Londen is zo’n stad die het allemaal heeft.  Rijke cultuur, fantastische shoppingmogelijkheden, een internationale vibe en heerlijke restaurants die gerechten uit alle windstreken serveren.  Reden te meer om na een hele lange tijd het kanaal nog eens over te steken.

Reizen naar Londen

Vanuit België zijn er een aantal opties. 

  • Je kan met het vliegtuig vanuit Antwerpen/Eindhoven of één van de grotere luchthavens in de regio, naar Londen vliegen.  
  • Uiteraard kan je ook de Eurostar nemen en de laatste jaren wordt zelfs de bus populairder.  De bus is veel goedkoper, maar het duurt uiteraard ook langer.
  • Je eigen auto kan mee op de trein  De overtochten met Le Shuttle duren slechts 35 minuten
  • Hou je niet van vliegen en zie je de tunnel ook niet zitten?  Dan kan je van Calais naar Dover met de ferry.  Vanaf Dover rijd je in 3 uur naar Londen.  Handig als je je eigen auto mee wil nemen.
  • Sportief en goedkoop: tussen Frankrijk en Engeland is het Kanaal maar 33km breed.  Je kan dus ook zwemmen.

Reistijd vliegtuig:  1 uur
Reistijd Eurostar:  2 uur
Reistijd bus: 7 uur
Reistijd le Shuttle: 35 minuten
Reistijd ferry: 1,5 uur

Wij vlogen vanuit Eindhoven naar Stansted omdat dat op dat ogenblik veruit de goedkoopste optie was.  

Airports Serving London
London 2018 (44)

Londen luchthavens

Londen heeft 6 luchthavens, kijk dus bij het boeken goed waar je precies wil landen.

  • Londen Heathrow: de grote, internationale luchthaven.  Meestal kom je hier als je in London moet overstappen voor een intercontinentale vlucht. Minder geschikt voor een korte citytrip naar Londen.  Vanaf de gate tot in het centrum ben je ongeveer een uur onderweg.
  • Londen City Airport:  het kleine broertje ligt het dichtst bij het centrum.  Door de kleinschaligheid sta je hier snel weer buiten. Je staat ook binnen het half uur in de stad.  Nadeel: tickets naar City airport zijn vaak net iets duurder.  Maar je bespaart natuurlijk wel op de transferkosten.
  • Londen Gatwick: de 2de grootste/drukste luchthaven.  Ze hebben hier maar 1 start- en landingsbaan waardoor er meer risico is op vertragingen. De bus brengt je in minder dan 2 uur naar de stad.  De trein doet er een uurtje over.  De Gatwick Express doet er 30 tot 60 minuten over.
  • Londen Stansted: wij vlogen naar Stansted.  Deze luchthaven ligt 60km verwijderd van de stad, maar alle lowcost maatschappijen vliegen naar hier.  Ons ticket kostte slechts 50 euro.  De taxi bracht ons voor een kleine 100 euro naar de stad in ongeveer een uur tijd.  De Uber op de terugweg was 20% goedkoper.
  • Londen Southend: ligt het verst van de stad waardoor de tickets vaak goedkoper zijn.  De trein brengt je in een uurtje naar het centrum.  Een ritje naar het strand duurt slechts enkele minuten.  
  • Londen Luton: de 2de kleinste luchthaven op ruim 50 km ten Noorden van Londen.  De bus brengt je in 1.5u naar het centrum.  Een gratis shuttlebus brengt je naar het station vanwaar je de trein kan nemen.
London airport links summary
London 2018 (43)

Logeren in Londen

Tijdens mijn zoektocht naar een leuk hotel, zag ik foto’s van het gloednieuwe Novotel London Canary Wharf.  Het ligt midden in de iconische commerciële wijk dus geen voor de hand liggende keuze voor een citytrip.  De foto’s zagen er echter zo mooi uit en vooral het uitzicht vanuit het restaurant op de 39ste verdieping triggerde mij.  Bovendien ligt er op enkele minuten loopafstand een metrostation waardoor je zo in het centrum staat. Londen is trouwens zo groot dat geen enkel hotel ideaal gelegen is om alles te bezoeken.

 

London 2018 (45)

Novotel Canary Wharf is een prachtig design hotel.  De sfeer doet heel industriëel aan en het is met oog voor detail ingericht.  De kamers zijn ruim en de badkamers zijn groot en van alle gemakken voorzien. Bovendien is alles spiksplinternieuw.  Er is ook voldoende kastruimte en het uitzicht (vanop de 24ste etage) is al waanzinnig.  

Het restaurant (voor ontbijt/diner/lunch) op de 39ste etage is prachtig ingericht en vanaf elk tafeltje geniet je van het adembenemende uitzicht.  De Tower Bridge, en de London Eye herken je meteen.  Het is ook geweldig om te zien hoe de Theems door de stad kronkelt.

London Hotel Canary Wharf

Het ontbijt is typisch Engels met eitjes, worstjes, spek en bonen in tomatensaus.  Maar er is ook yoghurt, lekker beleg, veel vers fruit en lekkere koffie.  Zelfs de latte met soyamelk werd op verzoek in een mum van tijd geserveerd.

Vervoer in Londen

In principe geraak je overal met de metro en een ritje met een echte Engelse taxi is uiteraard ook geweldig. Tijdens ons bezoek staakten de taxi’s en enkele metrolijnen echter.  Thank God for Uber.  We installeerden de app en 2 minuten later stapten we in onze eerste Uber.

 

London 2018 (48)

Er bestaat heel wat controverse rond Uber, maar het concept werkt wel fantastisch.  Appje open, even ingeven waar je bent en waar je naartoe wil en je krijgt meteen een berichtje met volgende info:

  • Over x-minuten arriveert de wagen
  • Model wagen + nummerplaat
  • Info over de chauffeur
  • Prijs
  • Rating (chauffeur krijgt 1 tot 5 sterren op basis van beoordelingen van vorige klanten)

Je creditcard is gelinkt aan de app, dus geen gedoe met betalen.

Sommige chauffeurs zijn nors, andere maken graag een praatje en sommige chauffeurs gaan er helemaal voor.  Wij hadden een chauffeur die een flesje water voorzag, ons informeerde over de buitentemperatuur en de ‘cabin’ temperatuur.  Als we de ‘cabin’ warmer of kouder wilden, moesten we maar een seintje geven. Goddelijk.  Aan de andere kant hadden we er ook eentje die tot 2x toe verkeerd reed en zelfs de luchthaven niet kon vinden.   Maar, al bij al zijn we nu wel fan van Uber.

Londen highlights

Bij je eerste citytrip naar Londen moet je volgende hoogtepunten absoluut zien:

  • Buckingham Palace
  • Tower Bridge
  • Westminster Abbey
  • Big Ben
  • Tower of London
  • 10 Downing street
  • St Paul’s Cathedral
  • London Eye
  • Harrods
London 2018 (47)

De handigste manier is de hop on hop off bus.  Hiermee zie je op één dag alle hoogtepunten in Londen zodat je de volgende dag de tijd hebt om meer van Londen te ontdekken.   Als je veel van deze Londen highlights wil bezoeken, koop je best een London Pass.  Hiermee krijg je korting op entreeprijzen en kan je vaak aanschuiven bij de ‘fast track entry’ zodat je minder lang moet wachten.

London 2018 (33)

Verken Soho

Londen verken je best wijk per wijk.

Soho is één van de gezelligste wijken van Londen.  Ze situeert zich ongeveer tussen Oxford Street, Regent Street, Picadilly Circus en Leicester Square.

In deze wijk woonden vroeger veel Franse en Italiaanse immigranten.  Men probeerde ooit om van Soho, net zoals in andere wijken, een sjieke woonwijk te maken.  Dat is echter nooit gelukt.  In eerste instantie raakte de buurt in het slop, maar tegenwoordig is het weer helemaal hip om in Soho te wonen.  Er hangt een bijzondere sfeer want het is de plaats waar veel kunstenaars en artiesten wonen en er is ook een grote ‘rosse buurt’.  Er is altijd leven in de brouwerij, behalve op zondag.  Dan is zowat alles gesloten.

Fans van Harry Potter kunnen momenteel hun hart ophalen in het Palace Theatre.  In dit fraaietheater uit 1884 spelen ze momenteel (oktober 2018) Harry Potter and the Cursed Child.

 

London 2018 (77)

Uitgaan in Soho

Ook om uit te gaan moet je in Soho zijn.  Old Compton street is the place to be.  Vroeger was dit de uitgaansbuurt voor de homoscene, maar die zit tegenwoordig in Shoreditch en Vauxhall.  

Muziek in Soho

Muziekliefhebbers komen in Soho ook aan hun trekken.  In Berwickstreet bevinden zich veel platenzaken waar je terecht kan voor de nieuwste albums maar ook voor vintage materiaal.

Shoppen in Soho

Oxford street en Regent street behoren tot de drukste winkelstraten van Londen.  De winkels zijn hier altijd open (behalve op 25 december).  Hier vind je het populaire warenhuis Selfridges en in één van de zijstraten ligt het sjieke warenhuis Liberty.  Alleen al het gebouw van Liberty is de moeite waard.  Hier verkopen ze exclusieve merken die je niet op elke straathoek tegenkomt.

London 2018 (11)
London 2018 (13)
London 2018 (14)
London 2018 (16)

In Regent Street vind je heel veel flagshipstores en de oudste speelgoedwinkel ter wereld, Hamleys.  Passeer hier zonder kinderen want er staan acteurs voor de deur de alle moeite van de wereld doen om je naar binnen te lokken.

London 2018 (25)

Carnabystreet is een leuke winkelstraat die een beetje in de jaren ’60 is blijven hangen.  Geen ketens, maar trendy boetiekjes en originele winkeltjes.  Er hangt ook een bijzonder sfeertje.

London 2018 (21)

Verken Chinatown

Aan Leicester Square vind je de hoofdingang van Chinatown.  De Chinese wijk in Londen lag eerst rond Limehouse.  Door de hoge criminaliteit en florerende opiumhandel trokken veel Chinezen er weg en kwamen ze uiteindelijk in de buurt van Gerrard Street terecht.  Het is een gezellige wijk om even door te wandelen.  Als je fan bent van de Chinese keuken, kan je hier voor een prikje terecht.  Er zijn massa’s restaurants waar je voor weinig geld lekker kan eten. Kies geen restaurant vol toeristen, maar eet waar de Chinezen zelf zitten.

London 2018 (36)

Verken Covent Garden

Terwijl we door Soho rondwandelden, kwamen we plots in de wijk Covent Garden terecht.  Covent Garden Market is een wat kunstmatig aangelegd gedeelte waar je allerlei luxe merken vind. Oorspronkelijk was dit een markthal waar groenten en fruit werden verkocht.   Nu zijn er gezellige terrasjes, leuke schommels om kleurrijke Instagramfoto’s te maken en mooie winkeltjes.  Ook het London Transport Museum ligt hier.  De perfecte plaats om even aan de drukte te ontsnappen.  Als je hier rondloopt kan je bijna niet geloven dat je in hart Londen zit.  En nu je hier toch bent, kan je een hapje eten bij Jamie Oliver’s Italian.

 

Covent Garden
London 2018 (83)
London 2018 (85)

Verken Knightsbridge

Knightsbridge is één van de chiqueste wijken van Londen.  Tijdens elke citytrip naar Londen moet je hier even passeren, al was het alleen maar om even bij Harrods aan Brompton Road binnen te springen.  Ik voel me daar altijd als een kind in een snoepjeswinkel.   Heerlijk!  Bovendien waren ze hier al in kerstsfeer en dan is Harrods helemaal een sprookje.

 

London 2018 (68)
London 2018 (67)
London 2018 (62) Kopie
London 2018 (50) Kopie
London 2018 (65)
London 2018 (49) Kopie
London 2018 (63)

Zoek je schoenen van Jimmy Choo, een handtas van Chanel of een jurk van een top designer?  In deze buurt sla je ongetwijfeld je slag.

Op de hoek van Knightsbridge en Sloan street vind je de flagshipstore van  het luxe warenhuis Harvey Nichols.  Er zijn nog vestigingen in andere steden in de UK, maar ook in Hong Kong, Dubai, …

Ook het bekende Hyde Park ligt in deze wijk.  Je kan hier fietsen, joggen, zwemmen, paardrijden,…  De perfecte plaats om even aan de drukte te ontsnappen.   Als je er toch bent, loop dan even langs Speakers Corner.  Hier mochten gevangenen destijds een laatste woordje zeggen voor ze werden opgehangen.  Nu kan je elke zondagochtend plaats nemen op het voetbankje en je zegje doen tegen de omstaanders.

Bezoek Somerset House

Somerset House werd gebouw rond 1800 en ligt aan de straat ‘Strand’. Die naam komt van een oud Engels woord dat kust of rivieroever betekende.  De straat loopt dan ook helemaal langs de Theems.

London 2018 (28)

In Somerset House worden allerlei tentoonstellingen gehouden en in de winter ligt er,van half november tot half januari, een prachtige ijspiste.  

Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de Theems.

London 2018 (31)

Outletshopping

 Heb je nog een dagje over, dan is het de moeite om de trein te nemen naar Bicester Village.  Je neemt de trein in Marylebone en stapt 46 minuten later uit in Bicester.  In 2 minuutjes wandel je naar Bicester Village.    Je kan ook de Shopping Express nemen.  Dat is een bus je aan een aantal luxe hotels in Londen oppikt en je voor de deur van de outlet afzet.

Bicester Village is een heus dorp met tal van designer shops. Van Armani tot Zadig & Voltaire, ze zitten er allemaal.

Er zijn een paar leuke eetgelegenheden.  Wij aten ’s middags een heerlijk Aziatisch gerechtje bij Itsu en sloten een zware shoppingdag af met een brownie bij Farmshop Restaurant & Cafe.

London 2018 (10) Kopie
London 2018 (93) Kopie
de beste restaurants in London

Uiteraard is er in Londen nog veel meer te zien, maar het is onmogelijk om dat allemaal in één trip te doen.  We hebben in elk geval een goede reden om nog eens terug te keren.  Welke Londen highlights moet ik volgens jou absoluut zien/doen tijdens mijn volgende Londen Citytrip?  Deel het hieronder in de reacties.

Heb je't ondertussen wel gehad met Londen, overweeg dan eens een stedentrip naar Liverpool.  Voetbal, The Beatles en zoveel meer.

Wist je trouwens dat Londen de perfecte stad is om met kinderen te ontdekken?  Saskia van Kidseropuit vertelt je er alles over. 

Londen Citytrip