Als kind was ik helemaal in de ban van prachtige natuurdocumentaires over o.a. Kenia. Ik ben dan ook een National Geographic fan van het eerste uur. Mijn vader beloofde mij toen dat hij mij voor mijn 21ste verjaardag mee op safari zou nemen.  Voor hij het wist was het zover en trokken we naar Kenia en Tanzania om mijn grootste wens te vervullen.

Eind oktober vlogen we van Amsterdam naar Nairobi.  We verbleven 1 nacht in Nairobi in hotel Panafric.  Dat was destijds niet geweldig, maar het hotel is momenteel wat opgewaardeerd en ziet er nu een stuk beter uit.
De volgende ochtend stond onze chauffeur Washington ons op te wachten.  Het avontuur kon beginnen.

Lake Nakuru

Na enkele kilometers verruilden we de asfaltwegen voor zandpaden en het duurde niet zo lang voor we de eerste wilde dieren tegenkwamen.  Daar, op dat moment, is mijn liefde voor Afrika ontstaan.  Van impala’s over zebra’s tot olifanten, ik ben bij elke close encounter weer ademloos.

Voor we aan onze eerste lodge arriveren, passeren we Lake Nakuru. Vanuit de verte lijkt het alsof het een meer is met een gigantisch strand. Als we het meer naderen, blijkt het geen strand te zijn, maar een ongelooflijke populatie roze flamingo’s.  2 à 3 miljoen flamingo’s komen naar dit meer omdat enorm veel algen in het water zitten. Dit meer hoort niet voor niets sinds 2011 bij Unesco Werelderfgoed. Vlakbij het meer treffen we twee neushoorns en daarmee kunnen we meteen de eerste van de big five van ons lijstje schrappen.

 

Kenia Lake Nakuru Flamingo

Daarna worden we naar Sarova Lion Hill Lodge gebracht.  In deze prachtige omgeving genieten we na van onze eerste indrukken van Afrika.  Heerlijk ontspannen naast het zwembad, ’s avonds genieten van een heerlijk diner (gegrilde impala) en op tijd onder de wol.  Tijdens een safari begint de dag namelijk heel erg vroeg omdat de kans om dieren te spotten dan het grootst is.


Masai Mara National Park

De volgende dag rijden we richting Masai Mara National Park om daar een traditionele stam te bezoeken.   De Masai zijn nomaden die ondanks de modernisering toch hun aloude tradities hebben bewaard. Zij eten bijna alleen maar vlees (geiten, schapen, runderen) en ze eten bijna geen groenten of fruit.  Toch zijn ze gezond. In de droge tijd, als de koeien weinig melk geven, drinken ze ook wel eens bloed van koeien. Het "laten bloeden van een koe" doen ze volgens traditie. Ze zoeken een gezonde koe uit de kudde, binden de hals af met een riem en schieten schieten met pijl-en-boog in de hals van het dier. Ze vangen het bloed op in een kalebas (een lederen kruik). Als er ongeveer een halve liter in zit knijpen ze de wond even dicht om het bloeden te laten stoppen en dan mag de koe weer bij de kudde.

De Masai dragen vooral rode kleding omdat het de kleur is die leven en bloed symboliseert.  Ze houden ook heel erg van versieringen.

De Masai die wij bezochten woonden in hutjes gemaakt van hout en gedroogde koemest. Ze voerden een traditionele dans voor ons op en probeerden ons uiteraard wat van hun souvenirs te verkopen.

 

Kenia Masai Mara

Aan het einde van de middag vertrokken we voor een volgende game drive.  Washington deed ontzettend zijn best want op korte tijd zagen we olifanten, zebra’s en leeuwen.  Om de dag af te sluiten ontdekten we 2 jachtluipaarden die lagen te luieren onder een boom.  We konden heel dichtbij komen en hebben echt genoten van dit moment.   Als je op safari gaat lukt het meestal wel om 4 van de big five te zien, maar jachtluipaarden zijn zo zeldzaam en schuw dat je toch net iets meer geluk moet hebben om ze te zien.

 

Kenia Jachtluipaard

Even later merkten we ook dat de natuur wel heel erg wreed kan zijn.  Een moeder-hyena stond te treuren bij haar dode jong terwijl enkele meters verder een aantal gieren zaten te wachten tot de moeder zich terug trok.  
’s Avonds arriveerden we in de Mara Serena Lodge.   De lodges en hotels van de Serena keten zijn van topkwaliteit. Enkelen horen zelfs bij The Leading Hotels of the World.

 

Kenia Mara Serena Lodge

Aangezien we hier 2 nachten bleven, hadden we iets meer tijd om van de lodge te genieten.  Het zwembad lonkte, maar we hadden gezien dat er af en toe apen met hun handen in het water zaten en beslisten de lokroep te weerstaan.  De volgende dag bleek dat dat een verstandige beslissing was.  Enkele andere gasten hadden wel gezwommen en zij waren de volgende dag allemaal ziek.  

Vanuit de lodge hadden we ook een prachtig uitzicht op de gnoetrek. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij meer dan een miljoen gnoes een rondreis van bijna duizend kilometer maken, met in hun kielzog tienduizenden zebra’s en gazellen.  Later tijdens de reis passeerden we nog een rivier vol dode gnoe’s.  Veel dieren worden vertrappeld tijdens het oversteken van rivieren.   Het is mogelijk om reizen te maken die deze gnoetrek volgen.  Volgens mij is dat een heel bijzondere belevenis.  Dat tripje staat dus nog op mijn verlanglijstje.

 

Kenia Gnoetrek

De volgende 2 dagen stonden uiteraard in het teken van de game drives.  In de ochtend ontdekten we een leeuw die lag uit te rusten van een vermoeiende nacht.  Naast hem lag een half verorberde topi (een soort hert).

De eerste nacht werden we trouwens gewekt door een raar geluid voor het raam van onze lodge.  Toen we buiten keken, stonden we oog in oog met een olifant.  Blijkbaar zijn de planten rondom de lodge wat sappiger en dat lokt heel wat dieren voor een nachtelijke snack.

Lake Naivasha

De volgende dag reden we richting Lake Naivasha en passeerden we de grens met Tanzania.  We logeerden in de Lake Naivasha Country Club die jullie ongetwijfeld allemaal kennen.  In deze lodge werden namelijk grote delen van de filmklassieker Out of Africa opgenomen.  Fantastisch om te weten dat je onder de boom staat waar Robert Redford en Meryl Streep één van de bekende scene’s opnamen.

Op Lake Naivasha maakten we een boottocht en zagen nijlpaarden, roze pelikanen, lepelaars en visarenden.

Kenia Visarend

Kilimanjaro

Het Amboseli National Park was ons volgende doel.  Dat verliep niet zonder problemen want in the middle of nowhere kregen we pech.  Gelukkig is mijn vader garagist en kreeg hij samen met Washington het busje terug aan de praat.  Ik kan je garanderen dat je niet op je gemak bent als je naast je busje staat en weet dat er elk moment een leeuw of olifant uit de bosjes kan komen.

Gelukkig stond er daarna weer een prachtige lodge van de Serena groep op ons te wachten.  Vanuit Amboseli Serena heb je prachtig zicht op de Kilimanjaro.  De Kilimanjaro is eigenlijk een bergmassief dat bestaat uit slapende vulkanen.  Met zijn 5895 meter is dit de hoogste berg van Afrika. De top is bedekt met een gletsjer van ongeveer 11 km².  
Vanuit het Tsavo-West National Park dat we de volgende dag bezochten, heb je prachtige vergezichten op deze imposante berg.

 

Kenia Tanzania Kilimanjaro

Vanuit de Kilaguri Serena Safari Lodge maakten we opnieuw een game drive en ontdekten we hoe belangrijk het is om een goede gids bij te hebben.  Zonder hun getrainde ogen zou je meer dan de helft van het wild ongemerkt passeren.  Washington heeft 10 minuten moeten wijzen voor ik een babykrokodil op een steen in een rivier zag.  De krokodil lag amper 10 meter verder, maar ik zou ze nooit zelf ontdekt hebben. Toen Washington vertelde dat de moeder dan ook in de buurt was, was ik wel niets iets minder op mijn gemak.

Taita Hills Safari Lodge behoorde destijds tot de Hilton groep, maar is inmiddels ook deel van Sarova.  Deze lodge bestaat uit 1 groot gebouw en is minder charmant dan de kleinere lodges.  Je kiest in de buurt dan beter voor de Salt Lick Game lodge van dezelfde groep.

Na een laatste game drive vertrokken we voor de flinke rit naar Mombasa.

Hier konden we na een fantastische, maar vermoeiende week nog een paar dagen genieten van zon, zee en strand. Uiteraard weer in een onderdeel van de Serena groep.  Het Serena Beach hotel hoort bij The Leading Hotels of the World en dat was duidelijk te merken.  De kamers zijn prachtig en het eten was ongelooflijk lekker.  De kreeft die we daar aten, met onze voetjes in het zand, doet me nog steeds watertanden. Onze enige zorg was hier: duiken we in het zwembad of springen we in de Indische Oceaan (waar het wat trouwens ongeveer 28 graden is)?

 

Kenia Serena Beach Hotel

Na enkele dagen genieten, vertrokken we terug richting Amsterdam, maar niet voor lang want Afrika had voorgoed ons hart veroverd.

Deze reis is al enkele jaren geleden (want ik ben jammer genoeg al lang geen 21 meer) en vond plaats in het pré-digitale tijdperk.  De foto's zijn deze keer dus niet van eigen hand. De hotels en lodges heb ik echter allemaal gecheckt en ze krijgen nog steeds heel goede recensies.  

Hopelijk heb ik je overtuigd om die safari eindelijk te boeken!   Of ben jij al geweest en heb je nog goede tips voor ons? Deel ze hieronder in de reacties.

Wil je meer weten over de beste reistijden en andere bestemmingen voor een safari?  Lees dan hier verder.


REISDUUR: 10 dagen
REISTIJD: september

Like it? Pin it!

Safari In Kenia En Tanzania