

MIsschien wel de allerleukste activiteit: een route langs de Miradores/uitkijkpunten.  De omgeving is hier namelijk zo mooi dat ze er een speciale route van gemaakt hebben.  Lees er alles over in mijn post over de Route langs de Miradores van Javea.   Dankzij de handige kaart vind je de uitkijkpunten vanzelf.

Creu De Portitxol

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven tijdens je vakantie in Javea.  Ga bijvoorbeeld uit eten bij de beste restaurants aan de Costa Blanca.

Heb jij nog leuke dingen gedaan in de buurt van Javea?  Deel het dan hieronder in de reacties.

Like it? Pin it!

13 X Doen Tijdens Je Vakantie In Javea