Afgelopen jaar verloren wij ons hart aan Duitsland na een bezoek aan het charmante stadje Baden - Baden en de Art Nouveau kunstenaarskolonie in Darmstadt.  Dit jaar trokken we opnieuw naar Duitsland om het Zwarte Woud te ontdekken.  Hier zijn zoveel kastelen dat je een ware kasteelroute kan uitstippelen.  Ik vroeg mijn collega bloggers dan ook om hun favoriete Duitse kasteel met ons te delen.

Burg Hohenzollern

Deze zomer bezochten we Burg Hohenzollern.  Mijn man en ik reden naar ons volgende hotel en zagen in de verte, bovenop een heuveltop, een indrukwekkend kasteel.  We beslisten een omweg te maken om het kasteel van naderbij te bekijken.  Dat was meteen het begin van onze kasteelroute.

Burg Hohenzollern Germany

Het eerste kasteel dat hier gebouwd werd, dateerde van 1267.   Het huidige kasteel werd gebouwd in 1842.

Het kasteel ligt in het Duitse berggebied, the Schwäbische Alb (tussen Stuttgard en de Bodensee) en is nog steeds privé eigendom.  Alleen al voor de spectaculaire vergezichten is dit kasteel een bezoekje waard.

Tip: boek de begeleide rondleiding.  Deze duurt slechts 45 minuten en toont je de mooiste kamers van het kasteel en de topattractie, de Pruisische kroon.

Burg Hohenzollern Germany

Ook je kinderen zullen deze rondleiding geweldig vinden.  Zij mogen zich namelijk verkleden als kleine koning of koningin en ze worden doorheen de kasteelroute begeleid door acteurs die ook verkleed zijn als edellieden.

Parkeer je auto onderaan de heuvel.  Een shuttelbus brengt je tot aan de ingang van het kasteel..

Er zijn tal van luxueuse wellness hotels in de regio om hier een topvakantie te beleven.

Burg Hohenzollern Germany

Mespelbrunn Castle door Corinne Vail van Reflections Enroute.

Mespelbrunn ligt ongeveer een uur van Frankfurt en is het bewijs dat sprookjes bestaan.  Deze zandsteenkleurige schoonheid met torens en vergulde daken aan de rand van een vijver is een toonbeeld van eeuwige schoonheid.

De aartsbisschop van Mainz beloonde één van zijn ridders met dit landgoed in 1412.  Het kasteel in nog steeds in handen van dezelfde familie en verwelkomt regelmatig bekende gasten.

Er wordt gezegd dat de Gebroeders Grimm hier ooit logeerden en dat ze door de grillige kasteeltoren geïnspireerd werden om het sprookje 'Rapunzel' te schrijven.  Als je op de kleine binnenplaats staat en omhoog kijkt naar de gigantische toren, zie je op 3 meter hoogte een deur.  Geen wonder dat ze hier op het idee kwamen om Rapunzel haar lange haren tot een touw te vlechten om zo te ontsnappen.

Als je een kasteelroute in Duitsland plant, maak dan van de gelegenhieid gebruik om Mespelbrunn, één van de meest schilderachtige kastelen, te bezoeken.

Mespelbrunn Reflections Enroute

Burg Vischering door Roxanne Keyes van Gypsy with a day job

Burg Vischering of kasteel Vischering, is geen gigantisch groot of overdadig kasteel, maar is vrij eenvoudig.  De schoonheid zit hem hier net in de eenvoud.  Voor mij is het een van de mooiste kastelen van Duitsland en ik werd op slag verliefd. 

Het werd in 1271 gebouwd, in het kleine stadje Ludinghausen, als een waterburcht ter bescherming van de administratieve assistent van de Bisschop van Münster.  Het kasteel had dikke zandstenen muren, een dubbele gracht, geheime gangen en schietgaten.  De kerk stond in die tijd aan het hoofd van het Romeinse Rijk en vijandelijke aanvallen waren schering en inslag maar het kasteel hield toch 250 jaar stand.

In de 16de eeuw werd het kasteel zwaar beschadigd door een brand en werd het huidige kasteel op de originele fundamenten heropgebouwd.  Je ziet duidelijk waar de oude zandsteen eindigt en de nieuwe begint.  Deze details maken Burg Vischering extra charmant.  

Het kasteel werd onlangs gerestaureerd ter ere van zijn 750ste verjaardag.  Bezoekers betreden het kasteel via de ophaalbrug.  Er zijn rondleidingen te boeken en er is een leuk museum over het leven in de Middeleeuwen met grappige ridders in harnas.  je kan tussen de grachten wandelen en er is een bistro aan de achterzijde van dit  mooie kasteel.

Vischering 12 (2)

Hohenschwangau door Lee & Stacey van One Trip at a Time

Schloss Hohenschwangau werd in de 19de eeuw gebouwd op de plaats waar in de 12de eeuw een fort stond.  Het kasteel ligt in hetzelfde dorp als het meer bekende Kasteel Neuschwanstein. De geschiedenis van beide kastelen is nauw verwant en in eerste instantie waren de namen andersom. 

Om je de pittige wandeling naar boven te besparen kan je met paard en koets naar boven.  Je wordt aan de hoofdingang afgezet vanwaar het nog maar een kleine wandeling, door prachtige bogen, is naar de binnenplaats.

Binnen de muren van het kasteel vind je een prachtige binnenplaats en geniet je van adembenemende uitzichten over de omgeving.  Van hieruit heb je ook het mooiste uitzicht op Kasteel Neuschwanstein.  Zodra je rondleiding start, ga je van de ene prachtig gedecoreerde kamer naar de andere.  Alle kamers zijn ingericht met prachtige antieke meubelen. De banketzaal, met behangpapier met tekeningen van de Wilkina sage, was onze favoriete zaal.

Hohenschwangau Castle, Germany One Trip At A Time

Ben je nog op zoek naar een origineel souvenir?  Kies je mooiste vakantiekiekje en laat je foto op glas afdrukken.  Een foto zoals deze hierboven zou toch een prachtige eyecatcher in je woonkamer zijn.

Burghausen door Rachel van Rachel’s Ruminations

Het mooiste kasteel van Duitsland is voor mij Burghausen, tussen Munchen en Salzburg.  Het ligt aan de oever van de Salzach die de grens vormt tussen Duitsland en Oostenrijk. Het kasteel, prachtig gelegen op een heuveltop boven de stad Burghausen, werd gebouwd en verbouwd door de Hertogen van Bavaria-Landshut.   De eerste steen werd gelegd in 1255. In de daaropvolgende eeuwen werden er aanpassingen gedaan en nieuwe delen en verdedigingsmuren bijgebouwd.  Het huidige kasteel is met een lengte van 1 kilometer dan ook het langste kasteel ter wereld

Bezoekers komen binnen via het laagste gedeelte en wandelen langs talloze binnenplaatsen.  Een deel van het kasteel is geprivatiseerd en opgedeeld in woonunits.  Het moet fantastisch zijn om in de overblijfselen van een oud kasteel te wonen.  Elke binnenplaats biedt nieuwe uitzichten.  De ene keer tref je een Gotische kerk, daarna een gevangenis, een geheime uitgang of een toren.  Bijna overal geniet je van prachtige vergezichten over de stad Burghausen en de rivier of het platteland.

Aan het einde van je wandeling door het complex betreed je het eigenlijke kasteel met een pittoreske binnenplaats.  Klim naar het dak en geniet van een waanzinnig uitzicht over de omgeving.  Lees meer over dit pareltje op Rachel’s Ruminations. 

Burghausencastle

Heidelberg Castle door Gabor van Surfing the Planet

Heidelberg is een van de, zoniet de meest romantische stad in Duitsland en ver daarbuiten. Er zijn talloze monumenten te bezoeken, maar kasteel Heidelberg is zonder twijfel het hoogtepunt.  Dit pareltje werd gebouwd in de 13de eeuw en is een van de mooiste kastelen van Duitsland op een heuveltop. Ook al werd het kasteel zwaar beschadigd in de loop der eeuwen (vooral tijdens de oorlogen tegen de Fransen in de 19de eeuw) en moest het regelmatig herbouwd worden, het blijft een prachtig monument dat uitkijkt over de stad.  Je bereikt het kasteel het best via de historische kabelbaan vanuit het centrum. 

Behalve een historisch monument is Heidelberg ook een geweldig uitzichtspunt.  Van hieruit heb je aan waanzinnig uitzicht over de oude stad en de Neckar rivier met zijn beroemde stenen brug.  Bezoek in het kasteel vooral het Duitse Apothekers museum.  Het kasteel heeft ook een geweldige wijnkelder met  gigantische wijnvaten.

Heidelberg Castle Germany

Burg Altena door Jurgen van Dare 2 go

Dit kasteel hoort niet bij het rijtje beroemde Duitse kastelen zoals kasteel Neuschwanstein, Heidelberg of Burg Elz. Desalniettemin is het een van de mooiste kastelen van Duitsland.

Om te weten waarom het bij de mooiste kastelen van Duitsland hoort, moet je de geschiedenis een beetje kennen.  Het originele kasteel is meer dan 900 jaar oud.  De bewoners, de ridders van Mark, werden zeer invloedrijk en verhuisden hun zetel naar Hamm.  Burg Altena werd hun administratieve zetel en de plaats waar de belastingen werden geïnd maar raakte langzaam in verval.

Uiteindelijk werd het kasteel, tussen 1906 en 1909, heropgebouwd door de inwoners van Altena op kosten van de koning van Pruisen.  De oude fundamenten en plannen werden grotendeels gevolgd, maar een aantal dingen werden aangepast om het ideale kasteel te bouwen.  Het kasteel dat je vandaag ziet is dus hun idee van het perfecte kasteel.  

Burg Altena heeft nog een belangrijke plaats in de geschiedenis.  Hier opende Richard Schirrmann in 1914 namelijk de eerste jeugdherberg.  Tegenwoordig is er ook een moderne versie in het kasteel maar je kan nog steeds een plaatsje boeken in de oude kamers.  Leuk om het verschil met de moderne versie aan den lijve te ondervinden.

Het stadje Altena ligt ongeveer 40 km ten Zuiden van Dortmund.  Er is een goede treinverbinding naar Altena vanuit Dortmund of Hagen.

Burg Altena 02 Dare2go
Burg Altena 01 Dare2go

Leuchtenburg Castle door Lena van Lena on the Move

Gelegen op een heuvel, ongeveer 20 km van het stadje Jena, ligt Leuchtenburg Castle , een majestueus complex uit de 12de eeuw.  Dit is echter niet zomaar een kasteel langs de Thüringer kasteelroute.

Je waant je in dit meer dan 1000 jaar oude kasteel niet alleen in de Middeleeuwen maar je bent hier ook aan het juiste adres voor de gerenommeerde Porselein Wereldtentoonstelling.  Je leert hier alles over de fascinerende geschiedenis van porselein.  Als je het kasteel bezoekt kan je 's werelds grootste vaas en kleinste koffiepot zien.  De skywalk staat dan weer garant voor panoramische uitzichten over de omliggende vallei.

Dankzij de perfecte ligging in de centraal gelegen Duitse deelstaat Thüringen ligt kasteel Leuchtenburg dicht bij andere topattracties zoals kasteel Wartburg en de steden Jena, Weima, Erfurt en Leipzig.   De perfecte regio voor een kasteelroute. 

Leuchtenburg Castle

Lichtenstein Castle door Christine van Christine Abroad

Kasteel Lichtenstein is een van de verborgen parels in Duitsland.  Het is uiteraard bekend bij de locals, maar weinig toeristen vinden hun weg naar hier.  Jammer, want het is één van de mooiste kastelen van Duitsland.  Het ligt bovendien vlakbij het populaire kasteel Hohenzollern (nvdr ik bezocht Hohenzollern onlangs zelf en heb dit pareltje blijkbaar gemist.  Goede reden om nog eens terug te gaan).  Het kasteel werd ontworpen door Carl Alexander Heideloff en word ook wel het sprookje van Württemberg genoemd.

De naam Lichtenstein betekend letterlijk 'blinkende steen' en staat vooral bekend om het prachtige uitzicht en de waanzinnige achtergrond.

Je bereikt het kasteel per auto maar er rijden ook bussen naartoe.  Je kan je eventueel aansluiten bij een rondleiding.   Als je met de auto komt, kan je voor een paar euro de hele dag parkeren.  Er is een restaurant en café.  Aan de ingang van het kasteel boek je tickets voor een bezoek(in- of exclusief de binnenkant).  De binnenkant kan je enkel bezoeken met een gids maar je leert dan meteen heel wat over de geschiedenis van het kasteel.   Vanop het uitzichtpunt geniet je van een schitterend panorama.

Lichtenstein (1)

Pillnitz Castle door Nisha en Vasu van Lemonicks

Pillnitz Castle is een gerestaureerd barok paleis in het Oostelijk deel van de stad Dresden.  Het ligt genesteld op de oever van de Elbe in het stadje Pillnitz.  Het kasteel (of paleis) was het zomerverblijf van de de koningen van Saksen.  Het is ook bekend om de verklaring van Pillnits in 1791 (nvdr in deze verklaring roepen ze de Europese machten op om in te grijpen als de koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, zou worden bedreigd).

Het complex bestaat uit 3 hoofdgebouwen:  het waterpaleis aan de oever, het bergpaleis en het latere nieuwe paleis uit 1826 dat zorgt voor een verbinding tussen de 2 andere paleizen.

Het waterpaleis en het bergpaleis bevatten talloze chinoiserie-elementen.  Ik ben zelf fan van de barok bloementuin met in het midden een gigantische fontein.  Rondom de gebouwen ligt een groot openbaar park. 

In het park ligt een 18de eeuwse Engelse tuin met een Engels en Chinees paviljoen, een coniferentuin en Duitslands grootste gietijzeren serre, Palm House.

IIn 1818 werden het Waterpaleis en de daarnaast gelegen Venus tempel volledig verwoest door een brand.  Het duurde jaren om alles herop te bouwen.  Het nieuwe paleis kreeg een keuken en kapel en werd sinds dan als zomerverblijf gebruikt. 

Pillnitz Castle Img 1916

Neuschwanstein door Alexander van Swedish Nomad

"Kasteel Neuschwanstein is het kasteel der kastelen en ontvangt jaarlijks meer dan 1.3 miljoen bezoekers.  Dit kasteel werd gebouwd door Koning Ludwig II en zowel vanbinnen als vanbuiten een van de mooiste kastelen van Duitsland. Walt Disney haalde zijn inspiratie bij Kasteel Neuschwanstein toen hij zijn sprookjeskasteel tekende..

Neuschwanstein ligt bovenop een heuveltop in Schwangau in het Zuiden van Duitsland.  Het is de populairste attractie in de hele regio en is makkelijk te bereiken vanuit de nabijgelegen steden zoals Munchen en  Innsbruck.  Ik adviseer je om per auto te reizen, maar je kan ook per bus of trein naar Neuschwanstein.  Vanuit de stad kan je ook aansluiten bij een begeleide tour.

Vanaf de parking wandel je in 30 minuutjes (bergop!) naar de ingang van het kasteel.  Voor de luierikken onder ons rijdt er een shuttel.   Sla ook zeker het uitzichtspunt Marienbrucke niet over.  Vanaf hier geniet je van het iconische uitzicht op Kasteel Neuschwanstein.

TIP: koop je tickets minstens drie dagen op voorhand.  Deze zijn nl vaak uitverkocht en je kan enkel naar het kasteel met een begeleide rondleiding.  (nvdr toen wij het kasteel met onze zonen wilden bezoeken, hadden we geen tickets geboekt.  Jammer maar helaas, maar we konden dus niet naar binnen.)

Kasteel Neuschwanstein mag in geen enkele kasteelroute ontbreken.

Neuschwanstein Autumn

Burg Eltz door Soumya van Travel Books Food

Ik kwam Burg Eltz voor het eerst tegen op een Instagram foto.  Sinds die tijd stond een bezoek aan het kasteel hoog op mijn verlanglijstje en toen het eindelijk zo ver was, loste het alle verwachtingen in.

Burg Eltz ligt midden in de Moezelvallei tussen de steden Koblenz en Trier.  Je kan dit kasteel makkelijk bezoeken als daguitstap vanuit de nabijgelegen steden Frankfurt of Keulen.  Dat kan per auto, maar je kan ook een trein nemen tot Karden en dan een kort taxiritje nemen tot aan het kasteel.  Tijdens weekends en feestdagen rijden er kasteelbussen van het station tot aan de ingang.

Burg Eltz is een van de enige Duitse kastelen dat nooit vernietigd werd en nog steeds eigendom is van dezelfde familie (sinds de 12de eeuw).  2 vleugels van het kasteeel zijn open voor publiek van april tot oktober.  In de 3de vleugel leeft de familie.  Ik vind het zo'n fantastisch kasteel omdat het omring wordt door zoveel groen en omdat het al 850 jaar stand houdt.  De wandelroute van de parking naar het kasteel is ook heel leuk (nvdr ik herinner me nog dat ik er ooit 2 dagen spierpijn aan overhield)

Deze regio ligt maar net over de grens en is dus ideaal voor een weekendje weg.  Bovendien kan je in dit stukje Duitsland mooie wandelingen maken..

German Castles Burg Eltz

Logeren in Duitsland

Duitsland heeft tal van mooie hotels.  Sinds kort zit echter de verhuur van vakantiewoningen in de lift zodat je tijdens je ook tijdens je vakantie in je bubbel kan blijven zitten.  Ook als je met kinderen reist zijn de Interhome Vakantiewoningen een goede keuze.

Als je nog niet hebt beslist waar je volgende vakantie naartoe gaat, overweeg dan een kasteelroute in Duitsland.  Blijf je liever iets dichter bij huis, bezoek dan de mooiste kastelen van Luxemburg.

Hieronder een wereldkaart met een voorbeeldroute.  Over een afstand van 1300 kilometer voert deze weg je door prachtige bossen langs 10 van de mooiste kastelen van Duitsland.

Like it? Pin it!

Ontdek De 12 Mooiste Kastelen Van Duitsland