Lucca is een stadje in Toscane op ongeveer een uur rijden van Firenze/Florence.  Het is dan ook meteen de hoofdstad van de provincie Lucca.   Het stadje heeft een kleine 90.000 inwoners  en is één van de rijkste steden van Noord-Italië.  Door zijn centrale ligging op 25 km van Pisa en 80 km van Firenze is het makkelijk te bezoeken als daguitstap vanuit Firenze. 

Toen mijn man en ik 20 jaar geleden  een roadtrip maakten langs de bezienswaardigheden van Toscane, maakten we een stop in Lucca.  Na een stadswandeling en een romantisch etentje op een zonnig terrasje, kwamen we aan het charmante Piazza dell’ Anfiteatro, het centrale marktplein.   Daar ter plaatse beslisten we dat we onze eerste zoon ‘Lucca’ zouden noemen.   Vandaag loopt er hier een puber rond die luistert (of niet luistert) naar de naam Lucca.

Chrisvankerckhove Btl 3904

De stad is eeuwen oud want ze komt voor het eerst in de geschiedenisboeken voor in 218 v.C.  Ze werd gesticht door de Etrusken of de Liguriërs.  Het stadje kende een roemrijke geschiedenis en floreerde tijdens de Klassieke Oudheid.  Caesar hield hier ooit belangrijke besprekingen, Dante leefde hier een tijdje in ballingschap en dankzij de bloeiende zijdehandel was dit kleine stadje een geduchte concurrent voor Byzantium.   In 1805 zette Napoleon zijn zus hier op de troon waardoor Lucca tot in 1814 een vorstendom was.

Bezienswaardigheden in Lucca

Wandel of fiets over de vestingmuur

Als je aankomst, stuit je meteen op de vestingmuren.  Lucca was vanaf 180 v.C ommuurd, maar de huidige muren dateren uit de  15de en 16de eeuw.  Ze werden gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit Firenze.  Uiteindelijk hebben ze nooit dienst moeten doen als bescherming tegen militaire geweld omdat er geen noemenswaardige aanvallen meer zijn geweest.  Toch hebben ze hun nut nog bewezen.   

In 1812 overstroomde de rivier de Serchio.  De poorten werden gesloten en het water bleef zo buiten de stad.  De zus van Napoleon, die toen op de troon zat, was echter op pad en kon bij haar terugkeer de stad niet meer in.  Blijkbaar hebben ze haar over de muur moeten hijsen.

Pisa En Lucca (42)

De vestingmuur is ongeveer 4 km lang, 30 meter breed en 12 meter hoog.  Er is een park op aangelegd waardoor het nu de perfecte plaats is voor een wandeling of fietstocht.

De torens van Lucca

Lucca had ooit 130 torens.  Enkele torens uit de 13de eeuw zijn goed bewaard:

Torre dell’Orologio

Deze 50 meter hoge toren is de hoogste toren die Lucca rijk was.  In de 14de eeuw besloot de stad om op deze toren  ‘een betrouwbare klok die past bij de stad en de uren goed onderscheiden aangeeft’ te hangen (orologio bonum, sufficienter aptum et bene distinguentes tempus per horas).

In 1754 werd de oude klok vervangen door de huidige klok.

 

Pisa En Lucca (76)

Torre Guinigi

Deze toren is genoemd naar de familie Guinigi, een invloedrijke familie uit Lucca in de 13de eeuw.  Je herkent hem meteen door de bomen die bovenop deze 45 meter hoge toren zijn geplant.

 

bezienswaardigheden in Toscane

Station

Als je met de trein vanuit Firenze of Pisa komt, kom je aan in het charmante station uit 1846.

bezienswaardigheden in Toscane

Aquaduct

Lucca heeft een aquaduct uit de 19de eeuw.   

De legende zegt dat de stad Lucca dikwijls werd bedreigd door overstromingen van de Serchio.  Frediano, de bisschop van Lucca werd ingeschakeld om dit probleem op te lossen.  Hij ging mee naar de rivier, harkte een pad en beval de rivier om voortaan die route te volgen.    Blijkbaar werkte dat want sindsdien veranderde de stroom van de rivier en liep de stad geen overstromingsgevaar meer.   

Er werd echter nog een paar 100 jaar gediscussieerd over de slechte watervoorziening waardoor er begin 19de eeuw dan toch eindelijk een viaduct werd gebouwd.  

Geboortehuis van Puccini

De wereldberoemde componist werd hier geboren op 22 december 1858.    Zijn geboortehuis aan de Corte San Lorenzo werd in 2011 volledig gerestaureerd.  De witte sjaal die hij vaak droeg hangt hier nog.   Op de Piazza Cittadella staat zijn standbeeld.

Lucca heeft nog een bekende inwoner:  Mario Cipollini (wielrenner)

Palazzo Pfanner

Dit 17de eeuwse paleis werd gebouwd door de familie Moriconi.  In de daarop volgende eeuwen was het eigendom van verschillende adellijke families en in de 18de eeuw werd er een prachtige tuin bij aangelegd.  Tegenwoordig zwaait de familie Pfanner de scepter.  Zij stellen een deel van het paleis open voor bezoek.

Piazza Napoleone

Dit plein wordt ook wel het Piazza Grande genoemd en werd in 1806 aangelegd door de zus van Napoleon die destijds over de stad regeerde.  Langs het plein ligt het Ducal Palace en er staat een groot standbeeld van Napoleon.

Bar Lippi ligt aan dit plein en serveert heerlijke pizza’s.

bezienswaardigheden in Lucca
bezienswaardigheden in Lucca

Kathedraal/Duomo di San Martino

De kathedraal, in wit en grijs marmer, is één van de mooiste bezienswaardigheden in Lucca.  De eerste steen werd gelegd in 1063 en er werd gebouwd tot in 1241.  De campanile (toren) werd pas in de 13de eeuw toegevoegd.    De kathedraal is niet symmetrisch door een rekenfout.  De rechter boog is veel kleiner dan de andere twee omdat er geen plaats meer was.  Er hoorde in feite nog een top op de kathedraal te staan, maar dat is er nooit van gekomen.

bezienswaardigheden in Lucca

Piazza dell’anfiteatro

Het bekendste plein van Lucca noemt men ook wel het Piazza del Mercato.    Dit ovale plein heeft dezelfde vorm als het Romeins amfitheater dat hier ooit stond.  Er is nog 1 boog die uit de Romeinse tijd stamt, alle andere werden later geplaatst.

Nadat het oorspronkelijke amfitheater werd verwoest, stond er op deze plaats ooit een gevangenis, een slachthuis en een pakhuis. Het huidige plein werd in 1830 aangelegd.  Het is een heerlijk plein om langs de talrijke souvenirwinkeltjes te slenteren en er is een grote keuze aan terrasjes en restaurants.

Als je op 27 april in de buurt bent, moet je zeker in Lucca passeren.  Dan herdenken ze namelijk de sterfdag van de heilige Santa Zita. 

Zita was in de 13de eeuw een dienstmeisje dat altijd klaar stond om de armen te helpen.  Op een dag werd ze beschuldigd van diefstal en moest ze haar schort opheffen om te tonen of ze iets verborg. Onder de schort zaten broden verstopt die in bloemen veranderden. 

Op 27 april vieren ze haar nagedachtenis en ligt heel het plein vol bloemen.  Een kleurrijk spektakel. 

bezienswaardigheden in Toscane

Basilica San Frediano

Santa Zita ligt begraven in deze prachtige basiliek uit begin 12de eeuw.  Toen Zita in 1580 werd opgegraven bleek ze gemummificeerd te zijn.  Ze ligt nu in een glazen kist.

Onder het hoofdaltaar ligt San Frediano, een Ierse bisschop begraven. Hij liet op deze plaats een kleine kerk bouwen aan het begin van de 6de eeuw.

Het interieur van de kerk is prachtig. Bekijk dus zeker even de binnenkant.

San Michele in Foro

Deze katholieke kerk werd voor het eerst vernoemd in 795 en werd later meerdere keren herbouwd.  De huidige gevel uit de 13de eeuw is prachtig.  

Lucca San Michele in Foro

San Giusto

Deze kerk uit de 12de eeuw valt meteen op door de witte strepen aan de bovenkant.

Er staan nog veel meer authentieke gebouwen en kerken in de stad. Lucca is autovrij en kraaknet. Kortom als je houdt van gezellige stadjes boordevol prachtige, historische gebouwen dan ben je in Lucca aan het juiste adres.  Het is een van de mooiste bezienswaardigheden in Toscane en kan prima gepland worden als daguitstap vanuit Firenze.

Ken jij nog leuke bezienswaardigheden in Toscane?  Deel ze hieronder in de reacties.

Like it? Pin it!

Bezienswaardigheden In Lucca