De perfecte manier om een stad te leren kennen is een fietstocht met gids.  Wij boekten in San Sebastian een fietstour via BajaBikes.  Zij bieden in tientallen steden, van Australië tot Zwitserland, fietstochten aan met Nederlandstalige gidsen.

In San Sebastian werden wij opgewacht door Sheranie, een vlotte Nederlandse die haar grote liefde volgde en sindsdien in de gastronomische hoofdstad van Spanje woont.

Sheranie nam ons gedurende 3 uur mee op stap en wist ons alles te vertellen over de highlights van San Sebastian.  De omgeving is hier een beetje heuvelachtig, maar dankzij de e-bikes kostte het ons geen druppeltje zweet.

 

San Sebastian (36) 2

Wil je weten waar je moet logeren?  Lees dan de blogpost over luxe hotels in San Sebastian.

Highlights van San Sebastian

De route vertrekt aan het kantoor van Baja Bikes in het centrum van de wijk Gros.   

Iglesia de San Ignacio de Loyola

Een paar minuten later passeer je meteen een van de de mooiste kerken van San Sebastian. Neem zeker binnen een kijkje.  

 

San Sebastian (92)

Wist je dat een appartementje van 100 m² aan de kust ongeveer 1 miljoen euro kost?

Wist je dat de inwoners van San Sebastian de hele dag door eten?

De bruggen van San Sebastian

We zetten de rit verder en volgen de rivier Urumea.   De rivier ligt tussen het centrum en de wijk Gros en is op drie plaatsen verbonden door prachtige bruggen.

  • Zurriola: ligt het dichtst bij de monding van de rivier en verbindt het Zurriola strand met het oude centrum. De brug werd gebouwd in 1921 en heeft prachtige lantaarns in Art Deco stijl.
San Sebastian (112)
  • Santa Karalina: verbindt het midden van de wijk Gros met het nieuwe centrum.  In eerste instantie was het een houten brug.  Deze werd echter regelmatig verwoest en werd uiteindelijk vervangen door een stenen brug.  Ook hier zie je weer prachtige lantaarns uit 1926.
San Sebastian (109)
  • Maria Cristina ligt het meest landinwaarts en verbindt sinds 1893 het centrum met het station.  Ook dit was oorspronkelijk een houten brug.  Sinds 1905 ligt er de huidige stenen brug.  Aan beide zijden van de brug staat een indrukwekkende obelisk van 18 meter hoog.  
San Sebastian (37)
San Sebastian (44)

Buen Pastor kathedraal

Wij steken de Maria Cristina brug over en komen zo aan de Buen Pastor kathedraal.  Deze kathedraal uit 1897 is nog steeds het hoogste gebouw van San Sebastian.  De kerk werd gebouwd met steen van de berg Igeldo.

San Sebastian (48)
San Sebastian (31)

De kathedraal Buen Pastor staat loodrecht tegenover de Santa Maria kerk in het oude centrum.   Als je voor de ingang van de Santa Maria kerk staat, zie je de toren van Buen Pastor.

San Sebastian (121)

Pintxos bar

Onze volgende stop brengt ons naar Casa Valles, de oudste pinxtos bar van de stad.  Uiteraard moet hier een hapje worden geproefd.

 

San Sebastian (50)
San Sebastian (55)
San Sebastian (52)
San Sebastian (54)

Lees hier meer over de beste restaurants in San Sebastian.

Concha beach

Daarna maken we een korte stop aan het strand Concha (Kontxa in het Baskisch).  Dit ligt vlak bij het oude centrum en is het populairste strand bij toeristen.  Van hieruit heb je mooi zicht op Mont Urgull met het grote Christusbeeld.

San Sebastian (61)

La Perla

Halverwege het strand ligt La Perla, een prachtige spa. Volgens kenners zou het een van de mooiste thalassotherapie centers van de wereld zijn. La Perla werd oorspronkelijk gebouwd voor koningin Maria Cristina die hier graag een duik in de zee wilde nemen.  Het houten gebouw werd in 1912 vervangen door de huidige spa.

Ondarreta beach

Het meest westelijke strand is dan weer populair bij de locals.  

San Sebastian (70)

El peine del Viento

Als je het strand voorbij fietst kom je aan de rotsen  waar 3 beeldhouwwerken staan.  Deze kunstwerken zijn van de hand van Eduardo Chillida.  Het zijn 3 stukken staal die verankerd zijn in de rotsen. De kunstenaar wilde iets tijdelijks maken en de verwachting is dat de kunstwerken over ongeveer 100 jaar volledig verdwenen zullen zijn.

Deze plek is het spectaculairst bij stormachtig weer.  De golven beuken hier tegen de rotsen en het water spuit meters omhoog door de spuitgaten die hier in de grond zitten.

 

San Sebastian (75)
San Sebastian (76)

Stadhuis

Daarna fietsen we verder naar het centrum.  Aan het einde van Concha strand staat het prachtige gemeentehuis.  In 1887 werd het gebouwd als casino voor de royals.  In 1927 werd gokken echter verboden in Spanje.  Sinds 1945 doet het dienst als stadhuis.  Voor het stadhuis ligt een klein park met palmbomen, de Alderdi-Elder tuinen.

San Sebastian (107) 2

We fietsen verder over de boulevard en passeren aan onze linkerkant het oude centrum.  Hier mag je niet fietsen, maar het is de perfecte plaats om ’s avonds rond te slenteren.  De beste restaurantjes vind je hier.

Kursaal

We steken de Zurriola brug over en passeren het Kursaal.  Naar mijn mening het lelijkste gebouw van San Sebastian. Vroeger stond hier blijkbaar een prachtig gebouw maar dat werd in 1973 afgebroken en in 1999 vervangen door het huidige gedrocht.  Blijkbaar zien architectuur-kenners dit anders want het ontwerp werd in 2001 bekroond met een Europese prijs voor hedendaagse architectuur.  Over kleur en smaak valt duidelijk niet te twisten.

San Sebastian (93)

Daarmee zijn we meteen aan het einde van de toer.  We leveren de fietsen in en nemen een ijsje bij Papperino want volgens Sheranie hebben ze hier het lekkerste ijs van San Sebastian.

San Sebastian (90)

Wil je weten wat er nog meer te beleven valt in San Sebastian? Lees hier alles over de leukste activiteiten in San Sebastian.

Geen zin om te fietsen (zelfs niet met een e-bike)?  Neem dan de hop on hop off bus of het gezellige rode treintje.  Op die manier passeer je ook alle hoogtepunten (opstappen in het centrum, naast de Zurriola brug)

San Sebastian (137)

Staat San Sebastian op jouw bucketlist? Bekijk dan zeker onze offerte voor je reis naar het Spaans Baskenland of onze rondreis door La Rioja en Baskenland.

Like it? Pin it!

Ontdek De Highlights Van San Sebastian Per Fiets