In juli trokken wij met de hele familie naar Spanje voor een citytrip Valencia, op zoek naar zon, zee, lekker eten en leuke activiteiten. Benieuwd of we dat allemaal gevonden hebben?

Valencia in het kort

  • Valencia is na Madrid en Barcelona de 3de grootste stad van Spanje
  • In deze regio spreken ze Valenciaans
  • Het bekendste Spaanse gerecht, paella, komt hier vandaan
  • Valencia wordt ook wel eens de sinaasappelstad genoemd
  • De rivier Turia stroomt door de stad
  • Gesticht in 138 v.C. door de Romeinen.  Daarna overheerst door de Moren en nog wat later door de Christenen.
  • Het is er gemiddeld warmer dan in Barcelona, maar de temperaturen zijn er minder extreem dan in andere Zuid-Spaanse plaatsen.
Valencia (10)

Hoe bereik je Valencia?

Wij vlogen met in iets meer dan 2 uur van Eindhoven naar Valencia.  Met de taxi sta je een kwartiertje later in de stad. Je kan uiteraard ook de bus of metro nemen.  De Aerobus (lijn 150) vertrekt om de 20 minuten en de metro om de 10 minuten.

Prijzen:

  • Aerobus; 1.25 euro
  • Metro:3.90 euro
  • Taxi: 20 euro

Wil je echter ook wat van de omgeving van Valencia zien dan is het veel handiger om een auto te huren.  In de buurt van Valencia liggen enkele prachtige wijnhuizen die absoluut het ritje waard zijn en ik ontdekte ook enkele fantastische restaurants net buiten de stad.  Bovendien is het een geweldig idee om je drukke stadsbezoek af te sluiten met een verblijf in het zalige boutique hotel Adelante House in Javea.

Hotels in Valencia

Er zijn ontelbaar veel hotels in Valencia.  Van spotgoedkoop tot extreem duur. Wij houden er niet zo van om in het centrum te logeren en aangezien Valencia aan zee ligt, kozen wij voor een strandhotel.  Het beste hotel is dan Las Arenas Balneario Resort, maar dat was jammer genoeg volzet.   Wij verbleven in hotel Neptuno.  Het hotel is van het strand gescheiden door een dijk.  De kamers hebben zeezicht of havenzicht.  Vlakbij vind je massa’s restaurants en het is een gezellige buurt om ’s avonds rond te slenteren.  De kamers zijn netjes, er is een zonneterras met jacuzzi op het dak en er is een gezellige bar langs de dijk. Het ontbijt is goed. Er is veel parkeerplaats voor het hotel en er staan altijd taxi’s te wachten. Naast het hotel is een loket waar je tickets kan boeken, fietsen huren,…  Kortom, Hotel Neptuno was de perfecte keuze.

Valencia (122)
Valencia (164)

Natuurhuisje in Valencia

Wil jij 's avonds even ontsnappen aan de drukte van de stad?  Huur dan een natuurhuisje in de buurt van Valencia. 

Natuurhuisje in Benissa

Deze charmante finca ligt op een uurtje van de luchthaven van Valencia.  Vanaf deze locatie kan je niet alleen Valencia verkennen maar ook genieten van de prachtige natuur in de omgeving.   Je staat op een kwartiertje aan één van de vele stranden en je bereikt culinaire hoogtepunten in de beste restaurants van de Costa Blanca.   's Avonds trek je je terug in je charmant natuurhuisje om te genieten van de stilte.

Natuurhuisje In Benissa
Natuurhuisje Benissa

Citytrip Valencia

Fietsen in Valencia

De beste manier om Valencia bezienswaardigheden te ontdekken is per fiets. Het verkeer in de stad valt best mee en het is overal vlak. Je kan dat uiteraard op eigen houtje doen, maar wij boekten een gids.  Op deze manier verlies je veel minder tijd en krijg je op korte tijd een goede indruk van de stad.  

Wij boekten een fietstocht bij Tours in Valencia.   Suzie, de eigenares, is een Nederlandse die haar hart verloren heeft in Spanje.  Haar collega Petra, ook een Nederlandse, was onze enthousiaste gids.

Valencia (73) 2

Om 10 uur verzamelden we op Plaza de la Reina.  Om de hoek werden de fietsen afgehaald en waren we klaar om de stad te verkennen.  Bij elke belangrijke Valencia bezienswaardigheid en op elk gezellig plekje werd gestopt zodat iedereen de uitleg van Petra goed kon volgen en zodat de nodige foto’s konden worden genomen.

11 Bezienswaardigheden in Valencia

Plaza de la Reina

Dit plein ligt in het hart van de stad en is genoemd naar koningin María de las Mercedes de Orleans, de eerste echtgenote van koning Alfonso XII. Op het plein staat de Kathedraal van Valencia.  Gebouwd in de 13de eeuw, maar in de eeuwen daarna regelmatig vergroot.  De hoofdingang heeft een prachtige 18de eeuwse, barokke poort, Puerta de los hierros. Volgens de legende zou de heilige graal hier bewaard worden. Beklim de klokkentoren voor een spectaculair zicht over de stad.

Valencia (12)
Valencia (20)
Valencia (68)

Aan de Puerta de los Apostoles vergadert al eeuwenlang elke donderdagmiddag een uniek gerechtscollege. Het zogenaamd Watertribunaal beslecht hier op enkele minuten geschillen tussen boeren over waterdistributie en irrigatie. Geen ellenlange rechtszaken, maar snelle beslissingen. De stoelen waarop de rechters zetelen, zijn in de inkom te bezichtigen . Sinds 2009 staat het watertribunaal op de Immateriële & Culturele Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Valencia (22)

Neem alvast een kijkje op het plein:

Zijdebeurs (La Lonja)

Dit is een van de mooiste gotische gebouwen in Europa. Het is dan ook niet voor niets Unesco werelderfgoed sinds 1996. In de 15de eeuw was het het hoofdkantoor van de zijdehandel. Ook het markttribunaal en de eerste Spaanse rechtbank, zetelden hier. Het torentje was een gevangenis.  Handelaren die hun schuld niet meer konden betalen, werden daar opgesloten tot hun familie hen vrijkocht..  Absoluut een van de Valencia bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Valencia (26)

Mercado Central

Dit is de grootste overdekte versmarkt van Europa. Ik vind La Boqueria in Barcelona persoonlijk leuker, maar deze is ook zeker een bezoekje waard. Het art nouveau-gebouw, met prachtig glazen dak, is gebouwd in 1912 en bestaat uit meer dan 400 stalletjes.  Vergaap je aan de prachtige hammen, groenten- en fruitkraampjes, verse vis,…   Helemaal achteraan is er 1 bar waar je kleine gerechtjes kan proeven.  Je citytrip Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan deze foodmarket.

Valencia (32)
Valencia (146)
Valencia (149)
Valencia (142)
Valencia (150)
Valencia (153)

L’Almoina

Aan de achterkant van de kathedraal vind je het archeologisch museum L’Almoina. Op deze plek bouwende de Romeinen in 138 v.c. Valencia. Voor de ingang van het museum ligt een glazen vloer waardoor je zicht krijgt op de opgravingen.

Valencia Archeologisch Museum
Valencia Archeologisch Museum 1

Palacio del Marques de Dos Aguas

Dit voormalig paleis van de Marques de Dos Aguas is een van de mooiste gebouwen van Valencia en herbergt het nationaal keramiekmuseum.  Klein detail: in deze straat liggen ook de mooiste (lees: duurste) winkels van Valencia. Een straat die je dus niet mag missen tijdens je citytrip Valencia.

Valencia (40)

Jardin del Turia

Vroeger liep de rivier Turia dwars door de stad. Door de vele overstromingen werd beslist om de rivier d.m.v. dammen te verleggen. De drooggelegde rivier is nu een 9 km lang park. Het is aangelegd zonder echt plan waardoor het een heel afwisselend parcours is. Het is een groene strook doorheen de stad met  sportvelden, dierentuinen, fietspaden, wandelpaden, enz.  Hier zie je de Valencianen hun rondje lopen, de hond uitlaten of gewoon even van de rust genieten.

Valencia (73)
Valencia (49)

Als je met kinderen reist, mag je zeker de speeltuin Gulliver niet missen.  De reus uit het gelijknamige verhaal ligt vastgebonden op de grond. De kinderen die op hem spelen lijken wel lilliputters.

Valencia (50) Kopie

Onderweg passeer je een aantal prachtige bruggen zoals de Puente del mar en de Bloemenbrug.

Valencia (5) 2
Valencia (7)

Ciutat de les Arts i les Ciencies (Stad van Kunst en Wetenschappen)

Aan het einde van de Turia, kom je in het moderne deel van Valencia.  De architect Santiago Calatrava mocht zich hier volledig laten gaan. Dit futuristisch ogende gedeelte van de Turia moet absoluut op je to do lijstje staan tijdens je citytrip Valencia..

Het Palau de la Musica is het concertgebouw van Valencia.

Het Palau de les Arts Reina Sofia, is in navolging van het Opera House in Sydney, het 2de ultra moderne operahuis dat ooit gebouwd werd.   Met zijn hoogte van 75 meter is het het grootste operahuis van Europa en een van de belangrijkste Valencia bezienswaardigheden.

Valencia (51)
Valencia (54)
Ciutat De Les Artes

L’Hemisferic (oog der wijsheid) bevat binnenin o.a. een IMAX-bioscoop en een planetarium.

Museo de las Ciencies lijkt op het geraamte van een walvis. Het is een interactief wetenschapsmuseum dat heel erg geschikt is voor een bezoek met kinderen.

Neem even mee een kijkje:

Als je op zoek bent naar een EHBO-post, kan je in het Museo de las Ciencias terecht. Wij hadden een iets te enthousiaste tiener bij. Dankzij de hulp van gids Petra en onze Spaans-sprekende vriend was Thibaut 2 uur en 7 hechtingen later weer present.

Img 0029

Museo de Bellas Artes

Dit is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Europa. Je kan er gratis naar binnen en toch trekt het weinig bezoekers.  Als je niet into art bent, kan je gewoon genieten van de prachtige buitenkant.

Valencia (58)

Torres de Serranos

Deze stadspoort uit de 15de eeuw werd onlangs gerestaureerd. De kogelgaten, veroorzaakt door het leger van Napoleon, zitten er nog en zijn nu nestplaatsen voor de vele papegaaien. Beklim de torens en geniet van het uitzicht.

Valencia (60)

Plaça de L’Ajuntament

Dit gigantische plein wordt gedomineerd door het stadhuis Ayuntamiento en het postkantoor Correos. De bezienswaardigheden op dit plein mag je niet overslaan tijdens je Citytrip Valencia.

Valencia (161)
Valencia (156)

Marina Real Juan Carlos I

Na de fietstocht trokken we opnieuw richting hotel.  Aan het ronde pleintje naast hotel Neptuno kan je een treintje nemen om een rondrit door de haven te maken. Het ritje duurt 45 minuten. Onderweg passeer je reuzentrampolines waar de kinderen zich ongetwijfeld zullen amuseren.

Img 0274
Img 0275
Img 0276

 

 

 

Valenciaanse wijnen

Uiteraard moesten we als notoire wijnliefhebbers ook een plaatselijk wijnhuis bezoeken.  Ik wilde dan ook graag de wijntour van Tours in Valencia boeken.  Jammer genoeg was Suzie, de wijnspecialist, op huwelijksreis. Ze was wel zo lief om een goed adres met ons te delen. We reden dus met onze huurauto van easyterra naar Requena (+/- 70 km buiten Valencia) naar Chozas Carrascal. Daar aangekomen, bleken we voor een gesloten deur te staan.  We belden aan aan het kantoor en Maria José, de dochter van de eigenaar, wilde ons wel een ‘korte’ rondleiding geven.  Dik 2 uur later, na een geweldige tour en na het proeven van enkele heerlijke wijntjes, stonden we weer buiten. Chozas Carrascal begon ooit als een klein domein dat haar druiven verkocht aan andere wijnmakers.  Sinds 2003 produceren ze zelf wijnen.   Las Ocho (8), Las Cuatro (4) en Las Tres (3) zijn respectievelijk een heerlijk rode, rose en witte wijn.  

Valencia (89)
Valencia (116)
Valencia (91)
Valencia (90)

Klik op de puntjes onderaan de foto om meer te zien van Chozas Carrascal.

Valencia (96) 2
Valencia (97) 2
Valencia (100) 2
Valencia (103) 2
Valencia (106) 2
Valencia (108) 2
Valencia (121)

In een volgende blogpost vertel ik jullie graag welke restaurants wij in Valencia bezochten.

Ken jij nog leuke bezienswaardigheden die wij gemist hebben tijdens onze citytrip Valencia? Deel ze hieronder in de reacties want ik ga zeker nog een keer terug naar deze prachtige stad.

Heb je veel tijd en wil je nog een paar andere Spaanse steden ontdekken?  Wat dacht je van Barcelona?  Hier lees je meer.   En Madrid, Spanje's hoofdstad, is ook zeker een bezoekje waard.

Citytrip Valencia

Als je nog op zoek bent naar een goede reisgids, dan zijn dit enkele aanraders. Wij gebruikten voor deze trip de Time to momo omdat die een heel handig, uitneembaar stadsplan heeft.