Onze buurman nodigde ons uit om zijn nieuwe stulpje in Altea Hills nabij Benidorm te komen bekijken en aangezien we ook nog in Frankrijk en Barcelona wilden zijn, besloten we met de auto naar het Zuiden te trekken en er een roadtrip door Frankrijk en Spanje van te maken.  

Onze eerste stop van de perfecte roadtrip bracht ons naar La Ferme des Vikings, een bed & breakfast in Scey-Sur-Saône op het platteland van de regio Franche-Comté.  Dit hotelletje is gevestigd in een 18de eeuws stenen huis en op foto zag het er allercharmantst uit. Maar wat een gigantische tegenvaller. De zolderkamer was kollosaal maar had geen raam, wat mij acuut een claustrofobische aanval bezorgde. Ik wist meteen dat ik die nacht geen oog dicht zou doen.  Tot overmaat van ramp lag de kerk aan de overkant van de straat en vond de pastoor het een must om de klok elk kwartier te luiden. We hadden eigenlijk voor 2 nachten geboekt, maar hebben de volgende ochtend meteen uitgecheckt. Het was wel sympathiek dat we de 2de nacht niet moesten betalen. In de regio is ook weinig tot niets te zien. Een iets minder perfecte start van onze perfecte roadtrip.

Gelukkig was er in ons volgende hotel nog een kamer vrij zodat we hier een dag eerder terecht konden. En Hotel La Suite maakte alles meer dan goed.   De 6 kamers in dit prachtig gerestaureerde huis zijn ongelooflijk smaakvol ingericht. Over elk detail is nagedacht.  De eigenaar is terecht heel erg trots op zijn hotel, wat wel maakte dat hij de kinderen constant in de gaten hield.  De hele dure giraf (zijn woorden) die in onze kamer stond, hebben we maar laten verwijderen tijdens ons verblijf. 

Ook de ligging in Villeneuve-lez-Avignon is top.  Op 5 minuten sta je in Avignon en 's avonds geniet je van de rust in het gezellige historisch centrum. In de tuin ligt nog een fijn zwembad zodat je na een uitstap nog even kan relaxen.

 

Avignon Hotel La Suite Voor
Avignon Hotel La Suite

Top 5 bezienswaardigheden in Avignon en omstreken

Village les Bories

In deze regio is ontzettend veel te zien. Ben je met kinderen op stap, bezoek dan zeker Village les Bories.  Zij zullen deze minuscule, bijenkorfachtige huisjes zeker leuk vinden.  Deze bouwmethode stamt uit het Neolithicum, maar de Bories die je hier treft werden bewoond van de 16de tot begin 20ste eeuw.  

Village Des Bories Gordes

Fontaine-de-Vaucluse

Fontaine-de-Vaucluse is een schilderachtig dorpje met als topattractie de bron van de Sorgue. Dit is de krachtigste bron van Frankrijk. De ondergrondse rivier levert 90.000 liter water per seconde.

De rivier drijft de Moulin à Papier aan, waar al sinds de 15de eeuw volgens dezelfde traditie met de hand papier wordt gemaakt.

Het dorp was ook de woon-en werkplaats van de dichter Petrarca. Maak een wandeling naar de bron en kijk hoe de lokale jeugd vanop grote hoogte de rivier in duikt.

Fontaine De Vaucluse (2)

Pont du Gard

Een absolute must tijdens je roadtrip door Frankrijk en Spanje is uiteraard Pont du Gard.  De Romeinen beschouwden deze brug 2000 jaar geleden als het bewijs van de grootsheid van hun rijk.  Met een hoogte van 48 meter was het dan ook de hoogste brug die ze ooit bouwden.  Ze plaatsten de steenblokken op elkaar met een ingenieus systeem van katrollen en met de hulp van talloze slaven.  Het aquaduct vervoerde water over een traject van 50 km.  Het is nog steeds een indrukwekkend bouwwerk en een fotogenieke locatie.

Avignon Pont Du Gare France

TIP

Stop tijdens je rit ook eens bij een locale wijnboer.  In de Tavel produceren ze heerlijke roséetjes.

Pont St-Bénézet

Net voor je Avignon binnen rijdt, heb je een mooi zicht op Pont St-Bénézet.   Deze 12de eeuwse brug werd tijdens de overstromingen in 1668 grotendeels verwoest. Op één van de overgebleven bogen staat de kleine Chapelle St-Nicolas.  De brug is bekend van het kinderliedje ‘Sur le pont d’Avignon’.  Eigenlijk dansten de mensen niet ‘op’ de brug, maar op een eilandje eronder. In de loop der jaren is ‘sous’ echter veranderd in ‘sur’

Historisch centrum van Avignon

Het historisch centrum van Avignon is omring door een ruim 4 km lange muur.  Het staat al sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco.  De stad dankt zijn bijnaam Provençaalse Pausenstad aan het Palais des papes, één van de top 5 bezienswaardigheden in Avignon, uit de 14de eeuw. Het gebouw is nog in uitstekende staat, maar al het meubilair en de kunst is in de loop der eeuwen vernietigd of geroofd.

Pont St Benezet
Palais Des Papes Avignon

Camargue

Helemaal in het zuiden ligt het moerasgebied de Camargue.  Dit natuurpark ontstond door de Rhône-delta en bestaat uit 140.000 ha moerassen, weiden, duinen en zoutvlaktes. Het is vooral bekend om zijn wilde paarden, stieren en flamingo’s.  

Boek zeker een boottochtje om op je gemak te genieten van de omgeving.

Camargue Paard
Camargue Rund
Camargue Runderen
Camargue Vogel

Benidorm, het Blankenberge van Spanje

Mijn man zei al jaren (lachend) dat hij dolgraag naar Benidorm wilde. Toen ik op zoek was naar een hotel in de buurt van Altea, deed ik een geweldige ontdekking.  Op de heuvel boven Benidorm ligt het Villaitana Golf Resort.    Het hotel behoort tot de Melia groep, is gebouwd als een klein dorp en heeft prachtig uitzicht over de skyline van Benidorm.  Voor de liefhebbers zijn er ook nog 2 golfterreinen.  We hebben een kort bezoekje gebracht aan downtown Benidorm, maar waren ontzettend blij toen we weer boven op onze berg zaten.  Mijn man kan Benidorm van zijn bucketlist schrappen!  
We hebben een dagje rondgereden in deze regio en het moet gezegd, er zijn charmante dorpjes in de buurt.  Maar vooral aan de kust is het hier voor ons toch te Belgisch/Nederlands.

Benidorm Skyline 2
Bendorm En Omgeving
Benidorm En Omgeving (3)
Benidorm En Omgeving (2)
Benidorm En Omgeving
Benidorm Hotel Villaitana

Barcelona

Op de terugweg maakten we onze jaarlijkse stop in Barcelona.  We ontmoetten hier onze bourgondische vrienden en hadden de namiddag van ons leven. Je hebt zo van die dagen die je nooit meer vergeet en dit was er zo eentje. Voor de voetbalfans onder ons bezochten we Camp Nou. Probeer zeker op voorhand kaartjes te regelen want de lijn aan de kassa kan heeeeel lang zijn.

Lees hier alles over de Top 10 bezienswaardigheden in Barcelona.

Na een zalige vakantie was het jammer genoeg weer tijd om naar huis te gaan.   

Bezocht jij Benidorm, Barcelona of Avignon ook en heb jij nog leuke ontdekkingen gedaan?   Deel ze hieronder in de reacties.

Like it? Pin it!

Roadtrip Avignon Benidorm Barcelona Nl