Twee jaar geleden ontdekten wij tijdens een etentje met een groepje vriendinnen dat 1 van ons, ondanks vele reizen, nog nooit in Parijs was geweest.  Spontaan rees het idee om daar verandering in te brengen.  De agenda’s werden naast elkaar gelegd en er werd een tripje naar Parijs geregeld.  Dat was zo’n meevaller dat er beslist werd om er een jaarlijkse traditie van te maken. Om het nog leuker te maken, zouden we om de beurt een verrassingsuitje in elkaar steken.   Vorig jaar trokken we naar Volendam.  De hilarische foto’s spreken voor zich.

Parijs
Volendam

Afgelopen vrijdag werden we om 9u ’s ochtends opgepikt en vertrokken we naar een onbekende bestemming.

Na een rit van 1.5 uur arriveerden we in Loosdrecht. Het was al enige tijd mooi weer, maar vandaag stonden alle hemelsluizen open.  Het leek er dus even op dat de geplande activiteiten niet door konden gaan.  Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en na een uurtje klaarde het op.

Achtergrondinformatie

De Loosdrechtse plassen liggen tussen Utrecht en Amsterdam.   Het is een beschermd natuurgebied dat oorspronkelijk een veengebied was dat te drassig was om aan landbouw te doen.  Om dat probleem op te lossen, werden sloten naar de Utrechtse rivier Vecht gegraven.  Daardoor ontstonden weilanden. In de 16de eeuw werd het veen hier afgestoken voor turf. In latere eeuwen werd het veen ook onder het grondwaterpeil afgestoken waardoor langzaamaan plassen ontstonden.  

 

 

Loosdrechtse Plassen (19)

Inmiddels is het een prachtige regio met gigantische plassen en grachten.  Het is dan ook een uitstekende plaats om aan de drukte te ontsnappen en even helemaal tot rust te komen.

Activiteiten in Loosdrecht

Fietsen

Je kan hier op meerdere plaatsen fietsen huren, maar wij ontdekten Jachthaven Kortenhoef  waar je een Solex kan huren.  De Solex is een klein, elektrisch brommertje waarmee je in alle rust de omgeving kan verkennen.  Het grote pluspunt is dat je er niet moe van wordt.

 

Loosdrechtse Plassen (1)
Loosdrechtse Plassen (18)
Loosdrechtse Plassen (15)

Groepen vanaf 10 personen kunnen onder begeleiding van een gids een toer maken. Wij hadden iemand bij die de omgeving goed kende, dus wij trokken er in ons eentje op uit.

 

Boottocht

Na een ontspannen ritje hielden we halt voor de volgende activiteit.  We parkeerden onze solexen en gingen aan boord van de prachtige Salonboot La Vita è Bella  voor een vaartocht over de Vecht.  We werden hartelijk ontvangen door de kapitein, installeerden ons op het achterdek en verder moesten we alleen maar genieten.  

Loosdrechtse Plassen (13)
Loosdrechtse Plassen (16)
Loosdrechtse Plassen (11)
Loosdrechtse Plassen (17)

Je passeert de mooiste huizen, woonboten en molens en een adembenemend landschap.  De kapitein geeft hier en daar een woordje uitleg en er waren hapjes en drankjes.  Meer hadden we echt niet nodig.

Loosdrechtse Plassen (7)
Loosdrechtse Plassen (8)
Loosdrechtse Plassen (10)
Loosdrechtse Plassen (14)
Loosdrechtse Plassen (12)

Eten in Loosdrecht

Voor de lunch stopten we in het centrum van het pittoreske dorpje Vreeland.  Bij Lokaal Zuid stonden ze ons al op te wachten met een heerlijke lunch.  Je kan hier terecht voor een borrel of een lekker hapje.  Absoluut een aanrader.

 

Loosdrechtse Plassen (4)
Loosdrechtse Plassen (5)
Loosdrechtse Plassen (3)
Loosdrechtse Plassen (2)

’s Avonds trokken we naar Rosa’s Cantina  in Loosdrecht.  Hier kan je terecht voor een ambachtelijke pizza of een lekkere pasta.   De sfeer zat er goed in en de andere restaurantbezoekers zullen ons niet snel vergeten.  Maar, zoals we hebben afgesproken: ‘what happens in Loosdrecht, stays in Loosdrecht!’

Loosdrechtse Plassen (21)

Logeren in Loosdrecht

Wij logeerden in het Fletcher Hotel in Loosdrecht.  Het hotel is prachtig gelegen en vanop het terras heb je dan ook een adembenemend uitzicht over het water. De kamers zijn groot en netjes.  De muis die we door het restaurant zagen rennen was net iets minder.

Op zoek naar een verblijf met iets meer luxe?  Dan moet je in De Nederlanden zijn.  Dit hotel nestelt zich op een idyllisch plaatsje langs de Vecht. ’s Avonds kan je genieten van gastronomische hoogstandjes in hun restaurant  met 1 Michelinster.

 

Loosdrechtse Plassen (9)

Loosdrecht ligt op een half uurtje van Amsterdam, Utrecht en Hilversum en is dus de ideale locatie om dit stukje van Nederland te verkennen.  We hadden nu slechts 1 dag tijd om te genieten van al het moois, maar dit smaakt absoluut naar meer.

Volgend jaar ben ik de organisator.  Heb jij nog tips voor een leuke uitstap?  Laat je ideeën dan hieronder achter in de reacties.

Like it?  Pinn it!

Loosdrechtse Plassen 2
De Loosdrechtse Plassen