Een reis naar Amerika staat op bijna elke bucketlist.  Denk jij dan meteen aan vliegen naar Amerika, een cabrio auto huren en een roadtrip maken à la Thelma & Louise?   Voor velen is dat de ultieme droombestemming.   Er komt echter heel wat voorbereiding bij kijken.  Denk maar aan een paspoort aanvragen en je ESTA regelen.  Zonder die documenten kom je Amerika niet in.

Op reis naar Amerika

1. Kies je bestemming

Amerika is gigantisch groot en veelzijdig.   Dus denk goed na wat je wil doen en of dat haalbaar is in de tijd die je kan vrijmaken voor je reis naar Amerika.

Enkele klassiekers voor je Amerika vakantie:

Daarnaast moet je ook nadenken over de manier waarop je in Amerika wil reizen.   Kies je tijdens je roadtrip voor een camper?   Of ga je een auto huren in Amerika?

Reis Naar Amerika
Afbeelding van Manfred Guttenberger via Pixabay

2. Regel je paspoort

Voor je reis naar Amerika heb je een paspoort nodig.  Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis.  Doe dit zeker op tijd want zonder paspoort vlieg je niet naar Amerika.

Als je gaat vliegen naar Amerika, dient de naam op tickets en op je ESTA exact overeen te komen met de naam die op je paspoort staat.   Voor Nederlandse dames: je achternaam is je meisjesnaam en niet de naam van je echtgenoot.

Opgelet:

  • Ook kinderen moet een paspoort hebben
  • Zorg dat er nog zeker 2 lege pagina's in je paspoort zitten
  • Neem een kopie of foto van je paspoort.  Het vervangt je paspoort niet in geval van verlies of diefstal maar het helpt wel bij de aanvraag van nieuwe documenten.

3. Vraag je ESTA voor Amerika aan

Een ESTA is een reistoestemming en is de afkorting van 'Electronic System for Travel Authorisation).  Het is eigenlijk de vervanging van het vroegere visum.   Met een ESTA heb je dus geen visum meer nodig.

Wanneer vraag je een ESTA aan?  Na het invullen van een formulier (ook beschikbaar in het Nederlands) en na je online betaling ontvang je een e-mail en een SMS met je ESTA.    Dit duurt in principe maximum 72 uur.

Vraag je ESTA tijdig aan want een ESTA USA is twee jaar geldig.   Met de ESTA mag je in die periode zo vaak naar Amerika reizen als je wil.   De ESTA is echter wel verbonden met je paspoort.  Als je een nieuw paspoort krijgt, moet je ook een nieuwe ESTA aanvragen.

Een ESTA geeft je toestemming om naar Amerika te reizen als toerist, voor een zakenreis, om familie/vrienden/zakenrelaties te bezoeken en om zakelijke bijeenkomsten en conferenties bij te wonen.  

Voor volgende reisdoeleinden is een ESTA niet geldig en moet je een visum aanvragen:

  • Je gaat werken in Amerika
  • Je reist voor journalistieke doeleinden
  • Je gaat studeren in Amerika
  • Als je langer dan 90 dagen in Amerika wil blijven
  • Als je in het verleden in Iran, Syrië, Libië, Jemen, Irak, Soedan of Cuba bent geweest moet je ook een visum aanvragen.  

Zelfs met een ESTA kan de douane je toch nog verbieden om Amerika binnen te komen.

4. Regel een goede reisverzekering

Je hebt je paspoort en ESTA geregeld en je vliegt naar Amerika.   Toch loopt er ook op reis in Amerika ook wel eens iets mis.  Als je een auto gaat huren in Amerika kan je panne krijgen.  Tijdens die geweldige hike in een National Park kan je ten val komen.  Kortom, er kan vanalles gebeuren.   Regel dus vooraf een goede reisverzekering.

Vliegen Naar Amerika

5. Zorg voor een internationaal rijbewijs

Ga jij een auto huren in Amerika?   Regel dan zeker een internationaal rijbewijs.  Het ouderwetse papieren vodje (in België) is niet geldig in het buitenland.  In principe is de nieuwe versie van het rijbewijs (pasje) geldig in het buitenland.  Sommige verhuurbedrijven in Amerika vragen echter toch een internationaal rijbewijs.    Je kan dit aanvragen op je gemeentehuis.

Heb jij je reis geboekt, paspoort, ESTA, reisverzekering en internationaal rijbewijs geregeld?  Dan ben je nu klaar om naar Amerika te vliegen voor de reis van je leven.