25 jaar geleden bezochten mijn man en ik, als jonge twintigers, de Algarve.  Het hotel was fantastisch maar verder vonden we onze vakantie in Portugal vooral heel erg saai.  Onlangs kwam ik in contact met de eigenaars van The White House, een boutique hotel in de Algarve.  Zij overtuigden mij om de regio een tweede kans te geven en de mooiste plekjes in de Algarve te ontdekken. Samen met BFF Isabelle trok ik dus een paar dagen naar Portugal.

Review: Boutique Hotel in de Algarve

Ligging

The White House Algarve ligt in het gezellige dorpje Olhào en  is perfect gelegen om de oostelijke Algarve te ontdekken.   Er zijn talloze pittoreske dorpjes en gezellige haventjes in de buurt.

Dit charmante boutique hotel in de Algarve is perfect te bereiken vanaf de luchthaven van Faro.  Vanaf Faro sta je op een kwartier in The White House Algarve.

The White House Algarve (2)

Kamers

The White House Algarve heeft 5 kamers die allemaal genoemd zijn naar de First Ladies.  Wij logeerden in Michelle maar je hebt ook nog Jackie, Martha en Eleanor.   Als alleen het beste goed genoeg is, reserveer je echter Melania.  Melania is een suite van ruim 30 m² met een luxe badkamer en een gigantisch terras.  Je geniet hier van rust, privacy en een prachtig uitzicht over de tuin.

Perfectie zit hem in de details.  Zo lag er op onze kamer bijvoorbeeld een notitieboekje ‘Michelle’s memoires’.  Perfect om te noteren welke dorpjes je bezocht en welke restauranttips je aan je vrienden moet doorgeven.  Bovendien lag er een gigantische Octopus met een persoonlijke verwelkoming op het bed.

Portugal Algarve (4)
The White House Algarve (7)

Faciliteiten

Dit luxe boutique hotel aan de Algarve heeft een gezellig zwembad met een paar ligstoelen.  Er zijn handdoeken ter beschikking die je trouwens ook mag lenen als je een dagje naar het strand wil.

The White House Algarve (13)

Er is een gezellig terras aan het huis, maar verspreid door de tuin zijn ook schaduwrijke hoekjes om te genieten van de rust.

De eigenaars, Peter en Rob, zijn charmante gastheren.  Zodra je binnenkomt, voel je je welkom in hun boutique hotel in de Algarve.  Zij tonen je met plezier de mooiste plekjes in de Algarve en ze delen graag hun restauranttips.  Ze hebben ook talloze connecties voor boottochtjes op zee om dolfijnen te zoeken of om de waanzinnig mooie kliffen vanuit een ander perspectief te bekijken.

Peter was in een vorig leven nog restauranteigenaar (en begrafenisondernemer :-)) en ook Rob roert graag door de potten.  Ze serveren dan ook elke ochtend een ‘specialiteit’ bij het ontbijt. De ene keer is dat een luchtig omeletje, de andere keer Pasteis de nata (heerlijk zoet gebakje) of een yoghurt met granola.

The White House Algarve (10)

Je zit trouwens gezellig met de andere hotelgasten aan één grote tafel.  Bij mooi weer geniet je van het gezellige terras en als het wat frisser is, schuif je aan aan de lange tafel in de woonkamer.  Wij leerden twee ontzettend aardige koppels uit Nederland kennen.  Het was bij het ontbijt meteen dolle pret en dat hebben we tijdens ons laatste avondmaal in de Algarve verder gezet.

In principe serveert The White House enkel ontbijt maar op verzoek verzorgen Rob en Peter ook graag een lunch of diner.

Als je toch een keer minder mooi weer in de Algarve treft, kan je knus rond de haard zitten. Zeg nu zelf, hier word je toch instant vrolijk van.  Rob en Peter zorgen ervoor dat je vakantie in Portugal net dat beetje extra krijgt.

Woonnw 1

The White House Algarve op TV

Denk jij bij het bekijken van de foto’s ‘dat boutique hotel en die charmante gastheren komen mij bekend voor’?   Dat kan.  Enkelen jaren geleden waren Rob en Peter te zien bij ‘Ik vertrek’.  Je kan de aflevering hier terug zien: https://www.avrotros.nl/ik-vertrek/gemist/detail/item/peter-en-rob-in-portugal-03-02-2017/ 

Ze passeerden ook in ‘Met 4 in bed’ dat ze uiteraard wonnen.

The White House Algarve (6)

Vervoer in de Algarve

Je huurt best een auto om de regio in alle vrijheid te ontdekken.   Wij huurden een allerschattigste Peugeot 108 cabrio bij Enjoy2Drive.   

Deze autoverhuurder heeft geen kantoor in de luchthaven.  Francisco of één van zijn medewerkers wacht je echter op in de aankomsthal.  Je auto staat voor de deur, documenten ondertekenen en wegwezen.  In tegenstelling tot vele andere verhuurders, komen er ter plaatse geen extra kosten meer bij.  (Denk aan extra verzekering, 2de chauffeur).  Bovendien mag je met de auto ook naar Spanje (amper een uurtje rijden).  Bij andere verhuurders moet je bijbetalen om met je huurwagen de grens te passeren.  Ook het retourneren van de auto is super makkelijk.  Je zet je auto gewoon af aan de kiss & ride, voor de ingang van de luchthaven.  Een medewerker van Enjoy2drive neemt je sleutels in ontvangst en je stapt meteen de luchthaven binnen voor je terugvlucht.

Portugal Algarve (58)

De Algarve

De Algarve kan je in 2 stukken verdelen:

Westelijke Algarve

De Westelijke Algarve loopt vanaf Sagres in het uiterste westen tot  een eindje voorbij Albufeira.   De gezelligste plekjes zijn o.a. Lagos, Monchique, Sagres, Raposeira, Cabo de Sao Vicente en het natuurreservaat Alentejano e Costa Vicentina

Oostelijke Algarve

Deze regio begint iets ten oosten van Albufeira en loopt tot aan de Spaanse grens.  Wij verkenden vooral deze regio en bezochten gezellige plaatsjes zoals Loulé, Tavira en uiteraard Faro.

Als je de volledige Algarve wil verkennen tijdens je vakantie in Portugal, boek je best een paar dagen in The White House in de Oostelijke Algarve en een paar dagen in de Westelijke Algarve.

Restaurants in de Algarve

In de Algarve kan je ontzettend lekker eten.  Door de nabijheid van de zee staat er veel vis en zeevruchten op de kaart, maar ze serveren ook heerlijke kip en pittige worst.

Tapas e Lendas

In het levendige dorpje Olhão vind je de Gastro Bar Tapas e Lendas.  Het restaurantje ligt op korte afstand van de dijk  (Mercado de Olhão)in een gezellig steegje.   Ze serveren hier overheerlijke Portugese gerechten.  Wij kozen voor een aantal kleine gerechtjes om te delen.   De scheermesjes, octopus, Portugese worst en andere lekkernijen waren om van te smullen.   Nog een lekkere karaf witte sangria erbij om alles weg te spoelen!   Absoluut een aanrader.

 

Portugal Algarve (12)

Adres: Olhão, Rua Dr Manuel Arriaga 18
Tel. +351 289706429

Portugal Algarve (13)

Petiscaria

Ook dit restaurantje ligt in een van de vele steegjes van Olhão.  De tafeltjes staan gewoon op straat en ze serveren hier de heerlijkste garnalen en kippenvleugeltjes.

Adres: Rua dr Alexandre Herculano 48, Olhão
Tel. +351 289070403

 

Portugal Algarve (56)

O Belo Sol

Wil je echt een keer tussen de locals zitten?  Ga dan naar O Belo Sol, op enkele kilometers van de White House.  Peter en Rob wijzen je graag de weg.  Het restaurant zit vol Portugese families die hier genieten van een heerijk stukje zalm, een mals kippetje of een sappig lamskoteletje.  Eenvoudige gerechten voor geen geld.  Wij betaalden voor 6 personen inclusief drank 75 euro.  Dat is 12.5 euro per persoon!

Portugal Algarve (101)

Tavira Lounge

In Tavira, het dorpje dat bekend staat om zijn 40 kerken,  ligt deze gezellige bistro.  Perfect voor een lichte lunch tijdens je bezoek aan Tavira.

Adres: Rua Gonçalo Velho 16/18, Tavira
Tel. +351 281381034

Beach bars en restaurants aan het strand in de Algarve

O Golfino

Dit restaurant ligt op Praia do Barranco das Abelharucas in Albufeira.  Hier serveren ze typische streekgerechten uit de Algarve.  Denk dus vooral aan kraakverse vis, heerlijke schaaldieren en cataplana (gerecht dat gestoofd is in een cataplana, een koperen, bolvormige pot).  Je kan hier ook gerechten afhalen.

Puro beach

Puro beach is een keten met beach clubs in Barcelona, Marbella, Denia enz.   Ze zijn nu neergestreken in de Algarve en zijn er, voor hotel Tivoli in Villamoura, gestart met de meest hippe beach club in de regio. Er is een klein terras waar je kan genieten van een heerlijke cocktail, lunch of diner met zicht op zee.  Als het te warm of te koud is, kan je binnen terecht.  

Je kan bedden huren langs het zwembad of op het strand. Er zijn 116 strandstoelen en 8 Balinese bedden te huren.  Echt een club voor de beach babes (en boys) onder ons.

Portugal Algarve (32)

Rocha Baixinha

Deze houten beach bar ligt even voorbij Puro Beach.   Sfeervol gedecoreerd en prachtig zicht op zee.  De quotes op de surfplanken doen je ongetwijfeld schaterlachen.  Ze serveren hier heerlijke streekgerechten uit de Algarve.   De bediening verliep wat stroef, maar de gerechten waren heerlijk.  Na de lunch strijk je neer op één van de vele strandstoelen voor een welverdiende siesta.

Portugal Algarve (39)
Portugal Algarve (40)
Portugal Algarve (41)
Portugal Algarve (43)

Praia do Evorista

Praia do Evorista, genoemd naar het beroemde restaurant dat hier ligt,  is vooral populair omwille van de fenomenale ligging.  Het strandje is beschut door waanzinnig mooie rotsformaties.   Je spot hier regelmatig bekende Portugezen.
Je bereikt het strand via Galé.

Praia Do Evorista

De mooiste plekjes in de Algarve

De Algarve heeft massa’s charmante dorpjes, toeristische badplaatsen, spectaculaire kliffen en zoveel meer.  Tijdens je vakantie in Portugal moet je in elk geval deze mooiste plekjes in de oostelijke Algarve gezien hebben.

Olhão

We beginnen uiteraard met Olhão, de thuisbasis van The White House, het gezelligste boutique hotel in de Algarve.  Olhão is de grootste vissersstad van de Algarve.  Zodra de vissersboten in aantocht zijn, klinkt er een sirene, het startschot voor heel wat mensen om te komen helpen bij het uitladen van de vis.  Helpers krijgen hiervoor betaald (in nature of in cash).  

Vlakbij het strand, ongeveer halfweg de boulevard staan 2 rode gebouwen.  Hier vind je de dagelijkse markt.  Voor kraakverse vis, fruit, groenten, kaas, olijven en meer moet je hier zijn.  Rondom het gebouw zijn een aantal terrasjes vanwaar je de drukte op de markt en het strand kan gadeslaan. 

Om de 30 minuten vertrekt de veerboot naar Amona en Culatra, kleine eilandjes voor de kust.  De veerboot naar het grotere eiland Farol vertrekt om de 3 uur.  Farol heeft prachtige stranden, een paar restaurants en barretjes en zelfs enkele vakantiehuizen. 

Portugal Algarve (9)

Verder liggen er langs de dijk massa’s restaurants en café’s.  Persoonlijk vond ik de restaurants in de steegjes achter de dijk echter veel charmanter.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de kerk Nossa Senhora do Rosario.

Nossa Senhora Do Rosario

Albufeira

Albufeira is een van de populairste vakantieoorden van de Algarve. 

2000 jaar geleden streken de Romeinen hier al neer.  In de 8ste eeuw veroverden de Arabieren de stad en in de 13de eeuw kwamen de Christenen aan de macht.  Er zijn hier en daar nog sporen te vinden van de vele overheersingen doorheen de geschiedenis. 

Door een aardbeving in 1755 stortten grote delen van de kasteelmuren in maar in de Rua Joaquim Pedro Samora staat de noordelijke poort nog overeind en ook de St. Anna poort staat er nog.   Deze laatste staat midden in een restaurant.

Praia dos Pescadores is een gezellig strand dat zijn naam dankt aan de talrijke vissersbootjes die hier liggen en Praia da Oura of het ‘gouden strand’ is het populairste strand van Albufeira.

The Strip is een lange, smalle straat vol hotels, restaurants, discotheken en ander vertier.  Loop hier ’s avonds een keer langs als alle neon-reclames branden.  Je waant je in Las Vegas.  De nachtclubs Kiss en Liberto’s zijn super populair.

Duikers, vissers en fans van boottochtjes moeten de jachthaven van Albufeira bezoeken.  Van hieruit vertrekken talrijke excursies.

Als je met kinderen naar de Algarve reist moet je hier zeker het Parque Aventura bezoeken.  De klimbanen en glijbanen staan garant voor dolle pret.

Praia Dos Pescadores

Vilamoura

Vilamoura is het Knokke van Portugal.  Deze moderne, drukke badstad is één van de populairste bestemmingen aan de Algarve.  In de jaren ’70 begon men met de uitbouw van deze toeristische trekpleister met een chique jachthaven als centrum.  Hotels, restaurants, bars en golfbanen openden in snel tempo.

De Algarve in het algemeen en Vilamoura in het bijzonder zijn het walhalla voor golfliefhebbers.  In en rond Vilamoura zijn maar liefst 19 golfbanen.

Portugal Algarve (17)

Er zijn talrijke 5-sterren hotels zoals Tivoli Marina, The Lake resort, Hilton en Anantara.  Het Casino de Vilamoura en de vele bars en discotheken zorgen voor vertier in de avond.

De kilometerslange stranden Praia de Vilamoura en Praia da Falesia zijn populair bij zonnekloppers.  Hier vind je een aantal hippe beachbars zoals Puro Beach.

Portugal Algarve (35)

Ook liefhebbers van designer kleding komen in Vilamoura aan hun trekken.  Quinta shopping tegenover het Conrad hotel is een gezellig shopping center waar je terecht kan voor je nieuwste Rolex, Gucci handtas en zoveel meer.  Er zijn ook een paar gezellige terrasjes en barretjes.

Portugal Algarve (25)

Loulé

Het stadje Loulé ligt ongeveer 12 km landinwaarts.   Het is een van de oudste steden van de Algarve en was oorspronkelijk een Moorse vestingstad.  Loulé is nu vooral bekend om de traditionele kunstnijverheid en zijn gezellige markt op zaterdag. Geen typische toeristenmarkt maar een markt voor de locals.  Proef hier zeker de plaatselijike lekkernij ‘Bifana Sandwich’, een broodje met varkensvlees en mosterd.

Souvenirtip: Ambachtslui gebruiken hier nog steeds eeuwenoude technieken voor het maken van aardewerk, vlechten van manden, hoeden en tapijten en het maken van jute lappenpoppen.  Leuk als souvenir!

De markthal uit 1908, in oriëntaalse stijl, is een van de mooiste plekjes van de Algarve.  

Loule Markthal

Van het Castelo de Loulé zijn nog enkele muren en de toren van de kerk Igreja Matriz de Sao Clemente  overgebleven.  Deze kerktoren deed vroeger dienst als minaret van de moskee.  Vanop de kasteelmuren heb je een mooi uitzicht over de stad.

De Capela de Nossa Senhora da Conceiçao is een piepklein kerkje in het centrum van Loulé.  De muren zijn bekleed met blauw-witte azulejo’s (Portugese tegeltjes) en het gouden altaarstuk is een meesterwerk.  Vergeet ook zeker niet naar de waanzinnig mooie plafondschildering te kijken.   Het kerkje is echt een pareltje en is van de mooiste plekjes in de Algarve.

Portugal Algarve (92)

De Banhos Islamicos zijn de overblijfselen van een islamitisch badhuis uit de 12de/13de eeuw.  Vanaf een platform heb je zicht op de funderingen.

Terwijl je van de ene bezienswaardigheid naar de andere loopt, passeer je charmante, middeleeuwse steegjes, een attractie op zich.

Geen zin om met carnaval naar Venetië of Rio de Janeiro te gaan?  Denk dan eens aan Loulé.  Hier vieren ze 3 dagen lang het grootste carnavalsfeest van de Algarve.

Tavira

Tavira staat bekend als het mooiste plekje in de Algarve.  Het dankt deze reputatie aan zijn gezellige steegjes, de vele overblijfselen uit lang vervlogen tijden, maar vooral om het grote aantal (bijna 40) kerken.

Als je slechts tijd hebt om 1 kerk te bezoeken, bezoek dan zeker de Igreja da Misericordia.  Deze kerk  uit de 16de eeuw staat bekend als het mooiste renaiccansemonument van de Algarve.  Naast de kerk ligt het Fado Museum waar je alles leert over dit tragische, Portugese muziekgenre.  In de kerk geniet je van maandag tot zaterdag om 12.15u, 15.15u en 17.15u van een klein Fado concert.

Portugal Algarve (67)
Portugal Algarve (68)

Camera Obscura is een toren in het centrum van Tavira.  Bovenop de toren kijk je door een systeem van spiegels en optische lenzen naar een panoramisch zicht over de hele stad.  Terwijl je geniet van het 360 graden uitzicht krijg je uitleg over de geschiedenis van de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden.

Quatro aguas is de perfecte plaats voor een lunch.  Aan deze lagune liggen een aantal goede visrestaurants.

In het centrum staan de restanten van een Moors fort. Binnen de muren ligt een prachtige tuin en vanop de wallen heb je een prachtig uitzicht over de daken van Tavira.

Portugal Algarve (71)
Portugal Algarve (78)
Portugal Algarve (77)

De Ponta Romana is een stenen brug over de Rio Gilao.  De funderingen stammen uit de Romeinse tijd.  Probeer hier in de avond te passeren want dan is de brug prachtig verlicht.

Portugal Algarve (86)

Ilha de Tavira is een klein duineilandje voor de kust van Tavira waar je heerlijk kan zwemmen.  Er varen regelmatig veerboten naartoe. Het eilandje hoort bij het natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa.

Faro

Uiteraard mag een bezoek aan Faro niet ontbreken tijdens je vakantie in Portugal.  Faro kende een woelige geschiedenis.  Als Fenicische en Carthaagse handelspost werd het een belangrijke Romeinse haven.  De Moren deden er alles aan om de stad te vrijwaren maar uiteindelijk werd Faro in 1249 toch veroverd door Alfonso III.  De stad floreerde onder zijn gezag maar werd in 1596 volledig in de as gelegd door de Earl of Essex.   De stad werd heropgebouwd, maar nogmaals verwoest door en aardbeving in 1755.  

De hoofdstad van de Algarve bestaat uit een oud en nieuw gedeelte.  

In de nieuwe stad moet je zeker naar de Igreja do Carmo met haar Capela dos Ossos.  In deze laatste zijn de muren bedekt met de schedels en beenderen van meer dan 1000 monniken.

Capela Dos Ossos In Faro

Vanuit de haven vertrekken veel boottochten.  Vaar bijvoorbeeld naar Ilha de Faro, een reeks kleine duineilanden die net als Ilha de Tavira deel uitmaken van Parque Natural da Ria Formosa.

Tegenstrijdig, maar het oudste gebouw van Faro ligt in de nieuwe stadErmida de Santo Antonio do Alto stamt uit 1355.  Aan de zijkant van de kapel kan je een trap beklimmen.  Vanop de top het je een geweldig uitzicht over de omgeving.

In de oude stad ligt de 13de eeuwse kathedraal Sé.  Het gebouw is een mix van verschillende stijlen (Gotiek, renaissance en barok)..

Portugal Algarve (52)

Arco da Vila is een gigantische toegangsboog uit 1812 die rond een 11de eeuwse poort is gebouwd.  Men denkt dat de boog door de Moren is gebouwd.  Enig in zijn soort in de Algarve.

Kliffen in de Algarve

De Algarve staat bekend om haar spectaculaire kliffen langs de Atlantische Oceaan.  Op deze plaatsen schiet je de mooiste plaatjes:

Lagos

De meeste foto’s van de Algarve worden hier gemaakt.  Vanaf Ponta da Piedade heb je het mooiste uitzicht.

Lagos Kliffen

Praia da Falesia

Praia da Falesia is niet alleen het langste en volgens velen het mooiste strand van de Algarve.  Als je het mij vraagt zijn de kliffen hier ook het mooist.  Loop de Sheraton Pine Cliffs even binnen en sluit je vakantie in Portugal af met een glaasje bubbels op hun champagneterras.  Vanaf daar heb je een prachtig zicht op de oranje kliffen, een van de mooiste plekjes in de Algarve.   Via een trap of lift naar beneden kom je aan een houten pad dat je naar het strand brengt.

Portugal Algarve (102)


Na 4 dagen in de Algarve blijkt dat er nog heel wat meer te ontdekken valt. 

Het Parque Natural da Ria Formosa is één van de belangrijkste wetlands van Europa en verdient zeker een uitgebreider bezoek. 

Ook de dorpjes Silves, Monchique en Portimão moeten we volgende keer verkennen.  Silves was nl ooit de hoofdstad van de Moorse provincie al-Gharb en heeft nog intacte vestingmuren en een kasteel.  Monchique ligt tegen een heuvel en heeft een bekend kuuroord.  Portimão heeft dan weer een 18de eeuws centrum met een prachtig uitzicht over de rivier Arade.   

Verder mag een bezoek aan Cabo de Sao Vicente (Kaap Sint-Vincent)niet ontbreken.  Door de kale, rotsachtige omgeving en de onstuimige golven omschreven Griekse schrijvers dit als het eind van de wereld.  Voor de Romeinen was het dan weer een heilige plaats.  Volgens de legende heeft Hendrik de Zeevaarder in een kasteel naast de vuurtoren gewoond.  Feit is dat de kaap de meest zuidwestelijke punt  van het Europese vasteland is.

Cabo De Sao Vicente

Er is dus nog voldoende te zien en doen om een volgend tripje naar de Algarve te plannen.

Wil jij de mooiste plekjes in de Algarve bezoeken?  Bekijk dan deze aanbieding voor een luxe reis naar de Algarve.   Meer fan van het Portugees natuurschoon op de Azoren?  Dan is deze reis naar de Azoren misschien iets voor jou.

Like it? Pin it!

De Mooiste Plekjes In De Algarve