In de vorige blogposts lazen jullie al alles over de leukste activiteiten in San Sebastian en onze fietstocht langs de highlights.  Ik deelde ook al mijn ervaringen over enkele luxe hotels in San Sebastian.  In deze blogpost deel ik graag mijn favoriete restaurants.


In San Sebastian eten de locals de hele dag.  Ze gaan vaak niet voor een uitgebreid menu, maar ze eten snel een paar pintxos.  Ze gaan daar niet voor zitten, maar hangen aan één van de vele tafeltjes die voor de deur van de pintxos barren staan.  Als ze tijdens de middag iets meer tijd hebben, gaan ze voor een menu del dia, ofte menu van de dag.  Als je daar voor kiest, weet je dat je voor een schappelijke prijs een uitstekende maaltijd krijgt.

Pintxos weetjes

 • Weet je hoe je een goede pintxos bar herkent?  Aan de servetten die op de grond liggen.  De locals gooien het servetje van hun pintxos namelijk op de grond.  En zoals je weet, serveren de plaatsen waar de locals komen het beste eten. 
 • Een pintxos kost je ongeveer 1.5 à 2 euro per stuk.   Wij aten telkens een aantal pintxos (meestal warme gerechtjes van de kaart) met een glaasje rosé (of 2) en betaalden altijd +/- 20 euro per persoon.
 • Het zijn in feite mini gerechtjes, vaak geserveerd op een broodje.  Je kan een bar binnenwandelen en een aantal pintxos van de toog nemen of je kan even in de kaart kijken en andere, versgemaakte pintxos bestellen.  Bestel een paar gerechtjes met je gezelschap en proef van alles.  Nog niet genoeg gegeten?  Dan bestel je er gewoon nog een paar bij.
 • De meeste pintxos barren vind je in het oude stadsgedeelte
 • Vreemd genoeg zijn er langs het strand weinig tot geen eetgelegenheden.  De restaurants die hier liggen, worden uitsluitend door toeristen bezocht.  
 • Elke donderdagavond kan je in de wijk Gros terecht voor een echte pintxos avond.  Er staan dan allerlei kraampjes opgesteld.  Voor de prijs van 2 euro bestel je overal een pintxos met een glaasje wijn.  Democratisch geprijsd en de gelegenheid om veel te proeven.  Klein probleem: als ik evenveel glazen wijn drink als dat ik pintxos eet, vind ik de weg naar mijn hotel niet meer terug.  
San Sebastian (101)

De 11 beste pintxos barren in San Sebastian

Bar Astelena:  start hier met een bordje heerlijke ham en zet je culinaire ontdekkingstocht verder met hamkroketjes en risotto.  Top of the bill is de heerlijke pulpo (inktvis).  Je kan binnen zitten maar ze hebben ook een gezellig terras op het plein.

San Sebastian (7)
San Sebastian (2)
San Sebastian (4)
San Sebastian (3)
Pulpo In San Sebastian

Naast Bar Astelena ligt Gott.  Daar moet je niet zijn. Weinig keuze en lamentabele bediening.

Ganbara is een van de populairste barren in het oude stadsgedeelte.  

San Sebastian (22)
San Sebastian (24)

La Cuchara de San Telmo  ligt achter een hoekje aan het Museum San Telmo. Het is hier altijd razend druk en er staan altijd mensen te wachten op een plaatsje.   De varkenswangetjes en de scheermesjes zijn om van te smullen.

San Sebastian (26)
San Sebastian (28)
San Sebastian (27)

Casa Valles is de oudste pintxos bar van San Sebastian. Naast de bar ligt hun restaurant Astador.  Hier werd meer dan 60 jaar geleden de bekende  en meest traditionele pintxos ‘Gilda’ bedacht

Een Gilda is gemaakt van ansjovis, olijven, chilipeper.  In de bar serveerden ze destijds een bordje met deze ingrediënten bij je drankje.   Eén van de vaste klanten prikte steeds van alles wat op zijn stokje waardoor de eigenaar het hapje uiteindelijk op die manier begon te serveren.  Deze pintxos dankt zijn naam aan Gilda, een personage uit de gelijknamige film, gespeeld door Rita Hayworth. 

Pepers en olijven zijn niet mijn ding, maar het bordje ansjovisjes smaakte heerlijk.

San Sebastian (50) 2
San Sebastian (52) 2

Bodega Donostiarra werd ons aanbevolen door Sheranie, onze gids tijdens de fietstocht.  De eerste keer hadden we geen plaats, maar de bordjes zagen er zo lekker uit dat we het nog een tweede keer probeerden.   De ‘brasa’ (gegrilde gerechtjes die geserveerd worden aan een haak) is hier een aanrader.  Wij gingen voor de Brocheta de pulpo y langostinos (brochette met inktvis en grote garnalen).   Hemels!  Hou trouwens zeker een plaatsje vrij voor het zalige dessertje, Copa Bodega.  Bovenaan een schuim van creme catalane (een soort creme bruléé) met daaronder wat koekjes en een bolletje vanille ijs.  To die for!

Tip: ga aan het begin van de avond langs en laat je op de lijst schrijven. Je krijgt dan een tijdstip door waarop je terug kan komen.  De dag voordien reserveren kan jammer genoeg niet.

San Sebastian (106)
San Sebastian (102) 2
San Sebastian (105)

La Tagliatella ligt ekele deuren voorbij Donostiarra.  Heb je het een beetje gehad met de pintxos, dan kan je hier terecht voor een heerlijke pizza of pasta

San Sebastian (95)

Beti Jai Berria is een hippe, moderne bar.  Hier serveren ze pintxos van een hoog niveau.  Net iets verfijnder dan de standaard pintxos.  

San Sebastian (23)

 

Op onderstaande kaart vind je alle bovenstaande adresjes terug.

 

Nog wat tips van de locals:

Eten en drinken is in San Sebastian zowat de nationale sport.  De locals delen dan ook heel graag hun favoriete adresjes.

 • La Cepa bestaat al meer dan 70 jaar en is dus ook één van de oudste pintxos barren van de stad
 • La Vina bestaat sinds 1959 en is bekend om zijn cheesecake.   
 • Borda Berri scoort op Tripadvisor goede punten en werd blijkbaar zelfs bezocht door het TV-programma 3 op reis

Deze adresjes vind je terug op onderstaand plan.

Churreria

Heb je tussendoor toch nog een hongertje of trek in iets zoet? Stop dan aan een van de kraampjes met de naam ‘Churreria’.  Hier serveren ze Churros, een Spaanse lekkernij.  Een Churros houdt het midden tussen een donut en een smoutebol.  Ze zijn heerlijk met wat gesmolten chocolade. Slecht voor de lijn, maar ach, je bent op vakantie.

 

San Sebastian (138)

Michelin sterren in San Sebastian

In San Sebastian koken ze de sterren van de hemel.  Het is dan na Tokyo  ook de stad met het grootste aantal Michelin sterren per vierkante kilometer.

Wij bezochten Zuberoa, goed voor 1 ster.  De gerechten zien er prachtig uit, maar al bij al viel het een beetje tegen.  De bediening was lamentabel en bovendien was het interieur wel heel erg oubollig. Het rook er ook een beetje muf.  Als je dan de prijs vergelijkt met de prijs van de gewone restaurants, dan krijg je hier geen waar voor je geld.

 

San Sebastian (28)
San Sebastian (29)
San Sebastian (30)
San Sebastian (31)

Wil jij toch sterren proeven, probeer dan één van onderstaande:

Spanje heeft 7 restaurants met 3 sterren.  3 daarvan liggen in San Sebastian.

 • Akellare: hier eet je niet alleen lekker, maar geniet je ook nog van een prachtig uitzicht over zee.
 • Arzak opende in 1897. Momenteel roert de 4de generatie op rij in de potten
 • Martin Berasategui  huist in een bijzonder gebouw in een prachtige tuin.  Probeer een tafeltje op het terras te bemachtigen.  De wijnkelder is impressionant!

Als 2 sterren volstaan kan je terecht bij Restaurant Mugaritz.

Verder zijn er nog 5 restaurants met 1 ster:

Amelia
Mirador de Ulia
Zuberoa
Alameda
Elkano

Wil je een tafeltje bemachtigen, dan boek je best een paar maanden op voorhand.  Ik wilde 6 maanden op voorhand reserveren en moest heel wat restaurants bellen voor ik plaats vond.

De meeste restaurants zijn op zondag gesloten.

Spanjaarden eten laat.  De meeste restaurants openen ’s middags om 13.30u.  Voor het diner kan je er terecht om 20.30u.

Heb jij ook zo'n zin in een rondreis door Baskenland?  Bekijk dan onze rondreis La Rioja en Baskenland.   Een echte aanrader voor liefhebbers van lekker eten en drinken.

Like it? Pin it!

De Beste Restaurants In San Sebastian