Elk jaar voegt Unesco enkele historische, bijzondere plaatsen, gebruiken of bezienswaardigheden toe aan haar lijstje.   In 2021 viel België daarbij maar liefst twee keer in de prijzen.

We kennen allemaal de Vlaamse Begijnhoven, de Belforten, de Grote Markt in Brussel en het historisch centrum van Brugge.   Al deze prachtige bezienswaardigheden prijken al jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Daarover lees je meer in mijn vorige post over Unesco Werelderfgoed in België.  Toch heeft België nog heel wat pareltjes die ook absoluut een plaats op de Unesco Werelderfgoedlijst verdienen.  Zo hopen Gent en Antwerpen dat hun middeleeuwse centrum ooit door Unesco zal opgenomen worden.  Maar ook de universiteitsgebouwen van Leuven en het Justitiepaleis van Brussel hopen elk jaar dat ze erbij zijn.

In 2017 viel België voor het laatst in de prijzen dankzij het Zoniënwoud.  Dit bijzondere bos in Brussel maakt namelijk onderdeel uit van de Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa.

In 2021 bereikten twee andere plaatsen in België de Unesco Werelderfgoedlijst.

Nieuw unesco Werelderfgoed in België

1. Historische kuuroorden van Europa: Thermen van Spa

Heel wat steden in Europa ontstonden rond natuurijke mineraalwaterbronnen.  Vanaf het begin van de 18de eeuw ontstond daardoor een ware kuurcultuur waar vooral de adel op verzot was.    Er werden prachtige kurhausen en kursalen gebouwd waar de rijken zich heerlijk konden laten pamperen.  

Unesco beoordeelde dat volgende oorden een plaatsje op de Werelderfgoedlijst verdienden:

  • Thermen van Spa (België)
  • Bad Ems (Duitsland)
  • Baden - Baden (Duitsland)  Lees er alles over in mijn post over Wellness en luxe in Baden-Baden.
  • Bad Kissingen (Duitsland) 
  • Vichy (Frankrijk)
  • Montecatini Terme (Italië)
  • Baden bei Wien (Oostenrijk)
  • Karlsbad (Tsjechië)
  • Mariënbad (Tsjechië)
  • Frantiskovy Lazné (Tsjechië)
  • Thermen van Bath (Verenigd Koninkrijk)

Onze Belgische Thermen van Spa ontstonden al in de 16de eeuw.  Liefhebbers van kuren kwamen van heinde en verre om te genieten van de helende kwaliteiten van het water.   In 1764 werd het eerste echte kuuroord gebouwd en werd de stad echt bekend als kuuroord.  De huidige thermen van Spa werden in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd en zijn nog steeds drukbezocht.  Jammer dat je in de thermen zelfs met een waterdicht Ipad Mini hoesje niet naar binnen.  mag.  

Het water van de Thermen van Spa komt van drie verschillende bronnen:

  • Wellingtonbron
  • Tonneletbron
  • Marie-Henriëttebron.
Thermen Van Spa

2. Wortel - Kolonie

De Wortel-kolonie, onderdeel van dee Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland,  ontstond aan het begin van de 19de eeuw als oplossing voor de stedelijke armoede.   Arme gezinnen kregen van de overheid een kleine boerderij in een landbouwkolonie.  In ruil moesten ze een stuk grond bewerken.

Vanaf 1870 veranderde de functie van de kolonie en werd het een landlopersboerderij.  Mannelijke landlopers werden er (onder bewaking) tewerkgesteld. Op de website www.kolonie57.be kan je opzoeken of één van jouw mogelijke voorouders ooit in Wortel - Kolonie verbleef.

In 1993 verdwenen de laatste landlopers in Wortel-kolonie en werd het omgetoverd in een kinderboerderij en natuurcentrum.

Vandaag kan je in Wortel-Kolonie terecht voor wandelingen en fietstochten maar vergeet ook zeker het museum niet te bezoeken.  Hier zie je foto's en interessante verhalen van voormalige bewoners.

Sinds 2012 werd er gestreefd naar erkenning door Unesco en in 2021 veroverden ze uiteindelijk een plaatsje op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Neem als telefoon accessoire een extra groothoeklens mee om prachtige foto's van het domein te maken.

50151141968 1c593cd39e H

Wil je nog meer leuke uitstapjes in de omgeving maken, kijk dan eens naar de mooie plekken op de Unesco Werelderfgoedlijst in Nederland.

Like it? Pin it!

Nieuw Unesco Werelderfgoed In Belgie