In het hart van de adembenemende wijnlanden van Zuid-Afrika ligt het schilderachtige stadje Franschhoek, dat bekend staat om zijn uitstekende wijngaarden en gastronomische ervaringen. Een van de meest unieke manieren om deze regio te verkennen is met de betoverende wijntram van Franschhoek. Stap aan boord en laat je meevoeren op een onvergetelijke reis door de weelderige wijngaarden, historische wijndomeinen en pittoreske landschappen.

Routes van de wijntram in Franschhoek

1. Blauwe Route:

Route Overzicht:

 • Vertrekpunt: Het vertrekpunt van de Blauwe Route is de Wijntram Terminal, gelegen in het hart van Franschhoek.
 • Duur: De totale duur van de Blauwe Route is ongeveer 2 uur en 15 minuten.
 • Stops: Deze route heeft drie stops bij gerenommeerde wijndomeinen: Rickety Bridge Winery, Mont Rochelle.  Verder stopt de wijntram ook bij La Bri, Holden Manz, Maison, Klein Goederust, Grande Provence en Franschhoek Cellar.
Stop 1 van de Franschhoek wijntram: Rickety Bridge Winery

Locatie: Rickety Bridge Winery is prachtig gelegen aan de rand van de Wemmershoek-bergen, op korte afstand van het centrum van Franschhoek.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: Ontdek de uitstekende selectie wijnen van Rickety Bridge, waaronder hun kenmerkende rode en witte variëteiten.
 • Wandeling door de tuinen: Verken de weelderige tuinen van het landgoed en geniet van het adembenemende landschap.

Duur: Ongeveer 45 minuten.

Stop 2: van de Franschhoek wijntram: Mont Rochelle

Locatie: Mont Rochelle ligt hoog boven de vallei van Franschhoek en biedt panoramisch uitzicht en uitstekende wijnervaringen.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: Proef een selectie van de bekroonde wijnen van Mont Rochelle, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over de vallei.
 • Verkenning van het landgoed: Maak een wandeling over het terrein en bewonder de historische charme van Mont Rochelle.

Duur: Ongeveer 45 minuten.

Dscf1028

Belangrijke opmerking: Zorg ervoor dat je verantwoordelijk proeft en spreek af wie BOB is. Uiteraard kan je ook een taxi regelen zodat iedereen kan genieten van de heerlijke wijnen die de wijnhuizen in Franschhoek serveren.

De Blauwe Route van de Wijntram in Franschhoek biedt een perfecte gelegenheid om enkele van de beste wijnen van de regio te ontdekken, terwijl je geniet van de prachtige omgeving en de warme gastvrijheid van de lokale wijnmakers. Stap aan boord en laat je betoveren door de magie van deze unieke wijnervaring!

Rode Route:

De Rode Route van de Wijntram in Franschhoek biedt een boeiende reis langs enkele van de meest charmante wijndomeinen van de regio. Deze route belooft een mix van uitstekende wijnen, adembenemende landschappen en onvergetelijke ervaringen. Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van elke stop langs de Rode Route:

Route Overzicht

 • Vertrekpunt: De Rode Route begint vanaf de Wijntram Terminal in het centrum van Franschhoek.
 • Duur: De totale duur van de Rode Route is ongeveer 2 uur en 30 minuten.
 • Stops: Deze route stopt bij enkele pareltje langse de Zuid-Afrikaanse wijnregio: Dieu Donné, Chamonix en Haute Cabrière. Verder stopt de wijntram ook bij Rickety Bridge, Grande Provence, Franschhoek Cellar, Eikehof, Lynx, Paserene, Haut Cabriëre en Le Lude.

 

Stop 1 van de Franschhoek wijntram: Le Lude

Locatie: Le Lude is een elegant wijndomein dat gespecialiseerd is in mousserende wijnen, gelegen in een schilderachtige omgeving (le Lude is ook te bereiken met de rode lijn)

Activiteiten:

 • Mousserende wijnproeverij: Laat je betoveren door de verfijnde smaken van de mousserende wijnen van Le Lude, die bekend staan om hun elegantie en finesse.
 • Ontspanning op het landgoed: Geniet van de serene sfeer van Le Lude terwijl je ontspant op het prachtige terrein.

Duur: Ongeveer 45 minuten

Stop 2 van de Franschhoek wijntram; Haute Cabrière

Locatie: Haute Cabrière staat bekend om zijn expertise in mousserende wijnen en biedt een charmante en gastvrije sfeer.

Activiteiten:

 • Mousserende wijnproeverij: Laat je verrassen door de sprankelende wijnen van Haute Cabrière, die bekend staan om hun verfijning en levendigheid.
 • Wijnkelder tour: Verken de wijnkelders van Haute Cabrière en leer meer over het proces van mousserende wijnbereiding.

Duur: Ongeveer 45 minuten.

 

Franschhoek Winetram 018 Sharpened

De Roze Route van de Wijntram in Franschhoek

De Roze Route van de Wijntram in Franschhoek belooft een betoverende reis langs enkele van de meest charmante wijndomeinen van de regio. Deze route combineert uitstekende wijnen, adembenemende uitzichten en gastvrije landgoederen voor een onvergetelijke ervaring. Laten we eens kijken naar elk van de stopplaatsen langs deze route:

Route Overzicht

 • Vertrekpunt: De Roze Route begint vanaf de Wijntram Terminal in het centrum van Franschhoek.
 • Duur: De totale duur van de Roze route  bedraagt ongeveer 1 uur en 15 minuten.
 • Stops: Deze route voert je langs een aantal prachtige wijnhuizen in Franschhoek: Rickety Bridge, Grande Provence, Franschhoek Cellar, Atlas Swift, Leopards Leap,Dieu Donné, Chamonix en Pigcasso

Stop 1. Dieu Donné

Locatie: Dieu Donné is prachtig gelegen op een heuvelrug, met een adembenemend panoramisch uitzicht over de vallei van Franschhoek.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: Ontdek de kenmerkende wijnen van Dieu Donné, waaronder hun robuuste rode en verfrissende witte variëteiten.
 • Panoramisch uitzicht: Geniet van het spectaculaire uitzicht over de vallei terwijl je geniet van je wijnproeverij.

Duur:  Ongeveer 45 minuten.

Stop 2. Chamonix

Locatie: Chamonix ligt aan de voet van de majestueuze bergen en biedt een historisch landgoed en uitstekende wijnen.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: Proef de uitstekende selectie wijnen van Chamonix, waaronder hun elegante rode en verfijnde witte wijnen.
 • Culinaire ervaring: Geniet van een heerlijke maaltijd in het bekroonde restaurant van Chamonix, dat gastronomische gerechten serveert die perfect passen bij de wijnen van het landgoed.

Duur: Ongeveer 1 uur.

Fh Tram Bus 2019 002

De Oranje Route van de Wijntram in Franschhoek

De Oranje Route van de Wijntram in Franschhoek biedt een fascinerende reis langs enkele van de meest karakteristieke wijndomeinen van de regio. Tijdens deze route kunnen bezoekers genieten van uitstekende wijnen, prachtige landschappen en unieke ervaringen. Laten we eens kijken naar elke stop langs deze route:

Route Overzicht

 • Vertrekpunt: De Oranje Route begint vanaf de Wijntram Terminal in het centrum van Franschhoek.
 • Duur: De totale duur van de Oranje route  bedraagt ongeveer 1 uur en 5 minuten.
 • Stops: Deze route voert je langs een aantal prachtige wijnhuizen in Franschhoek: Boschendal, Plaisir, Noble Hill, Babylonstoren, Bacco, Arura en Vrede & Lust.

Stop 1. van de Franschhoek wijntram:  Vrede en Lust

Locatie: Vrede en Lust is een historisch landgoed met een idyllische omgeving voor wijnproeverijen. Het landgoed biedt een warme en gastvrije sfeer.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: Geniet van de uitstekende wijnen van Vrede en Lust terwijl je wordt omringd door prachtige wijngaarden.
 • Verkenning van het landgoed: Maak een wandeling over het landgoed en geniet van de rust en sereniteit van de omgeving.

Duur: Ongeveer 1 uur.

Dscf3648

De Navy Route van de Wijntram in Franschhoek

De Navy Route van de Wijntram in Franschhoek biedt een boeiende reis langs enkele van de meest karakteristieke wijndomeinen van de regio. Deze route belooft uitstekende wijnen, prachtige landschappen en een unieke ervaring voor wijnliefhebbers. Laten we eens kijken naar elke stop langs deze route:

Route Overzicht

 • Vertrekpunt: De Oranje Route begint vanaf de Wijntram Terminal in het centrum van Franschhoek.
 • Duur: De totale duur van de Oranje route  bedraagt ongeveer 1 uur en 10 minuten
 • Stops: Deze route voert je langs een aantal prachtige wijnhuizen in deze adembenemende wijnregio in Zuid-Afrika: Plaisir, Vrede en Lust, Boschendal, Allée Bleue, Camberley, Bartinney, Le Pommier en Zorgvliet


Stop 1 van de Franschhoek Wijntram: Boschendal

Wijndomein Boschendal is een van de oudste en meest gerenommeerde wijndomeinen in Franschhoek, Zuid-Afrika. Het domein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late 17e eeuw, toen het werd opgericht door de Nederlandse kolonisten. 

Locatie: Boschendal is prachtig gelegen te midden van de schilderachtige landschappen van de Kaapse Wijnlanden, met uitgestrekte wijngaarden, glooiende heuvels en historische gebouwen.

Activiteiten:

 • Wijnproeverij: ontdek de gerenommeerde wijnen van Boschendal tijdens een proeverij.
 • Wandel door de prachtige tuinen
 • Verken de historische gebouwen
 • Geniet van gastronomische maaltijden in het restaurant
 • Picknick op het grasveld
 • Ga paardrijden of mountainbiken

Duur: Ongeveer 1 uur.

Dscf1511

Algemene informatie over alle routes van de wijntram in Franschhoek

 • Boekingen: Het wordt sterk aanbevolen om vooraf te reserveren voor de Blauwe Route van de Wijntram van Franschhoek, aangezien plaatsen beperkt kunnen zijn.
 • Inclusief: De ticketprijs voor de Blauwe Route omvat de tramrit en proeverijen bij elke stop.
 • Taalopties: De meeste rondleidingen en proeverijen zijn beschikbaar in het Engels, maar er kunnen ook andere talen beschikbaar zijn.

De allerbelangrijkste regel is echter: Geniet verantwoordelijk van de wijn en overweeg om een aangewezen chauffeur te regelen als je van plan bent om te proeven.   Laat je door een taxi afzetten en weer ophalen aan het start- en eindpunt van de wijntram in Franschhoek of spreek op voorhand af wie BOB van dienst is.  Ook in de wijnregio van Zuid-Afrika heerst namelijk nultolerantie.

De stops van de wijntram in Franschhoek wisselen wel eens dus check voor vertrek even welke route je moet nemen om jouw favoriete wijndomeinen in Franschhoek te bezoeken.

Wil jij nu ook naar Zuid-Afrika voor een wijnreis, safari of de rondreis van je leven?   Neem dan snel contact met ons op.   In samenwerking met het Zuid-Afrikaanse Maps2Africa organiseren wij onvergetelijke reizen door  mijn favoriete reisbestemming.

Fotocredits: Franschhoek Wine Tram 

Heb je nog tijd over?   Bezoek dan ook zeker het gezellige Stellenbosch want ook in Stellenbosch produceren ze heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn.

Bewaar voor later!
Wijntram Franschhoek