Afgelopen zomer maakte ik een cruise op de Middellandse Zee.   In het verleden maakte ik al een paar cruises met o.a. Star Clipper, Royal Caribbean en Celebrity Cruises.  Aangezien MSC sterk is in cruises op de Middellandse zee, beslisten we bij hen te boeken.

Route

Ik ben niet zo’n fan van Griekenland, maar wilde deze Griekse eilanden cruise met MSC Lirica wel proberen omdat ik Mykonos wel een keertje wilden zien.  Ook Dubrovnik stond nog op mijn lijstje en de kinderen wilden Venetië graag zien..

Onze reisroute zag er als volgt uit:

Dag 1: inschepen in Venetië  om 12u.  Vertrek om 18u
Dag 2: Bari 13u tot 19u
Dag 3: Dag op zee
Dag 4: Mykonos van 9u tot 22u
Dag 5: Heraklion (Kreta) van 8u tot 14u
Dag 6: Corfu van 13u tot 19.30u
Dag 7: Dubrovnik van 7 tot 13.30u
Dag 8: ontschepen in Venetië om 8.30u

cruise met MSC

Cruisen met MSC

Ik cruiste in het verleden al met enkele maatschappijen, dus ik had al wat vergelijkingsmateriaal.   Voor mij zat tijdens de cruise met MSC het grote verschil in de kajuit. Wij boeken altijd een balkonkajuit.  Je zit namelijk heel wat tijd op zee en wij vinden het heerlijk om rustig met z’n 2 op ons eigen terrasje te genieten van het uitzicht. Bij een kajuit zonder balkon of een binnenkajuit ben je bijna verplicht om al je tijd aan dek door te brengen.  Vooral op zeedagen vinden wij het dan echt wel (te)druk.

Kajuit

De kajuit bij MSC is slechts 16 m² groot (inclusief balkon).  Bij Royal Caribbean is een vergelijkbare kajuit ruim 21 m² en bij Celebrity Cruises zelfs 23 m².  Het verschil zat vooral in het feit dat je bij MSC geen zithoek in je kajuit hebt.  Je rolt dus meteen van je bed op het terras.  Bovendien kan je dan ook enkel op je bed zitten en heb je zelfs geen stoel om iets over te hangen.  Ook de badkamer is aanzienlijk kleiner terwijl die sowieso al krap is op een cruiseschip.

cruise met MSC
Lees meer over onze cruises met Celebrity Silhouette. en Legend of the Seas van Royal Caribbean.

Service

Verder liet ook de service in de bars wel wat te wensen over.  De obers behandelden bestellingen van 3 gasten tegelijk en hielden zelf ook niet in de gaten wie er ongeveer aan de beurt was.  Het gevolg was chaos!  Bestellingen lopen fout en de brutaalste gasten worden eerst bediend.  Maar, dat maakte de drankjes niet minder lekker.

Cruise Met Msc (13)

Activiteiten

Als je in bent voor wat entertainment, zit je goed op een cruise met MSC.   In het theater kan je elke avond terecht voor een optreden van professionele artiesten.  Verkies je iets rustiger?  Dan kan je terecht in de pianobar.  Geniet je graag van de frisse buitenlucht dan moet je aan de bar op het bovendek zijn.  

Overdag kan je relaxen in één van de duizenden ligbedden.  Neem een frisse duik in één van de zwembaden of geniet van de jacuzzi. 

De gokkers onder ons kunnen terecht in het casino en voor de jongsten onder ons is er een speciale afdeling met racemachines en andere videogames.  Opgelet!  Alles kan betaald worden met de kaart van je kajuit.  Heel verleidelijk voor kinderen.  Even de kaart swipen en je kan spelen.  Maak dus vooraf goede afspraken.

Msc Lirica
Cruise Met Msc (50)
Cruise Met Msc (53)

Restaurants

Aan boord zijn verscheidene restaurants.  Standaard kies je tussen het buffet of het à la carte restaurant.  Verder vind je in de buurt van het zwembad een pizza/pasta restaurant en een hamburger/hot dog restaurant.  Er is een sushibar en een aantal specialiteitenrestaurants.

 

Is een cruise All inclusive?

Is een cruise all inclusive?  Niet helemaal.  Het eten is inclusief (en je kan 24/7 iets te eten vinden), maar de dranken niet. Je kan je drankjes altijd bestellen met je kajuitkaart en je krijgt aan het einde de rekening gepresenteerd.  Een veel betere optie is echter het bestellen van een drankenpakket.  Ook hier is weer voor ieder wat wils.  Je hebt een super-de-luxe all-in waarbij je alles kan bestellen, inclusief de dure wijnen/sterke dranken.   Er is ook een pakket waarbij alleen de dranken tijdens de maaltijd zijn inbegrepen.  Dat wil dus zeggen dat je niets aan de bar kan bestellen.  Wij vonden echter het gewone all-inclusive pakket de beste keuze.   Wij betaalden 182 euro per volwassene en 84 euro per kind.  Voor dat bedrag mag je de hele week à volonté drinken (m.u.v. de duurdere wijnen/sterke drank) en ijsjes bestellen.   Cocktails, mocktails, frisdrank, koffie,….   Alles is inbegrepen.  

 

Cruise Met Msc (8)
Voor de kinderen is de rekensom snel gemaakt.  Een frisdrank kost 2.90 euro aan boord.  Zodra ze meer dan 4 frisdrankjes/water per dag drinken (en daar ben je snel), ben je duurder uit als je geen drankenpakket neemt. En dan mogen ze zeker geen mocktails (cocktails zonder alcohol) drinken of ijsjes bestellen.
 
Aan boord is er geen gratis wifi.  Een cruise is dus de perfecte plaats om af te kicken.  Lukt dan niet, dan zijn er internetpakketten te koop. De Wifi is echter niet te vergelijken met thuis.  Het gaat allemaal wat trager en inloggen verloopt ook niet altijd even vlot.  Het is echter wel voldoende om wat te Instagrammen en je mailtjes te checken.
 

Tips voor je cruise met MSC

 
Als je voor het eerst gaat cruisen, lees dan zeker deze tips:
 
  • Na de inscheping duurt het een hele tijd (lees soms een paar uur) voor je bagage naar de kajuit wordt gebracht. Als je toch al van het zwembad wil genieten, stop je je zwemkleding best in je handbagage
  • Reserveer je drankenpakket vooraf (online).  Op die manier moet je niet in de rij aanschuiven en kan je meteen je eerste drankje bestellen.
  • Koffie en fruitsap tijdens het ontbijt zijn slecht.  Stop dus eerst bij de bar en bestel daar een heerlijke koffie of een lekker sapje.
  • Bestel geen excursies aan boord want dan betaal je veel te veel.  Aan bijna elke haven staat een rij taxi’s die je met veel plezier voor de helft van de prijs hetzelfde laten zien.  Bovendien bepaal je dan zelf hoe lang je ergens wil blijven.   Als je alleen reist is het waarschijnlijk wel goedkoper om de excursie aan boord te boeken.  De taxi kost nl evenveel voor 1 persoon als voor 4 personen.   Enige nadeel: als je een excursie aan boord boekt en je bent te laat terug, dan wacht het schip.   Ben je alleen op pad gegaan, dan heb je pech en vertrekt het schip zonder jou.
  • Check voor je een cruise boekt hoelang het schip in alle havens (ports of call) ligt.  Tijdens de cruise die wij nu maakten, meerden we vaak maar enkele uurtjes aan, waardoor het vaak echte blitsbezoekjes waren.
  • Zorg dat je altijd 1 nacht voor het vertrek van de cruise aankomt.  Op die manier heb je nog wat marge als je vlucht vertraging heeft.
In The Air (6)

Things to do in Venetië

Ik ging vorig jaar nog op citytrip naar Venetië voor een citytrip en maakte toen een fietstocht op Lido en ontdekte het allernieuwste shoppingparadijs Fondaco dei Tedschi.   De kinderen waren echter nog nooit in Venetië geweest en keken er erg naar uit.  We hadden slechts 1 avond de tijd maar de highlights als het San Marco plein en de Rialto brug hebben ze in elk geval gezien.

 

Venetie (9)

logeren in Venetië

We logeerden in hotel Bonvecchiati, midden in het centrum van Venetië.  Achteraf gezien niet zo handig omdat we nu  al onze bagage door de stad moesten slepen.   Voor een citytrip is het echter wel een aanrader want het hotel ligt tussen het San Marco plein en de Rialtobrug.  De kamers zijn een beetje ouderwets, maar dat hoort gewoon bij Venetië.  Het restaurant is  super.  Het ligt aan de voorkant en kan helemaal open, zodat het lijkt alsof je op een terrasje zit.  

Venetie (29)

Ik zag het niet echt zitten om de volgende dag opnieuw met onze bagage Venetië te doorkruisen.   Een kaartje voor de Vaporetto (watertaxi) kost 7.5 euro pp.  Voor onze groep kwam dat dus op 45 euro.  Tel daar nog een taxi tot aan de haven bij en dan zit je al snel aan 65 euro.  Bovendien moet je je bagage dan ook nog een kilometer of 2 meeslepen tot aan het schip.  Bij de receptie wisten ze ons te vertellen dat een privé-transfer met een speedboot 100 euro kost.  De beslissing was dus snel gemaakt.  De boot pikte ons aan een zijingang van het hotel op en zette ons naast het cruiseschip af.  Geweldig!   De kids hebben ook genoten van de tocht.

Things to do in Bari

Net na de middag arriveerden we in Bari, een stadje in de hak van Italië.  Van hieruit valt vanalles te beleven.  Wij kozen voor een uitstapje naar Alberobello.

Alberobello

Dit piepkleine stadje in de Italiaanse streek Puglia is wereldberoemd dankzij hun duizenden, bijzondere, witte huisjes, ook wel  Trulli genaamd.   Deze witte huisjes hebben een kegelvormig dak en het dorpje ziet er allerschattigst uit.  Het is de perfecte locatie voor Instagramwaardige foto’s.

 

Cruise Met Msc (25)

Bezoek zeker de Trulli-kerk aan de ingang van de hoofdstraat.   Wandel er even rond (zorg dat je niet verdwaalt, want het schip wacht niet) en bezoek één van de leuke winkeltjes.  Wij maakten een stop bij Trullo Antichi Sapori waar we wat locale koekjes en nootjes mochten proeven.  

Cruise Met Msc (18)
Cruise Met Msc (22)

Als je hier in de buurt wil logeren, kan je terecht bij Masseria Rosa Trulli Relais.   ’s Avonds kan je eten bij Il Poeta Contadino  

De legende zegt dat de Trulli zijn ontstaan omdat mensen huisjes wilden die ze snel konden afbreken als ze wisten dat de belastinginner onderweg was.   Op deze manier wisten ze de belasting op hun woning te ontlopen.  Zodra de kust veilig was,werden de huisjes snel weer opgebouwd.

De Trulli zijn al sinds 1910 een nationaal monument en in 1996 zijn ze opgenomen in de lijst van Unesco werelderfgoed. 

Tip

Als je deze uitstap boekt op het schip, betaal je 59.90 euro per volwassene en 45.90 euro per kind.  In ons geval (2 volw + 4 kinderen) zouden wij ruim 300 euro kwijt zijn geweest.
Zodra we van de boot stapten, werden we aangesproken door een locale touroperator (waar het schip mee samenwerkt).  Voor 170 euro huurden we een taxibusje om dezelfde tour te maken.
Als je de shuttle van het schip naar het centrum van Bari neemt, betaal je 9.90 euro per volwassene en 8.5 euro per kind.  Als je met meer dan 1 persoon reist, ben je goedkoper uit met een taxi.

Things to do in Mykonos

Na een dag op zee arriveerden we al om 9u ’s ochtends in Mykonos, tegenwoordig het St-Tropez van de Griekse eilanden.  Ik was dus heel benieuwd.

Hier stonden geen taxi’s te wachten aan het schip.  We namen dus de ferry die door het schip was geregeld om naar het stadje te varen.  Ook hiervoor moest betaald worden.  6.90 euro pp.  Bij aankomst in Mykonos stad stonden er weer geen taxi’s of touroperators te wachten.  

Na een korte wandeling door het stadje en een aantal aankopen bij het super leuke winkeltje True Image, gingen we luchen bij Familia omerta di cucina   Bij uitstek het gezelligste terras van het stadje, super vriendelijke bediening en een heerlijke lunch, maar vrij duur.

 

Cruise Met Msc (77)

Daarna huurden we bij Mykonos Getaway.com een taxibusje naar het stadje Nammos, 20 minutjes verderop (90 euro voor een retourtje).  Dat zou blijkbaar het walhalla voor shopaholics zijn.   En jawel, hier vind je een gezellig ‘dorpje’ waar Louis Vuitton, Gucci,  Louboutin en vele andere grote namen te vinden zijn.

Cruise Met Msc (105)
Cruise Met Msc (103)
Cruise Met Msc (98)

In een van die gezellig straatjes stond ook een allercharmantst ijskarretje.  Toen de kinderen passeerden, kregen ze meteen een lepeltje met een proevertje aangeboden.  Uiteraard waren ze enthousiast en er moest dus een ijsje gekocht worden.  Duidelijk een tourist trap want voor 5 ijsjes moesten we maar liefst 90 euro afrekenen!!!!   

Cruise Met Msc (100)
Cruise Met Msc (86)

Mykonos was heel erg gezellig om een paar uurtjes rond te lopen, maar ik vind het  zwaar overroepen.  Er zijn massa’s plaatsjes die even charmant zijn en waar je veel minder geld kwijt bent.

Things to do in Heraklion (Kreta)

De volgende ochtend arriveerden we al om 8u in Kreta.  Jaren geleden maakten wij hier al eens een rondreis  dus we hebben ons beperkt tot een wandeling door de straten van Heraklion.  Leuk, maar niet echt de moeite.  

Een taxi van de haven naar het centrum kost 5 euro.  Als je dan even verder loopt langs het water (de zee aan je rechterkant houden), passeer je wel een paar heel gezellige visrestaurantjes.

 

Cruise Met Msc Heraklion (1)
Cruise Met Msc Heraklion (2)
Cruise Met Msc Heraklion (10)

Things to do in Corfu

Onze Middellandse Zee cruise brengt ons naar het volgende Griekse eiland, Corfu.

Ook Corfu heeft, buiten strand, niet zoveel te bieden.  Je vindt er echter wel het grootste aquapark van Griekenland, Aqualand.  De kinderen zagen een paar uurtjes dolle pret wel zitten dus we namen een taxi naar het waterpark.  Er zijn ligbedden, terrasjes en barretjes, maar vooral massa’s glijbanen.  De ene al spectaculairder dan de andere.   De kinderen vonden het een topmiddag.  En als zij tevreden zijn, zijn wij dat ook.

 

Aqualand Corfu

Things to do in Dubrovnik

De laatste dag van onze cruise met MSC brengt ons naar Dubrovnik.  We arriveren al om 7u in de ochtend.  Aangezien het schip ’s middags alweer vertrekt, beslissen we om de wekker vroeg te zetten zodat we om 7u meteen van boord kunnen.  De kids zagen dat niet zitten dus die bleven lekker liggen.

TIP

De shuttle bus van MSC brengt je voor 13.90 euro naar de ingang van de oude stad. (kinderen 9.90 euro).  In eerste instantie leek ons dat een goed plan want we wilden een wandeling over de muren maken en de kabelbaan nemen om van het uitzicht over Dubrovnik te genieten.  Een ticket voor de kabelbaan kost ongeveer 20 euro.   Samen zouden we dus een kleine 70 euro kwijt zijn.  De sympathieke taxichauffeur die we spraken, bracht ons echter voor 50 euro naar 3 uitzichtspunten (waaronder die bovenaan de kabelbaan) en hij zou ons afzetten aan de ingang van de oude stad.  Bovendien kregen we onderweg van hem nog heel wat extra info en spaarden we veel tijd.

Geniet van de vergezichten over Dubrovnik

 

Cruise Met Msc (146)
Cruise Met Msc (158)
Cruise Met Msc (153)

Wandelen over de oude stadsmuren

Na de rondrit gingen we de oude stad binnen en kochten tickets voor een wandeling over de stadsmuur.  De tickets kosten ongeveer 20 euro pp.

Tijdens de wandeling geniet je van fantastische uitzichten over de Adriatische Zee en de omringende bergen.  Dubrovnik krijgt niet voor niets de bijnaam ‘Parel van de Adriatische Zee’.  

 

Cruise Met Msc (176)
Cruise Met Msc (180)
Cruise Met Msc (182)

Gelukkig staan er hier en daar stalletjes met frisse drankjes want hoewel het nog maar 9u was, brandde de zon al genadeloos.  Tip: maak de wandeling ’s morgens zo vroeg mogelijk.

Verken het historisch centrum van Dubrovnik

Na de wandeling over de muur, verkenden we de oude stad.  Je kan je bijna niet voorstellen dat het historisch centrum tijdens de Balkanoorloog in de jaren 90 heel zwaar beschadigd werd.  Alles is ondertussen heropgebouwd onder toezicht van Unesco en het ziet er allemaal super netjes uit.   Er zijn overal schattige winkeltjes, gezellige terrasjes en heel veel restaurantjes.

 

Cruise Met Msc (189)

Een van de mooiste gebouwen in de oude stad is de kathedraal.  De eerste steen werd hier gelegd in de 7de eeuw.  In de eeuwen daarna werd hij regelmatig aangepast.  Tijdens een zware aardbeving in 1667 werd hij grotendeels verwoest en het duurde bijna 3 eeuwen voor hij weer werd opgebouwd.  Ook in 1979 liep hij zware schade op door een aardbeving.  Tegen de tijd dat hij weer gerestaureerd was, werd hij beschadigd door de bombardementen in 1991.  Inmiddels is hij echter weer in al zijn glorie hersteld.

Cruise Met Msc (186)

Ruim 30 jaar geleden bezocht ik het toenmalige Joegoslavië voor het eerst.  Ook al was ik toen nog maar 12, toch heb ik geweldige herinneringen aan de prachtige Plitvice meren.  Tijdens deze cruise hadden we geen tijd om die te bezoeken maar als je in Kroatië rondreist, horen die absoluut op je lijstje te staan.

Venetië

Na een laatste nacht aan boord, arriveerden we in de vroege ochtend in Venetië. Als je net als wij nog een aantal uren over hebt, voor je naar de luchthaven moet, neem je best een taxi naar Piazzale Roma.  Daar vind je naast het treinstation een bagage drop.  Voor 5 euro per stuk kan je je koffers hier achterlaten en kan je nog een paar uurtjes van Venetië genieten.

 

Venetie (15)

Dankzij onze stakende vrienden van Ryanair kostte het ons heel wat extra geld om thuis te geraken.

Besluit

Na een zalig weekje op zee, kwam er een einde aan een fijne vakantie.  In vergelijking met vorige cruises, vielen een aantal zaken tegen.  De kajuit is te klein en de service was niet altijd je dat.  Bovendien lagen we in een aantal havens echt te kort, maar dat hadden we op voorhand kunnen weten want die info staat duidelijk op de site van MSC.  MSC was echter ook goedkoper dan Royal Caribbean en Celebrity Cruises, dus de verhouding tussen prijs en kwaliteit zit goed.  

Like it? Pin it!

Middellandse Zee Cruise Met Msc

nvdr: de vernoemde prijzen zijn de prijzen die wij betaalden in augustus 2018.