Tijdens het et eerste deel van onze rondreis door Zuid-Afrika volgden we de prachtige Panoramaroute,  Daarna vlogen we naar Port Elisabeth aan de kust om de Tuinroute van Zuid-Afrika te volgen.  Hier krijgen we een heel ander landschap te zien. De ruige kuststrook met zijn talloze baaien, stranden, klippen, grotten en kapen verbindt het ene vakantieoord met het andere. De 227 kilometer lange kustlijn brengt je tot in Kaapstad.

Tuinroute Zuid-Afrika

Wat is de Tuinroute?

De Tuinroute in Zuid-Afrika is een route langs de zuidwest kust of westkaap.  De route loopt van Kaapstad tot Tsitsikamma Storms rivier.   De meeste mensen rijden de route echter tot aan Port Elizabeth omdat daar een luchthaven. Van daaruit kan je weer naar Kaapstad vliegen of naar een andere luchthaven in Zuid-Afrika.  De Tuinroute of Garden Route is één van de populairste rondreizen in Zuid-Afrika.  Deze populariteit heeft ze te danken aan het zachte klimaat, de afwisselende vegetatie en de charmante dorpjes die je onderweg passeert.  

Tuinroute rondreis in 12 dagen

Wij bezochten de Tuinroute meermaals en volgens mij ziet de ultieme rondreis langs de Tuinroute er zo uit:

PORT ELIZABETH - KNYSNA - OUDTSHOORN -HERMANUS - STELLENBOSCH - KAAPSTAD

Uiteraard kan je de reis ook in omgekeerde volgorde maken en starten in Kaapstad.

Hoe lang duur het om de Tuinroute te rijden?

De volledige Tuinroute beslaat ongeveer 1000 km.  Als je de Tuinroute rondreis in Kaapstad start, kan je overwegen om te stoppen in Knysna.  In dat geval is de route 700 km.  Persoonlijk vind ik dat er in het gedeelte tussen Knysna en Port Elizabeth niet meer zoveel te beleven valt.  Als je je rondreis in Knysna stopt, kan je vanuit George terug naar Kaapstad, Johannesburg of Durban vliegen.

Het aantal dagen hangt een beetje af van de tijd die je te besteden hebt.  Je kan een bliksembezoek brengen in 7 dagen, maar om alle hoogtepunten van de Tuinroute te bezoeken, heb je ongeveer 12 dagen nodig.

De Tuinroute kaart

Op deze kaart van de Tuinroute zie je de hele rondreis tussen Kaapstad en Port Elizabeth.

1. Port Elizabeth

  • Aantal nachten: 1 

Waarschijnlijk vloog je van Kaapstad, Johannesburg of Durban naar Port Elizabeth.  Als je in de ochtend arriveert, zou ik de huurauto ophalen en meteen doorrijden naar je volgende stop van je rondreis langs de Tuinroute aangezien er in Port Elizabeth niet zoveel te beleven valt.  Als je 's avonds arriveert, zou ik hier overnachten, het is namelijk niet verstandig om in het donker te rijden in Zuid-Afrika.

Hotels in Zuid-Afrika: Port Elizabeth

Radisson Blu Port Elizabeth

Als je hier slechts 1 nacht verblijft is dit het perfecte hotel.  Radisson Blu is een verzorgd, comfortabel hotel met prachtige vergezichten over de oceaan.

Het hotel heeft een geweldige spa en een goed restaurant.  Eindig je dag in de gezellige Irish Pub.

 

 

Hackeldwood Hill Port Elizabeth

The Boardwalk Hotel

Als je een groter hotel verkiest, zit je hier goed.

Dit hotel in Zuid-Afrika biedt binnen- en buitenzwembaden.  Het hotel heeft zelf een restaurant maar er zijn voldoende eetgelegenheden op wandelafstand.

Er is een pendeldienst naar de luchthaven en je kan hier ook een auto hure.

Radisson Blu Port Elizabeth

Hackelwoord Hill Country House

Dit luxe boutique hotel huist in een Victoriaans pand.  De kamers zijn ruim en allemaal uniek gedecoreerd.

Het hotel ligt in een mooie tuin met zwembad.

Een rit van 10 km brengt je naar heht strand.  Er zijn ook 3 golfterreinen in de buurt.

 

The Boardwalk Hotel Port Elizabeth

Bezienswaardigheden in Port Elizabeth

The Boardwalk

Wandel langs de winkels, souvenir shops, restaurants en café's in dit gezellige resort.  The Boardwalk ligt in Summerstrand aan een kustmatig meer.

Adres; Beach Road Summerstrand 6019 Port Elizabeth.

Strand in Port Elizabeth

Port Elizabeth is trots op haar stranden.  Ze staan bekend als de properste en veiligste stranden van Zuid-Afrika.  Als je Zuid-Afrika met kinderen bezoekt, moet je zeker naar Wells Estates beach.  Ze zullen zich ongetwijfeld vermaken op de glijbanen.

Andere leuke stranden zijn Kings Beach en Hobie Beach.  Als je wil surfen moet je op Pollock Beach zijn.

Port Elizabeth Beaches
Afbeelding van Klaus Torsten Klaeden via Pixabay
Donkin Reserve

Dit park werd in 1820 geopend door Rufane Donkin, de stichter van Port Elizabeth.  In het park staat een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan zijn vrouw.

Er staat ook een vuurtoren uit 1861.  Wandel de Donkin Heritage Trail want die voert je langs alle historische sites.

Donkin Reserve Port Elizabeth

Cape Recife Nature Reserve

Vlak bij Port Elizabeth ligt het Cape Recife Nature Reserve.  Dit nationaal park is ideaal voor een stevige wandeling.  Je geniet van vergezichten over de duinen, de ruige kustlijn, een vuurtoren it 1851 en de Indische Oceaan.  Bezoek SANCCOB waar gewonde zeedieren worden verzorgd tot ze weer in de vrije natuur kunnen worden losgelaten.

Entreetickets zijn verkrijgbaar bij Pine Lodge Resort aan de ingang van het park.

Addo Elephant Park

Als je op safari wil tijdens je rondreis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika dan is Addo Elephant een goede optie.  Dit game park ligt op een uurtje van Port Elizabeth.  Het is Zuid-Afrika's 3de grootste nationale park.  Ik zou dan wel een extra dag aan de rondreis toevoegen om ten volle van de safari te kunnen genieten.

Addo Elephant Park

2. Knysna

  • Afstand vanaf Port Elizabeth: 260 km
  • Tijd: 3 uur
  • Aantal nachten: 2

Op weg naar Knysna passeer je Tsitsikamma National Park en Plettenberg.  Aangezien deze plaatsen allebei vlak bij Knysna zijn, zou ik Knysna, Plettenberg of Storms River (aan de ingang van Tsitsikamma National Park) als uitvalsbasis kiezen om de regio te verkennen.  Ik vind Knysna persoonlijk de beste keuze omdat er veel restaurants zijn en vanwege het spectaculaire uitzicht over de lagune.

Hotels in Zuid-Afrika: Knysna

Kanonkop House

Dit luxe boutique hotel staat bij Tripadvisor in de Top 25 Luxury Small Hotels en de in Top 25 Hotels for Romance in Zuid-Afrika.

Vanaf Kanonkop House heb je een prachtig uitzicht over de lagune.

De luxe kamers zijn ruim.  Er is een grote tuin met een gezellig zwembad.

Kanonkop House heeft ook een bijhuis op Thesen Island.  Deze villa met 4 slaap- en badkamers is perfect als je met familie of vrienden reist.

Kanonkop House

Hotels in Zuid-Afrika: Plettenberg

Emily Moon river Lodge

Dit exclusieve boutique hotel ligt op de oevers van de Bitou rivier.  Het is ingericht in Afrikaanse stijl en biedt prachtige vergezichten over de rivier, het moeras en de bergen.

Het hotel wordt gerund door een familie en er hangt een huiselijke sfeer.

Het restaurant serveert gerechten met groenten uit eigen tuin en locale producten.

Emily Moon River Lodge

Hotels in Zuid-Afrika: Storms River

Tsitsikamma Village Inn

Deze voormalige jachthut uit 1841 werd omgetoverd tot hotel in 1943.  Het bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal koloniale huisjes.

Hier heb je echt het gevoel alsof je in de middle of knowhere logeert.

Het hotel heeft een thema restaurant en een microbrouwerij.

Tsitsikamma Village Inn

Bezienswaardigheden in Knysna en omgeving

Maak een boottocht op de lagune

Een van de top activiteiten tijdens je rondreis door Zuid-Afrika is een boottocht op de lagune.  Je kan ook een privé boot charteren of een Oestertour maken.  Knysna wordt aanzien als één van de mooiste plaatsjes langs de Tuinroute en het is zelfs nog mooier vanaf het water. 

Oesters proeven

De Knysna lagune staat bekend om haar oesters.  Recent werd de oesterkwekerij naar Port Elizabeth verplaatst, maar toch kan je hier nog terecht voor lekkere oesters.  Probeer ze in 34 South, Home of the Knysna Oyster.  Dit restaurant ligt aan de Knysna Quays, een veilig plek om 's avonds nog even rond te slenteren.

Knysna Lagoon
Uitzichtspunt East Knysna Heads

Als je van Knysna richting Tsitsikamma rijft, zie je op een gegeven moment een bordje aan de rechterkant dat de weg wijst naar East Knysna Heads Viewpoint of Eastern Cliff.  Van hieruit heb je het beste uitzicht over de ingang van de lagune.  Links en rechts van de lagune liggen de bekende 'Knysna Heads'.  Deze zandsteen kliffen bewaken de ingang van de lagune.

The Heads At Knysna Lagoon
Featherbed Private Nature Reserve

Dit privé natuur reservaat ligt op het westelijke deel van de Knysna Heads.  Neem de ferry aan de Knsyna Lagune om het reservaat te bereiken.  Van daaruit voert een 4x4 je naar het reservaat.  Een natuurgids vertelt je alles over de geschiedenis en unieke fauna en flora.

Scootours naar Knysna Forest

Boek een trip bij Knysna Charters om met een Monster Mountain Scooter een opwindende downhill tocht te maken.  Een minibus brengt je naar het hoogste punt.  Daarna daal je met de scooter de heuvel in het Garden Route National Park af. Onderweg geniet je van de overweldigende natuur.  De Monster Moutain Scooter heeft geen motor dus als je stil bent, spot je misschien zelfs wat wild.

Scootours Knysna
Tsitsikamma National Park

Een bezoek aan dit park is echt een must tijdens je roadtrip langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Het Tsitsikamma National Park strekt zich over een lengte van 80 km uit langs de Indische Oceaan.   De ruige kust wordt regelmatig onderbroken door een idyllisch strandje en voor duikers schijnt het een waar paradijs te zijn. 

In het park zijn 2 populaire wandelingen,Tsitsikamma trail en Otter trail.  Allebei lange, pittige wandelingen.  Als dat niet je ding is, kan je wel de korte wandeling naar de Stormsriver Mouth Suspension Bridge, een 77 meter lange hangbrug over de Stormsriver, maken.  Aan de brug hangt een bordje met de waarschuwing ‘Versigtig, die plankpad kan dalk glad wees, mees vroeg oggend en na reën’.    Lekker sappig, dat Zuid-Afrikaans. 

Andere leuke dingen:

  • Kajakken naar de Storms River kloof
  • Bungee springen vanaf de Blaukrans Bungee Bridge. de hoogte commerciële bungee sprong ter wereld.
  • Canopee Tour: met een zipline vlieg je tussen de boomtoppen van het ene platform naar het andere
  • Bezoek de Big Tree Tsitsikamma.  Deze 800 jaar oude boom bereik je via een houten wandelpad.  Tegenwoordig moet je wel een kleine entreeprijs (ongeveer 2 euro) betalen.
Tsitsikamme National Park Suspension Bridge
Plettenberg

Vlak voorbij Tsitsikamma passeer je Plettenberg, het Knokke van Zuid-Afrika.  Prachtige villa's, hippe hotels en toffe terrasjes.  De perfecte stop voor een lunch tijdens je rondreis langs de tuinroute in Zuid-Afrika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George

In het dorpje George kan je een tochtje maken met een oude stoomtrein met de heerlijke naam ‘Outeniqua Choo-tjoe’.   Het traject loopt langs de kust en geeft je weer een heel ander zicht op de omgeving.  De trein die over de brug rijdt, staat garant voor prachtige plaatjes. 

Note: blijkbaar rijdt de trein niet meer.  Jammer want wij vonden het een unieke ervaring tijdens onze eerste vakantie in  Zuid-Afrika.  Blijkbaar is de nieuwe eigenaar bezig om de trein terug op de rit te krijgen dus check de site van de Outenique Choo Tjoe voor je vertrekt.

George heeft een kleine luchthaven.  Als je rondreis door Zuid-Afrika hier eindigt, kan je van hieruit naar je volgende bestemming vliegen.

Outenique Choo Tjoe

Mosselbaai

In Mosselbaai kan je een kaart posten aan de Post Office Tree.  Tijdens de kolonisatie bevoeren de Europese schepen de oceanen en maakten ze hier een stop.  In Mosselbaai bouwde een Portugese admiraal een kapel.  De bemanning van de schepen konden hier nieuwe voorraad inslaan.  Hun post voor het thuisfront staken ze in de holle stam van de Milkwood Tree.  Het volgende schip, op weg naar Europa, nam hun brieven mee naar huis.

WIj logeerden hier in het bijzonder charmante The Eight Bells Mountain Inn.   

3. Oudtshoorn

  • Afstand vanaf Knysna: 120 km
  • Tijd: 1.5 uur
  • Aantal nachten: 2

Oudtshoorn de hoofdstad van de kleine Karoo en de struisvogelhoofdstad van de wereld wijkt in principe een beetje af van de Tuinroute in Zuid-Afrika want het ligt een beetje meer landinwaarts. In de periode van 1900 tot 1915 was de veren boa heel populair onder the rich & famous waardoor Oudtshoorn gouden tijden beleefde. De struisvogelboeren bouwden gigantische huizen die vaak verenpaleizen werden genoemd. In de regio vind je nog een paar voorbeelden. 

Hotels in Zuid-Afrika: Oudtshoorn 

THe Rosenhof Country House

Dit is zonder twijfel mijn favoriete hotel in Zuid-Afrika. We ontdekten het meer dan 20 jaar geleden tijdens onze huwelijksreis en het stelt nooit teleur.

Het hotel bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal kleine huisje rond een parkje.  De kamers zijn ruim en romantisch ingericht.  Ook de service is top.

Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan hun restaurant.

Ook mijn ouders en kinderen werden ondertussen verliefd op dit adresje. Onze jongste zoon (9 jaar tijdens ons bezoek) zat op de veranda met mijn man en zei: 'ik ben zo blij dat ik jullie kind ben, anders zat ik hier niet'.  

The Rosenhof Country House

Bezienswaardigheden in Oudtshoorn

Struisvogelfarms

Bezoek hier zeker één van de vele struisvogelfarms tijdens je rondreis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika. Safari Ostrich Farm is de grootste, maar de Cango Ostrich Farm op weg naar de Cango Caves is ook heel leuk. De waaghalzen (die minder dan 80 kg wegen), kunnen zelfs een ritje maken op een struisvogel (hoewel dat niet echt diervriendelijk is).  Als je nog op zoek bent naar een leuk souvenir dan vind ik een beschilderd struisvogelei een aanrader.  Je hebt hele kitscherige versies, maar sommige eieren zijn ware kunstwerkjes. Ze zijn dan ook niet echt goedkoop. 

Outdshoorn Ostriches1
Cango Caves

De Cango Caves liggen aan de voet van de Swartbergpas.  Je komt hier terecht in een sprookjesachtige ondergrondse wereld.  Het zijn met voorsprong de mooiste grotten die ik ooit gezien heb en ze zijn dus een van de hoogtepunten langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.

Cango Caves 2
Afbeelding van alkemade via Pixabay
Cango Wildlife Ranch

De Cango Wildlife Ranch is een cheetah- en krokodillenpark dat onderdeel is van de Cheetah Conservation Foundation die werd opgericht in 1993 ter bescherming van het jachtluipaard.

Cango Wildlife Ranch

Voor de geïnteresseerden even een kort lesje biologie:

  • Een jachtluipaard (of cheetah) is niet hetzelfde als een luipaard.    
  • Het jachtluipaard is  smaller en atletischer 
  • Een luipaard het vooral van zijn kracht moet hebben.  
  • Ook de vlekken zijn verschillend.      
  • Panter is dan weer een andere benaming voor luipaard en een zwarte panter is geen poema.    
  • Een poema heeft geen vlekken en hoort eigenlijk meer thuis bij de leeuwen.    
  • Een jaguar lijkt op een luipaard maar is veel groter en heeft ook grotere vlekken.

Meerkat Safari

De vroege vogels kunnen mee op safari om stokstaartjes te zien.  De tour begint voor zonsopgang en start aan de Zeekoe Guest Lodge. Je moet heel stil zijn tijdens deze activiteit.  Daarom zijn kindern onder de 10 jaar niet toegelaten.  Je moeite zal beloond worden als je stokstaartjes wakker worden.  Met voorsprong de schattigste diertjes ter wereld.

Meerkat Safari Oudtshoorn
Afbeelding van Jacqueline Schmid via Pixabay
Swartberg Pass

De Swartberg Pass is een 27 km lange route door de bergen.  Een aantal haarspeldbochten voeren je naar 'Die Top' op 1583 meter hoogte.  Adembenemende uitizichten, wisselende landschappen en watervallen wacht op je.

Prince Albert, aan het einde van de rit, is een charmant dorpje.  Lunch in één van de vele plaatselijke restaurants voor je de terugrit naar Oudtshoorn aanvat.

Swartberg Pass Oudtshoorn

4. Hermanus

  • Afstand vanaf Oudtshoorn: 360 km.  Als je een omweg maakt langs Kaap Agulhaas: 440 km en 5.5 uur.
  • Tijd: 4 uur
  • Aantal nachten: 1

Hotels in Zuid-Afrika: Hermanus

Birkenhead House

Dit luxe boutique hotel ligt tussen de 2 beste stranden van Hermanus.

Boek een kamer met zeezicht want de kans is groot dat je vanuit je kamers walvissen spot.

Alle kamers zijn adembenemend mooi.  Er is een klein zwembad en het strand is vlakbij.

The Gregoire Boutique Hotel Hermanus
Birkenhead House In Hermanus

The Gregoire Boutique Villa

Dit luxe boutique hotel heeft ruime, individueel gedecoreerde kamers.

Er is een zwembad in de tuin en de oceaan en het beroemde Cliff Path zijn slechts enkele stappen verwijderd.

Na een korte rit sta je in de Hemel en Aarde vallei waar je een aantal top wijn estates kan bezoeken.

Activiteiten in Hermanus

Walvissen spotten

Als je tussen juli en november reist dan is een stop in Hermanus absoluut een must tijdens je rondreis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Volgens het WWF is hermanus één van de 12 beste plaatsen ter wereld om walvissen te spotten.  Zelfs vanaf de kust heb je bijna 100% kans om walbissen te zien.  Boek een boottrip, of nog avontuurlijker, ga met een kajak op zee om deze reuzen van dichtbij te zien.  Voor mij was het één van de hoogtepunten tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika.  Het is mij niet gelukt om een mooie foto te nemen dus onderstaande foto is niet van mij.  Het beeld van een gigantische walvis die uit het water springt, staat echter voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Whales In Hermanus
Afbeelding van 272447 via Pixabay
Kooiduiken met witte haaien

Gansbaai is het walhalla als je op zoek bent naar witte haaien.  Een boot voert je in 15 minuten naar Dyer Island.  Daar kruip je in een kooi en word je te water gelaten.  Je zou 95% kans hebben om witte haaien te zien.

Als je geen zin hebt om zelf in de kooi te kruipen, dan kan je vanaf het dek toekijken.  Witte haaien zijn oppervlakte eters waardoor je ook vanaf het schip goed zicht hebt.

Kooiduiken is controversieel.  Voorstanders zeggen dat ze dankzij de opbrengst de witte haaien kunnen beschermen tegen uitsterven.  Volgens tegenstanders hoort het echter thuis in het rijtje met ritjes op een olifant en zwemmen met dolfijnen.  Ik laat het dus aan jou over om te beslissen of je al dan niet gaat kooiduiken met witte haaien.

Shark Cage Diving Gansbaai

Als je beslist om een omweg te maken via Kaap Agulhaas, dan zou ik 2 overnachtingen boeken.

Kaap Agulhaas

De volgende stop tijdens onze Zuid-Afrika reis langs de Tuinroute brengt ons naar Kaap Agulhaas, het zuidelijkste puntje van Afrika. Hier ontmoeten de Indische en Atlantische oceaan elkaar.  De omgeving is hier ruig en vrij kaal. De vuurtoren doet dienst als museum.   

Als je de vuurtoren wil bezoeken, moet je hier rond 15u zijn.

Na je bezoek aan de vuurtoeren volg je het pad naar het meest zuidelijke puntje van Afrika voor de obligate foto.

Het is niet één van de mooiste plaatsen in Zuid-Afrika, maar toch hoort een stop absoluut thuis in je rondreis langs de Tuinroute.

Cape Agulhaas

4. Stellenbosch en Franschhoek

  • Afstand van Hermanus: 100 km
  • Tijd: 1.5 uur
  • Aantal nachten: 3

Voor de wijnliefhebbers komt nu het hoogtepunt van de Tuinroute in Zuid-Afrika want we naderen de wijnregio.   Dorpjes als Swellendam, Stellenbosch en Franschhoek lijken wel openluchtmusea en je ziet het ene wijnhuis na het andere.   Tijdens een latere Zuid-Afrika reis namen we uitgebreid de tijd om Stellenbosch en Franschhoek te verkennen.

Hotels in Zuid-Afrika: Stellenbosch

Babylonstoren

Als je graag op een actieve wijnboerderij wil logeren dan is dit een uitstekende keuze.  Babylonstoren is één van de oudste wijnhuzen en het is een prachtig domein om te bezoeken.

Je kan in het hotel, de boerderij of in één van de cottages logeren.

Er zijn een aantal restaurants, een bakker, slager, degustatieruimte,...

Het is echter niet goedkoop en is altijd volzet.  Je moet je kamer (zeker in het hoogseizoen) een jaar op voorhand boeken.

Wedgeview Country House & Spa
Culinair Zuid Afrika (217) 2

Wedgeview Country House & Spa

Dit kleine boutique hotel is één van mijn favorieten. Het hotel heeft ruime, prachtige kamers en ligt net buiten het centrum van Stellenbosch.

Als je naar Zuid-Afrika reist met kinderen, is dit zeker een aantader want ze hebben een geweldige suite met 2 slaapkamers.

In de grote tuin ligt een zwembad.

Het ontbijt is inbegrepen en je zal ongetwijfeld genieten van de French toast en het English Breakfast.

Hotels in Zuid-Afrika: Franschhoek

Le Quartier Français

Dit luxe boutique hotel ligt in het centrum van het gezellige Franschhoek.  

Het hotel beschikt over een zwembad en een goed restaurant.

De ruime kamers zijn elegant ingericht.

Er is op verzoek een shuttle service naar de luchthaven.

 

 

Leeu Estates Franschhoek
Culinair Zuid Afrika (209)

Leeu Estates

Dit luxe estate ligt net buiten Franschhoek tussen de bergen en een rivier.

Het is één van de beste hotels in de regio en beschikt over een zwembad, fitness en spa.

De kamers liggen in het 19de eeuwse landhuis.

Bezienswaardigheden in Stellenbosch en Franschhoek

Als je een wijnliefhebber best mag het de volgende activiteiten niet missen tijdens je rondreis langs de Tuinroute.

Wijndegustatie

Uiteraard is de nummer 1 activiteit in Stellenbosch en Franschhoek een wijnproeverij.  Er zijn zoveel verschillende wijnhuizen dat je hier minstens een week zou kunnen doorbrengen.  Bij de meeste wijnhuizen kan je terecht zonder afspraak.  Als je een bepaald wijnhuis in gedachten hebt, kijk dan op hun website na of je een afspraak moet maken.

Onze favorieten Zud-Afrikaanse wijn is De Toren (afspraak nodig) maar hier vind je een hele lijst met de 12 x de beste Zuid-Afrikaanse wijn in Stellenbosh.

Franschhoek Wine Tram

Een leuke manier om een aantal wijnhuizen te bezoeken is een ritje met de Franschhoek Wine Tram.  Deze antieke tram rijdt verschillende routes door de wijngaarden dus check op voorhand even welke wijnhuizen je het liefst wil zien.

Wine Tram Franschhoek

 

 

 

Segway tour

Maak een ritje op een segway door de Stellenbosch wijngaarden.  Spier Wine Estate organiseert deze toffe activiteit in Stellenbosch.   

Reserveer op voorhand!  Kinderen moeten 10 jaar zijn of aantonen dat ze met de segway overweg kunnen.

Segway Tour Spier
Boerebraai

Als er één ding is dat je echt moet doen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika dan is het deelnemen aan een boerebraai.   Een boerebraai is een Zuid-Afrikaanse bbq.  Boek een tafeltje bij Wine Estate Middlevlei in Stellenbosch en geniet van deze specialiteit.  Zeer geschikt voor kinderen want de sfeer is er super relaxt en er zijn zelfs speciale kindermenu's.  Bovendien mogen ze na het eten marshmallows roosteren onder begeleiding van de kokkin.

Boerebraai Middlevlei wine estate
Centrum Stellenbosch

Stellenbosch kan je makkelijk te voet verkennen.  Wandel door het schattige centrum en loop even binnen bij Oom Samie se Winkel.  Passer Burger House, de slavenhuisjes en zoveel meer.

Oom Samie Se Winkel In Stellenbosch
Eet bij La Petite Colombe

La Petite Colombe is het kleine zusje van het bekende La Colombe, één van de beste restaurants van Zuid-Afrika.  Het ligt in het centrum van Franschhoek in Hotel Le Quartier Français.  In april 2020 verhuist het naar een grotere locatie in Leeu Estate.

Als je een gastronoom bent of als je iets te vieren hebt, is dit absoluut een must tijdens je rondreis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.

Wij kozen voor het 9-gangen menu.  Hemels!

Culinair Zuid Afrika (197) 2

5. Kaapstad

  • Afstand vanaf Stellenbosch: 50 km
  • Tijd: 1 uur
  • Aantal nachten: 3

Hotels in Zuid-Afrika: Kaapstad

Camps Bay Retreat

Zonder twijfel mijn favoriete hotel in de regio.

Dit luxe boutique hotel ligt in Camps bay, aan één van de mooiste stranden in Zuid-Afrika.

Het hotel beschikt over ruime kamers, een waanzinnig mooie tuin, een zwembad en een natuurlijke zwemvijver.

In 10 minuten sta je in het centrum van Kaapstad.

 

 

The Silo Hotel Cape Town
Culinair Zuid Afrika (178)

The Silo Hotel

The Silo Hotel ligt aan de V&A Waterfront en is één van Kaapstad's iconische hotels.

Het is gevestigd in een industriëel pand en beschikt over 28 stijlvol ingerichte kamers die en spectaculair uitzicht over Kaapstad bieden.

Er zijn ook een aantal privé villa's te huur langs de Atlantische Oceaan.

Bezienswaardigheden in Kaapstad

Dit zou een eindeloos lange lijst kunnen zijn dus ik geef hier 2 bijzondere activiteiten op.  Als het je eerste keer in Kaapstad is, zou je hier makkelijk een week kunnen vullen.  Overweeg je rondreis langs de Tuinroute met enkele dagen te verlengen om optimaal te genieten van deze wereldstad.  In mijn overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad, vind je genoeg informatie om enkele dagen te vullen.

Robbeneiland

Aan de V&A Waterfront neem je de ferry om het eiland waar Nelson Mandela vastzat te bezoeken.  Reserveer je tickets ruim op voorhand.

Robben island

 

 

 

 

Helikoptervlucht over Kaapstad

Het uitzicht vanaf de top van de Tafelberg schijnt fenomenaal te zijn.  Tijdens al onze vakanties in Zuid-Afrika lag de top echter in de wolken.  Daarom besloten we om een helikoptervlucht over Kaapstad te maken.  Een goed idee want het was meteen het hoogtepunt van onze rondreis langs de Tuinroute.  Als jij deze activiteit ook overweegt, zorg dan dat je eerste de rondrit over het Kaaps Schiereiland maakt.  De helikopter vliegt namelijk dezelfde route.  Je herkent de belangrijkste plaatsen meteen.

Helicopter Flight Over Cape Town

 

 

 

 

 

 

Hier eindigde onze reis langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.  Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe mooi het is. Dus ik zou zeggen, aarzel niet en ga zelf een kijkje nemen. 

Wil jij ook naar Zuid-Afrika?  Bekijk hier alvast een voorbeeldreis door Zuid-Afrika.

Na de prachtige Tuinroute vlogen wij nog even door naar Zimbabwe om een belangrijke bezienswaardigheid van onze bucketlist te schrappen.  

Lonely Planet heeft een handige gids over Kaapstad en de tuinroute. Bestel hem hier.

Like it? Pin it!

Tuinroute