Als ik aan Keulen denk, komen er 3 dingen in mijn gedachten op: de Dom van Keulen, kerstmarkten en Eau de Cologne 4711.  Bovendien biedt de 4de grootste stad van Duitsland heel wat shoppingmogelijkheden.  Tijd dus voor een bezoek.

Keulen ontstond meer dan 2000 jaar geleden en heeft dan ook een rijke geschiedenis.  De stad beleefde haar glorietijd tijdens de middeleeuwen en veel van het culturele en architecturale erfgoed is bewaard gebleven. Dat brengt ons meteen bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Keulen.

De Dom van Keulen

De Dom van Keulen is met een lengte van ruim 144 meter en een breedte van ruim 86 meter, de grootste kathedraal in Europa.   Het is meteen ook de bekendste van alle bezienswaardigheden in Keulen.

Keulen (12)

De Dom van Keulen staat op de plaats waar Christenen elkaar ontmoetten in de tijd van het Romeinse Rijk.  Er stonden al sinds de 9de eeuw kerken op deze plaats.  De bouw van deze gotische Dom van Keulen startte in 1248.  200 jaar later was de kathedraal nog niet klaar en werden de werken stilgelegd.  Pas  in 1824 hervatte men de werken op basis van het originele ontwerp dat men in 1814 terug werd gevonden.  Het duurde nog tot 1880 voor de kathedraal voltooid werd. 

Slechts een klein gedeelte van de Dom van Keulen stamt nog uit de 13de eeuw.  Er zijn wel enkele bijzondere glas-in-lood-ramen uit de 14de en 16de eeuw., een altaar uit de 14de eeuw en een 10de eeuws kruisbeeld.

Tijdens de 2de Wereldoorlog gebruikten vliegeniers de 157 meter hoge toren van de Dom als oriëntatiepunt.  Bijna 90% van Keulen werd verwoest en hoewel de Dom door 14 bommen werd geraakt, doorstond hij de oorlog zonder al te veel schade.

Op feestdagen trekt Keulen extra veel bezoekers die speciaal komen om naar het luiden van de klokken te luisteren.

Weetje: de westelijke gevel is met een oppervlakte van maar liefst 7000 m² de grootste kerkgevel ter wereld.  

Keulen (15)

12 grote romaanse basilieken

De stad beschikte ooit over 12 grote romaanse basilieken.  Tijdens de 2de Wereldoorlog werden deze, op de St. Maria Lyskerk na, zwaar beschadigd.  

De Rijn

De Rijn is met een lengte van 1233 km één van de langste rivieren van Europa.  Hij stroomt door het centrum va Keulen.  Eén van de bekendste bruggen over de Rijn in Keulen is de Hohenzollern spoorbrug. De naam van de brug verwijst naar de Hohenzollerns die ooit over Pruisen en het Duitse Keizerrijk regeerden.  Wij bezochten onlangs kasteel Hohenzollern.  De brug werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, verwoest tijdens WOII en daarna gerestaureerd.  Het is tot op vandaag één van de drukste spoorbruggen van Duitsland.  Er passeren elke dag meer dan 1200 treinen.  Aan beide zijden van de brug ligt een voetpad. 

Romantische zielen kunnen een aan het hek tussen de treinsporen en het voetpad een liefdesslot hangen.  Het is de bedoeling dat je samen met je geliefde een slotje aan de brug hangt (eventueel met jullie namen erop)en de sleutel in de rivier gooit. Er hangen ondertussen al ongeveer 100.000 sloten.

Hohenzollern Brug Keulen

Credits: GerdRohsDesign

Wist je dat je in Keulen niet zo ver van het Ruhrgebied zit?  Deze regio staat bekend vanwege zijn industrie maar heeft daarnaast heel wat meer te bieden.  Als je het Ruhrgebied met kinderen bezoekt, regel dan zeker de Ruhr.Topcard.

De Altstadt

Het oude centrum van Keulen dateert uit de middeleeuwen en was ooit de grootste stadskern van Duitsland.  Tijdens de 2de Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest en achteraf werd slechts een beperkt stuk gerestaureerd.  De huidige Altstadt ligt tussen de Alter Markt, Heumarkt en de Rijn.  Het is een super gezellige buurt om rond te wandelen.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Grote Sint-Martinuskerk en de Fischmarkt.   Hier ligt ook de steiger waar alle rondvaartboten stoppen.

Rijn Cruise Keulen

Credits: ahundt

 

Rathaus

Dit oude, gotische stadhuis van Keulen vind je aan de Alter Markt.  Vooral de 61 meter hoge toren, met honderden beeldjes van historische figuren, is een van de mooiste bezienswaardigheden in Keulen.

Praetorium

Het praetorium is een ondergrondse tempelruine die stamt uit de Romeinse tijd.  De ingang van deze ruine ligt aan de Kleine Budengasse

Oude Stadsmuur

Destijds was Keulen volledig ommuurd.  Er staan op een paar plaatsen nog kleine stukken overeind.  Neem zeker een kijkje aan de Ulrepforte stadspoort of tussen Hansaring en Christophstrasse.

Glockengasse 4711

Op dit adres werd vroeger de wereldberoemde eau de cologne 4711 geproduceerd.  Wie heeft er nog nooit zo’n flesje in huis gehad?  Ik kreeg het jarenlang als kerstcadeau van een oom en volgens mijn grootmoeder was een watje met eau de cologne 4711 in je oor het beste middeltje tegen oorpijn. Tegenwoordig vind je hier een winkel en een klein museum.  In het nabijgelegen Farina Haus (Obenmanrspforten) kan je terecht voor rondleidingen in meerdere talen.  Alleen al het interieur is een bezoek waard en ondertussen leer je alles over dit meer dan 225 jaar oude geurtje waarvan de samenstelling een al even groot geheim als die van Coca Cola.

Keulen (5)
Keulen (19)
Keulen (21)
Keulen (10)

Rheinseilbahn

Neem in de binnenstad de Rheinseilbaan, de enige kabelbaan over een rivier, en geniet van het spectaculaire uitzicht.

Colonius

Deze telecommunicatietoren van 266 meter is het hoogste gebouw van Keulen.  Vroeger zat er een restaurant met uitkijkplatform bovenin, maar dat is jammer genoeg gesloten.

Keulen (26)

Kerstmarkten

Fans van kerstmarkten komen vanaf eind november aan hun trekken.    6 pleinen, verspreid over de stad, staan vol kerstkraampjes.  Lekkere hapjes, warme drankjes en kerstmuziek tot je er hoorndol van wordt.   Voor exacte data check je best deze site: https://www.kerstmarkt-duitsland.com/keulen

Kerstmarkt

Credits: Gellinger

Shoppen in Keulen

Keulen is één van de beste Duitse shoppingsteden.  Naast de grote ketens vind je hier ook veel leuke designwinkels.

Belangrijkste winkelstraten:

  • Hohe Strasse: deze straat vertrekt aan de Dom.  In de jaren ’70 werd deze straat omgetoverd tot de eerste winkelwandelstraat van de stad.  Er zitten veel grote ketens, maar ook nog een paar leuke, kleine boetieks.  Bovendien ligt hier de Galeria Kaufhof.   De Inno (of Bijenkorf voor de Nederlanders) van Duitsland.  
  • Onderweg kruis je de Schildergasse.  Dit zou de meest bezochte winkelstraat van Duitsland zijn.  De P&C zit hier in een prachtig gebouw.
Keulen (2)

Het Belgisches Viertel of de Belgische wijk is momenteel de hipste shoppingbuurt.  Hier vind je trendy designwinkels en boektiekjes.

In de Mittelstrasse en Pfeilstrasse liggen de exclusievere winkels.

Als het regent kan je terecht in de Neumarkt Galerie (aan het einde van de Schildergasse).  Je herkent het van ver want er staat een omgekeerd ijsje op het dak.  Aan de Breite Strasse vind je de Opern-Passagen en de WDR Arkaden.
In het Rhein Center zitten bijna 200 winkels, waaronder de enige Apple Store van Keulen.

 

Keulen (25)

Milieusticker

Ga je met de auto naar Keulen, vergeet dan geen milieusticker te kopen.  

Ik was te laat om hem online te bestellen en las dat je er ook één kan kopen bij tankstations.  Ik stopte bij 3 tankstations voor de grens en bij 2 tankstations in Duitsland maar ze verkochten hem nergens.  Neem dus het zekere voor het onzekere en bestel je milieuvignet Duitsland online.

Wist je dat je ook in Baden-Baden gezellig kan winkelen?

Wat is jouw favoriete Duitse stad?

Like it? Pin it!

 

Eau de Cologne 4711