Als je aan een reis naar Afrika denkt, komt Mozambique waarschijnlijk nog niet meteen in je gedachten op.  Mozambique timmert echter al enkele jaren aan de toeristische weg en is absoluut een bezoek waard.  Ga er dan ook naartoe nu het nog niet overspoeld is door toeristen.

Waarom naar Mozambique?

Om een verborgen Afrikaanse parel te ontdekken.  

Mozambique heeft heel wat te bieden.  Het is nog vrij onbekend dus hier proef je nog de authentieke sfeer van Afrika.  Het land heeft een rijk koloniaal verleden en kent nog geen massatoerisme. 

Enkele highlights:

  • de hoofdstad Maputo
  • Tofo: schijnbaar de beste plaats ter wereld om walvishaaien te spotten.  Bovendien zwemmen er veel manta’s (grote rog) vlak voor de kust.   
  • Bazaruto Archipel National Park: deze archipel bestaat uit 5 grote eilanden voor de kust van Vilanculos.  Perfect voor een strandvakantie.
  • Quirimbas Archipel: 32 eilandjes met een hoog bounty-gehalte
  • Limpopo National Park: Dit nationale park grenst aan het Kruger Park in Zuid-Afrika.  Het is hier minder druk en toch valt er nog veel wildlife te spotten.
  • Nissa Game Reserve: Dit reservaat is bijna 2x zo groot als het Kruger Park en herbergt de grootste concentratie wild van Mozambique.  Bovendien komen er nog bijna geen toeristen.  Het park is enkel te bezoeken van juni t.e.m. november.
  • Gorongoso National Park: dit was in de jaren ’60 en ’70 één van de populairste en mooiste parken van heel zuidelijk Afrika.  Jammer genoeg leed het erg onder de burgeroorlog.  Inmiddels gaat het beter met het park.  Het is vooral een paradijs voor vogelliefhebbers.
  • Ilha de Moçambique is een eilandje voor de kust.  Het is van grote historische waarde en staat dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Er zijn heel veel restanten van forten en religieuze bouwwerken met invloeden van plaatselijke en Portugese architectuur.
  • Xai-Xai: hier ligt een groot zoutwatermeer dat door een ondergrondse tunnel verbonden is met zee.  Het is de perfecte locatie voor duikers en big-game vissers.
Birds

Om uit te rusten aan één van de fabelachtige stranden na je safari (of rondreis) door Zuid-Afrika

Mozambique heeft een kustlijn van 2500 km vol exotische, hagelwitte stranden omzoomd door palmbomen.  Het warme turquoise water is populair bij duikers en snorkelaars vanwege de koraalriffen.  Het is ook de perfecte plaats om te zwemmen met walvishaaien, manta’s, dolfijnen en doejongs (Indische zeekoe).

Whale Tales

Luxe strandverblijf in Mozambique

Machangulo Beach Lodge

Na onze safari in Sabi Sands in Zuid-Afrika reisden wij door om te genieten van een paar dagen strandvakantie aan een van de exotische stranden van Mozambique.

Vanuit Sabi Sands reden wij dwars door Mozambique naar de hoofdstad Maputo.  Je hebt ongeveer 8 uur nodig voor deze rit van 400 kilometer.  Uiteraard kan je ook per vliegtuig naar Maputo, maar wij vonden het leuk omdat we op deze manier toch een goed idee kregen van het land.  Vooral aan de grensovergang hangt een bijzonder sfeertje.

Mozambique
Mozambique

Vanuit Maputo werden wij met een speedboot in een dik uur  naar de punt van het schiereiland Machangulo gebracht.  Daar wachtte ons een waar sprookje.

In de verte zagen we een gigantische zandduin, begroeid met hoge struiken.  Tussen de struiken piepten de rieten daken van de lodges tevoorschijn.

Dscn0667
Main Lodge

Vlak voor onze speedboot aan het strand arriveerde, zagen we een aantal dames in lokale klederdracht naar het strand komen.  Zij stapten de zee in en droegen onze koffers op hun hoofd richting ons verblijf voor de volgende dagen.   Wij sprongen uit de boot en volgden hen richting het paradijs.

Dscn0681
Dsc08662

Aangezien wij met een groep van 10 personen reisden (wijzelf met onze kinderen, mijn zus met haar gezin en onze ouders), kregen we een upgrade naar de private villa met butler.  5 aparte hutjes om te slapen, een grote hut waar onze privé kok de heerlijkste lekkernijen tevoorschijn toverde, een zwembad en een stukje strand waar de andere gasten niet mochten komen.  Paradise found!

Machangulo beach lodge is een kleinschalig strandhotel dat omgeven wordt door natuurgebieden boven en onder water.   Het is dan ook de perfecte plaats voor een strandvakantie in Mozambique.

Kamers

Het hotel heeft 7 ocean view kamers, 2 villa’s voor kleine groepen en een  beach forest gedeelte.  Wij logeerden  in dat laatste deel en genoten van de service van een eigen butler, eigen kok en volop privacy.  Blijkbaar logeerden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hier meermaals als ze kwamen kijken hoe de bouw van hun villa op Machangulo vorderde. 

Entrance
Beach Villa Deck

Op het hoogste punt van de duin staat het hoofgebouw en restaurant.  Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Hell’s Gate.  Het stukje oceaan dat je hier ziet dankt zijn naam aan de gevaarlijke onderstroom, de vele rotsen onder water en de talrijke haaien die hier zwemmen.

Dscn0710

Spa

Het hotel beschikt over een kleine spa waar je terecht kan voor gezichtsbehandelingen, massages en meer.  Wat is er relaxter dan genieten van een massage met het ruisen van de zee op de achtergrond?

Spa Inside

Activiteiten

Als je genoeg hebt van het zonnebaden en snorkelen, voorziet het hotel nog een aantal activiteiten.

Vissen

Opa, schoonzoons en kleinzonen gingen samen vissen.  Onder begeleiding van een gids en kapitein trokken ze er met een speedboot op uit.  De zee is vrij ruw, dus voorzie medicatie tegen zeeziekte.  Onze mannen moesten vroeger dan gepland terug komen omdat één van hen flink misselijk was, maar ze poseerden zo trots als een pauw met de vangst.  Onze kok stond al klaar en ’s avonds genoten we van heerlijke, kraakverse tonijn.

Dsc08834
Dsc08792

Kajakken

De omgeving leent zich voor een tochtje met een kajak.  Je kan de mangrove in maar uiteraard kan je ook richting het koraalrif kajakken.  Met wat geluk kom je onderweg dolfijnen tegen.

Mangrove Paddle

Inhaca Island en  Santa Maria Village

Wetenschappers zijn overtuigd dat dit eiland vroeger deel uitmaakte van het vasteland en dat de baai pas later werd gevormd door de stijging van de zeespiegel.  In 1500 zette Vasco de Gama hier voet aan wal en niet veel later werd er een kleine handelsnederzetting gesticht. 

Vertrek ’s morgens met een speedboot naar het eiland, bezoek het dorpje en geniet van een heerlijke lunch in een lokaal restaurantje.

Dsc08762
Dscn0766
Dscn0751
Dsc08767
Dsc08757

Je moet altijd 1 dag voor je vlucht naar huis terug naar Maputo.  Wij hadden de volgende dag pas laat in de avond een vlucht terug en hadden dus bijna een hele dag om Maputo te verkennen.

Maputo in het kort.

Maputo is de hoofdstad van Mozambique en telt ongeveer 1.2 miljoen inwoners.  De Maputobaai werd in 1544 ontdekt door de Portugezen.  In 1721 stichtten de Nederlanders hier een handelspost maar de handel met de locals verliep moeizaam.  Tussendoor probeerden ook de Oostenrijkers, Britten en Fransen hier voet aan wal te krijgen.

In 1976 werd Mozambique onafhankelijk en vertrokken de Portugezen.  Daardoor raakte de stad in eerste instantie in verval,, maar door de groeiende middenklasse klom Maputo uit het dal.

Logeren in Maputo

Er zijn hotels in alle prijscategorieën.   Wij kozen voor het Polana Serena Hotel.   We hadden in Kenia al goede ervaringen met de Serena hotels en ook hier was het een succes.

Het hotel is gevestigd in een prachtig, oud gebouw uit de jaren 20.  Het is sinds die tijd het meest prestigieuze hotel van de stad.  Het heeft een statige inkomhal en mooie kamers in koloniale stijl.  Er is een groot buitenzwembad (dat ik persoonlijk niet zo gezellig vond) en een spa. Het is prima gelegen om de stad te verkennen en ligt op amper 7 km van de luchthaven.   

Dscn0847
Dscn0848

Highlights van Maputo

Het verkeer in Maputo was chaotisch.  Wij namen een chauffeur die ons in sneltreinvaart de highlights van Maputo liet zien.

Natuurhistorisch museum

Het museum is gevestigd in een prachtig, 16de eeuws gebouw in Portugese, laat-gotische stijl.  Er staat een grote collectie aan opgezette dieren.  De een al beter dan de andere.  De hoorns die hier tentoongesteld staan, zijn nep want de echte zijn blijkbaar ooit gestolen.  Vergeet zeker geen wandeling door de tuin te maken.
Verder zie je hier heel wat artefacten van stammen uit lang vervlogen tijden.  

 

Dsc08948

Fortaleza da Nossa Senhora da Conceicao

Dit Portugese fort uit 1787 is een kort bezoek waard.  Het groene binnenplein is gezellig en staat vol kanonnen.  In de loop van de geschiedenis werd het meermaals verwoest en heropgebouwd.  Er zijn vaak interessante kunsttentoonstellingen.  

Dsc08966
Dsc08963

Iron house

Dit ijzeren huis werd ontworpen door Gustave Eiffel, de man die ook de Eifeltoren in Parijs (link) ontwierp, voor de gouverneur.  Eiffel hield echter geen rekening met het warme klimaat.  Door het ijzer werd het gebouw vanbinnen snikheet waardoor er uiteindelijk nooit iemand gewoond heeft.

Dsc08993

Treinstation

Dit station uit 1910 toon een glimp van het ooit welvarende Lourenço Marques (de oude naam van Maputo).  De prachtige koepel werd ontworpen door Gustave Eiffel (of door een van zijn medewerkers, want daar twijfelt men over). 

Achter het station is een klein museum.

Dsc08985
Dsc08979

Feima Art Craft Market

Als je nog op zoek bent naar leuke souvenirs, dan moet je zeker eens langs deze ambachtelijke markt passeren.  Hier vind je een massa kraampjes met lokaal gemaakte souvenirs.

Dscn0858

Ik zou zeker geen omweg maken om Maputo te bezoeken, maar als je er toch bent, kan je je hier wel een dag amuseren.  Onthoud vooral dat  Mozambique de perfecte plaats is om te genieten van een prachtige strandvakantie na een safari of rondreis door zuidelijk Afrika.

 

Dscn0812
Dscn0793
Dscn0725

Like it? Pin it!

Waarom Moet Je Naar Mozambique