Als je op zoek bent naar een leuke rondreis door Italië, komt Toscane vaak als eerste bij je op.  De regio rond de meren in Noord-Italië heeft echter ook heel veel te bieden.   Gigantische meren, statige villa's op de groene oevers, smalle steegjes om in te verdwalen en restaurantjes waar je de heerlijkste Italiaanse gerechten proeft.  Kortom, een road trip langs de mooiste meren in Noord-Italië is een absolute aanrader.

Klimaat Noord-Italië

Wanneer moet je die rondreis langs de Italiaanse meren maken?  De beste reistijd voor Noord-Italië loopt van april tot en met oktober;  In het voor- en najaar zijn de temperaturen gematigd.  In de lente staan alle tuinen en oevers in bloei en in de herfst zorgen de verkleurende bladeren van de bomen voor een prachtig decor.  Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot 30 graden of meer.  Ideaal voor een verfrissende duik in het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore.

Routebeschrijving van je Road trip langs de mooiste meren in Noord-Italië

DAG 1: Brussel/Amsterdam - Sirmione

Reis naar de meren in Noord-Italië met je eigen auto

Vandaag vertrek je naar Sirmione, het startpunt van je rondreis in Italië.  Vanaf Brussel is dit een rit van net 1000 km. Vanaf Amsterdam is het 1200 km.  In beide gevallen een pittige trip.   Je kan er uiteraard voor kiezen om je vakantie rustig te starten en bijvoorbeeld in het Zwarte Woud een korte stop maken.  Als je in die regio op zoek bent naar een leuk hotel, dan moet je zeker mijn lijstje met de 5 beste hotels in het Zwarte Woud eens bekijken.

Vliegen naar Noord-Italië

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om te vliegen.  Er zijn talloze mogelijkheden;  De vliegvelden van Milaan, Bergamo, Venetië en Bologna liggen allemaal in deze regio.  Ter plaatse huur je een auto om zo je rondreis langs de meren in Noord-Italië te maken.

Ons advies: Logeer 3 nachten aan het Gardameer.

Sirmione Gardameer 1
Afbeelding van Michelle Maria via Pixabay

DAG 2: Sirmione (Gardameer)

Vandaag heb je volop tijd om de omgeving rond het Gardameer te ontdekken.

Wat moet je weten over het Gardameer?

Het Gardameer is met een oppervlakte van bijna 400 km² het grootste meer van Italië.  Het donkerblauwe water, de cipressen, olijf- en citrusbomen op de oevers en de statige villa's zorgen voor schilderachtige decors.  

Verspreid over het Gardameer liggen 7 kleine eilandjes die je makkelijk met een bootje kan bereiken.

Door de opkomst van het toerisme raakte het Gardameer in de jaren '70 - '80 sterk vervuild.  Gelukkig zag men op tijd in dat hier iets aan moest gebeuren.  Niet alleen omwille van het milieu, maar ook om het toerisme in stand te houden, werden en grootschalige milieumaatregelen getroffen waardoor het Gardameer vandaag weer gezond is.

Gardameer
Afbeelding van Birger Hauerslev via Pixabay

Activiteiten in de buurt van het Gardameer

Fietsen rond het Gardameer

Fietsers kunnen hier hun hartje ophalen want in de regio lopen meer dan 40 fietsroutes.  Voor een rustig, ontspannen ritje is de route door de Sarca-vallei ideaal.  Met de racefiets kan je de Zuid-Oost kant van het Gardameer fietsen en met de mountainbike moet je zeker de MTB Garda Tour rijden.

Wandelen rond het Gardameer

Er liggen niet alleen veel uitgestippelde fietsroutes, maar er zijn zelfs nog meer wandelroutes.  In bijna elk dorpje vertrekt er wel een wandeling.  

Boottochtje op het Gardameer

Als ik aan Italië en boten denk, denk ik meteen aan zo'n prachtige, klassieke Riva.  De moeder aller speedboten.  Verder kan je grotere boten (met of zonder vaarbewijs) huren.  Uiteraard kan je ook mee met één van de vele boten die boottochtjes op het Gardameer organiseren.

Boottochtjes Op Het Gardameer
Afbeelding van David Mark via Pixabay

Gardameer bezienswaardigheden

Er liggen heel wat leuke plaatsen rond het Gardameer.  Denk aan Sirmione, Peschiera del Garda, Riva del Garda, Bardolino, enz.   Hieronder vind je een aantal van de leukste bezienswaardigheden rondom het Gardameer.

Bezienswaardigheden in Sirmione

Sirmione bevindt zich op een schiereiland in het Gardameer.  Het plaatsje is vooral populair omwille van het kasteel Rocca Scaligera.  Dit 15de eeuwse kasteel is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gardameer.   

Wat kan je hier nog doen?

  • Helemaal in het noorden liggen de Grotten van Catullus (Grotte di Catullo), de ruines van een Romeinse villa.  Absoluut een bezoekje waard.
  • Als je een boottochtje op het Gardameer wil maken, kan je een bootje huren in de kleine haven.
  • Wandel via de hoofdstraat naar het hoogste punt van Sirmione om te genieten van een prachtig uitzicht over het Gardameer.
  • Bezoek één van de twee aanwezige kuuroorden. 
Sirmione Gardameer
Afbeelding van kordula vahle via Pixabay

Als je vanuit Sirmione naar het oosten rijdt, kom je volgende leuke plaatsjes tegen.

Bezienswaardigheden in Peschiera del Garda

Als je met kinderen reist vind je hier hun favoriete bezienswaardigheden aan het Gardameer.  Naast een mooi strand ligt hier namelijk ook het grootste pretpark van Italië: Gardaland.

Gardaland
Afbeelding van postcardtrip via Pixabay
Bezienswaardigheden in Garda

Aan dit gezellige plaatsje dankt het Gardameer zijn naam.  Op de Punta San Vigilio kan je een bezoek brengen aan de Villa van Catallus, een buitenhuis uit de Romeinse tijd.  

Garda
Afbeelding van kordula vahle via Pixabay
Bezienswaardigheden in Lazise

Lazise is één van de goed bewaarde dorpjes uit de middeleeuwen.  Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 11de eeuw maar werd vernield en in de 14de eeuw heropgebouwd.  Slenter zeker eens door het autovrije centrum.  De ideale plaats voor een lunch in één van de talloze restaurants.

Routeplanner voor dag 2

 

DAG 3: Manerba del Garda - Vittoriale - Botanische tuin van André Heller

Vandaag heeft u de tijd om vanuit Sirmione de westelijke zijde van het Gardameer te verkennen.  Deze mini roadtrip in Italië voert je langs een aantal leuke bezienswaardigheden aan het Gardameer.

Bezienswaardigheden in Manerba del Garda

Rocca die Manerba

Beklim hier de Rocca di Manerba, een 217 meter hoge rots.  Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het Gardameer.  Men zegt dat hier ooit een tempel, gewijd aan de godin Minerva, stond.  Nu staan er enkel nog de restanten van een burcht die in 1570 werd verwoest.   Er zijn enkele wandelingen uitgestippeld.

Bezienswaardigheden in Il Vittoriale degli Italiani

Vittoriale Complex

De volgende stop brengt je naar het Vittoriale,een complex dat tussen 1921 en 1938 gebouwd werd door Gabriele D'Annunzio.  Deze verzameling gebouwen, straten, pleinen, tuinen en waterwegen is één van de belangrijkste bezienswaardigheden aan het Gardameer.  Bekijk zeker het Mausoleum, het openlucht theater en de wel heel bijzondere tuin.  Vanaf het openlucht theater heb je trouwens een fantastisch uitzicht op Manerba del Garda.

Vittoriale

Bezienswaardigheden in Gardone Riviera

De Botanische Tuin van André Heller

De tandarts/wetenschapper Arthur Hruska kwam in 1901 naar hier om het klimaat van het Gardameer te bestuderen.  Rond zijn huis legde hij een botanische tuin van meer dan 1.5 hectare aan.  Je vindt hier planten uit alle continenten.  Sinds 1988 hoort de tuin bij de Andre Heller stichting.

Geopend van maart tot oktober van 09.00 tot 19.00 uur. 

Routeplanner voor dag 3

Heb je nog wat tijd over, maak dan nog even een stop in de volgende plaatsjes:

Bezienswaardigheden in Salo

Salo is de geboorteplaats van Gaspare di Salo die vermoedelijk de eerste vioolbouw ter wereld was. De Dom Santa Maria Annunziata, het archeologisch museum en het Palazzo della Magnifica Patria zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Desenzano del Garda

In dit charmante plaatsje staat een prachtige Dom, een kasteel uit de 10de eeuw en de ruines van een 4de eeuwse Romeinse Villa.   De mozaïeken in de villa zijn bijzonder goed bewaard.   Net buiten de stad ligt een gigantisch morene amfitheater dat gevormd werd tijdens de ijstijd.  Een morene is een landschap dat gevormd is door een gletsjer of ijskap.

Desenzano Del Garda
Afbeelding van Pascvii via Pixabay

DAG 4: Comomeer

Vandaag voert uw road trip langs de mooiste meren van Noord-Italië u naar de mondaine regio rond het Comomeer.

Als u gisteren nog geen bezoek heeft gebracht aan Desenzano del Garda kan u hier nu stoppen om nog een laatste blik op het Gardameer te werpen.  Het kasteel van Desenzano is namelijk één van de mooiste uitzichtspunten.

Ons advies: Logeer 2 nachten aan het Comomeer.

Routeplanner van Sirmione naar Como

DAG 5: Como en Bellagio

Wat moet je weten over het Comomeer?

Het Comomeer is met een oppervlakte van 146 km² het 3de grootste meer van Italië.  Het is op sommige plaatsen 425 meter diep en is daarmee het diepste meer van Italië.   Het water is voornamelijk afkomstig van de rivier Adda.  De grootste stad aan het Comomeer is Como.  

Comomeer
Afbeelding van travelspot via Pixabay

Activiteiten in de buurt van het Comomeer

Watersporten op het Comomeer

Op het Comomeer zijn veel watersporten toegestaan.  je kan er waterskiën en kitesurfen;  Van maart tot oktober is het dankzij de 'breva' een paradijs voor zeilers en surfers.  

Uiteraard kan je aan het Comomeer ook een boot huren om de regio vanaf het water te verkennen.

Wandelen langs het Comomeer

Rondom het Comomeer kan je schitterende bergwandelingen maken.  Vanaf Domaso vertrekt een leuke wandeling door/langs de rivier de Livo.  Onderweg passeer je allerlei watervallen.  Bij mooi weer tref je hier de lokale jeugd om van de watervallen in de rivier te springen.  Opgelet!  Het water is niet overal diep genoeg!

Fietsen of Mountainbiken langs het Comomeer

Er zijn verschillende fietsroutes langs het Comomeer.  Tijdens het hoogseizoen is er hier echter veel verkeer.  Wielrenners kunnen hier een stukje van de Giro d'Italia rijden.   Voor mountainbikers zijn er verschillende routes in de bergen. 

Watersporten Op Het Comomeer
Afbeelding van Fritz_the_Cat via Pixabay

Comomeer bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Como

Como is de hoofstad van Lombardije en is de drukste grensovergang van Italië (naar Zwitserland).   Het stadscentrum is bijna volledig autovrij dus het is een fijne stad om te wandelen. 

Bezoek zeker de Dom aan de Piazzo Duomo.  De bouw van deze Dom duurder maar liefst 400 jaar.  Daardoor bestaat de Dom uit verschillende bouwstijlen.  De voorkant is gotisch en de oostelijke zijde stamt uit de renaissance.  

De Porta Torre van Como is een overblijfsel van de Romeinse stadsmuren.  Deze werden aan het begin van de 12de eeuw echter vernield door Milaan.   

Van het Castello Baradello blijft vandaag alleen nog een toren over.  De eerste steen werd in het 1ste millennium v. C al gelegd.  Het werd meermaals vernield en heropgebouwd 

TIP: Als je meer tijd hebt, kan je vanaf hier ook een daguitstap naar Milaan maken.  

Como
Afbeelding van DCube via Pixabay
Bezienswaardigheden in Cernobbio

Een bezoek aan Cernobbio is absoluut een must tijdens je road trip langs de meren in Noord-Italië.   Hier ligt namelijk Villa d'Este.  Deze waanzinnig mooie renaissance-villa uit de 16de eeuw deed ooit dienst als zomerverblijf voor de Kardinaal van Como.   Later woonde Prinses Caroline van Brunswijk hier.  Vandaag doet het dienst als luxe hotel.  Maak een boottochtje over het meer en vaar langs de Villa d'Este voor het mooiste uitzicht.

Villa D'este 2
Bezienswaardigheden in Bellano

Bellano is één van de meest idyllische plaatsjes aan het Comomeer.   Slenter door de nauwe steegjes van het goed bewaarde historisch centrum.

Net buiten de staat heeft de rivier Pioverna een diepe kloof uitgesleten. Maak een wandeling over de loopplanken om de kloof te verkennen.

Bezienswaardigheden in Varenna

Ook Varenna is een historisch plaatsje dat zeker een stop waard is tijdens je rondreis langs de Italiaanse meren.  Er loopt een gezellige promenade langs het Comomeer.   Bezoek hier zeker Castello di Vezio, de villas Monastero en Cipressi en maak een wandeling naar de bon van de Flumelatte.

Bezienswaardigheden in Bellagio

Heel Bellagio staat bekend als 'Parel van het Comomeer'  Langs het meer liggen statige villas en gezellige restaurants.  Via steile steegjes bereik je de Romaanse San Giacomo kerk.  De componist Fransz Liszt verbleef geruime tijd in Villa Melzi.

U rijdt in 1 uur van Como naar Bellagio maar u kan ook de boot nemen vanuit Como of één van de andere plaatsen aan het Comomeer.

Bellagio
Afbeelding van Mphoto48 via Pixabay

Routeplanner voor dag 5

Dag 6: Van Comomeer naar Lago Maggiore

Via een fantastische route rijdt u naar Stresa, de koningin van het Lago Maggiore.  Onderweg passeert u spectaculaire vergezichten, prachtig begroeide heuvels en statige villa's.  Het grootste deel van de tijd heeft u zicht op de Borromeïsche eilanden en de besneeuwde Alpen.  

Ons advies: logeer 3 nachten aan het Lago Maggiore.

Wat moet je weten over Lago Maggiore?

  • Het Lago Maggiore wordt ook wel eens Lago Verbano genoemd.  Het meer ligt deels in Italië en deels in Italiaanstalige deel van Zwitserland. 
  • Het meer is met een oppervlakte van 212 km² het 2de grootste meer van Italië en is maximaal 372 meter diep.   
  • In het Lago Maggiore liggen Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori die samen de Borromeïsche Eilanden vormen.
  • Beroepsvissers halen hier jaarlijks 150 ton vis boven water. 
  • Er leeft hier een unieke forelsoort die nergens anders voorkomt.  
  • De Europese adel vierde hier in de 19de eeuw al vakantie.  Veel imposante villa's en kastelen stammen dan ook uit die tijd.

 

Activiteiten in de buurt van Lago Maggiore

Monte Tamaro

Maak een road trip naar Monte Tamaro in Zwitserland.  De rit erheen is absoluut de moeite waard.  Op Monte Tamaro kan je paragliden, ziplinen, mountainbiken, enz.   Je kan met de kabelbaan naar de top van de berg en met een bobslee of zipline naar beneden.  

Monte Tamaro
Afbeelding van F. Schulz via Pixabay
Neem de lift in Laveno

In het Zwitserse Laveno neem je plaats in een bakje en ga je recht omhoog naar de top van de berg.  Van daaruit heb je een waanzinnig uitzicht over de omgeving.  Je kan kiezen tussen open of gesloten bakjes.  Als je wat last hebt van hoogtevrees, kies je best voor een gesloten bakje.

Maak een boottochtje op Lago Maggiore

Uiteraard moet je op Lago Maggiore een boottochtje maken.  Vanop het water krijg je pas echt een goed beeld van de omgeving.  Neem de reguliere lijndienst of huur een bootje waarmee je zelf het water op kan.  Als je de reguliere lijndienst neemt, moet je zeker afstappen in Cannobio of Cannero Riviera.  Het zijn allebei gezellige plaatsjes waar je langs het meer kan slenteren en een terrasje doen.

Ferry Lago Maggiore
Afbeelding van Pascvii via Pixabay

Lago Maggiore bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Stresa

Het kleine plaatsje Stresa is vooral populair omwille van de unieke ligging.  Vanaf Stresa heb je namelijk zicht op de 3 Borromeïsche eilanden.  Wandel langs de brede boulevards of neem plaats op één van de vele terrasjes om van dit bijzondere panorama te genieten.   

Net buiten de stad neem je de kabelbaan naar de top van Mottarone.  Vanaf hier heb je zicht over Lago Maggiore en één van de andere meren in Noord-Italië, nl Lago d'Orta.  Je hebt een fenomenaal zicht op de Alpen en op heel heldere dagen kan je in de verte Milaan zien liggen.

Stresa
Afbeelding van Svetoslav Markov via Pixabay
Bezienswaardigheden in Leggiuno

In Leggiuno ligt het Santa Caterina Del Sasso klooster dat volledig is uitgegraven in de rotsen.  Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht over het meer.  De kerk hangt zelfs over het meer en is één van de hoogtepunten tijdens je road trip langs de mooiste meren in Noord-Italië.

De legende zegt dat Alberto Besozzi in de 12de eeuw een storm op het meer overleefde en daarop besloot om als kluizenaar te leven op de plaats waar hij aankwam.  Hij gaf de opdracht om hier een kapel te bouwen die gewijd was aan Saint Catherine of Egypt.  

In het begin van de 18de eeuw donderden er 5 gigantische rotsblokken naar beneden.  Ze kwamen wonderbaarlijk genoeg op de gewelven van de kapel tot stilstand, zonder schade te berokkenen.   Deze rotsblokken noemt men in het Italiaans 'Ballerini' (dansers).  De rotsblokken bleven 2 eeuwen lang op hun plaats maar werden in 1910 verwijderd.  Het klooster dankt haar naam aan deze rotsen.  Santa Maria del Sasso Ballaro betekent Santa Maria van de dansende rotsen.

Praktisch:

Als je in Stresa logeert kan je met in 1 uur tijd met de auto naar Leggiuno.  Aangezien het precies aan de overkant van het Lago Maggiore ligt, kan je echter ook de boot nemen.  Wij adviseren de boot omdat je vanaf het water het mooiste zicht hebt op het klooster.

Als je met de auto komt, parkeer je boven op het plein en daal je de 268 treden tellende trap af.  Als je met de boot arriveert, klim je 80 treden omhoog.

Santa Caterina Del Sasso Klooster
Afbeelding van Pascvii via Pixabay

Routeplanner van Como naar Stresa (Lago Maggiore)

DAG 7: bezoek de Borromeïsche eilanden

Eén van de hoogtepunten van je rondreis in Noord-Italië is een uitstap naar de Borromeïsche eilanden.  Deze 3 meren, Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori, werden in de 17de eeuw door de familie Borromeo gekocht als buitenverblijf.  Sinds de 20ste eeuw zijn de eilanden toegankelijk voor bezoek.  De eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn nog steeds privé bezit en worden jaarlijks bezocht door de familie.

  • Isola Bella: dit eilandje dankt zijn naam aan de vrouw van Graaf Carlo III Borromeo, Isabella.  het betekent zoveel als 'mooi eiland'.  Hier staat Villa Borromeo, een barok kasteel.  In de tuinen rondom het kasteel staan massa's antieke beelden en er lopen bijzondere witte pauwen.  De familie komt hier nog steeds jaarlijks vakantie vieren.
  • Isola Madre: is het moedereiland.  Hier staat een 18de eeuw paleis.  De botanische tuin beslaat bijna het volledige eiland.
  • Isola dei Pescatori: is het visserseiland.  Hier ligt dan ook een oeroud, gezellig vissersdorpje.  Je eet hier heerlijke vis in één van de knusse restaurantjes.
Borromeische Eilanden

Na deze dag eindigt je rondreis door Noord Italië. 

Verleng je road trip langs de mooiste meren in Noord-Italië

  • Heb je nog meer tijd over, neem dan de tijd om Milaan uitgebreid te verkennen.  Mijn favoriete Italiaanse stad ligt op amper anderhalf uur van Lago Maggiore.
  • Wil je liever een uitstapje naar Zwitserland toevoegen aan je rondreis door Noord-Italië, overweeg dan een trip naar Lugano.  Deze mondaine Zwitsere stad ligt op een uur rijden van het Lago Maggiore.  Prachtige pleinen, hippe restaurants en dure winkels alom (dus vooral window shopping).   Uiteraard moet je hier ook een boottocht op het meer van Lugano maken.

Routemap van de volledige rondreis langs de mooiste meren in Noord-Italië

Wat is jouw favoriete regio in Italië?

Wil jij deze road trip langs de mooiste meren in Noord-Italië maken?  Bekijk dan ons vrijblijvend voorstel.

Bewaar deze rondreis door Noord-Italië voor later!

Road Trip Langs De Mooiste Meren In Noord Italie