Enkele jaren geleden ontdekte ik met een bevriend stel San Sebastian.   We wisten uiteraard al lang dat je in Spanje heerlijk kan eten, maar voor echte foodies is een San Sebastian vakantie in noord Spanje toch wel de absolute top bestemming.  Man, wat kan je daar lekker eten.  Maar naast lekker eten valt er nog veel meer te beleven.  Hier zijn de Top 9 leukste activiteiten in San Sebastian. 

Een tijdje geleden brainstormde ik met een vriendin over een girls only weekendje.  We hadden allebei een drukke tijd achter de rug en we wilden vieren dat we al 15 jaar vriendinnen zijn (elk excuus is goed).  Eén van de opties was San Sebastian en als liefhebbers van een lekker hapje eten, waren we het snel eens over onze keuze.  Het werd een stedentrip naar San Sebastian.

Nog even terug naar dat vriendinnetje.  Wij leerden mekaar 15 jaar geleden kennen omdat we allebei een zoontje adopteerden uit hetzelfde weeshuis.  Zoiets schept een band, waardoor ze dan ook meter werd van onze 2de zoon.  Het afgelopen jaar (of liever, de afgelopen 10 jaar), schreef ze een boek over dat hele adoptie avontuur.  Geïnteresseerd?  Bestel het boek hieronder.   Leest als een trein en ik speel er ook een rolletje in.

Back to San Sebastian.

San Sebastian in het kort

San Sebastian ligt in noord Spanje aan de Atlantische kust in het Spaanse Baskenland.   Hier zijn ze net als de Catalanen (regio rond Barcelona) erg gesteld op hun eigenheid.  Als sinds de 1ste eeuw v.C.  is hier zwaar gestreden om de onafhankelijkheid, maar uiteindelijk kwamen ze tot een overeenkomst met de Spaanse regering.  Baskenland blijft bij Spanje horen, maar ze hebben wel een aantal extra ‘rechten’ gekregen.  Zo mogen ze bijvoorbeeld een deel van het geïnde belastinggeld zelf besteden.  Daardoor is onderwijs en gezondheidszorg hier bijna gratis.  De straten zijn super proper en alles is goed onderhouden.  Het is dan ook een fijne regio om rond te reizen.

San Sebastian (134)

Baskenland is tweetalig, men spreekt er  Spaans en Baskisch.  Dat Baskisch lijkt in niets op Spaans en is met geen enkele andere taal verwant.  

De stad is omring door dichtbeboste bergen en heeft een rijke, lange geschiedenis.  Ongeveer 200 jaar geleden werd de stad bijna volledig verwoest, dus alle gebouwen zijn maximum 200 jaar oud. 

San Sebastian kende zijn bloeitijd tijdens de belle époque.  De koninklijke familie bracht  haar vakanties graag in noord Spanje door.  Tijdens de zomer ontvluchtten ze de warmte om in San Sebastian te genieten van het koelere klimaat.  De jetset vertoeft hier nog steeds graag.   Sinds 1953 vindt hier jaarlijks het internationaal filmfestival plaats.

San Sebastian (107)

San Sebastian geografisch

San Sebastian is onderverdeeld in 3 gedeeltes

  • In het Westen ligt Ondarreta. 
  • In het centrum ligt het oude centrum,  een grote voetgangerszone met smalle steegjes, winkeltjes en massa’s restaurantjes. 
  • In het Oosten ligt Gros, het stadsgedeelte dat momenteel aan een flinke opmars bezig is.  

Klimaat San Sebastian

San Sebastian heeft een gematigd maritiem klimaat.  Door de ligging aan de Golf van Biskaje en de nabijheid van de Atlantische Oceaan, liggen de temperaturen hier iets lager dan aan de Middellandse Zee.  Vooral tijdens de zomermaanden is dat wel fijn.  Het is hier zelden echt koud en temperaturen onder het vriespunt zijn zeldzaam.    Er valt meer neerslag dan in andere spaanse regio's, maar daardoor is de omgeving ook veel groener.

Van juni tot september schommelt de temperatuur tussen 21 en 24 graden.  Bovendien valt er dan ook weinig neerslag.   Zelfs in december en januari is het vaak rond de 10 graden.  

Een stedentrip naar San Sebastian kan dankzij het aangename klimaat dus het hele jaar, maar de maanden juni t.e.m. september vind ik persoonlijk de beste reistijd voor je San Sebastian vakantie.


De top 9 leukste activiteiten in San Sebastian

1. Strand

San Sebastian heeft 3 stranden.   

  • Het meest bekende  en grootste strand is Concha in het centrum van de stad.  De meeste toeristen leggen hier hun handdoekje neer. Hier geniet je 's avonds ook van prachtige zonsondergangen.
San Sebastian (18)
  • Lig je liever bij de locals, dan kies je voor Ondaretta beach in het gelijknamige stadsgedeelte.  Persoonlijk is dit mijn favoriet want ze hebben hier een gezellig strandbarretje.
San Sebastian (70)
  • De sportievelingen moeten dan weer naar Zurriola beach in Gros.  Zurriola beach is kunstmatig aangelegd en er worden jaarlijks tonnen zand toegevoegd.  De zee is hier ruw en de surfplek bij uitstek.  Loop je graag in je blootje over het strand?  Hier kan dat.
San Sebastian (86)

Tijdens de herfst kan het flink stormen in San Sebastian.  Op zee surfen is dan te gevaarlijk.   Elke winter zijn er dagen dat de wind zo fel is, dat je gewoon op de rivier Urumea in de stad kan surfen.

2. Mount Ulia

Deze 243 meter hoge heuvel ligt ten oosten van Gros.  Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Zurriola beach en het stadsgedeelte Gros.  Vanaf 1530 was hier een walvis observatiepost.  Jammer genoeg passeren deze reuzen hier ondertussen niet meer.

Zurriola Beach

3. Mount Urgull

Deze heuvel ligt in het midden van de stad, net achter het oude centrum.  Sinds de Middeleeuwen is deze berg van strategisch belang omdat men van hieruit de stad bewaakte en verdedigde.  Het Castillo de la Mota is hiervan het bewijs.  Bovenop de heuvel staat ook een gigantisch (12 meter hoog) Christus-beeld.  Het beeld werd in 1950 gemaakt door Frederico Coulaut.

San Sebastian Christus 2

4. Monte Igueldo

Deze meest westelijke berg van San Sesbastian kan je bereiken met de funicular railway.   Dit treintje pikt je op aan de Funicular Plaza en brengt je tot aan het ouderwetse attractiepark dat hier boven ligt.  Het treintje vertrekt om de 15 minuten en een ritje kost 2 à 3 euro.

Op de top staat een oude vuurtoren en van hieruit heb je een adembenemend uitzicht over de baai.  Als je tijdens je stedentrip in San Sebastian slechts tijd hebt voor één van de bergen, dan zou ik voor deze kiezen.

San Sebastian (13)
San Sebastian (18)

5. Santa Klara 

Santa Klara is een piepklein eilandje, net voor het strand van Ondaretta.  Je kan het bereiken per veerboot (rechtstreeks of met de toeristische veerboot die een rondje langs de stranden vaart), per kano of zwemmend.   In september  zijn er dagen dat het water zo laag staat, dat je er zelfs te voet kan komen.  Er is 1 barretje met een piepklein strandje.  Perfect om de drukte even te ontvluchten tijdens je stedentrip San Sebastian.

San Sebastian (16)

6. Maak een fietstocht

Wij maakten een super leuke fietstocht in San Sebastian met San Sebastian Urban Adventures.     Deze fietstocht voert je langs de highlights door de verschillende wijken.  Perfecte uitstap voor de eerste dag zodat je een goed overzicht van de stad krijgt.  Absoluut een must tijdens je San Sebastian vakantie.  

San Sebastian (36)

7. Vielle Ville/oude centrum

Het oude stadsgedeelte bestaat uit kleine, gezellige steegjes met massa’s restaurants en schattige winkeltjes.  Er staan een paar mooie historische gebouwen zoals de oude kerken Iglesia de San Vicente en Santa Maria del Coro.  De straten zijn autovrij dus de perfecte plaats om ’s avonds rond te slenteren.  Als je lekker wil eten tijdens je stedentrip in San Sebastian, moet je hier zijn.

San Sebastian (119)

8. Geniet van de pintxos

Spanje staat bekend om zijn tapas, maar in Baskenland hebben ze hun eigen variant daarop, pinxtos.   Deze pinxtos zijn eigenlijk mini gerechtjes, meestal geserveerd op een stukje stokbrood. Onze favoriet was Bodega Donastiarra   De Brocheta de pulpo y langostinos (gegrilde saté met inktvis en gamba’s) is absoluut een aanrader.    Lees hier verder als je op zoek bent naar de beste restaurants in San Sebastian.

San Sebastian (102)

9. Guggenheim in Bilbao

Heb je nog wat tijd over tijdens je vakantie in noord Spanje, dan is een uitstapje naar Bilbao een absolute must.  De stad ligt 1u en 15 minuten (met de bus) van San Sebastian.  Aangezien het vliegveld hier is, kan je het uitstapje best plannen op de dag van je heen- of terugreis.   Bilbao is een gezellige stad, met als absolute hoogtepunt het Guggenheim.  Het gebouw is alleen al aan de buitenkant de moeite waard.  Bilbao was oorspronkelijk een vrij saai, arm stadje.  Door de komst van het Guggenheim werd de stad echter op de kaart gezet.  Er zijn steeds wisselende exposities, dus check hun website even voor vertrek

San Sebastian (3)

Heb je meer tijd tijdens je San Sebastian vakantie, dan zijn de steden Saint-Jean-de-Luz (voor de heerlijkste schotels fruits de mer) en Biarritz zeker een bezoekje waard.   Meer in het binnenland ligt het prachtige Pamplona.  De regio heeft zoveel moois te bieden dus mij mogen ze zeker nog eens terug verwachten.

San Sebastian (36)

Wil je weten waar je moet logeren?  Lees hier meer over de luxe hotels in San Sebastian 

Wil jij ook naar San Sebastian?  Bekijk dan zeker onze offerte 'Ontdek het Spaans Baskenland' en Rondreis door La Rioja en Baskenland.

Ben jij al in San Sebastian geweest?  Wat was jouw favorieten pintxosbar?

Like it?  Pin it!

Top 9 Leukste Activiteiten In San Sebastian

Nog op zoek naar een goede reisgids?